Bezienswaardigheden - Oekraïne

l'viv (l'vov of lemberg)




inleiding


De stad met de verschillende namen; L’viv, L’vov (zoals de Polen het noemen) en Lemberg zoals de Oostenrijkers- Hongaren het noemde. Allemaal op Lemberg na stammen van het woord “leeuw” wat nog steeds terugkomt in het wapen van de stad. Deze veelheid aan namen weerspiegelt de bewogen geschiedenis van de stad, die cultuurhistorisch tot de belangrijkste steden van Midden-Europa behoort.

 

Lviv ligt in Galicië aan het riviertje de Poltva, op ongeveer 80 kilometer van de grens met Polen, en is het bestuurlijke centrum van de oblast Lviv. Vanaf haar stichting tot 1945 was de stad een centrum van de Poolse nationale cultuur en het Poolse academische leven. Daarnaast was de stad als hoofdstad van Galicië ook belangrijk voor de West-Oekraïense cultuur en Oekraïense politieke bewegingen – met recht de minst Oekraïense stad in Oekraïne.

 

Het Florence van het Oosten is een prachtige stad met een grote diversiteit aan bezienswaardigheden; je kunt het prachtige centrale plein bezoeken met z’n veelzijdige architectuur, een bierbrouwerij, een voormalig concentratiekamp, een zeer interessante begraafplaats of gewoon heerlijk shoppen, wandelen of genieten van heerlijke cafés en restaurants in het centrum van deze Oost Europese stad. 


highlights


Centrum van L’viv:

Het historische centrum van Lviv staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

 

De vele bevolkingsgroepen die er gewoond of geheerst hebben, hebben allemaal hun sporen nagelaten in het stadsbeeld. In het centrum staan monumenten in allerlei stijlen: gotiek, barok, classicisme, jugendstil en neostijlen.

 

Alles begint en eindigt op het prachtige centrale plein van de stad Ploscha Rynok dat geflankeerd wordt door menig opzienbarend op architectuur doelend hoogstandje. Hoogtepunten zijn het 19e -eeuwse stadhuis, het Boyim kapel en het zwarte huis.

 

Er zijn tientallen kerken in de stad en velen zijn de moeite waard om te bezoeken; eentje die je zeker even moet gaan bekijken is de prachtige Armeense kathedraal aan de Vulytsya Virmenska. Tenslotte is een bezoek aan waarschijnlijk het meest opzienbarende begraafplaats van de Oekraïne – Lychakivske de moeite waard. 

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Lvivkse bierbrouwerij (zie musea), Vysoky Zamok, Arsenaal, “Janowska” concentratiekamp, Onufriuskerk en de Latijnse Kathedraal.

>>> Lees hier alles over het nabijgelegen ZAMOSC in Polen. 



geschiedenis


Lviv werd gesticht rond 1250, toen de Roetheense vorst Danylo Romanovytsj van Galicië voor zijn zoon Lev een burcht liet bouwen, die diens naam zou dragen. Rond de burcht, die al snel in Poolse handen kwam, groeide een belangrijke handelsnederzetting.

 

Er woonden Polen en Roethenen (Oekraïners), maar ook Duitsers, Joden en Armeniërs. De Mongolen die het grootste gedeelte van het land innamen in 1240 deden wel uitvallen naar deze kant van het land (Galicie) maar bleven niet.

 

Dat deden de Polen wel en bezetten voor eeuwen de hele regio, voordat de Oostenrijkers-Hongaren kwamen. In 1772 kwam Lviv bij de Eerste Poolse Deling aan Oostenrijk.

 

Onder Habsburgs bewind brak een bloeitijd aan: als Lemberg, de hoofdstad van het kroonland Galicië-Lodomerië werd het een van de belangrijkste steden van het Habsburgse rijk. In 1784 kreeg de stad van keizer Jozef II een universiteit, waar in vier talen werd gedoceerd.

 

Een Joodse stad

De Universiteit Lwów was belangrijk voor de weder opwekking van de Poolse cultuur in de negentiende eeuw. In 1918 viel Oostenrijk-Hongarije uiteen. De stad werd uitgeroepen tot hoofdstad van het onafhankelijke West-Oekraïne, maar uiteindelijk werd de stad als Lwów weer Pools. Ook onder Polen was het toenmalige Lwów een metropool: er woonden toen 318.000 mensen (1939). Een derde daarvan was joods, ongeveer 60 % Pools, 7 % was Oekraïens. 

 

Het platteland met haar provinciesteden, rond de Poolstalige regionale hoofdstad, vormde een belangrijk centrum van Oekraïense cultuur, die door de Poolse staat echter onderdrukt werd. 

 

Lviv bleef Pools totdat Sovjettroepen, als gevolg van de geheime afspraken uit het Molotov-Ribbentroppact, de stad in september 1939 binnenvielen.

 

De Duitsers vielen op 22 juni 1941 de Sovjet-Unie binnen (Operatie Barbarossa) en bezetten de stad van 1941 tot 1944. De Tweede Wereldoorlog verliep dan ook rampzalig voor de stad: de nazi's deporteerden en vermoordden het overgrote deel van de joodse inwoners.

 

Getto van Lemsberg

Als gevolg van de Duitse inval in Polen was de joodse bevolking van de stad door joodse vluchtelingen uit Polen van 125.000 tot 160.000 gegroeid. Vanaf december 1941 werden zij gedwongen in een afgezonderd gedeelte van de stad te gaan wonen: het Getto van Lemberg, van waaruit zij werden weggevoerd naar het concentratiekamp Janovska en het vernietigingskamp Bełżec tijdens de “grote actie”. In Belzec (vandaag de dag net over de grens in Polen) werden meer dan een half miljoen vermoord.

 

Na deze grote opruimactie werd er in de stad een getto gemaakt waar o.a. nazi-jager “Simon Wiesenthal” in heeft gezeten. In juni 1943 werd het getto alweer opgeheven. Slechts 2000 overleefden de Holocaust. Ook de joodse culturele gebouwen overleefden de oorlog niet. Voor de oorlog kende de stad 45 synagoges, waaronder de Gouden Roos synagoge uit 1582. Deze synagoge werden vrijwel allemaal vernietigd.

 

Russische immigranten

De uiteindelijke overwinnaar, de Sovjet-Unie, annexeerde in 1945 de oostelijke strook van Polen, waaronder ook Lwów. De meeste Poolse inwoners belandden honderden kilometers westelijker, in gebieden die Polen van Duitsland toegewezen kreeg: die van Lviv kwamen vooral in Wrocław, het eerdere Breslau in Silezië, terecht. In hun plaats kwamen Oekraïense en Russische immigranten naar Lviv. De stad kwam achter het IJzeren Gordijn te liggen en was veel van haar inwoners, haar geheugen en haar contact met de rest van Europa kwijt.

 

Aan het eind van de jaren 80 was Lviv wederom het centrum van de Oekraïense nationale beweging, een rol die de stad tot op vandaag is blijven spelen. De stad haalde het wereldnieuws op 27 juli 2002, toen een ongeluk bij een vliegshow tientallen slachtoffers eiste.


>>> Lees hier over het concentratiekamp MADJANEK nabij Lublin in Polen



tips & advies (2009)


Er is een modern treinstation en wel drie busstations in L’viv waarin er eentje degene is die je het meest zult gebruiken. Deze ligt zo’n 8 kilometer ten zuiden van het centrum terwijl het treinstation zo’n 2 km ten westen ligt van het centrum (te bereiken met tram 1 en 9). 

 

L’viv – Lublin/ Zamosc (POLEN): 7:00 vertrek vanaf het centrale busstation. 


  • Naam : Lvivske Museum of Beer and Brewing

Adres         : Vul Kleparivska 18

Prijs            : 15 Uah (met bier proeven)

Tijd             : 10:00 – 17:30 (dinsdag gesloten)

Website      : www.lvivske.com

 

Inhoud:

Deze “leuke” bierbrouwerij ligt even buiten het centrum en is de oudste nog functionerende brouwerij in Europa. In 2015 wordt deze 300 jaar “jong”. Je kunt alleen met een tour naar binnen en je kunt kiezen of je na de tour een biertje wilt proeven ja/nee.

 

De tour duurt zo’n 1,5 uur en is het geld zeker waard – je maakt een trip door vooral de catacomben van de brouwerij en er wordt precies uitgelegd hoe het bier wordt gebrouwen, waar de hop vandaan komt en waar het bier naar verkocht wordt. Aan het einde kun je even heerlijk nagenieten van het heerlijke vers gebrouwen “Lvivske” bier. 


Naam             : Hostel Arkhypenka

Adres             : Vul Arkhypenka 2

Prijs               : 75 Uah (slaapzaal)

Tel.nr.            : 275 7791

 

Inhoud:

Het hostel wat wel wat wegheeft van een oud houten schoolgebouw staat zo’n 500 meter ten zuiden van het centrum in een leuke maar saaie omgeving. Als je geluk hebt is er iemand aanwezig om je een kamer (lees: slaapzaal) te laten zien en deze spreekt GEEN Engels.

 

Het gebouw en de kamers zijn zeer oubollig en het is geen geoliede machine; er is geen WIFI, geen gezamenlijke ruimte, TV of wat dan ook – een vierkante kamer met vier stapelbedden en een grote eettafel in het midden.

 

Het heeft best sfeer en als je geluk hebt slaap je alleen of met een iemand anders – als je pech hebt is er een schoolklas aanwezig. Een ander nadeel is dat er maar 2 wc’s op 30 plekken zijn. 


Naast het feit dat L’viv een hartstikke leuke stad is om te bezoeken zijn er meerdere voordelen – ten eerste zijn de prijzen niet zo “belachelijk” hoog als in bijvoorbeeld Praag, Krakau en/of Bratislava die wel vergelijkbaar zijn.

 

Ook dit is een Oost Europese stad met schitterende architectuur van verschillende perioden en verschillende stijlen. Je kunt hier nog op een terrasje neerploffen en een paar glazen ijskoud bier bestellen.

 

Ander voordeel is dat het niet zo verschrikkelijk druk is met toeristen die je overal omver lopen – mensen hier zijn nog blij, verrukt en verrast om een Westerse toerist te zien. 



zie ook:




meer links:


Wenen

OOSTENRIJK

Zowel Wenen als L'viv (Lemberg) is een typische Habsburgse stad met veel pracht en praal. 

Belgrado

SERVIE

De hoofdstad van voormalig Joegoslavië en nu Servië heeft rafelrandjes maar is ook heel leuk.