Yalta en de Krim

Bezienswaardigheden - Oekraïne




inleiding


De Krim heeft een schat aan diversiteit en schoonheid. Qua natuur heeft het natuurlijk de prachtige en mystieke krijtrotsen; daarnaast kun je naar het strand gaan waar de Russische en Oekraïense jetset vertoeft – Novi Svit nabij “Sudak” is het meest bekende en aantrekkelijkste al haalt het bij lange niet bij andere stranden wereldwijd. Een andere bezienswaardigheid van Sudak is het immense fort – een groots uitzicht en muren die elke tegenstander angst inboezemde.

 

Jalta was en is een geliefd kuuroord. Bezienswaardig is hier het Zwaluwnest, dat de Baltenduitse oliemagnaat baron Steingel hier in 1912 bouwde. Het Tsjechovmuseum in Jalta is bezienswaardig als laatste verblijf van de grote schrijver. Aan de Conferentie van Jalta in Februari 1945 namen de leiders van de Grote Drie geallieerde mogendheden deel; de ontmoeting vond plaats in het Livadiapaleis dat de zomerresidentie van de Russische tsarenfamilie was geweest vanaf 1861.

 

Je kunt het nu bezoeken als museum. In Balaklava, bekend van de muts met dezelfde naam, kun je een ondergrondse nucleaire onderzeeboothaven bezoeken en genieten van het prachtige uitzicht over de Zwarte Zee van een van de oude “Genuese” forten die nu ruïnes zijn. In Sebastapol is wellicht het panorama van de Krimoorlog en de haven de belangrijkste bezienswaardigheid. Tenslotte is het eigenlijk een must om het Khan’s paleis te bezoeken – het belangrijkste plek voor de Krimtartaren die eeuwenland heersers waren – in Bakchysaray.

 

Aan het einde van het dorp kun je het Uspensky klooster en de grottenstad Chufut Kale bezoeken. Tijdens een reis aan de Krim zul je je in ieder geval niet vervelen. 


highlights


  • Lividia paleis (Yalta): zie musea  
  • Khan’s paleis (Bakchysaray):

 Het paleis is het bekendste, grootste en belangrijkste culturele en historische Tartaarse bolwerk in de Krim.

 

Katherine de Grote spaarde het in de 18e eeuw toen zij alle andere moskeeën en Islamitische gebouwen liet vernielen, omdat het zo romantisch gebouw was.

 

Het ommuurde gebouw heeft inderdaad een romantische binnentuin met veel groen, fonteinen en tegenwoordig muzikanten die voor een aalmoes de sfeer verder opstuwen. Je kunt een tour nemen door de grote hallen, de harem, de levenskwartieren, de begraafplaats en de moskee. 

  • Marine museum (Balaklava): zie musea 

Andere bezienswaardigheden: 

Het zwaluwnest (Yalta), Uspensky klooster en Chufut Kale(Bakchysaray), Sudak fort. 


Artikel Livadia Paleis in Yalta geplaatst in Januari 2023: 



geschiedenis - Yalta (en de krim)


De geschiedenis van de Krim kan de geschiedenis van een land zijn; van de eerste nederzettingen in de 7e eeuw v.Chr. van Griekse kolonisten bijvoorbeeld in Chersoneses. 

 

Daarna kwamen de Romeinen die hier het christendom brachten, de Sarmaten, de Joden en de Scythianen. De Genuezen zouden tussen de 14e en 15e het groteske Sudak fort bouwen op de kliffen van de zuidkust van het Krim-eiland naast andere vestingwerken om de handelsposten te verdedigen.

 

Het centrale thema van het schiereiland zou de strijd tussen de Turken (Ottomanen) enerzijds en de de Slavische volkeren worden.

 

Het begon met de verovering van de Krim van de Mongolen in 1241. De nazaten van deze veroveraars, de (Krim)Tartaren zouden eeuwenland de macht hebben op het eiland.

 

In 1428 werd het een onafhankelijk district maar na de invasie van de Ottomanen eind 15e eeuw werd het een vazalstaat van hetzelfde Ottomaanse Rijk. De voornaamste activeiten bestonden uit slavenhandel – Slavische gevangenen uit Rusland, Oekraïne en Poolse gebieden werden verkocht voor veel geld.

 

In Russische handen

In 1783 veroverde de Russen het eiland en werd om wraak gevraagd vanwege de vele slaven die hier werden verhandeld. De meeste van de vier tot vijf miljoen Krimtartaren vluchtten weg naar Turkije terwijl Russen, Oekraïners, Bulgaren en zelfs Duitsers werden uitgenodigd om het land te bevolken. Deze vlugge en groteske uitbreiding van het Russische Rijk begon Europese grootmachten Frankrijk en Engeland te verontrusten – de Krimoorlog brak uit tussen Rusland enerzijds en Frankrijk, Engeland en Turkije (het Ottomaanse Rijk anderzijds in 1854.

 

In 1860 streek de tsarenfamilie in Livadia paleis neer, in Yalta – ze gebruikten het als zomer residentie. Tijdens de Russische Revolutie was het Koninklijk gezinde eiland een van de laatste “witte” bastions – ze hielden het uit tot 1920. 

 

Tijdens WWII werd de Krim wederom hard geraakt – er werd hard en lang gevochten om de havenstad “Sebastopol” waarbij het voor de tweede maal tot bijna gehele vernietiging werd geschoten.

 

In 1942 behaalden de nazi’s de overwinning en het eiland zou drie jaar bezet blijven met als gevolg dat de helft van de bevolking zou kosten. Yalta (het Livadia paleis) zou wereldberoemd worden omdat hier de laatste conferentie van de drie grote (voor de opdeling van Europa voor na de oorlog) zou plaatsvinden.

 

Deportatie van de Tartaren

Na de overwinning van het Rode leger in 1945 deporteerde Stalin de overgebleven Krimtartaren met als reden dat ze zouden hebben gecollaboreerd met de Duitsers. In 1954 gaf Sovjet leider Krutshev het schiereiland als cadeautje weg aan de Oekraïne dat toen ook onderdeel was van de Sovjet Unie.

 

Bij het uiteenvallen werd snel een overeenkomst getekend voor het verblijven van de Russische Zwarte Zee vloot die anders geen haven zou hebben – tot 2017 mogen de Russen blijven.

 

Meer dan de helft van de bevolking van de Krim is (pro)-Russisch en komt vaak in conflict met terugkerende Krim tartaren die de laatste jaren terugkomen naar hun oorspronkelijke huizen van voor WWII. Dit leidt vaak tot onrust en conflicten. In 2014, toen de Oekraïense pro-Russische president was weg gejoeld door betogers in Kiev namen soldaten het eiland over; later zou blijken dat zij Russische soldaten werden.

 

Het eiland werd geconfisqueerd en de Russische vlag werd gehesen.  


>>> Lees hier de GESCHIEDENIS van Oekraïne. 



yalta - tips & advies (2009)


De meeste bussen vertrekken vanaf het “Yalta centraalstation” op de Vul Moskovskaya – ook rijden hier marshrutka’s en trolleybussen richting het centrum wat onderaan de heuvel in de vallei ligt. Trolleybus 1,2 en 3 rijden naar het centrum.

 

Achter het busstation op een lager niveau vertrekken marshrutka’s naar bezienswaardigheden (Livadia paleis en Zwaluwnest rond Yalta. 

 

Yalta centrum – Livadia: Je kunt bus 26 of 27 nemen vanachter het busstation – prijs is 3 Uah. In de zomer kun je ook marshrutka 5 nemen. Het is maar een paar kilometer. 


  • Naam : Livadia paleis

Adres         : Livadia Dvorets

Prijs           : 40 Uah

Tijd            : 10:00 – 16:45 (dinsdag t/m donderdag)

Tel.nr.        : 315579, 315581

 

Inhoud:

Het paleis is vooral bekend geworden in het Westen vanwege het gebouw waar de laatste oorlogsconferentie van de drie werd gehouden. De doodzieke Amerikaanse president “Roosevelt”, de hongerige en geagiteerde Britse premier “Churchill” en de in opperste stemming verkerende Russische president Jozef Stalin.

 

Je kunt een kijkje nemen in de grote witte zaal waar de grote vergaderingen plaats vonden. Omdat Rusland het leeuwendeel van de oorlog tegen de nazi’s op zich had genomen (gewild en niet gewild) kon Stalin oost Europa gemakkelijk in z’n invloedssfeer krijgen; als tegenvoorstel zou Rusland zich buiten de Mediterrane wateren houden.

 

Naast de conferentie was het paleis een van de zomerresidenties van de laatste tsaar in Rusland – Nicolaas II en z’n entourage. Op de eerste verdieping kun je de meubilair, foto’s, brieven en andere prullaria zien uit de tijd dat de tsaren familie die hier vier seizoenen verbleef.   

 

  • Naam : Marine museum (Balaklava)

Adres        : Vul Mramornaya 1

Prijs          : 25 Uah

Tijd           : 10:00 – 18:00

Tel.nr.       : 535 990

 

Inhoud:

In de bocht in de haven van Balaklava ligt deze ondergrondse nucleaire onderzeehaven verborgen. Je moet verplicht mee met een ongeveer uur durende tour door de zeer vochtige haven.

 

Eerst kom je door de gigantische nucleaire deur en wandel je in een halve cirkelvormige gang naar waar de onderzeeboten lagen aangemeerd. Je krijgt een kijkje te zien hoe de soldaten hier leefden, het wapenarsenaal en waar reparaties aan de boten werden uitgevoerd. Een zeer unieke rondleiding door een interessante maar enigszins frisse omgeving. 


Naam          : “Homestay ?” (Yalta)

Prijs             : 80 Uah (single) 

 

Inhoud:

Het is moeilijk om hier in de zomer een kamer te krijgen dus begin je zoektocht vroeg om niet in de problemen te komen! Er staan baboeshká’s achter en voor het busstation met bordjes voor kamers. Het is niet goedkoop maar je kunt flink onderhandelen. Maak wel goed duidelijk wat je wilt en hoeveel je daarvoor over hebt.

 

Je kunt ook een appartement huren. Ikzelf heb in een buitenwijk geslapen in een single kamertje in een appartement. Exclusief ontbijt, wc en douche die ik moest delen met de mensen die daar woonden. 



zie ook:




meer links:


Trabzon

TURKIJE

Aan de noordkust van Turkije aan de Zwarte Zee ligt de relatief grote stad Trabzon. 

Nesebar

BULGARIJE

Het toeristische centrum van Nesebar ligt op een schiereiland midden in de Zwarte Zee.