Bezienswaardigheden - Nicaragua

"Granada"




inleiding


Granada is het koloniale juweel van Nicaragua en er komen duizenden toeristen elk jaar op af. Ondanks het feit dat het in het verleden talloze malen totaal vernield werd (door o.a. piraten en William Walker) is daar vandaag de dag niets meer van te zien.

 

Een prachtige Gotische kathedraal, een klooster en een Spaans fort zijn een aantal van de hoogtepunten die je kunt bezoeken al mag je een bezoekje aan het centrale park niet vergeten.

 

Maar een vaak vergeten parel zijn de immense patio’s van de huizen en gebouwen waar je langs wandelt – een mix van nieuw en koloniaal waar oude tijden herleven.  De stad is groot genoeg om een scala aan bars, restaurants, hostels en hotels te herbergen maar klein genoeg om in rond te lopen en daarnaast is het veilig. Het is daarom niet zo opmerkelijk dat veel mensen het gebruiken als een startpunt om andere dingen in te land te gaan ondernemen.


highlights


Binnenstad Granada:

Ik zou je aanraden gewoon om te gaan wandelen door Granada – een van de hoogtepunten die je zeker gaat tegenkomen bevind zich in het centrum en is het klooster van “San Fransisco” wat de oudste kerk van Latijns Amerika is.

 

De asblauwe façade zal direct je aandacht trekken maar het is binnen nog een stuk groter dan je buiten had verwacht.

 

Daarnaast is het ware oase van rust in de vorm van een prachtige binnenplaats met in het midden een perfecte grastuin met indrukwekkende wuivende palmbomen. Naast het feit dat het een prachtig gebouw is binnen ook een museum gevestigd met o.a. een immens schaalmodel van de stad.

 

Als je terug naar het centrale plein loopt en de prachtige kathedraal gezien, kun je een bezoek brengen aan de “La Merced” kerk wat misschien wel de mooiste kerk van de stad is – aan de buitenkant dan. Net zoals het klooster waren deze gebouwen door piraten en later door William Walker grotendeels verwoest.  

 

Even een stukje buiten het centrum kun je een bezoek brengen aan het oude garnizoensfort van de Spanjaarden brengen – “La Polvora”. Op de weg terug adviseer ik je een andere route te nemen en vooral te kijken naar de prachtig gerenoveerde koloniale huizen die in alle felle kleuren van de regenboog zijn geschilderd. Aan de andere kant van het centrum is het meer van Nicaragua met z’n pier, toeristencentra en (nu nog niet) een prachtige boulevard.



GESCHIEDENIS


Granada is in 1524 gesticht en is een van de oudste steden in de Nieuwe Wereld. De stad, die ook wel de “Grote Sultan” wordt genoemd zoals zijn grote broer aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, werd gebouwd door de Spaanse kolonisten als een staaltje van “laten zien wat we kunnen”.

 

De Indianen hadden voor die tijd de Spanjaarden alleen leren kennen door hun overgrote schotkracht en hun “vreemde” religie. Nu werd de kans aangegrepen om ‘ns flink uit te pakken en iedereen te laten zien dat de Spanjaarden ook iets konden bouwen.

 

En ondanks de vele aanvallen kun je dit tegenwoordig nog altijd goed terugzien in de toeristische stad van Nicaragua.

 

Vanaf het begin was de strategische stad aan het meer van Nicaragua een centrum van handel. Dit werd nog eens versterkt toen de Spanjaarden een bevaarbare route vonden over de rivier de “San Juan”. Maar dit bracht naast extra welvaart ook dreiging. De stad werd tussen 1655 en 1660 maar liefst drie keer geplunderd door Engelse piraten die deze route namen.

 

Telkens werd de stad herbouwd en werd het groter en machtiger; een conservatief bolwerk in Centraal America. Toen Nicaragua onafhankelijkheid werd van Spanje in 1824 werd dan ook onmiddellijk de strijd aangebonden met de koloniale hoofdstad, Leon, het liberale bolwerk van het land. De boel werd in de jaren erna zo verziekt dat het uitliep op een burgeroorlog in 1850 waarop Leon de hulp inschakelde van de Amerikaan William Walker.

 

Deze veroverde het land (inclusief Granada), maakte zichzelf president en wilde toen heel Latijns Amerika een slavenachtertuin maken van de Verenigde Staten. Toen de gevechten opeens niet meer zo goed gingen en hij slag na slag kreeg, trok hij zich terug in Granada en stak het in brand.



tips & advies (2013)


Bus Granada – Rivas: de trip duurt zo’n 1,5 uur en kost 30 C$. Normaliter gaan er bussen vanaf het busstation van Rivas direct naar de havenstad San Jorge (7 km) waarvandaan de ferry of kleine boot richting Isla de Ometepe gaan.

 

Vanwege Semana Santa reden er geen bussen en hebben we een collectivo (taxi) genomen; 20 C$ pp. Deze bootreis neemt een klein uurtje in beslag en 35C$ - de ferry kost 55C$.


  • Naam : “Convento y Museo San Fransisco

Adres : Hoek Av. Saavedra en Calle El Arsenal

Prijs : 2 USD (of 50 C$)

Tijd : 8:30 – 17:30 doordeweeks (in weekenden iets eerder open en iets eerder gesloten)

 

Inhoud:

De façade is er eentje van een vergane glorie kerk en dat is ook wel een beetje zo. Het is bijna blauw grijs en heeft een hoop gezien en meegemaakt. Je komt binnen in een klein deurtje aan de zijkant maar komt al snel in een grote prachtige patio met indrukwekkende palmbomen in het midden in een tuin van gras.

 

De sprinkler bevochtigd het gras en je kunt even plaatsnemen in een van de vele aanwezige houten schommelstoelen. Er staan varens in grote potten en je waant jezelf terug in de koloniale tijd. Hoogtepunten vond ik de gigantische maquette van de stad en de twee rijen met uit steen gehakte figuren die helemaal achterin te zien staan.

 

Het bezoek duurt (als je rustig aan doet) maar een half uurtje of drie kwartier.



Misschien niet helemaal Nicaraguaans (ik zou natuurlijk vigoron moeten proberen) maar mijn maag is nog steeds niet top en ik zie op het terras waar ik een biertje zit te drinken “curry” staan en ik moet toegeven een zeer goede keuze.

 

Het was heerlijk. Plek: Ierse pub “O sheas” op Calle La Calzada.


  • Naam : Hostal “San Angel

Adres : Av Guzman

Prijs : 300 C$ (of 12 USD) incl. wc en douche

Tel.nr. : 5526373

Email : hostalsanangel@yahoo.com

 

Inhoud:

Dit was zeker niet mijn eerste keuze maar als je naar Granada reist in het midden van de heilige week (Semana Santa) dan heb je niet heel veel keuze. Desalniettemin is de kamer prima, de douche goed en aangezien ik de laatste kamer had (die helemaal in het hoekje zit) is het lekker rustig en loopt er niemand langs je kamer langs.

 

Nadeel is dat je wel door het hele verblijf en huis van de eigenaren moet voordat je eindelijk in de grote lobbykamer bij de straat bent. Voordeel is de locatie – heel dicht bij het Parque Centraal en ook bij het busstation en de rest van de bezienswaardigheden. Je krijgt schone lakens, handdoek en zeepje.



zie ook:




meer links:


Trinidad

CUBA

Verreweg de meest koloniale en mooiste stad in Cuba; Cubaans met een Spaanse twist. 

Barichara

COLOMBIA

Een prachtig koloniaal Spaans stadje verborgen in de heuvels in het centrum van Colombia.