Vlad Tepes, Vlad III en Vlad Dracula

Achtergrondinformatie - Roemenië



inleiding


Vlad III bijgenaamd Vlad de Spietser of Vlad Dracula (graaf Dracula) was gedurende verschillende periode in de 15e eeuw vorst van de provincie Walachije. Tijdens z’n regeerperioden verzette hij zich sterk tegen de Turken en de uitbreiding van het Ottomaanse Rijk.

 

We mogen aannemen dat de historische figuur is waaraan schrijver Bram Stoker de naam van z’n romanfiguur Dracula ontleende.


Vlad Tepes, heerser van Wallachie


Vlad III werd in 1431 geboren in Sighisoara als zoon van Vlad II van Walachije, een ridder van de “orde van de draak” (dracul). Deze Hongaarse orde, o.l.v. keizer Sigismund vocht tegen de Turken en het oprukkende Ottomaanse Rijk. Het symbool van deze orde was een draak, het symbool van de duivel.

 

De vader van Vlad noemde men dracul en zo werd zoon Vlad III, dracula, zoon van dracul. Later werd Vlads naam vaak in verband gebracht met de duivel. In het jaar 1444 werd Vlad gevangen genomen door de Turkse sultan. 

 

Ondanks het feit dat Vlad samen met de toekomstige Turkse Sultan Mehmed II een elite-opleiding kreeg aan het hof zo dit grote gevolgen voor de rest van z’n leven. De gevangen neming vond hij een dermate grote vernedering dat hij voor z’n hele leven een grondige hekel aan Turken zou hebben. Er wordt gezegd dat hij talloze malen verkracht werd door leden van het hof.

 

Toen Vlads vader en broer in zo’n vier jaar later vermoord werden zorgden de Turken ervoor dat de 17 jarige  Vlad III de troon van “Wallachije” kon betreden. Al na twee maanden vielen de Hongaren hem aan en besteeg hun marionet Vladislav II de troon. Vlad vluchtte naar Moldova en dook hij onder voor de duur van 7 jaar.

 

In 1456 heroverde hij de troon van z’n provincie en nam hij wraak op de Hongaarse ex-heerser door hem in een open graf z’n eigen grafrede te laten lezen en hem daarna koelbloedig te vermoorden.  

 

Vlad's oorlogstechnieken

In 1462 begon Vlad een oorlog die hij niet kon winnen tegen de Turken. Er wordt beweerd dat daarop Vlad’s vrouw zelfmoord pleegde. Er zijn verschillende legendes over Vlad’s militaire technieken; zo zou hij zich op z’n vlucht voor de Turken steden platbranden en bronnen vergiftigen – d.m.v. deze verschroeide aarde technieken verlaagden hij het Turkse moreel uitzonderlijk.

 

Een ander middel dat hij niet schroomde was de zogenaamde nachtaanval. Tenslotte was daar de verrassingsaanval; gestoken in de kledij van de tegenstander viel hij het kamp van de Turken binnen met een kleine groep ruiters om hun leider “Mehmet II” te vermoorden.

 

De aanval mislukte maar de poging was een groot succes. Het moreel van de Turken was tot een nulpunt gedaald en “Mehmet” besloot direct naar de hoofdstad op te rukken waar hij een lugubere vondst trof – 23.000 Turken waren gespietst en achter gelaten wat bekend is komen te staan als het “bos der gespietsten”. De legende gaat verder en beweerd dat niet de Turken hem verder bevochten maar z’n eigen broer “Radu”. Deze zou met mooie “prietpraat” de manschappen van “Vlad” hebben omgepraat waarop “Vlad” vluchtte naar “Transsylvanie”.  

 

Koninklijke familie

Wat ook beweerd wordt, dat hij naar Transsylvanië waar hij hoopte hulp te krijgen, is zeker geen fabel. Maar het tegendeel gebeurde; hij werd gevangen genomen door de Hongaarse koning Corvinus. Om zich te bekeren als katholiek kwam Vlad in de gunst van de koning en hertrouwde zelfs met een lid van de koninklijke familie. Hij verwekte twee zonen.

 

Opnieuw deed hij een inval in Walachije (z’n broer Radu was reeds overleden) in het jaar 1476 en besteeg hij wederom de troon. Hij moest het direct weer opnemen tegen het veel sterkere en grotere Turkse leger. Later in dat jaar werd hij onthoofd door de Ottomanen, op een slagveld in de buurt van Boekarest. Hoe hij precies aan z’n einde is gekomen is ook nog steeds een raadsel; sommige beweren dat hij verraden is en dat deze hem vermoordde vlak voordat de Turken zou verslaan.

 

Andere verhalen hebben het over het feit dat hij per ongeluk door z’n eigen mensen is vermoord toen hij zich als “Turk” had verkleed. Het meest logische is dat hij dapper gevochten heeft maar niet tegen de Turken was opgewassen, en zelf uiteindelijk zelf gespietst is.


>> Lees over de bestemming Sighisoara waar Dracula z'n geboortehuis staat. 


Reputatie en z’n aandeel


Er is geen twijfel over mogelijk dat Vlad Tepes een bloeddorstig heerser was. Hij was berucht voor het spietsen van mensen waar hij z’n bijnaam de “spietser” (“tepes”) van overgehouden heeft. Deze ging precies door de anus naar binnen en zonder enig orgaan te raken tot onder de schouders gestoken zodat het slachtoffer minstens 48 uur verschrikkelijke pijnen moest doorstaan.

 

Naast het spietsen zou hij ook mensen levend hebben gevild, gekookt en onthoofd. Ook zou hij ogen hebben uitgestoken, gewurgd, opgehangen, verbranden, roosteren, in stukken hebben gehakt en levend hebben begraven. Velen van “Vlad’s” slachtoffers waren kooplieden uit Walachije.

 

Spietsen

Maar ook waren buitenlandse edelen en zelfs kinderen z’n slachtoffer. Een gewoonte van de vorst die vaak aangehaald wordt is dat hij van een volle maaltijd genoot terwijl kijkend naar z’n Griekse en Turkse slachtoffers gespietst en kronkelend aan een paal. Toen hij later in ballingschap verkeerde in Hongarije, spietste hij volgens sommigen kikkers en andere kleine dieren voor het plezier.  

 

Voor de meeste Roemenen is Vlad Dracula ondanks z’n wreedheid een nationale held, iemand die de Turken op afstand hield. Toen het IJzeren gordijn en het communisme viel in 1989 was het voor vele Roemenen dan ook een schok dat hun held door het Westen als een “vampier” werd gezien.

 

En dit alles vanwege een boek “Dracula” geschreven door de Ierse schrijver Bram Stoker die de oud held als inspiratiebron had gebruikt voor z’n bloeddorstige boek.


Bezienswaardigheden


Aangenomen mag worden dat de Roemeense held Vlad Tepes geboren is in de stad Sighisoara – z’n geboortehuis is nu ingericht als restaurant. Het is een eeuwenoud gebouw maar totaal gerenoveerd. Er hangt een plaquette als “bewijs” aan de deur.

 

De stad Targoviste fungeerde tussen de jaren 1418 en 1659 als hoofdstad (toen ging deze eer naar Boekarest) en vandaag de dag zijn de ruïnes van het hof nog zichtbaar.

 

Tijdens de 15e eeuw hield Vlad Tepes hier hof. Misschien niet geheel toevallig werden eeuwen later hier de Ceasescu’s gearresteerd. Het echte “Dracula” kasteel bevind zich in Poienari op de grens tussen de provincies Walachije en Transsylvanië – een strategische plek net voor de hoge bergen.

 

Tegenwoordig zijn alleen wat ruïnes te zien van de citadel waar de spietser menig Turks hart angst aanjoeg.  

 

Vlad III’s graf bevind zich tenslotte in een gesloten kloosterorde in de stad Snagov en is tegenwoordig te bezichtigen.


>> Lees hier over de bestemming Poienari - Vlad Tepes z'n kasteel 


verschillen en overeenkomsten


Verschillen Vlad en Dracula:  

VLAD                                                                                                    DRACULA

Prins                                                                                                      Graaf

Vlach (mens uit Wallachije)                                                               Szeklerse (Hongaars)

Woonachtig in Wallachije                                                                  Woonachtig in Transsylvanie

Twee keer getrouwd (na elkaar)                                                      Tegelijkertijd met drie bruiden getrouwd

Heerser, vorst                                                                                       Edelman (en vampier)

 

Overeenkomsten Vlad en Dracula:  

VLAD                                                                                                     DRACULA

Roemeens                                                                                             Roemeens



zie ook: