Reisverhalen - Nepal

chitwan nationaal park (Sauraha)



-de huis neushoorn-


Na m’n bijna 2 weken lange trekking door Annapurna vertrok ik in de ochtend uit Pokhara en reisde met de bus oostwaarts. Ik kwam met de bus in Tadi Bazaar aan wat langs de grote weg tussen de twee enige echte steden van Nepal ligt en regelde een fietsriksja om mij verder te brengen in Terai gebied.

 

De regen kwam opeens met bakken uit de hemel en m’n chauffeur, al m’n spullen en ik kwamen zeiknat aan in het nietige Sauraka.

 

Ik checkte in m’n beoogde hostel in, at wat bij een klein eethuisje en wandelde –nog steeds in de regen- naar het informatiecentrum voor meer info m.b.t. het nationale park.

 

Een modderig geheel

’s Middags klaarde het op en wandelde ik door het dorp wat niet meer beslaat dan een paar modderige straatjes en een hoofdstraat. Ik maakte kennis met de huisneushoorn die hier vrij rondloopt.

 

Deze is hier als wees gekomen en wordt door de lokale bevolking opgevoed voor zover dat mogelijk is. Hij pikt dingen van de markt en elke staleigenaar kent hem en sist hem weg als hij aan komt lopen en probeert spullen te pikken van de kraam.

 

Ook ik pak hem beet en voel de schilden en schubben van z’n huid verschuiven – een opmerkelijk en uniek verschijnsel aan dit prehistorische dier. Natuurlijk ben ik wel op m’n hoede maar de toch al vergroeide neushoornbaby laat het allemaal toe. Ik ben benieuwd wat ze met hem aan moeten als hij echt volwassen is en eigenlijk levensgevaarlijk in een dorp als dit. Ik zit nog even op het terras, geniet van het prachtige weer en ga daarna terug naar m’n lodge waar ik m’n tas herpak voor morgen.



de jungletocht


Om 06:00 ’s morgens zit ik aan m’n ontbijtje te knagen voor m’n hut en wandel daarna naar het informatiecentrum waar m’n twee gidsen klaarstaan. Blijkbaar gaan we met z’n drieën het nationale park in. We wandelen naar de “Rapti” rivier en kanoën naar de overzijde. Chitwan is het oudste park van het land en dateert uit 1973. 

 

Tegen die tijd was dit het enige stukje jungle nog over (de rest was landbouwgrond geworden) en was het aantal (indische) neushoorns gedaald tot 100 en de tijgerpopulatie tot 20. Voor die tijd stond het gebied, de laagvlakte van Terai een populair jachtgebied van Britse en Nepalese aristocratie.

 

De dierenpopulatie groeit

Mensen werden elders opgevangen en sinds die tijd is het dierenrijk explosief gestegen. Zo zou de neushoornaantallen gegroeid zijn tot over de 600 en de Bengaalse tijger tot over de 100. In 1984 werd het park uitgeroepen als werelderfgoed en kan het park worden gerekend tot een van de meest diverse in Azië rijk aan unieke flora en fauna.     

 

We beginnen onze wandeltocht – met een gids voor mij en eentje achter mij – door het oerwoud van Nepal. Best eng om zo zonder iets te wandelen tussen bomen en struiken door waar een tijger, luipaard, olifant of (slot) beer uit zou kunnen schieten. Het struikgewas is hoog en helaas zien we weinig grote dieren. Chitwan heeft heel veel water (en dus ook veel –malaria- muggen) en we komen aan bij een stuk rivier waar we al snel een aantal krokodillen spotten die op wat zandbanken liggen te zonnen.

 

Het Limital meer

Het zweet gutst inmiddels uit elke porie en ik vrees dat m’n antimuggen spray allang van mij afgevallen is. Gelukkig heb ik veel water bij mij. We wandelen langs de rivier met z’n hoge rietkragen naar het Limital meer. We zien nu vele herten, apen in de bomen en in de verte olifanten. Ook spotten we heel veel prachtige vogels. Het is lunchtijd en we zitten samen in een soort uitkijktoren als we opeens in het hoge riet twee neushoorns zien. Het blijkt een volwassen vrouwtje te zijn met haar jong en we kunnen haar goed zien hiervandaan.

 

We blijven nog een tijd hangen en besluiten dan naar het krokodillen fokboerderij te gaan. Het begint al te schemeren als we hongerig de rivier overgaan en we inchecken in een soort lodge met een aantal lemen hutten. Dit is Kasara. We eten samen en daarna trek ik mij terug in m’n eigen hut. Het was een lange dag vandaag.   


olifanten fokcentrum


Om 06:15 wordt ontbijt geserveerd alvorens ik m’n spullen bijelkaar raap en met de bus naar Bharatpur reis. Daarvandaan gaat de bus door naar Tadi Bazaar waar ik een fietsriksja neem naar Chitrasaki.

 

De laatste 3,5 km loop ik terug naar m’n hostel in Sauraha. Het rondje is compleet. In een restaurantje eet ik samen met een andere Nederlander van het hostel een heus patatje-oorlog.

 

’s Middags huren we een fiets met z’n drietjes en bezoeken het olifanten fokcentrum dat zo’n 3 km ten westen van Sauhara ligt. Het is het beste om ’s middags te bezoeken aangezien de olifanten anders weleens in het bos aan het ronddartelen zijn. We mogen de kleintjes zien en wandelen heerlijk rond. Dan nemen we het bootje terug en pakken onze fietsen weer op.

 

De volgende dag zou ik samen met de Nederlandse jongen een paard- en wagen regelen die ons naar het busstation brengt. We kijken nog een keer naar de rijstvelden en de oude boerderijtjes en lemen huisjes – we gaan op weg naar de hoofdstad Kathmandu.


>>> Lees ook deze informatie over het nationale park KANHA in India. 



tips & advies


Sauhara heeft geen busstation; je zult een bus moeten nemen vanaf Tadi Bazaar (6km) of Chitrasali (3km) die beiden ten noorden liggen van Sauhara. Lodges in Sauhara kunnen (bus)tickets regelen maar je kunt ook naar de busstations zelf toegaan.

 

Vanuit daar kun je naar of Kathmandu of Pokhara reizen. Met paard- en wagen kun je naar de busstations rijden.

 

Chitrasali – Kathmandu: er vertrekt zeker een bus om 09:30 vanaf Chitrasali naar Kathmandu; deze komt rond 17:00 aan. Een expres bus kost 450 R waar een reguliere bus ongeveer 150 a 200 Rs kost.


  • Naam : Tharu lodge

Adres : Sauhara (westzijde)

Prijs : 200 Rs (cottage met eigen wc/douche)

Tel.nr. : 580055

 

Inhoud:

Deze lodge ligt afgelegen maar toch dichtbij de actie van Sauraha als je daarvan kan en mag spreken. “Tharu” is gelegen aan een modderpad aan de westkant van het gehucht tussen de Rapti rivier en de weg naar het olifanten centrum in. Het ruim opgezette hostel heeft huisjes met/ zonder eigen wc/douche, een redelijke grote tuin en publieke ruimtes met zicht op de rivier.

 

Er zijn lemen hutten maar ook een paar upgraded stenen huisjes waar je kunt verblijven. Het is een hippie-achtige relaxte plek.



zie ook:




meer links:


Kanha NP

INDIA

Tijger gespot dus op de rug van de olifant richting het slapende beest toegestapt. 

Kruger NP

ZUID-AFRIKA

De big 5 zijn aanwezig in misschien wel het meest bekende natuurpark ter wereld; Kruger nationaal park.