Samarkand

Bezienswaardigheid - Oezbekistan




inleiding


Samarkand is een van die legendarische steden die alleen al door de klank van de naam tot de verbeelding spreken. De stad werd meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en is daarmee een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De lange geschiedenis telt tal van tumultueuze momenten.

 

Zo veroverde Alexander de Grote de stad in 329 voor Christus, kwamen in de 13e eeuw de Mongolen langs denderen en maakte de beruchte Timur Lenk Samarkand tot de hoofdstad van een van de grootste rijken aller tijden.

 

Sha-I-Zinda: 

En al die eeuwen was de stad een van de belangrijkste steden aan de Zijderoute. Het Registan vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen drie prachtige madrassas (Koranscholen), met mooi versierde groenblauwe koepels die glinsteren in de zon. Een kwartiertje wandelen verderop ligt een ander hoogtepunt van Samarkand: Sha-i-Zinda. In deze dodenstad liggen de mausolea van tientallen rijke en machtige bewoners van de stad zij aan zij, de een nog mooier dan andere.

 

Tijdens de wandeling naar de Sha-i-Zinda passeer je de enorme Bibi-Khanym Moskee, die tussen 1399 en 1404 gebouwd werd in opdracht van Timur Lenk. Timur Lenk zelf ligt begraven in het kleinere, maar nauwelijks minder mooie Gur-e Amir. Samarkand: kruispunt der culturen”, luidt niet voor niets de betiteling van Sarmarkand op de Unesco Werelderfgoedlijst.


highlights


Het Registan e.o.:

Het Registan (“plaats van zand”) is het grote plein in het historische hart van Samarkand en een van de grootste bezienswaardigheden van Centraal Azië en Oezbekistan. Het plein is in de 14e eeuw ontworpen door Timoer Lenk en verfraaid door zijn opvolgers.

 

Het plein wordt aan drie zijden omringd door grote religieuze gebouwen: madrassa's (Islamitische scholen) en werd waarschijnlijk vanaf het begin van de bouw gebruikt als marktplein. De oudste is de prachtige Uleg Bek madressa, in 1417-1420 gebouwd door Timoers kleinzoon Ulug Bey en zeer fraai gedecoreerd met de beroemde blauwe tegeltjes.

 

Er recht tegenover staat de Shir Dor madrassa, gebouwd tussen 1619 en 1636. Shir Dor betekent `versierd met tijgers'. Het gebouw is inderdaad beschilderd met tijgers. De derde madrassa is Tilla Kari ("overdekt met goud", 1646–1659) die tevens als moskee fungeert. De gebouwen zijn in de afgelopen eeuw geheel gerestaureerd.


Noord-West Samarkand:

Een paar honderd meter ten noord-westen van The Registan is de kroon op “Timoer Lenk’s” werk – de prachtige moskee Bibi Khanum. Deze is gebouwd net voor de dood van de heerser en is genoemd naar z’n geliefde “Bibi”.

 

Ooit was het werelds grootste moskee met een ingangshoogte van 35 meter. En dan is er ook nog Shai-i-Zinda, het eeuwenoude kerkhof met bijbehorende moskee. Het lijkt op een straat met aan beiden zijden de meest prachtig gedecoreerde mausoleums wereldwijd.    

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Hazrat Hizr moskee en Guri Amir mausoleum (hier ligt Timoer Lenk begraven).

>>> Lees hier alles over de ZIJDEROUTE



geschiedenis - samarkand


Samarkand werd hoogstwaarschijnlijk in de 14e eeuw v.Chr. in de vruchtbare aarde van Serafšān als oasestad gesticht. Het is een van de steden op de zijderoute tussen het Midden-Oosten, Perzië, India en China, en dankt daar grotendeels ook zijn welvaart aan. Alexander III de Grote veroverde de toen al ommuurde stad in 329 v.Chr.

 

Toen hij in de stad aankwam sprak hij d legendarische woorden; “alles wat ik gehoord hebt over Marakanda (nu Samarkand) is waar, behalve dat het veel mooier is dan ik mij ooit had voorgesteld”. Samarkand was toen al geheel ommuurd. De Arabieren brachten de islam naar de regio Sogdië, die grotendeels christelijk was.

 

Ibn Qutaiba veroverde de stad voor het eerst in 712, maar er volgden een aantal opstanden. Het duurde tot in 753, na de nederlaag van de Chinezen bij de rivier de Talas in 751, voor de islam er voorgoed vaste grond onder de voeten kreeg. In 1141 voegde de Kitan-vorst Yelü Dashi van de westelijke Liao, die goede betrekkingen onderhield met de Nestorianen, de stad toe aan zijn rijk.

 

Komst der Mongolen: 

In 1220 veroverden de Mongolen van Dzjengis Khan de stad, waarbij deze zwaar beschadigd werd. Timoer Lenk maakte Samarkand in 1370 de hoofdstad van zijn grote rijk. Timoer liet bouwmeesters uit zijn hele rijk naar Samarkand komen om zijn hoofdstad te verfraaien.

 

Veel van de historische gebouwen die nog te zien zijn, zijn van Timoers hand. Toen de Oezbeken Bukhara hun hoofdstad maakten raakte Samarkand deels in vergetelheid. Nadat een aantal zware aardbevingen de stad hadden geraakt was het bijna onbevolkt.  

 

In 1868 kwam de stad onder Russische controle (protectoraat). In 1920 werd de laatste emir, Alimkhan, door de bolsjewieken verdreven. Het was hij die de stad onder dwang weer liet “bevolken”. Hierna werd de Sovjetrepubliek Boechara uitgeroepen. In 1924 ging deze echter op in de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek, waarvan het tot 1930 de hoofdstad was. Daarna kreeg Tasjkent deze positie in handen en heeft deze tot op heden behouden.

 

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1990 kwam de stad onder Oezbeeks bestuur.


>>> Lees hier de gehele Oezbeekse GESCHIEDENIS



samarkand - tips & advies (2009)


Je kunt op verschillend manieren reizen vanaf of naar Samarkand. Het treinstation ligt zo’n 5 km ten noordwesten van de stad – met bus 22 (300 Som) kun je hiernaartoe gaan.

 

Daarnaast kun je met de bus reizen, een marshrutka of een “shared” taxi. Velen bussen vertrekken vanaf de brede straat “Universiteti” (aan beiden zijden).

 

Samarkand – Bukhara: vanaf Tashkent Kochasi busstop rijdt een bus. De rit duurt zo’n 5 uur en kost 3500 Som. Maar je kunt ook een “shared” taxi nemen – prijs is 11.000 Som en de rit duurt zo’n 3 uur.


  • Naam : Antica

Adres : Iskandarov 58

Prijs : 16 dollar (incl. ontbijt)

Tel.nr. : 235 20 92

Email : antica2006@rambler.ru

 

Inhoud:

Het hostel ligt op zo’n 500 meter van de grote bezienswaardigheid de Registan maar in een zeer rustige (woon)wijk. Als je binnenkomt is er een prachtige binnentuin met bloemen en planten. Het hele (hoofd)gebouw en hostel is gebouwd in de typische Oezbeekse stijl en het ontbijt wordt in dezelfde sfeer buiten op het terras geserveerd.

 

Ook de kamer is prachtig ingericht met antieke kleding, Oosterse tapijten en meubels. Op bed zie je het prachtige ouderwetse plafond, en ook de deuren zijn van walnoothout gemaakt.

 

Het is schoon, netjes en professioneel geregeld allemaal. Een schitterende plek om ’s middags te genieten in de tuin van een heerlijke dag uit.



zie ook:




meer links:


Kashgar

CHINA

De oude Zijde-stad Kashgar met het lemen historische centrum waar het tijd schijnt stil te staan. 

Mashad

IRAN

Imam Reza moskee III in het centrum van Mashad is een zeer heilige plek voor de moslims.