Bezienswaardigheden - Roemenië

"donau delta" ("crisan")




inleiding


De provincie “Noord Dobrogea” is een koninkrijk op zichzelf – het is een provincie van Roemenië maar verwacht hier geen kerken, bergen, kloosters en naaldbossen waar het land bekend omstaat. In het noordwesten ligt de “Donaudelta” wat op het een na grootste delta van Europa is en op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

 

Het gebied is de plaats waar miljoenen vogels van over de hele wereld naartoe komen om hun eieren te leggen en bestaat uit talloze meren, rivieren en moerassen.  Ook qua inwoners is dit een zeer apart gedeelte van het land – het heeft invloeden van de Turken (de meeste moslims van Roemenië wonen hier), Tartaren, Bulgaren, Oekraïners maar ook de Oud-gelovigen die hier in de 17e eeuw naartoe kwamen aangezien ze in Rusland vervolgd werden.

 

Het dorpje “Crisac” ligt op zo’n 3 uur varen van stad “Tulcea” af wat de springplank is van het enorme Delta gebied en is te bereiken door de ferry te nemen die vaart vanaf Tulcea richting de stad Sulina wat aan de Zwarte Zee ligt.


highlights


Donau delta:

De delta bestaat uit een gebied met veel riet, moerassen en bossen, die tijdens de lente en de herfst overstromen.

 

Bij de grote stad Tulcea, wat de springplank is van het delta gebied vertakt de Donau in drie grote “hoofd”takken alvorens de rivieren in de Zwarte Zee uitmondden.

 

In het waterrijke gebied zijn honderden planten-, vogel- en vissen te vinden en staat sinds jaar en dag op de UNESCO werelderfgoedlijst. De beste manier om het gebied te verkennen is het huren van een privé bootje met een lokale gids die je naar meren en rivieren kan brengen met laag water. 

 

Hier kun je o.a. een grote pelikaankolonie aanschouwen maar ook lokale vissers zien die met houten traditionele  kajakken hun brood proberen te verdienen zoals zij al eeuwenlang doen. Een van de dorpjes aan het “Salina” kanaal is “Crisan” – een strook land waar talloze huisjes en een aantal pensions en hostels langs zijn gebouwd. Er is een winkeltje maar je zult bij je hostel of in je pensioen moeten eten vanwege het gebrek aan een restaurant of café.

 

Naast de zeer gewaardeerde boottocht is er weinig te doen, net als in andere dorpen in het delta gebied. Veel voorkomende dieren die in het Delta gebied leven zijn de witte staart adelaar, de grote witte reiger, de zwaan, valk, pelikaan en de bijeneter.



geschiedenis


De provincie “Noord Dobrogea” was al bewoond in de 6e eeuw v.C. door Griekse kolonisten. Later werd het gebied Romeins en nog veel later kwam de provincie onder “Byzantijns” bestuur te staan. In 1418 werd “Noord-Dobrogea” (en de Donau Delta) veroverd door de Turken en werd het onderdeel van het immense Ottomaanse Rijk.

 

In het verdrag van Parijs van 1856 (na de Krim oorlog opgesteld) werd besloten de bevaarbaarheid van het gebied te verbeteren en de kalanisatie van de “Sulina” te beginnen. In de jaren daaropvolgend werden talloze kanalen gegraven om de visvangst te bevorderen en de transportmogelijkheden te verbeteren.

 

In 1878, na de Russische-Turkse oorlog waarin een gecombineerde Russisch-Roemeens leger de Turken versloeg in Bulgarije, werd het grootste deel van het gebied Roemeens grondgebied (de rest kwam Bulgarije toe).  

 

Tussen de twee wereldoorlogen in werd het gehele Donau gebied zelfs Roemeens. 

 

Rietkap

Volgens het befaamde “Ribbentrop – Molotov” verdrag tussen Rusland en nazi Duitsland werd het noorden van de Delta aan Rusland toevertrouwd (boven de “Chilia” arm) terwijl een paar maanden later de rest van de provincie “Dobrogea” aan Bulgarije werd uitgereikt.  

 

In Communistische tijden werden grote hoeveelheden riet in de delta gekapt en werden dammen gebouwd. Dit alles verstoorde de habitat van het gebied en de vogel- en visstand liep schrikbarend terug. Ook werd er gejaagd op exotische vogels die hier migreerden.

 

Ex dictator  “Ceasescu” wilde grote delen (al niet alles) tot landbouwgebied omturnen. In het begin van de 20e eeuw waren er zo’n 10 tot 15 miljoen vogels in het gebied – een paar jaar geleden werden er ongeveer een half miljoen geteld. 

 

Wel zijn er verbeteringen zichtbaar – de vervuiling is  afgenomen, het riet snijden is aan banden gelegd en tenslotte is er steeds meer vormen van ecotoerisme aanwezig in het gebied. Maar er dreigen ook gevaren; in 2004 voltooide buurland Oekraïne een kanaal dat naar de mening van de EU schade zou opleveren voor de moerassen in de delta.



tips & advies (2013)


Er zijn verschillende manieren om jezelf te laten transporteren in de “Donau delta” – de goedkoopste is het nemen van de “Classic” ferry “Navrom” – de boot gaat in ieder geval om 13:30 maar naar mijn weten niet elke dag (in het hoogseizoen waarschijnlijk wel); de trip naar het dorpje “Crisan” kostte mij 25 Lei en duurt zo’n 2,5 tot 3 uur.

 

De ferry draagt de naam “Moldova” en is een grote ferry met zitplaatsen (binnen en buiten). Er gaan ook hovercrafts en motorboten die vanzelfsprekend sneller maar ook stukken duurder zijn.

 

Om 07:00 in de ochtend gaat de boot die naar de Zwarte Zee plaats “Sulina” gaat terug naar “Tulcea”. Hiervandaan kun je naar vele andere steden in Roemenie reizen.

 

Bijvoorbeeld naar “Galati” – de bus gaat om 12:00 (net nadat de boot is aangekomen) en kost 19 Lei. De reis duurt 2 uur.


Wanneer je moet wachten op je ferry richting een dorp/stad in de Donau Delta neem dan plaats op het grote terras net voor de ferry platform 2 – er staat hier een stand buiten (twee oventjes) waar typische Roemeense worstjes (“mici”) worden gemaakt voor 3 Lei per stuk (met een stuk brood).

 

Het geheel ziet er niet uit, maar de worstjes zijn heerlijk (op de boot is geen eten beschikbaar).



  • Naam : Hostel “Brizadeltei” (Crisan)

Prijs : 100 Lei (double) inclusief wc en douche

 

Inhoud:

Als je van de boot afkomt is het direct rechts, een lange saai grindpad brengt je langs tal van huizen tot een drie verdieping houten gebouw; een naam ontbreekt maar dit is ‘Brizadeltei”. Daan en z’n vrouw runnen dit hotel en het is misschien een beetje chaotisch en niet helemaal perfect – het is prima om hier een aantal nachten te verblijven.

 

Er zijn mogelijkheden om een bootje hier te huren, je kunt hier eten en drinken en ernaast is een winkeltje gesitueerd. De kamer is vrij groot met ramen, een redelijk grote wc en douche en twee goede bedden. Er staat een TV (geen idee of deze werkt), een tafel en er is een kledingkast.

 

Het water uit de douche liep niet door, de voordeur sloot niet goed maar het is een prima kamer en je hebt vanaf het balkon een goed uitzicht over het “Sulina” kanaal wat voor de deur ligt en de omgeving. Het eten is prima (veel vis) maar wel wat aan de prijzige kant (25 of 35 Lei), ontbijt is 15 Lei en bier kost 4 Lei. Er is WIFI aanwezig.

 

Het bootje huren van hen kost 50 Lei per uur – wij waren met twee personen en we zijn drie uur wezen varen wat voor

ons prima was.


Als je de delta gaat bezoeken hoort een privé tour zeker tot de hoogtepunten. Denk niet dat je delta leert kennen (ook niet een beetje) door met de ferry door het grote saaie kanaal te varen. Er zijn naar mijn weten overal bootjes te huur die je naar de “mooiste” plekken van de Delta kunnen brengen.

 

Je moet gaan met een klein bootje want er zit niet veel water op sommige plekken. Prijzen variëren maar wij konden een bootje een uur huren voor 50 Lei. Je vaart over meren en door smalle rivieren waar talloze vogels (o.a. een vrij grote pelikaankolonie) te zien zijn.

 

Drie uur varen is meer dan voldoende om een beeld te krijgen van het gebied.



zie ook:




meer links:


Banfora

BURKINA FASO

Het tengrela meer vlakbij de stad Banfora is een uitgelezen plek om wassende vrouwen te spotten. 

Mekong Delta

VIETNAM

Als je gek bent van delta's dan is een bezoek aan de in zuid Vietnam gelegen Mekong delta een must.