Timisoara

Bezienswaardigheden - Roemenië




inleiding


Timisoara is Roemeens vierde stad van het land en staat bekend om de “stad van de bloemen” gezien het grote aantal parken wat zich binnen de grenzen begeeft. Het wordt doorkruist door de rivier de “Bega” en is een van de meest multiculturele en ontwikkelde van het land.

 

Ook wordt de term “het kleine Wenen” weleens gebruikt gezien het grote aantal gebouwen die dateren uit de “barok” en de tweede helft van de 19e eeuw toen Timisoara nog tot Hongarije behoorde.

 

De stad herbergt een groot aantal minderheden zoals Hongaren (tot 1920 behoorde de regio tot het Oostenrijks-Hongaarse rijk), Serven en Duitsers. Deze laatste groep was tot WWII zelfs de dominante bevolkingsgroep. Omdat “Timi” op een strategisch gunstig punt ligt is het niet verwonderlijk dat het een zeer belangrijk trein, bus en vliegtuighub is. In 1989 werd “Timisoara” wereldnieuws toen de communistische autoriteiten (o.l.v. dictator “Ceausescu”) pastoor

 

Laszlo Tokes probeerde te arresteren en z’n eigen ondergang ontketende. De hoofdstad van de regio Banat, die door de oud dictator sowieso al niet geliefd was,  wordt daarom ook weleens Primul Oras Liber genoemd – de eerste vrije stad van het land.


highlights


De oude binnenstad:

Eigenlijk heeft de stad Timisoara twee centra te weten; het vierkante Piata Unirrii (het eenheidsplein) waar de grote gele barokke “Rooms Katholieke” kerk staat alsmede de Servisch Orthodoxe kathedraal.

 

De ander is het langgerekte overwinningsplein Piata Victoriei dat aan de zuidkant wordt afgesloten door de grootste “Roemeens Orthodoxe” kathedraal van het land. Aan de andere zijde van het plein (met een groot rechthoekig park tussen de gebouwen in met prachtige bloemen) is de Opera.

 

Vlakbij de kathedraal staat een modern standbeeld wat als gedenkteken fungeert voor de gevallenen tijdens de Revolutie. Ertussen in ligt het gemoedelijke, bijna romantische aandoenlijke vrijheidsplein (Piata Libertatii) waaraan zich het oude stadhuis bevindt. Ook vind je hier de openbare bibliotheek.


Tokes Reformed Church:

Betuig je respect door even een kijkje te nemen bij de kerk waar Laszlo Tokes (Hongaars pastoor) openlijk kritiek durfde te leveren op communistisch dictator Ceausescu en z’n regime.

 

De kerk ligt even ten zuiden van het centrum.    

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Het ZHH Termal complex waar je o.a. kunt zwemmen.


geschiedenis - timisoara


Het gebied waarin “Timisoara” behoort werd al in de 6e eeuw v.C. al bewoond en zou begin jaartelling gaan behoren tot de Romeinse regio “Dacia”. Van de 9e tot midden 16e eeuw stond het onder bewind van de Hongaren. Timisoara dankt zijn naam aan een Hongaarse burcht die werd gebouwd aan de rivier de “Timis”.

 

De Ottomanen veroverden de provincies Banat en Crisana in 1552 op de Hongaren en bombardeerde het als hoofdstad van de regio.

 

In het jaar 1699 kwam Hongarije toe aan de Oostenrijkers maar de provincies Banat en Crisana bleven onder Turkse controle tot het jaar 1716 toen de Habsburgse prins Eugene of Savoy de Ottomanen voorgoed versloeg.

 

In 1718 kwam de stad onder de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije terecht en steeds meer Habsburgers (Tsjechen, Duitsers en Slovaken) werden naar dit gebied gestuurd om zich hier te “settelen”. De tweede helft van de 19de eeuw werd gekenmerkt door een bloeiperiode. Timisoara kreeg aansluiting op het spoorwegnet en de rivier “de Bega” werd gekanaliseerd.

 

Sinds het einde van WWI en de opheffing van de dubbelmonarchie behoort Timisoara toe aan Roemenië waarbij de historische provincies Banat en Crisana in drie landen uiteenviel (Roemenië, Hongarije en het toenmalige Joegoslavië). Eind December 1989 leidden protesten in de stad tot de Roemeense Revolutie die de communistische dictator Ceausescu ten val wisten te brengen.

 

De Hongaarse dominee die al jaren kritiek leverde op de flamboyante dictator met z’n wilde ideeën zou gearresteerd worden en de mensen van deze zeer multiculturele en “Westerse” stad pikten het niet langer en gingen en-masse de straat op. Circa 70 mensen verloren het leven tijdens deze ophef.


>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Roemenië. 



timisoara - tips & advies (2013)


Het “Eurolines” kantoortje (lees: keet) bevind zich op loopafstand van het centrum – het is gevestigd in een woonwijk in het noordoosten van de stad. Daarnaast zijn er naar mijn weten vier busstations – eentje is in het noordoosten van de stad (die heb ik nooit gezien).

 

Dan in het zuidwesten zijn er drie – een heel kleintje waar ik alleen een minibusje heb gezien, de ander is het (daar ga ik vanuit) internationale busstation waar ook grote lijnen elders vertrekken en eentje naast het treinstation.

 

Timisoara - Deva: om 10:00 gaat er een grote bus (ge airconditioned) richting Deva. Hij doet er zo’n 3 uur over en deze kost 30 Lei. Kaartje kopen bij de chauffeur. Hiervandaan kun je overstappen op een minibus richting Hunedoara (half uurtje, 6 Lei) die zeer geregeld gaan en ook richting “Sibiu” (zo’n 2,5 uur – kosten 28 Lei).


Er zit een heel leuk terrasje nabij de “Tokes” kerk in het zuidoosten van de stad – een biertje (halve liter) kost hier 4 tot 5 Lei en je hebt een prachtig zicht op de straat. Leuke en goede bediening maar let erop dat ze alles terugbetalen.


  • Naam : Directia Juedteana Pentru Sport Si Tineret Tims

Adres : P-ta Tahcu Huniade 3

Prijs : 50 Lei (single)

Tel.nr. : 0256-490469

Email : djt.timis@yahoo.com

 

Inhoud:

In mijn reisgids stond dat dit een jeugdhostel is maar ik betwijfel het. Het lijkt meer op een school o.i.d. – het is een groot gebouw vlakbij het centrum in een rustige straat. Erachter is een groot schoolterrein en de gangen hebben ook iets weg van een school. Bij de receptie zitten omstebeurt een aantal oude mannetjes om je een ontvangstbewijs van betaling te geven en de administratie bij te houden. Dit kan even duren.

 

De kamers zijn prima – er is een zeer schoon wc en douchegedeelte (er is soms heet water) en ze zijn ruim met drie bedden, een kast, bureau en stoel. Het bed op zich heeft een behoorlijke slechte vering maar is schoon en komt met lakens en deken. Ook is er een kachel aanwezig.

 

Het is al met al zeer rustig hier en prijs/kwaliteitsverhouding is prima. WIFI is er soms, maar geen idee of dit van het hostel is ja/nee.



zie ook:




meer links:


L'viv (L'vov)

OEKRAINE

Plaza Reynok is maar een van de mooie pleinen die de westelijk gelegen Oekraïense stad bieden. 

Novi Sad

SERVIE

Novi Sad, de tweede stad in Servië heeft een mooie ligging aan de Donau en is vrij nieuw te noemen.