Horezu en Curtea de Arges

Bezienswaardigheden - Roemenië




inleiding


In de provincie Walachije in het zuiden van Roemenië liggen twee wonderschone publieke geheimen;  te weten het klooster van Horezu en de kathedraal van Curtea de Arges die als een onderdeel van het klooster werd gebouwd. Verschillend en toch vergelijkbaar stammen deze bouwwerken uit respectievelijk uit de 17e en 16e eeuw en bewaren hun eigen charme.

 

Curtea is gebouwd van marmer en mosaic uit Istanbul en is de finale rustplaats voor menig oud Roemeens koning terwijl het klooster van Horezu gezegend is met menig Brancovean fresco en bovendien op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.


highlights


Horezu klooster:

Gelegen in een zeer idyllisch landschap omringd door heuvels en bossen ligt dit zeer unieke kloostercomplex. Gebouwd in 1690 door prins Constantin Brancoveanu die bekend werd om z’n stijl gezien de perfecte combinatie van Oosterse en Westerse invloeden.

 

Het complex is inmiddels opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

 

Door middel van een lange oprijlaan die leid naar de buitenste poort van het complex kom je uit bij de eerste poort. In het midden van de binnentuin is de tempel gebouwd die totaal omringd wordt door het pand waar de nonnen en monniken leven.

 

In de tempel en in de pronoas (tempelingang) zijn talloze prachtige Bijbelse schilderingen en decoraties aangebracht. Binnen is het een walhalla van kleuren en het voelt als een onwerkelijk geheel, een meesterwerk wat je zelf gezien moet hebben. Bogen, columns en zwaar houten meubilair maken het geheel compleet.

 

Gedurende de 17e en 18e eeuw was hier (niet toevalligerwijze) ook de meest prestigieuze fresco school gelegen. Naast de tempel kun je hier genieten van de prachtige binnentuin, een kamer die je doet denken aan “de ridders van de ronde tafel” en ervaren hoe het is om te leven in een klooster.  

 

Buiten de binnenmuur is het mogelijk te blijven overnachten nabij het klooster (het gebouw is opgetrokken als ware het onderdeel van het klooster) en daarnaast zijn er buiten de hoge muren nog enkele andere kerken en historische monumenten te bewonderen ook gebouwd in de 17e eeuw.    

  • Kathedraal Curtea de Arges: Zie museum.

>> Zie ook het prachtige Rila klooster in Bulgarije. 



curtea de arges - tips & advies (2013)


Het klooster van “Horezu” is niet bereikbaar met openbaar vervoer. Het ligt zo’n 4 kilometer bij het centrum van de stad vandaan met de gelijknamige naam en je zult of een lift moeten krijgen/vragen of moeten lopen.

 

Hier rijden minibussen van en naar “Ramnicu Valcea” (1,5 uur) en naar “Boekarest” (3,5 uur voor 37 Lei).

 

Daarentegen ligt het klooster van “Curtea de Arges” wel vlakbij het centrum van de stad – zo’n anderhalve kilometer (loopafstand). Je kunt in zo’n anderhalf uur naar “Ramnicu Valcea” bussen – 13 Lei


  • Naam : Klooster Curtea de Arges

Prijs : 2 Lei (foto’s of films is een extra 10 Lei)

Tijd : 08:00 t/m 19:00

 

Inhoud:

De kathedraal werd als onderdeel van het klooster van “Curtea de Arges” gebouwd in het begin van de 16e eeuw in opdracht van prins “Basarab”. Het gebouw is een meesterwerk afgewerkt met mosaic en marmer afkomstig uit Istanbul en bevat de koninklijke graven van Carol I en z’n vrouw Elizabeth.

 

Naast de opdrachtgever “Basarab” ligt ook koning Ferdinand I en z’n “Engelse” koningin Marie hier begraven in de marmeren tombes. Haar hart werd op haar verzoek in een gouden doosje gedaan en begraven op haar favoriete plek in de provincie “Zuid Dobrogea” – toen de Bulgaren dit gebied innamen in 1940 werd deze overgebracht naar een marmeren tombe in Bran waar het nog ligt.

 

Legende vertelt ons dat er in het metselwerk een vrouw is ingemetseld. De bouw van de kathedraal wilde niet vlotten en ’s nachts had de opzichter “Manole” een droom waarin hem verteld werd dat er een dierbare geofferd zou moeten worden. Hij besloot dat de eerste vrouw die de volgende dag de lunch zou brengen voor de mannen geofferd zou worden. Alle vrouwen waren ingelicht behalve z’n eigen vrouw. Een kleine tekst op een van de buitenmuren zou aangeven waar haar graf zou zijn.

 

Het complex is gelegen in een prachtig park omgeven door rozenstruiken, bomen en bloemen.



  • Naam : kloostercomplex “Horezu

Prijs : 100 Lei (kamer), 25 Lei (slaapzaal)

Tel.nr. : 0250-860071

 

Inhoud:

Je hebt drie mogelijkheden om hier te blijven overnachten en allen in en rond hetzelfde gebouw. Net buiten de binnen gronden van het klooster is een gebouw opgetrokken wat het kloostercomplex heet en een hotel is al wonen er ook nonnen en monniken. Ik heb de kamers niet gezien dus daar kan ik niet over oordelen.

 

Wel heb ik een kamer gezien die dienst doet als slaapzaal – ik zag een schone, steriele kamer met vier “normale” bedden (dus geen stapelbedden); op het eind van de gang zijn twee douches en wc’s. Ik had geen heet maar warm water en alles is aanwezig – handdoek, toiletpapier en zeep en alles is schoon.

 

Geen idee hoe het werkt met eten en drinken maar er is een waterput met bronwater wat je kunt drinken en ik heb meegegeten met de nonnen en monniken. Ikzelf heb geslapen op een grasveld achter het complex in een tent. Ik mocht gebruik maken van de wc en douche van de slaapzalen en heb gratis meegegeten. Ook hoefde ik niets te betalen voor m’n overnachting. Een unieke ervaring om hier rond te mogen lopen.


Als je een beetje een gevoel wilt krijgen hoe het is om in een klooster te leven moet je zeker een dagje (en dan met name de vroege ochtend en de avond) meemaken op de gronden van “Horezu” klooster. Ik raad je aan ergens te gaan zitten en het gade te slaan.

 

Met een beetje geluk mag je mee-eten en ervaren hoe het leven hier toe gaat. Op vaste tijden gebeuren er vaste dingen zoals het “rondlopen” van de tempel met een houten stok (lees: peddel) waarop een deuntje wordt geslagen. Er zitten nonnen en monniken in de tempel op de donkere houten stoelen te bidden en er wordt hardop voorgelezen.

 

Het lijkt een gereguleerd, simpel leven waar stress en achterklap niet bestaat – maar wie ben ik om daarover te oordelen na een paar uur te hebben “meegekeken”.

 

TIP:

overdag is het druk met toeristen die in de tempel komen kijken en op de gronden. Ga overdag lekker wat “anders” doen en bezoek de tempel en het complex als de toeristen weg zijn – na zevenen ’s avonds. Maar ga óok ‘ns ergens zitten waar je het geheel kunt observeren.



zie ook:




meer links:


Hampi

INDIA

Hampi is de thuisbasis van een aantal fraaie tempels afgewisseld met talloze granieten rotsblokken. 

Tetovo

MACEDONIE

De Sarena Dzamija moskee in Tetovo die van buiten lijkt op een prachtig geschilderd kaartenhuis.