PRAKTISCHE INFORMATIE - Peru

* Bijgewerkt t/m 2016 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Kosten
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

paspoort en visa


Alle reizigers naar Peru moeten in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig is. Voor Peru heb je geen visum nodig wanneer je in het bezit bent van een Nederlands paspoort en niet langer dan drie maanden in het land blijft. Bij binnenkomst in het land krijg je een toeristenstempel voor een verblijf van 30 dagen. Blijf je langer, dan kun je dat bij binnenkomst zeggen en krijg je een stempel tot maximaal 90 dagen.


ambassades


 • De ambassade van Peru in Nederland is: Nassauplein 4, Den Haag, tel.nr. (0)70 – 3638148, e-mail: info@embassyofperu.nl;
 • De Nederlandse ambassade in Peru: Torre Parque Mar, Av Jose Larco, 1301, piso 13, Miraflores, Lima, tel.nr. + 51 12139800.

geldzaken


Munteenheid 

 • Nuevo sol (PEN)

Bankpas

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden. Er geldt een limiet per dag. Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard 

 • Creditcards worden buiten de grote steden en toeristische gebieden vrijwel niet geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden. 

Geldautomaten 

 • Peru heeft een redelijk aantal geldautomaten (cajero automático, redbanc, ATM) in de grote steden; daarbuiten is het aantal gering. De geldautomaten van BBV en Unibanca accepteren geen bankpassen, soms die van Credito del Peru ook niet; die van Interbank en Scotiabank bieden de meeste zekerheid.  
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op www.maestrocard.com, www.mastercard.com/atmlocator, www.visa.com/atmlocator of via www.atmlocator.info.

Geld wisselen 

 • Amerikaanse dollars kunnen overal worden gewisseld, euro's vrijwel overal. 

Bijzonderheden 

 • Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee, bij voorkeur Amerikaanse dollars. Vaak kunt u ook met Amerikaanse dollars betalen. Travellercheques in Amerikaanse dollars kunt u in Lima bij de banken inwisselen. Pinnen is de beste en snelste manier om aan geld te komen.

gezondheidszorg


Medische zorg 

Het niveau van de medische zorg in de grote steden is redelijk. De privéklinieken beschikken over de beste voorzieningen.    U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in de hoofdstad Lima. 

 

Geneesmiddelen 

Op het platteland vindt u slechts hier en daar een arts en geen apotheek. Houd hier rekening mee als u een rondreis maakt. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen. 

 

Medische verklaring 

Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.  Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

 

Muggen 

In Peru komt malaria voor en in het Amazonegebied ook dengue. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend, de denguemug steekt overdag. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

 

Zoogdieren 

Hondsdolheid komt voor in Peru. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten. 

 

Drinkwater 

Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen. 

 

Hoogteziekte 

In de hoger gelegen gebieden kunt u last krijgen van hoogteziekte, wat zich uit in hoofdpijn, kortademigheid en duizeligheid. Bij milde klachten moet u niet verder stijgen en wachten tot de klachten voorbij zijn. Bij ernstiger klachten moet u afdalen en medische hulp zoeken.

 

Voedsel 

Gebruik alleen gepasteuriseerde melkproducten. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt.


vaccinaties


Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Peru aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Ongeacht verblijfsduur wordt voor Peru inenting tegen gele koorts aanbevolen in gebieden oostelijk van de Andes en in het noordelijke kustgebied. Als je alleen naar Cusco of Machu Picchu gaat, hoef je niet tegen gele koorts gevaccineerd te worden. Zie gele koorts kaart Zuid-Amerika. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Peru inentingen aangeraden tegen hepatitis B, buiktyfus, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Peru vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons. 

 

Malaria komt voor in delen van Peru die beneden 2000 meter liggen in het Amazonegebied en ook in het grensgebied met Ecuador. Zie malariakaart van Peru. We raden je aan om in deze gebieden in Peru malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in dit gebied. In andere delen van Peru kun je volstaan met anti-muggenmaatregelen.


veiligheid


In het hele land komen straatcriminaliteit, diefstal en (gewapende) overvallen voor. Vooral in Lima en andere grote steden. Neem voor uw veiligheid de volgende veiligheidsmaatregelen: reis zoveel mogelijk in een groep; reis niet na zonsondergang buiten de stad, vermijd afgelegen gebieden of arme wijken; neem alleen overdag geld op bij een bank of automaat. Wees alert als u geld opneemt of de bank verlaat, houd uw documenten, geld, camera en fototoestel buiten het zicht, draag geen waardevolle sieraden, neem een kopie van uw paspoort mee en bewaar het origineel in de kluis van uw hotel, neem geen drankjes aan van vreemde personen, bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

 

Neem bij taxivervoer de volgende voorzorgsmaatregelen: maak na aankomst op het internationale vliegveld Jorge Chávez in Lima altijd gebruik van taxibedrijven die hun diensten aanbieden binnen de aankomsthal. Neem nooit een taxi buiten het vliegveld. Kijk voor meer informatie op de website van het internationale vliegveld Jorge Chávez, gebruik alleen officiële taxi’s die u kunt bestellen via een taxicentrale of een hotel, neem nooit een taxi die ú benadert, bewaar uw bezittingen uit het zicht, bijvoorbeeld aan uw voeten, onder de stoel. Doe ramen dicht en deuren op slot.

 

In Peru kunnen demonstraties en stakingen voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Houd rekening met blokkades van toegangswegen, spoorwegen en vliegveld. Als u in demonstratie of blokkade terecht bent gekomen, vestig dan niet de aandacht op u. Probeer ook niet langs of door de blokkade te gaan. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.

 

Verkeersveiligheid

Bij binnenlandse vluchten over de Nazca-lijnen hebben zich een aantal ernstige vliegtuigongelukken voorgedaan. Maak daarom alleen gebruik van lokaal goed bekendstaande vliegtuigmaatschappijen als u deze vlucht wilt boeken. Vlieg alleen in tweemotorige (of meer) vliegtuigen met een piloot en een co-piloot. Hetzelfde geldt voor busmaatschappijen. In Peru vinden namelijk veel busongelukken en roofovervallen plaats. Zorg dat u met een betrouwbare busmaatschappij reist. En ga na of de bus geen tussenstops maakt op de route.

 

Onveilige gebieden

Valleien bij rivieren Ene, Huallaga en Apurimac.Reis alleen als het noodzakelijk is naar de valleien van de rivieren Ene, Huallaga en Apurimac. Dit zijn gebieden waar coca illegaal verbouwd wordt. Grensgebieden met Colombia: reis ook alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Colombia. Dit heeft te maken met veel illegale coca-landbouw. Daarnaast is de terroristische groep Sendero Luminoso (Lichtend Pad) in dit gebied actief. Zuiden van Peru, in de regio Puno: er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar het zuiden van Peru. Houd rekening met bijvoorbeeld wegblokkades en sociale onlusten. Vooral in de regio Puno die grenst aan Bolivia. Neem voor uw reis contact op met uw reisbureau voor actuele reisinformatie over dit gebied. Bekijk ook het reisadvies voor Bolivia.

 

Noodtoestand in verschillende provincies

In verschillende provincies van Peru is om verschillende redenen de noodtoestand uitgeroepen. Het is mogelijk om in deze gebieden te reizen, maar er zijn veiligheidsrisico’s. In de volgende provincies is de noodtoestand van kracht:

 

Huanta en La Mar (Ayacucho);    Tayacaja (Huancavelica); La Convención (Cusco); Satipo, Concepción en Huancayo (Junin); Chiclayo (Lambayeque); Tocache (San Martín); Padre Abad (Ucayali); Marañón (Huacaybamba); Leoncio Prado en Huamalíes (Huanuco).

 

De ‘fuerzas armadas’ (strijdkrachten) zijn verantwoordelijk voor de binnenlandse controle. Bij een noodtoestand mag de regering bepaalde rechten beperken, zoals: vrijheid van verkeer/vervoer; vrijheid van samenscholing; gebruik van communicatiemiddelen; toegang tot of verlaten van de woonplaats; arrestatie/aanhouding op bevel van de rechter.

 

Spirituele reizen

Neem nooit thee of een ander kruidenbrouwsel aan van onbekenden. Dit kan een poging zijn om u te overvallen. Vooral bij spirituele reizen zijn er meldingen geweest van ernstige misdrijven. Overvallers bieden reizigers een mix van kruiden in thee met een sterk hallucineerde werking aan, zoals Ayahuasca. Vervolgens beroven zij de reizigers of gebruiken (seksueel) geweld tegen hen. Boek uw (spirituele) reis alleen bij een betrouwbare reisorganisatie.

 

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Peru loopt van van december tot en met maart. Tijdens die periode kunnen in de Andes en het Amazonegebied overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Peru ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Daarom kunnen er aardbevingen voorkomen.


taal


Naast het Spaans, dat in Peru ‘Castellano’ genoemd wordt, heeft sinds 1975 ook het Quechua, gesproken door de indianen van het centrale bergland, de status van officiële taal; de indianen rond het Titicacameer spreken Aymará en de Amazone-indianen spreken weer een veelheid van hieraan niet-verwante talen.Spaans wordt door ca. 70% van de bevolking gesproken. Het Quechua wordt door de meerderheid van de indiaanse bevolking gesproken. Het Aymará wordt nog door zo’n twee miljoen mensen in Peru en Bolivia gesproken. Het Quechua en het Aymará waren geen geschreven talen en hebben ook nu nog steeds geen officiële spellingswijze, waardoor de spelling van plaats tot plaats verschilt. De Amazone-indianen zijn verdeeld in 53 etnische groeperingen die talen spreken uit 12 verschillende linguïstische families. Tegenwoordig wordt er op de Peruaanse scholen ook Engels gegeven.


tijdzone


Het is zes uur vroeger dan in Nederland in onze winter, zeven uur in de zomer.


electriciteit


In Peru is het voltage meestal 220 Volt, maar ook 110 Volt komt voor in de jungle van Puerto Maldonado. Het is aan te raden om een wereldstekker mee te nemen.


feestdagen


01 Januari

Maart / April

01 Mei  

29 Juni 

06 Juli  

07 Juni 

24 Juni        

28 Juli

30 Augustus

Oktober         

08 Oktober     

01 November 

02 November

08 December 

09 December 

25 December

Nieuwjaar

Goede week

Dag van de Arbeid

San Pedro en San Pablo

Dia del Maestro

Slag van de Arica

Dia del Campesino

Nationale Feestdag

Santa Rosa de Lima

Maand van de senor de Los Milagros

Zeeslag van de Angamos

Allerheiligen

Dag van de doden

Dag van de onbevlekte ontvangenis

Slag van de Ayacucho

Kerstmiszie ook: