Lissabon

Bezienswaardigheden - Portugal




inleiding


Lissabon is het centrum van Portugal alsmede de hoofdstad en grootste stad van het land. Het hele gebied rond Lissabon is één van de snelstgroeiende stedelijke gebieden van Europa, en volgens de VN zouden er in 2050 meer dan 4.5 miljoen mensen in het gebied kunnen wonen.

 

Het overgrote deel van de bevolking is van Portugese afkomst; er wonen echter ook vele buitenlanders in het gebied zoals: Kaapverdianen, Brazilianen, Indiërs, Angolezen, Chinezen en Russen.  

 

De stad heeft een beetje van alles; het is gebouwd op zeven heuvels en bevat de Taag als blauwe levensader. Lissabon heeft prachtige grote pleinen maar ook een labyrint aan kleine smalle steegjes en straatjes zoals een “medina” in het Midden-Oosten, een Moors kasteel op een van de heuvelpieken en voldoende bezienswaardigheden, winkels en musea om je dagen mee bezig te houden.

 

Een van de opvallendste dingen die je tegenkomt in de hoofdstad van Portugal zijn de prachtige Portugese “azulejos” (tegeltjes), het ouderwetse trammetje en het symbool van de stad – de toren van “Belem”. Ook is er de nog steeds belangrijkste voetbalclub “Benfica” naast de derde club van het land: Sporting Lissabon. Tenslotte staat Lissabon bekend om z’n nachtleven – de “noite” van de stad wordt in de wijk “Alfama” “groots” gevierd.


highlights


De binnenstad:

Baixa Pombalina, de "benedenstad", is het centrum van Lissabon. Hier bevindt zich het Rossio, al eeuwen het belangrijkste plein van de stad. Bijna aan het hoofdplein Rossio vast ligt Praça dos Restauradores.

 

Aan het aan de Taag gelegen zeer grote plein Praça do Comércio bevond zich, totdat Portugal in 1910 een republiek werd, de Koninklijke residentie. Arco da Victoria die de boog vormt naar de winkelstraat “Augusta” is zeker de moeite waard. In de wijk Bairro Alto, ten westen van de Baixa, zijn vele restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden.

 

De ongeveer dertig meter hoger gelegen wijk, is vanuit het centrum bereikbaar met de Elevador de Santa Justa. Deze lift is door een leerling van Gustave Eiffel ontworpen (goed te zien) in de neogotische stijl van rond 1900.


Alfama:

Ten oosten van het centrum ligt Alfama, een oude volkswijk. Met zijn vele steile straatjes, trappen en steegjes is het een belangrijke bezienswaardigheid. Dwars door de wijk kronkelt tramlijn 28, waarop zeer oud trammaterieel rijdt. Deze tramlijn wordt veel door toeristen gebruikt, maar is ook nog steeds belangrijk voor de ontsluiting van de wijk.

 

De bekendste en oudste kerk van de stad, de Kathedraal van Lissabon, is hier ook. Niet ver hier vandaan ligt de Igreja de Sao Vicente de Fora – prachtige blauwe tegels en een formidabel uitzicht. De stad heeft ook twee bezienswaardige bruggen.

 

De Ponte 25 de Abril, vernoemd naar de Anjerrevolutie uit 1974, verbindt Lissabon met de Outra Banda, de zuidoever van de Taag. Het ontwerp is geënt op dat van de San Francisco–Oakland Bay Bridge in San Francisco.


Belem:

In Santa Maria de Belém bevinden zich het Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém wat het symbool van de stad aan de Taag is geworden.

 

Beiden zijn een must en beiden staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In het klooster ligt o.a. de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama begraven.  

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Museo Nacional de Arte Antiga.


Geschiedenis - lissabon


Volgens de legende is Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de Odyssee. Zeker weten we dat er tussen 1000 en 2000 v.C. een Fenicische handelspost gevestigd was. Jaren later zouden de Grieken en Carthagen hetzelfde doen. In het jaar 200 v.C. werd de stad veroverd door de Romeinen die er zo’n 700 jaar zouden blijven. 

 

Toen het Romeinse Rijk uiteenviel, viel de stad in handen van volkeren uit het noorden en raakte ze in verval. Onder de moslims, die rond 714 binnenvielen, bloeide de stad weer op en werd ze weer een belangrijk handelscentrum.

 

De moslims noemden de stad “Lissabona” en zouden de stad zo’n 400 jaar in bezit houden op enkele schermutselingen met Christelijke kruisvaarders na. Koning Alfons I van Portugal, die zich in 1139 tot eerste koning van het in eerste instantie kleinere Portugal had uitgeroepen, veroverde Lissabon op 21 oktober 1147.

 

De belegering duurde 17 weken en de moslims gaven uiteindelijk door honger over. De christenen richtten onder de bewoners een waar bloedbad aan, waarbij zij weinig onderscheid maakten tussen christenen en moslims. In 1255 verhuisde Alfonso III de hoofdstad van Coimbra naar Lissabon wat een stuk strategischer lag.  

 

Vasco de Gama

Met Vasco da Gama's ontdekking van de zeeweg naar Indië, rond 1500, begon de Portugese Gouden Eeuw. Koning Emanuel I liet na Da Gama's terugkeer bijvoorbeeld het Mosteiro dos Jerónimos bouwen. Na de vele ontdekkingsreizen en het stichten van menig koloniaal rijk voor Portugal werd er in Brazilië zelfs goud gevonden. Maar in het jaar 1755 ging alles mis – de stad werd getroffen door een drietal zeer zware aardbevingen.

 

Grote gedeelten van de prachtige stad lag in puin en duizenden kwamen om. Deels door instortingen maar ook door ontstane branden en de hoge golven uit de Taag. Onder de pragmatische premier, de latere Marquês de Pombal, werd aan de wederopbouw begonnen die aardbeving “proof “zou zijn. Zijn invloed is o.a. terug te zien in het strakke stratenplan van het zuiden van de wijk Baixa.

 

In de 20ste eeuw kreeg de stad twee “coups” voor z’n kiezen al liet de dictator “Salazar” de stad ook behoorlijk moderniseren. In 1974 en 1975 kwamen vele immigranten naar de stad – veelal uit oud koloniën die een voor een onafhankelijk werden. De afgelopen jaren zit Lissabon weer in de lift – in 2004 was de stad al voetbalspeelstad in het Europese Kampioenschap en werden vooral de oude wijken opgeknapt.


>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Portugal



lissabon - tips & advies (2011)


De stad Lissabon heeft zoals elke Europese hoofdstad de internationale luchthaven “Portela” die zeer goed bereikbaar is met het centrum van Lissabon.

 

Het belangrijkste treinstation is “Gare do Oriente”. Een van de opmerkelijkste vervoersmiddelen in de stad is het oude trammetje (een ticket kost 2,50 euro).

 

Lissabon – Sintra: als je hier naartoe wilt zul je eerst de trein (lijkt op een metro) naar Sintra moeten nemen – deze reis duurt zo’n 40 minuten.

 

Lissabon – Evora: vanaf het grote busstation “Sete Rios” gaat een bus naar Evora. Deze busreis duurt zo’n 1,5 uur en kost 13.75 euro.


  • Naam : Igreja de Sao Vicente de Fora

Adres : Largo de Sao Vicente

Prijs : 4 euro

Tijd : 10:00 – 18:00 (dinsdag t/m zondag)

 

Inhoud:

Gesticht in 1147 als een klooster is een gebouw dat op elk moment en op elke plek wordt opgesierd door prachtige azujelos (blauwe Portugese tegeltjes). Beroofd van z’n koepel met de grote aardbevingen van de stad geeft het dak nu een prachtig panorama over de stad, de rivier de Taag en z’n bruggen.

 

Hier ligt in de kelders ook het lichaam van de kruisvaarder terwijl z’n verdrietige minnares toekijkt.

 

  • Naam : Mosteiro dos Jeronimos

Adres : Praca do Imperio

Prijs : 7 euro

Tijd : 10:00 – 17:00 (dinsdag t/m zondag)

Website : www.mosteirojeronimos.pt

 

Inhoud:

Dit exclusieve zeer potsierlijke klooster is gebouwd n.a.v. het vinden van de zeeweg naar India door ontdekkingsreiziger “Vasco da Gama” in 1498. Z’n eigenlijke reden was om degene die op een nieuwe reis gingen op hun gemak te stellen en te bidden voor deze durfals en natuurlijk de koning.

 

In 1833 werd het gebouw als school gebouwd en later nog als weeshuis. Het pand is een juweel op zich – een schitterende binnentuin, mooie portalen en panelen. Maar ook een prachtige kerk. Het is niet vreemd dat hier ook het praalgraf van Vasco de Gama staat.


  • Naam : Pensao Galicia

Adres : Rua de Crucifixo 50

Prijs : 35 euro (double)

Tel.nr. : 213 428 430

 

Inhoud:

Verschrikkelijk ouderwets ingericht maar super gezellig. Zeer centraal gelegen maar toch rustig heeft dit woonhuis met een aantal kamers een authentieke sfeer. Wij hadden een dubbele kamer met twee een persoon bedden, een eigen gootsteen en de twee wc’s en zeer hete douches waren verderop in de gang.

 

Er schijnen wel zo’n 11 kamers verstopt zijn in het pand waarvan sommige zelfs een klein balkonnetje hebben. Een verschrikkelijk lief vrouwtje maar een zeer bullerige eigenaar. Ze spreken beiden amper Engels. Een prima plek om een paar dagen te vertoeven.



zie ook:




meer links:


Valletta

MALTA

De hoofdstad van Malta heeft een zeer kleurrijk maar ook donker verleden met heel veel heersers. 

Madrid

SPANJE

Een van Madrid (van de vele) z'n  bezienswaardigheden is het prachtige Plaza Mayor.