Boekovina kloosters

Bezienswaardigheden - Roemenië




inleiding


In het noordoosten van Roemenië lijkt het erop alsof de tijd heeft stilgestaan. De provincie Moldavië – niet te verwarren met het landje wat even verderop ligt – ziet eruit zoals je het land voorstelt. Paard- en wagen, kleine fel gekleurde houten huizen, grote erven, rollende heuvels, glooiende valleien met veel bos.

 

Mensen die nog geloven in folklore met een turbulente geschiedenis. In het uiterste puntje van het land, niet ver weg van de machtige bergen van de Karpaten en de landsgrenzen met “Moldavië” alsmede “Oekraïne” kun je een bezoek brengen aan de geschilderde kloosters van “Boekovina”. 

 

In het jaar 1359 werd, onder leiding van prins “Bogdan van Cuhea” de provincie “Moldavië” de tweede in z’n vorm die afstand deed van de Hongaren en zelfstandig werd. In de eeuwen die daarop volgde werd de regio een toevluchtsoord van duizenden vervolgden uit het door Hongarije gestuurde Transsylvania. Er werden gefortificeerde kloosters en kerken gebouwd om hun te beschermen.

 

Toen de regio  werd bedreigd door de Turken werden wederom kloosters gebruikt om hen te beschermen. Grote legers met veelal ongeletterde soldaten zouden plaatsnemen binnen de kloostermuren. Om deze te vermaken en hun interesse te wekken werd besloten de kloosters van de buitenkant te verven met Bijbelse verhalen. T.t.v. de Habsburgse tijd (rooms-katholiek) en het communisme waren de kloosters gesloten. Pas in 1990 zijn deze weer geopend en actief.

 

Talloze kloosters in Boekovina staan momenteel op de UNESCO werelderfgoedlijst. 


highlights


De best bewaarde kloosters/ kerken van Noord-Moldavie (Boekovina) zijn in Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava, Sucevita en Voronet. Hun geschilderde buitenmuren zijn versierd met gedetailleerde fresco’s uit de 15e en 16e eeuw met portretten van heiligen en profeten, scènes uit het leven van Jezus, beelden van engelen en demonen, evanlas hemel en hel.

 

De fresco's werden gemaakt door lokale kunstenaars die beïnvloed werden door de Byzantijnse schilderkunst. Elk klooster is vernoemd naar een heilige en allen staan naar het oosten toe gericht vanwege het feit dat het licht van God binnen komt door het beeld van de zon.

 

Het Moldovita klooster: 

Het Moldovita klooster bestaat uit een gefortificeerd rechthoekig complex compleet met wachttorens, een poort en in het midden staat prots het geschilderde kerk. Het complex staat te midden van een klein typisch Moldavisch dorpje.

 

De kloosterkerk is bekend om haar erg goed bewaarde beschilderde vooral gele en blauwe muren. Dit klooster is gebouwd in 1532 in opdracht van Peter IV Rareș (Petru Rareș).

 

De kerk van de Annunciatie staat zoals gezegd in het midden van het klooster en vooral de tekeningen van het beleg van Constantinopel vallen op.

 

Aan de ingang zijn de heiligen Joris, Demetrius en Theodorus afgebeeld alsook een Laatste Oordeel. Hierin is een groep Turken, vijanden van het vorstendom Moldavië, te herkennen tussen de verdoemden. Ook indrukwekkend is het Gebed van alle heiligen met elegant geschilderde figuren. Op de zuidelijke geven is de Boom van Jesse afgebeeld op een monumentale schaal.

 

In het kleine museum van het klooster kun je de originele troon van Petru Rares aanschouwen. 



Voronet klooster:

Het Voronet Klooster is gebouwd in 1488 door Ștefan cel Mare. De beschermheilige is Sint-Joris. In 1574 werd onder leiding van bisschop Grigore Rosca het voorportaal afgebouwd en de wandschilderingen buiten voltooid. 

 

De graftombe van bisschop Grigore Rosca is nog altijd in de kerk te vinden. Ook is hier het graf van de heilige Pius Daniël. Pius Daniël was de eerste abt van het klooster en geldt als de populairste Moldavische heilige.

 

Het klooster is bekend om zijn beschilderde muren, met een bijzondere kleur blauw die als Voroneț-blauw bekendstaat. Het klooster is nog geheel origineel. De oorspronkelijke muren rondom het klooster zijn wel verdwenen.

 

Er staat nu een nieuwe omheining rondom het klooster. Aan de westgevel van de Sint-Joriskerk is er een enorm fresco van Het Laatste Oordeel, een hoogtepunt van de middeleeuwse schilderkunst in Moldavië.

 

De apostel Paulus leidt de gelovigen de hemel binnen en Mozes komt met de ongelovigen. Onderaan is de wederopstanding. Aan de noordmuur is Het scheppingsverhaal van Adam en Eva tot Kaïn en Abel. Op de zuidmuur staat de stam van Jesse met de stamboom van de voorouders van Jezus. Ook de binnenzijde van de kerk is beschilderd, waarschijnlijk in 1496-97, door een anonieme kunstenaar. In het sanctuarium vallen de voorstellen van De communie van de apostelen, De voetenwassing en Het laatste avondmaal op.

 

Het klooster van Voroneţ is een nonnenklooster met circa achttien bewoners. Het Voronet Klooster wordt, mede dankzij de vele waardevolle houtsnijwerken en fresco’s, ook wel de ‘Sixtijnse kapel van het Oosten’ genoemd.  

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Naast de kerken telt de regio nog andere opmerkelijke religieuze bouwwerken in dezelfde traditie, zoals het Bogdanaklooster, de kloosters van Putna en van Popăuţi (Botoșani) en de Sint-Nicolaaskerk van Dorohoi

>> Lees ook over het klooster-eiland Kizhi in Rusland met talloze houten kerken 



boekovina - tips & advies (2004)


Tussen Suceava en Boekarest (en Brasov) rijdt een dagelijkse (nacht)trein. Vlakbij het klooster van “Moldovita” (Vatra) ligt ook een treinstation.

 

Tussen de verschillende dorpen en kloosters zul je vaak genoeg moeten liften. Neem een handjevol sigaretten mee en wat losse bankbiljetten om aan de verschillende chauffeurs te kunnen uitdelen. 


Met een pet/hoed en blote benen/armen kom je niet binnen in de kloosters en kerken. Vrouwen wordt gevraagd hun schouders ook te bedekken. Foto’s mogen onder geen beding binnen in de kloosters genomen worden. 



zie ook:




meer links:


Kiev

OEKRAINE

De Dormition kathedraal is het pronkstuk van het gigantische Lavra kloostercomplex in de hoofdstad. 

David Gareja 

GEORGIE

Het Lavra kloostercomplex (David Gareja) ligt diep in de Kakheti regio en heeft talloze monnik-grotten.