ALGEMENE INFORMATIE - Oeganda

* Bijgewerkt t/m 2003 - wijzigingen voorbehouden


  • Klimaat
  • Geografie
  • Inwoners
  • Natuur
  • Dieren
  • Steden
  • Staat
  • Religie
  • Sport
  • Eten & Drinken

klimaat


Oeganda heeft een tropisch klimaat, het ligt immers op de evenaar. Dat wil zeggen dat het ook veel regent. Er zij twee droge periodes: van december tot februari en van juni tot augustus. In het Noordoosten van Oeganda valt de minste hoeveelheid neerslag, slechts 500 mm per jaar. Aan het Victoriameer valt de meeste neerslag, meer dan 2100 mm per jaar.


geografie


Oeganda ligt in Oost-Afrika aan weerszijden van de evenaar. Uganda wordt geheel ingesloten door de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda, Soedan en Tanzania. De grens met Tanzania loopt gedeeltelijk door het Victoriameer, dat ongeveer voor de helft van Oeganda is.

 

Oeganda is ongeveer 7 keer zo groot als Nederland.


inwoners


Oeganda telt onder meer elf verschillende inheemse bevolkingsgroepen: Baganda 17%, Karamojong 12%, Basogo 8%, Iteso 8%, Langi 6%, Ruanda 6%, Bagisu 5%, Acholi 4%, Lugbara 3%, Bunyoro 3%

en Batobo 3%. Verder zijn er nog gemengde groepen en niet-Afrikaanse inwoners.


natuur


Het landschap bestaat voornamelijk uit plateaus en bergen. Het laagste punt is het Albertmeer met 621

meter. Het hoogste punt is Mount Stanley met 5110 meter. In het zuidoosten van Oeganda bevindt zich het grootste meer van Afrika, het Victoriameer. Dit meer behoort voor bijna de helft tot het grondgebied van Oeganda, de rest tot de buurlanden Tanzania (het leeuwendeel) en Kenia. De bronnen van de Nijl, die in 1862 bij toeval door de Britse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke ontdekt werden, liggen aan het Oegandese deel van het Victoriameer. Oeganda heeft verschillende wildparken; de bekendste zijn o.a. “Murchison Falls”, “Kibale”, “Bwindi”, “Rwenzori” en “Queen Elizabeth”.


fauna


In Oeganda zijn veel olifanten en giraffen hoewel er nog altijd bovengemiddeld gestroopt wordt. De rivieren en meren worden bevolkt met duizenden nijlpaarden. De zeldzame gorilla's leven in het Mufumbiro Vulkaangebergte. Bij Lake Edward komen leeuwen voor die in de bomen leven. Zowel in als buiten de wildparken zijn er wevervogels, kingfishers, buffels, antilopen, Oeganda kops, wrattenzwijnen, visadelaars, gazellen, bushbocks en bavianen. De nationale vogel van Oeganda is de grijze kroonkraan.


steden


De grootste steden in Oeganda zijn:

  1. Kampala * 1.200.000 inwoners
  2. Lira              120.000 inwoners
  3. Entebbe        90.000 inwoners
  4. Mbale           80.000 inwoners
  5. Kabale         45.000 inwoners

* = hoofdstad


staat


Oeganda is een republiek die staatkundig in 77 districten onderverdeeld is, verspreid over vier geografische regio's. Het land werd op 9 oktober 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en het ontleent zijn naam aan het koninkrijk Boeganda, dat een deel van het zuiden van het land beslaat waaronder de hoofdstad Kampala. Naast Boeganda zijn er in Oeganda nog vier andere koninkrijken.

 

Het huidige staatshoofd is president Yoweri Kaguta Museveni.


religie


De meest voorkomende godsdienst in Oeganda is het christendom 76%. De helft behoort tot de Rooms-katholieke kerk, de andere helft is protestants. Zo’n 15% van de Oegandezen beleid de Islam. Volgens de volkstelling volgt slechts 1% van de bevolking van Oeganda traditionele religies en 0,7% wordt vermeld als ‘overige niet-christenen’, waaronder aanhangers van sekten. Het jodendom wordt door een klein aantal autochtone Oegandezen beleden, die bekendstaan als de Abayudaya.

 

Traditionele lokale geloven bestaan in enkele landelijke gebieden en zijn soms gemengd met of leden naast het christendom of de islam (syncretisme). Indiërs zijn de belangrijkste immigrantengroep. Leden van deze gemeenschap zijn voornamelijk Isma'ili (sjiitische volgelingen van Aga Khan) of hindoe. De noordelijke en de West-Nijlregio's zijn voornamelijk katholiek, terwijl het district Iganga in Oost-Oeganda het hoogste percentage moslims heeft. De rest van het land kent een verzameling van religieuze groeperingen.


(nationale) sport


De nationale sport van Oeganda is voetbal. Het nationale elftal, bijgenaamd de “kranen” heeft zich nog

nooit gekwalificeerd voor een groot internationaal toernooi – wel haalden zij de finale van de Afrika Cup in 1978. Cricket is een andere populaire sport in Oeganda. Andere sporten zijn basketball, rugby maar ook atletiek en boksen waar Oeganda op de Olympische Spelen ook echt medailles mee won.


eten & drinken


Dominant in het landschap van Oeganda zijn de bomen met bananen die gebruikt worden om matoke te bereiden. Met name in het zuiden en westen van het land is deze gekookte bananenpuree de basis van iedere lokale maaltijd. Vaak wordt naast de matoke wat gekookte groente, een dunne saus van bonen of pinda’s en, in betere kringen, gestoofd rundvlees of kip geserveerd. In het noorden worden in plaats van de bananen vaak verschillende varianten van gekookte cassave op tafel gezet. Andere bekende gerechten zijn “chapatti’s”, “ugali” en “posho” (puree van maismeel) met rijst. Muchomo is op houtskool geroosterd vlees van kip, rund of varken. Het wordt vaak aan spiesjes geserveerd. Steeds vaker wordt er krokodillenvlees gegeten.

 

Als je op de markt loopt in Uganda zul je 'vreemde' delicatessen tegenkomen. Denk bijv. aan voorgebakken kikkers, torren, hagedissen, sprinkhanen en witte termieten.

 

Drinken in Oeganda:

Waragi is de nationale drank van Uganda. Het is een jeneversoort gedestilleerd uit bananenbier, cassave en bruine suiker. Voor, na en tijdens het eten, drinken Oegandezen derhalve vaak bier. Het land telt enkele grote brouwerijen die tot in de verste uithoeken van het land hun producten aanleveren – bekendste merken zijn “Belle” en “Nile”. Het is in Oeganda niet vanzelfsprekend dat het bier koud wordt geserveerd. Behalve gebotteld bier wordt veel zelf gebrouwen bananen- of casavebier gedronken.

 

Oegandezen houden van veel suiker en melk in hun koffie en thee, indien u dit niet wenst is het raadzaam dit van tevoren aan te geven. Een kopje thee in Oeganda bestaat vaak uit warme melk met een theezakje. Het kraanwater is niet drinkbaar, aangeraden wordt om flessen mineraal water te kopen.