Wenen

Bezienswaardigheden - Oostenrijk




koffiehuizen en sissi


Hoofdstad van Oostenrijk Wenen maar eigenlijk te groot voor dit nu kleine landje. Hoewel de stad vernoemd is naar de rivier Wien, is de ligging “An der schönen blauen Donau” veel bekender. Er lopen drie vertakkingen van deze rivier door de stad Wenen: de oude Donau, de nieuwe Donau en het Donaukanaal. Buiten de stad komen deze drie vertakkingen weer bij elkaar. Als enige grote stad in de wereld groeien de wijnranken tot in de stad.

 

De Weense wijken Grinzing en Nußdorf produceren goede wijnen van Zweigelt en Grüner Veltliner, twee typische Oostenrijkse druivensoorten. In een Heurige kun je wijn en spijs proeven in het restaurant van de wijnboer. Daarnaast kent Wenen een lange en diepgaande koffietraditie.

 

De stad kent 564 Kaffeehäuser, waar men een keur aan koffiesoorten en gebak serveert. Het bestellen van een kop koffie in Wenen is een vak apart. Een kop koffie wordt traditioneel geserveerd met een glaasje leidingwater, dat ook weer wordt bijgevuld. Een uurtje blijven zitten op één kop koffie met één van de vele kranten die beschikbaar zijn is geen uitzondering. 

 

De dubbelmonarchie

Statig met een gigantisch verleden gezien de dubbel monarchie met Hongarije was het een Keizersstad met groot aanzien. Het is veruit de grootste stad en cultureel en politiek centrum van Oostenrijk. Sissi, Strauss & Freud zijn maar een paar namen die Wenen tot ongekende hoogte hebben gebracht. Wenen is sinds lang een centrum van klassieke muziek en opera. Beroemde componisten die in Wenen gewoond en gewerkt hebben zijn onder meer Mozart, Beethoven, Brahms, Schubert, Strauss en Mahler.

 

Beroemde theaters zoals het Burgtheater en het Volkstheater kunnen bezocht worden. Ook operagebouwen zoals de Wiener Staatsoper, Volksoper Wien en Theater an der Wien zijn wereldberoemd. Andere gebouwen is het paleis Schonbrunn en de kelder waar de groteske keizerlijke graven instaan kun je bekijken. Maar natuurlijk kun je ook de wereldberoemde Spaanse rijschool bezoeken en het donkere verleden bij het Joodse gedenkteken.

 

Naast het Prater bevindt zich een beurscomplex met sportfaciliteiten, waaronder het Ernst Happelstadion, waar in 2008 tijdens het EK voetbal (tezamen met Zwitserland) Spanje Duitsland met 1-0 versloeg in de finale. Wie kent niet de Wiener Schnitzel, de Wiener Melange of de Weense wals. De binnenstad van Wenen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Niet zo vreemd want de stad heeft zowel barokke als Art Nouveau. Tijdens het Interbellum ontstond het rode Wenen.


schonbrunn en sperl


Koffiehuizen en hotel:

Ten eerste is daar het Café Sperl, het enige café dat op de monumentenlijst staat vanwege zijn authentieke kaffeehaus-interieur, beroemd om de strudel – adres: Gumpendorfer Straße 11.

 

Andere cafe’s zijn:

* Cafe Central (Herrengasse 14, palais Festel) : dit cafe lijkt meer op een paleis dan op een café, ooit ontmoetingsplaats van beroemdheden; o.a. Lenin en Trotsky zouden hier regelmatig neerstrijken;

* Café Landman(Universitaitsring 4)     ; ooit stamcafé van Sigmund Freund maar ook Gustav Mahler en Marlene Dietrich kwamen hier vaak een kop koffie drinken.

* Cafe Leopold Hawelka (Dorotheergasse 6); Andy Warhol kwam hier regelmatig maar ook nobelprijwinnaar “Canetti”;

* Cafe Korb (Brandstatte 9); ook hier zou Sigmund Freud vaak over de vloer zijn geweest;

Café Dommayer (Dommayergasse 1) daar waar de (Weense) wals aan zijn triomftocht door de wereld begon;

* Cafe/ Hotel Sacher (Philharmonikerstraße 4) wellicht het beroemdste hotel ter wereld, inclusief de beroemde taart; hier sliepen o.a. JFK, Ghandi en Koningin Elizabeth;

* Café Museum (Friedrichstraße 6), ontworpen door Adolf Loos. 

 

Kerk: 

De Stephansdom gebouwd in de 12de eeuw is het hart en gezicht van Wenen en Oostenrijk. Het bevat het  graf van Friedrich III. ; In in de 16e eeuw brak de pest uit in Wenen en eiste 16.000 slachtoffers. Omdat er zoveel mensen in korte tijd stierven, konden zij niet allemaal zo gauw begraven worden.

 

Daarom werden ze in de catacomben, onder de Stephansdom, in ingemetselde zalen begraven. Tegenwoordig kan men door een uitgekapt gat in de muur de bergen schedels en botten zien liggen.

 

Paleizen:

Schloss Schönbrunn in Wenen is een van de belangrijkste culturele erfgoederen van Oostenrijk. Dit was het zomerpaleis van de Oostenrijkse keizers dat de intentie had om de Franse Versailles naar de troon te steken.

 

Het is sinds de jaren 60 een van de drukstbezochte bezienswaardigheden in de hoofdstad. Nadat het oude slot wat op de plek van het huidige Schonbrunn gebouwd, nadat het talloze malen was afgebrand was, door de Turken werd vernield werd er besloten een nieuw paleis te bouwen.

 

Keizer Karel VI was niet geïnteresseerd in Schönbrunn. Zijn dochter Maria Theresia maakte er echter de zomerresidentie van de Habsburgers van, wat het tot 1918 zou blijven. Ook het overgrote deel van de inrichting van het paleis stamt uit deze periode en geldt als enige voorbeeld van de Oostenrijkse rococo.

 

Ooit heeft Wolfgang Amadeus Mozart er opgetreden voor het hof. In 1945 werden het hoofdgebouw en een deel van de Gloriette door geallieerde bommen beschadigd. Tijdens de bezetting van Oostenrijk, door de vier geallieerde machten, werd het slot hoofdkwartier van de Britten. Destijds begon ook de restauratie. Van grote betekenis voor de aanleg van de tuinen van Schönbrunn is de Leidse hovenier Adriaan Steckhoven geweest.

 

De Hofburg is het Koninklijk Paleis van de Habsburgers die hier woonden van Keizer Rudolf in 1279 tot Karel I in 1918. Door de jaren heen werd het paleis uitgebreid van het oudste gedeelte Schweizerhof tot de Burg. Je kunt o.a. naar de volgende musea in het paleis “Hofburg:

-          Sisi museum (2009) -  zie musea

-          Kaiserappartments (2009) -  zie musea

-          Koninklijke schatkamer (2015) – zie musea

 

  • Slot Belvedere (2015) – zie onder bij museum 


Andere plekken van betekenis (historie): 

  • Hoher Markt met z’n Art Nouveau klok (een van de oudste pleinen van de stad – de bakermat van de stad waar de Romeinen de basis legde voor de stad Wenen. 

Spaanse rijschool (2009):  

Het instituut de “Spaanse rijschool” is de oudste nog bestaande rijschool ter wereld voor het eerst genoemd in 1565. Ook de Winterreitschule, de barokke rijzaal stamt uit 1735.

 

Oorspronkelijk was de Spanische Hofreitschule eigendom van de keizerlijke familie, en diende o.a. om de adellijke jeugd te leren paardrijden, om paarden te trainen als rij- en paradepaard voor de hoge hofadel, en voor representatiedoeleinden.

 

De naam Spaanse Rijschool verwijst naar de herkomst van de paarden en daarnaast bevonden zich in de 16e en 17e eeuw veel Spaanse hovelingen aan het Habsburgse hof in Wenen, waaronder verschillende Spaanse rijmeesters die in de keizerlijke ("Spaanse") rijschool werkten.

 

Als jonge hengsten met 4 jaar worden aangewezen voor gebruik in de Hofreitschule, staat hen zo’n  8 jaar training te wachten. Tegenwoordig is het een toeristische attractie geworden.

 

Koninklijke begraafplaats (4 euro entree)(2009):

De Kapuzinergruft of Kaisergruft is sinds 1633 de algemene begraafplaats van de Habsburgers. Hier liggen 145 Koninklijke leden van de Habsburg familie waaronder 12 Keizers en 18 Keizerinnen. De meeste recente bijzetting was in 2011. Veel organen (waaronder harten) zijn bewaard in urnen verdeeld over de Augustiner en Stephansdom kerken.

 

Terwijl keizer Frans Jozef I, keizerin Elisabeth (Sisi), keizer Karel I, keizerin Maria Theresa en als laatste kroonprins Otto hier liggen missen er drie Habsburgers:  

·         Karl I (laatste keizer) – begraven toen hij verdreven was in Madeira; 

·         Maria Antoinette (Spanje);  

·     Hertog van “Reichstadt”, zoon van Napoleon’s tweede vrouw Maria Louise. Dit lijk is in 1940 voor propagandistische redenen verplaats door de nazi’s naar Parijs. 

 

Centrale begraafplaats (zentral Friedhof): 

In de 19e eeuw besloot stad Wenen vanwege de industrialisatie en groei buiten de stadsgrenzen een grote begraafplaats aan te leggen.

 

Het zou de tweede grootste van Europe worden in oppervlakte en afmetingen. Vanwege de grote afstand van het centrum werd besloten ook ere-graven aan te leggen.

 

Grote “meesters” zoals Beethoven en Brahms liggen hier begraven maar ook menig oud president van Oostenrijk. Naast de “speciale” graven heeft de begraafplaats ook een interdemotionaal karakter; naast een Katholiek,

 

Protestant en moslim gedeelte zijn er ook twee Joodse secties waarvan eentje tijdens de Kristallnacht werd vernield. Vandaag de dag is het aantal graven twee keer zo groot als het aantal levende mensen in de stad.

 

  

Andere bezienswaardigheden:

-   Zo is er het Prater, van oudsher een keizerlijk jachtgebied, dat bestaat uit drie delen. Het Wurstelprater is een kermis met diverse attracties waaronder het reuzenrad dat dateert uit 1897. In 1945 verloor het rad bij een brand na een bombardement van het Sovjetleger de helft van zijn gondels. Het rad is nog steeds open voor publiek al moet je wel rekening houden met een redelijk fors entreegeld;

-       Je kunt ook de paleizen “Mollard Clary”, Auersperg” en de Hofburg bezoeken;

-     Musea zijn o.a.  “Mozarts” huis (of huizen); hij heeft hier 2,5 jaar gewoond, het Beethoven huis (of huizen), het Kunsthistorisches Museum Wien, de Albertina en het Liechtenstein Museum.

-        De “Karels” kerk 

-     De metrostations: “Karlsplatz” (twee gebouwtjes), “Stadtpark” (inclusief park) en “Burggasse” (2015). Ook station “Hiesling” (Schonbrunn” is de moeite waard. 



geschiedenis - wenen


In 15 v.Chr. stichtten de Romeinen op de plaats van de huidige binnenstad een militaire post tegen de Germanen genaamd Vindobona.  Rond deze post groeide een stad en zo’n 70 jaar later bouwde de Romeinen er een fort dat tot in de 5e eeuw door hen werd bewoond. In 433 werd Wenen verwoest door de Hunnen.

 

Na de slag bij Pressburg (het hedendaagse Bratislava) in het jaar 907 viel Wenen in de handen van de Magyaren (Hongaren). Dit zou pas in 955 veranderen toen keizer Otto I erin slaagde het gebied rond Wenen op te nemen in het Duitse rijk.

 

In 1221 kreeg Wenen stadsrechten en werd een stadsmuur opgetrokken. Daarna groeide de stad uit tot een belangrijk handelsknooppunt. Wenen en Oostenrijk kwamen in 1278 onder het huis van Habsburg terecht. In 1438 werd Wenen de rijkshoofdstad en na verdere uitbreiding zelfs keizersstad. In 1529 werd Wenen voor de eerste maal belegerd door de Turken. De stad hield slechts met moeite stand, tot een uitbraak van de pest en de vrees voor een vroeg invallen van de winter de Turken tot de terugtocht dwongen.

 

Bij de tweede Turkse belegering in 1683 beschermden de nieuw aangelegde stadswallen de stad twee maanden lang, totdat het Turkse leger wegens de komst van een ontzettingsleger, geleid door de Poolse koning, van de stad wegtrok en het beleg opnieuw onsuccesvol was geweest.

 

Hiermee werd ook de groei van het Ottomaanse Rijk tot staan gebracht. Keizerin Maria Theresia liet paleis Schönbrunn bouwen en stimuleerde de muzikale ontwikkeling van de stad. 

 

Napoleon oorlogen

Gedurende de oorlogen met Frankrijk werd Wenen twee keer door Napoleon ingenomen, in 1805 en 1809.

 

De eerste verovering was zonder strijd geweest: de Franse maarschalken kwamen met de witte vlag over de Taborbrug, toen de enige en sterk verdedigde Donaubrug, en overtuigden de Oostenrijkse bevelhebbers dat de oorlog reeds voorbij was. In tussentijd kon het Franse leger ongehinderd binnentrekken.

 

De tweede verovering van Wenen daarentegen vond slechts na uitgebreid wapengeweld plaats. Nadat Napoleon bij Waterloo verslagen was, vond in Wenen van 18 september 1814 tot 9 juni 1815 het congres van Wenen plaats, waarin de nieuwe grenzen en politieke verhoudingen in Europa werden vastgelegd.

 

Franz Josef luidde een nieuw tijdperk voor de stad in. De oude stadswallen werden afgebroken waardoor de stad verder kon uitbreiden. Het inwonertal steeg tot recordhoogte en aan het einde van de eeuw was Wenen de vijfde stad in de wereld. Het neerhalen van de stadswallen had ook tot gevolg dat een grote ringstraat mogelijk is met veel belangrijke gebouwen die we nu nog kunnen zien. Gedurende de Eerste Wereldoorlog werd Wenen weliswaar niet direct bedreigd, maar de economische blokkade van de Centralen leidde tot een gebrek aan vooral voedingsmiddelen en kleding.

 

Der AnschluB

Het einde van de Eerste Wereldoorlog was ook het einde van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Tijdens het Interbellum ontstond vanwege de slechte economische situatie tot politieke radicalisering en polarisering. Op 12 volgde de “Anschluss” met Duitsland en de volgende dag werd Hitler bejubeld op het balkon van de Heldenplatz in Wenen.  



De anti-Joodse politiek van de nazi's viel in Wenen, waar het antisemitisme al eeuwen oud was en sinds het begin van de 20e eeuw toegenomen was, in goede aarde. In de Kristallnacht op 9 november 1938 werden de synagogen, niet alleen religieuze maar ook sociale centra in het Joodse leven, verwoest.

 

Naast de Jodenvervolging speelde Wenen een centrale rol in de moord op zwakbegaafden door de nazi's. 

 

Vanuit het hele rijk voerden de nazi's kinderen naar ziekenhuis Am Spiegelgrund, waar ze werden vermoord. Wenen werd ook het slachtoffer van het oorlogsgeweld door de bombardementen van 1944 en 1945, alsook de gevechten tijdens de verovering van Wenen door de Sovjettroepen.

 

De bevrijding en erna

Het Tweede Oekraïense XIIIe leger begon op 13 maart 1945 met de bevrijding van Wenen van zijn Duitse bezetting. In april 1945 richtte het Sovjet-leger grote vernielingen aan in de stad. Desondanks zijn vele historische gebouwen bewaard gebleven.

 

De vernielde gebouwen werden na de oorlog grotendeels herbouwd. Reeds kort na het einde van de gevechten in 1945  werd een provisorische stadsregering en stadsbestuur opgericht. Ook de politieke partijen werden opnieuw gevormd.

 

Op 29 april werd het Parlementsgebouw door de bezetters aan de nieuwe regering overgegeven en Karl Renner verkondigde het herstel van de democratische Republiek Oostenrijk. Al in 1946 werd het zogenaamde "Gebietsänderungsgesetz" besloten, dat de stadsuitbreiding van 1938 weer ongedaan maakte, maar een veto door de bezettingsmacht verhinderde de uitvoer ervan tot 1954. Zowel de Russische nationalisatie van delen van de industrie als het Amerikaanse Marshallplan waren een hulp in de economische wederopbouw van de stad. 

 

Een skyline

Aan het eind van de 20e eeuw kreeg Wenen een "skyline" door de bouw van twee wolkenkrabbers, de Andromeda Tower en de Milleniumstower, aan de beide oevers van de Donau. Hun bouw, en het geplande station "Wien Mitte" bedreigden de status van de binnenstad als Werelderfgoed, en werden daarom heftig bediscussieerd.



wenen - tips & advies (2015)


Luchthaven “Schwechat” (Vienna International Airport) ligt een eindje buiten de stad, maar is via een snelle, maar relatief prijzige treinverbinding (16 minuten), CAT, of een goedkopere S-Bahnverbinding, (25 minuten) aangesloten op de rest van het openbaar vervoer. 

 

Wenen is één van weinige steden waarbij je direct van de autosnelweg in de stad uitkomt zonder al te veel problemen. De “westautobaan” (A1) komt uit op de “Wientalstraße”. Met de trein vormen de stations Westbahnhof (treinen vanuit Duitsland, Zwitserland en Nederland) en “Hauptbahnhof” (zuiden en oosten van Europa) de belangrijkste knooppunten. Deze stations zijn aangesloten op een uitgebreid tram-, bus, S-Bahn- en U-Bahnnetwerk. Een dagkaartje kost 7,60 euro en een enkele ticket 2,20 euro. 

 

De stad wordt in de laatste jaren steeds fietsvriendelijker. Het aantal routes is uitgebreid. De ringweg beschikt over een geheel vrij gelegen fietspad. Daarnaast is het stallen van fietsen en huren van fietsen geen enkel probleem. Hiervoor zijn speciale transferia aangelegd.

 

Wenen – Praag: je kunt op verschillende manieren maar de goedkoopste is met “MeinFernBus” – er is een kantoor bij “Olympiaplatz” en je kunt een ticket in het weekend krijgen voor 15,50 euro (doordeweeks soms voor 9 euro); 2x per dag. 10.00 vertrek – 14:30 aankomst op “Florenc” station in Praag. Als je een ticket in de bus koopt (kans dat deze volgeboekt is) betaal je 19,50 euro. 


  • Naam : Sisi museum (2009)

Adres        : Innerer Burghof (St. Michaels church)

Prijs          : 8 euro

Tijd           : 09:00 – 17:30

Website    : www.hofburg-wien.at

 

Inhoud:

Een veelvoud aan persoonlijke spullen van Elizabeth helpen je om een realistisch beeld te doen krijgen van de vaak onbegrepen Koningin. 

 

De goed verzorgde tentoonstellingen nemen je mee op een avontuur dat een jong vrolijk meisje doen veranderen in een rusteloze, onbereikbare en melancholieke ziekelijke vrouw. Het museum heeft zo’n 300 items inclusief parasols, kleding, schoonheidsadviezen, haar dodenmasker en de vijl die haar het leven kostte. Er zijn replica’s van een gala jurk en de Koninklijke treinwagon maar ook de zwarte jas die het levenloze lichaam bedekte na de aanslag.  

 

 

  • Naam : Belvedere museum (“lower”)(2015)

Adres        : Rennweg 6 (lower)/ Prinz-Eugen-strasse 27

Prijs           : 8 euro (19 euro een combi ticket)

Tijd            : 10:00 – 18:00

Website     : www.belvedere.at

 

Inhoud:

Het zomerpaleis van “Belvedere” werd gebouwd in de 17e eeuw ter ere van de zeer succesvolle generaal “Eugene van Savoye” en is een barok meesterwerk. “Maria Theresa” zou het een eeuw later openen voor het grote publiek. Aartshertog Franz Ferdinand zou tot 1914 het bovenste gedeelte (wat daarvoor alleen gebruikt werd voor ceremoniële gebeurtenissen) als residentie gebruiken. 

 

Op dit grote stuk terrein kun je kiezen wat je zult doen of alles doen. Er zijn kaartjes voor de “upper” Belvedere” (kunstmuseum) of de “lower” Belvedere of beiden. Als je budget dit allen niet toelaat kun je alsnog genieten van de buitenkant van dit prachtige “barokke” paleis en z’n Keizerlijke tuinen met “cascades” en beelden die vrij te bezichtigen zijn. Ook het uitzicht over de stad is prachtig te noemen (“Belvedere” betekent goed uitzicht in het Italiaans). Je kunt het terrein op twee plekken ingaan. 

 

In de “Lower” Belverdere krijg je drie fantastische kamers te zien (leef vertrekken van Generaal “Prins Savoy”). Een van de hoogtepunten is de Marmorsaal (marmerzaal) die prachtig versierd is met pleisteren reliëfs en standbeelden. Een andere interessante zaal is de Groteskensaal, versierd met muurschilderingen van groteske figuren. Ook opmerkelijk in deze zaal zijn de bizarre gebeeldhouwde hoofden met extreme gelaatsuitdrukkingen.

 

Verder mag je ook het Gouden Kabinet, een kleine maar rijk versierde kamer, niet missen. De aanpalende oranjerie, oorspronkelijk gebouwd om beschutting te geven aan planten tijdens de winterperiode, wordt nu gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen – “Monet “in dit geval. 

 

 

  • Naam : Heeresgeschichtliches (leger museum) (2015)

Adres         : Arsenal Objekt 1

Prijs            : 6 euro (2 euro extra als je foto’s wilt maken)

Tijd             : 09:00 – 17:00

 

Inhoud:

In een van de gebouwen op het grote “Arsenaal” terrein nabij het nieuwe “Hauptbahnhof” (HBH) is dit prachtige oorlogsmuseum gesitueerd. Bij binnenkomst wordt je al getrakteerd op een staaltje hoffelijkheid terwijl de prijs zeer goed te doen is. Het gebouw telt twee verdiepingen en de (oorlogs)geschiedenis begint rond het jaar 1500.

 

Sjeik en professioneel is dit museum – niet teveel moderne interactiviteit wat de geschiedenis eer aan doet. Perfecte opstelling, goed licht en een juiste mix tussen vitrines, informatie en andere objecten. In vier zuilen van het gebouw komen de belangrijkste perioden aan bod. Bij elke zuil staat een draaimolentje met extra informatie over de periode en de objecten in verschillende talen.

 

Vervelend is dat je extra moet betalen (je krijgt een stickertje opgeplakt) om foto’s te maken en dat de informatie vooral in het Duits staat aangegeven. Maar het aanbod in de vorm van uniformen, helmen, wapens en ander oorlogstuig vergoed heel veel. Grote trekpleisters zijn de “wimpel van sultan Pasha van het Ottomaanse Rijk” en de auto, sofa en uniform dat kroonprins “Franz Ferdinand” droeg toen hij werd doodgeschoten in “Sarajevo” in 1914. 

 

Er is een souvenirwinkeltje en een restaurantje aanwezig. Het is op loopafstand van het HBH en er komt een “hop-on, hop-off” bus voorbij. 

 

 

  • Naam : Kaiserliche schatzkammer Wien (de schatkamer van Hofburg)(2015)

Adres         : Hofburg, Schweizerhof

Prijs           : 12 euro

Tijd             : 09:00 – 17:30

Website      : www.kaiserliche-schatzkammer.at

 

Inhoud:

Gelegen in het “Hofburg” paleis is dit de grote schatkamer van een van de meest “interessante” dynastieën in Europa ooit. In sjeik zaaltjes wordt je met gedimd licht getrakteerd op een keur van schatten van de Habsburgers. Ceremoniële wapenrokken, mantels, juwelen, staven, zwaarden, rokken, beelden, tabletten en kledij kun je hier allemaal bewonderen.

 

Maar ook relikwieën zoals een stuk mantel van Johannes de Doper, de kroon en zwaard van Karel de Grote en de schat van het Gulden Vlies zijn hier te zien. Tabletten en objecten waarin relikwieën zijn verstopt zoals deeltjes van de doornenkroon van Christus, stukje hout van de kribbe, het houten kruis en z’n mantel.

 

Belangrijkste objecten zijn de Keizerlijke kroon, zwaard en mantel en de speer waarmee Jezus in z’n zij zou zijn geprikt door een Romein om te kijken of hij nog leefde. 



Naast de bovengenoemde zeer populaire en bekende koffiehuizen heb ik nog een paar minder bekende maar niet minder fraaie; café “Westend” mooi, druk en populair (eet)cafe alias koffiehuis op hoek bij “Westbahnhof” en Mariahilferstrasse.

 

Bij de “Schadegasse” kun je een heerlijke apfelstrudel en koffie kopen bij cafe “Ritter” of bij “café museum” (Karsplatz); tenslotte is er in het centrum nog het “Griensteidl” vlakbij de “Hofburg”. 


  • Naam           : Ruthensteiner hotel (2009)

Adres           : Robert Hamerling Gasse 24

Prijs              : 17 euro (slaapzaal)

Telefoon       : 893 42 02

Website        : www.hostelruthensteiner.com

 

Inhoud:

Het hostel ligt op loopafstand van het drukke “Westbahnhof” en is een goed georganiseerd jeugdhostel. Het heeft single, dubbel en slaapzalen tot 10 bedden. Je kunt voor 2 euro ontbijt bestellen; ook internet is beschikbaar voor 2 euro per uur, en ook het bier kost 2 euro.

 

Het hostel heeft een (rokers)binnenplaats, een keuken en wasmachine ruimte. Prima voor een nachtje maar wij vonden onze slaapzaal zeer prijzig in 2009. 

 

 

  • Naam            : Do Step Inn hotel/hostel (2015)

Adres            : Felberstrasse 20

Prijs               : 8 euro (doordweeks)(5 bed slaapzaal)

Tel.nr.            : + 43 (0) 19823314

Website         : www.dostepinn.at

 

Inhoud:

Het pand is gelegen net achter het  drukste treinstation van Wenen – de “Westbahnhof”, op loopafstand dus. Het hoofdgebouw is keurig netjes aangekleed met receptie, lobby, informatiepanels, keuken en een ruimte voor ontbijt. Helaas wordt je vaak genoeg (als je de goedkoopste kamer heb geboekt – de slaapzaal) naar een ander pand gestuurd wat een blok verderop ligt.

 

Eerst krijg je nog wel uitleg over de stad (je krijgt een gratis stadskaart) en een welkomstdrankje. Ontbijt is niet inbegrepen en de goedkoopste kost 4 euro. Daar is niemand aanwezig en wandel je eerst door een gang (waar appartementen zijn) om daarna de kelder in te gaan. Hier zijn vier slaapzalen van 5 bedden aanwezig naast elkaar. Het is schoon en keurig al ruikt het mufferig – dit is omdat er niet genoeg gelucht (kan) worden.

 

Deze “vochtige” lucht hangt ook in de kamers die je kunt openen met hetzelfde magnetische kaartje wat je krijgt bij binnenkomst. In de kamer zien de bedden er keurig verzorgd uit, er zijn kluisjes in de kamer en er ligt schoon beddengoed, een handdoek. In de wc’s is toiletpapier aanwezig en er is zeep. Ook is er een keuken (beetje ongezellig) met gebruiksvoorwerpen als pannen, een waterkoker en glazen.

 

Het ziet er allemaal wel goed uit maar de sfeer is het probleem – die is er niet in dit gedeelte van het hostel. Tussen de gebouwen in is nog een “fun-lounge” met pool- en voetbaltafel en wat boeken. Ik ben binnen geweest maar ook hier is weinig te beleven. Het zou zo mooi zijn als de drie gedeelten een zouden worden. 



zie ook:



meer links:


Bratislava

SLOWAKIJE

De hoofdstad van Slowakije ligt op een steenworp afstand van Wenen maar is een stuk kleiner. 

Subotica

SERVIE

In het uiterste noorden van Servië ligt de stad Subotica met talloze Jugendstil gebouwen en huizen.