Bezienswaardigheden - Nepal

kathmandu




inleiding


Kathmandu is de hoofdstad en het commerciële hart van Nepal waar alles begint en eindigt zo lijkt het. De stad is gelegen in een vallei aan de rivier de Vishnumati op 1350 meter boven zeeniveau. Kathmandu is populair bij westerse (backpack) toeristen, die zich voornamelijk in de wijk Thamel concentreren.

 

De stad is bekend om zijn vele Boeddhistische en Hindoeïstische tempels en paleizen, waarvan de meeste uit de 17e eeuw dateren. De meeste staan rond het UNESCO Durbar plein maar ook kun je een bezoek brengen aan de grootste stoepa van Nepal in de wijk “Boeddha’ waar veel gevluchte Tibetanen wonen of bij de crematietrappen van “Pashupatinath”. En wie kent niet de stoepa met de ogen van Katmandu.

 

De bekendste paleizen zijn het Hanuman Dhoka aan het beroemde werelderfgoed Durbar-plein. Het andere paleis staat vlak bij Thamel en is het voormalige paleis van de Nepalese koninklijke familie dat tegenwoordig een museum is. 

 

Vanuit de hoofdstad van Nepal kun je verschillende tours maken om te hiken in de Himalaya bergen, te raften op de wilde rivieren van het land of een bustrip te organiseren naar het noordelijk gelegen Tibet.


highlights


Durbar plein e.o.:

Het Durbar-plein of Hanuman Dhoka plein is de grootste toeristische trekpleister in het historische Kathmandu. Durbar (wat letterlijk paleis betekent) is waar de stadskoningen werden gekroond en van waaruit zij de stadsstaat of Koninkrijk bestuurden.

 

Herbouwd, gerenoveerd en uitgebreid is wat je tegenwoordig ziet het resultaat uit de 17e en 18e eeuw. De koning woont allang niet meer op deze plek en de traditionele architectuur is nu een toeristische attractie al in 1979 op de UNESCO werelderfgoedlijst gezet. Straten als “freak” straat en de belangrijke doorgangsweg Makhan Tole komen uit in Durbar wat ook Basantapur plein omvat. Entree van het plein is 200 Rs en is een week geldig.  

 

Belangrijke gebouwen aan het plein zijn het 12de eeuwse Kasthamandap (letterlijk; huis van hout) waar de stad z’n naam aan te danken heeft. Een andere is het voormalige Koninklijk paleis “Hanuman Dhoka” gebouwd in de 17e eeuw.

 

Op het Durbar-plein vindt men naast het paleis gebruikt door de Malla- en Shah-dynastiën, ook de Vishnu-, de Indrapur-, de Shiva-Parvati-, de Taleju-, de Degutale-tempel en de Bhagwati-tempel.


Swayambhunath:

Het tempelcomplex van Swayambhunath ligt ongeveer 2 a 3 km ten westen van het centrum van Kathmandu op een heuvel die prachtig uitzicht geeft over een groot gedeelte van de Kathmandu vallei. Archeologen geloven dat de vallei ooit een meer of zee was en dat deze heuvel een eiland is geweest.

 

De tempel, die ook weleens de “apen” tempel wordt genoemd door een grote aanwezige troep apen op de heuvel, is een van de meest heilige Boeddhistische plaatsen ter wereld ook al is deze ook belangrijk voor Hindoes. Het bestaat uit een stoepa, een aantal heiligdommen en tempels en later kwamen daar een Tibetaans klooster, een museum en bibliotheek bij gebouwd.

 

Kenmerk van de stoepa zijn de opgeschilderde ogen en wenkbrauwen van Boeddha; deze worden ook wel de “ogen van Kathmandu” genoemd. Je komt via een 365 traptreden tellende trap uit bij het platform van de tempel waar je met de klok mee rond de stoepa dient te lopen. Aan het begin van de trap zijn “voetafdrukken” te zien volgens legende van “Boeddha” zelf. Er zijn ook winkels, restaurants en zelfs hostels rond het complex aanwezig.

 

Je kunt o.a. met een minibusje (nummer 20 vanaf het hoofd postkantoor) naar het tempelcomplex komen of met een (gehuurde) fiets is misschien nog beter.


Pashupatinath en Bodnath:

Iets ten oosten van het centrum liggen de tempelcomplexen van Pashupatinath en Bodnath. Het Pashupatinath complex is de belangrijkste Hindoe plaats van Nepal en ligt rechtstreeks aan de Bagmati rivier. Het bestaat uit verschillende monumenten en talloze tempels.

 

De belangrijkste hiervan is de Pashupatinath tempel die een van de belangrijkste Hindoe tempels van het continent en trekt duizenden Hindoes van over de hele wereld inclusief vele fel gekleurde “sadhus” (heilige mannen). Als niet-Hindoe mag je helaas de tempel niet betreden. Naast de tempel zelf zijn er ook de terrassen aan de oevers van de heilige Bagmati rivier waar het zeer populair is gecremeerd te worden. Andere bekende tempels zijn de“Goraknath, Vishwarup en Guhyeshwar1.  

 

Op een leuke en interessante wandeling van 20 minuten ligt het tempelcomplex van Boeddhanath of kortweg Boeddha. Deze ligt in de wijk Boedhha waar veel Tibetanen woonachtig zijn. Na de annexatie van Tibet door de Volksrepubliek China vluchtten vele boeddhistische monniken naar Nepal en met name Kathmandu, waarna ze zich voornamelijk in Bouddah vestigden; het wordt niet voor niets 'little Tibet' genoemd tegenwoordig.

 

Het complex ligt aan de oude belangrijke handelsroute tussen Tibet en India en bevat een van de grootste stoepa’s ter wereld. Dit is een van de heilige plekken voor de vele Tibetanen die woonachtig zijn in Nepal en Kathmandu. Sinds 1979 staat de stoepa van Bouddhanath op de UNESCO werelderfgoedlijst, als onderdeel van de Kathmandu-vallei. Naast deze stoepa zijn er talloze (Tibetaanse) kloosters aanwezig waar je vaak wordt uitgenodigd voor een kopje thee of om gewoon een kijkje te nemen.

 

Belangrijkste zijn Tsamchen Gompa, Samtenling gompa en Thrangu gompa.


>>> Lees ook bezienswaardigheid VARANASI in India. 



Andere bezienswaardigheden: 

Leuke, interessante plekken in Kathmandu kunnen voor de rest “Freak” straat zijn; net ten zuiden van “Durbar” plein ligt “old freak street” die in de jaren 60 en 70 onderdeel was van het befaamde beruchte “hippie” pad. Ook al liggen die jaren ver achter ons de sfeer is nog te proeven al is het gebied reeds “teruggenomen” door Nepalese families die hier wonen, winkeltjes hebben en naar school gaan.

 

Om boodschappen, reizen te boeken en souvenirs te kopen kun je het beste naar “Ason” bazaar gaan of naar de drukke doorgaande weg “Makhan” tole of “Thamel Chowk”.

 

Tenslotte is daar “Samakhushi” wijk die zo’n 10 minuten verwijderd ligt van Thamel. Het is een interessante lokale woonwijk bewoond door verschillende etnische bevolkingsgroepen met een aantal hostels en restaurantjes.



GESCHIEDENIS


Er is bewijs dat er mensen leefden niet later dan in de 7e v.Chr. in de Kathmandu vallei. De daadwerkelijke stad Kathmandu, gedoopt als “Kantipur”, werd “pas” in de 12e eeuw gesticht tijdens de “Malla” dynastie. 

 

Deze bouwde de beroemde tempels, gebouwen en andere monumenten waar de stad nu zo bekend om staat. Kathmandu was eerst een onafhankelijke stadsstaat maar in de 14e eeuw werd deze verenigd met de rest van de (Katmandu) vallei onder het bewind van de “Malla” koning van Bhaktapur.

 

Een eeuw later viel deze alliantie alweer uit elkaar en werd Kathmandu met als belangrijke rivalen “Patan” en “Bhaktapur” weer onafhankelijk als Koninkrijkje. Deze gingen de strijd aan in verschillende oorlogen die de drie kemphanen verzwakte.

 

Door de nieuwe ontstane situatie wist “Prithvi Narayan Shah” van het “Gorkha” Koninkrijk in 1768 de vallei binnen te vallen en deze weer te verenigen onder het bewind van de Shah dynastie. Kathmandu werd de nieuwe hoofdstad die het tot op de dag van vandaag is gebleven.  

 

Twee aardbevingen

In 2015 werd Kathmandu (en heel Nepal) getroffen door twee opeenvolgende alles verwoestende aardbevingen. De eerste diende zich aan op 25 april 2015 en had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag ongeveer 34 kilometer ten zuidoosten van Lamjung. Bij deze aardbeving zijn minstens 7.557 mensen omgekomen en meer dan 14.123 mensen gewond geraakt. Een tweede aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter vond plaats op 12 mei 2015 met het epicentrum nabij de grens met China.

 

De Nepalese overheid bestempelde 191.058 huizen als verwoest en nog eens 174.162 als beschadigd. Het vliegveld van Kathmandu, de Internationale Luchthaven Tribhuvan, werd meteen na de beving gesloten voor grote vliegtuigen vanwege schade aan de landingsbaan, veroorzaakt door het landen van grote (militaire) transportvliegtuigen. In Kathmandu heeft het historische centrum flink schade opgelopen door de aardbevingen en het zal nog jaren duren voordat alles herstelt is.

 

De befaamde “Bhimsen” toren werd zo goed als volledig vernield als gevolg van de aardbeving; 180 lichamen werden gevonden in de resten van de toren. De aardbeving vond plaats rond lunchtijd, waardoor er veel bezoekers in de toren waren.


>>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Nepal



TIPS & ADVIES


Het internationale vliegveld “Tribhuvan” van Kathmandu (en Nepal) ligt zo’n 4 a 5 km ten oosten van het centrum van Kathmandu. Naar mijn weten is een taxi de enige oplossing om hier (veilig) te komen. Officieel heet het belangrijkste busstation van Kathmandu “Gongbu” maar de meeste mensen noemen het “Kathmandu bus terminal” of “buspark”.

 

Het ligt een paar kilometer ten noorden van het centrum en is makkelijk te bereiken met een lokale bus (bv nummer 23 vanaf Thamel – 5 Rs per ritje). Dit station is vooral belangrijk voor lange afstandsbussen.

 

(Lokale) bussen naar o.a. de Kathmandu vallei rijden vanaf lokale busstations (o.a. bij het Ratna Park).

 

Kathmandu – Bhaktapur: er gaan talloze minibusjes (tempo’s) van Kathmandu richting Bhaktapur. Deze vertrekken vanaf het lokale (mini)busstation bij Ratna park in Bagh bazar straat. Zeker gaat er eentje om 07:30 die er ongeveer een half uurtje over doet. Kosten zijn ongeveer 6 Rs.

 

Kathmandu – Patan: busjes rijden af en aan tussen Patan en Kathmandu. Kosten zijn 3 Rs en de duur is rond de 15

minuten. Busjes vertrekken het lokale (mini)busstation die gesitueerd is aan de westkant van het “Ratna” park. Officiële naam is “Safa” tempo’s standplaats. Hier gaan ook busjes naar Boeddhanath.

 

--------------------------------

Kathmandu – Karachi (PAKISTAN): er gaan vluchten van Kathmandu vliegveld richting Karachi in Pakistan. De duur

is ongeveer 3 uur.


Aan het einde van de “Yin Yang” straat zit dit leuke (ontbijt) bakkerij-café “Weizen”; een heerlijke plek om in de tuin alhier in het zonnetje te ontbijten en het internationale nieuws te lezen in de krant. Ze hebben ook vegetarische dingen.

 

Wil je een keertje op stand (maar wel tussen de vele andere blanke/ Westerse toeristen) een hap goed vlees en een Europees biertje drinken dan is het “Everest” steakhouse iets voor jou. Centraal gelegen in de “Chhetrapati” straat waan je je even “thuis”. Het is centraal gelegen, een donker hol maar met goed bier en heerlijke films.

 

Donkerbruin Café “Boogiewoogie” is gemaakt om te relaxen en even onderuit te hangen en een film te kijken. Je kunt er ook eten bestellen. Tenslotte is het heel leuk om een biertje te drinken in de “Boeddha” bar die veel bezocht is door zowel toeristen als lokale jongelui.


De meeste (backpack)toeristen verblijven in het populaire “Thamel”; ooit begonnen als hippie-oord Het ligt centraal op tien tot dertig minuten lopen van andere toeristische plekken in het centrum.

 

Naast talloze hostels, reisbureaus, restaurants, cafés, geldwisselkantoren en winkels (met o.a. outdoor) is er ook criminaliteit, o.a. van straatbendes in de randgebieden van Thamel en in sommige delen wordt er openlijk hasj verkocht op straat. 

  • Naam : Thamel guesthouse

Prijs : 150 Rs

(single)

 

Inhoud:

Gelegen in een piepklein steegje vlakbij de drukke hoek van “JP school” en “Tridevi Marg” (vlakbij “Le Bistro” restaurant) is dit een van de vele hostels die bovenop elkaar staan. Er is een soort van lobby en er zijn prima kamers vooral boven in het gebouw. Hier heb je uitzicht over een soort van “tuin” en het is zeer rustig.

 

Je hebt je eigen wc en douche indien gewenst. Het ligt super centraal (niet ver van “Thamel Chowk”) en toch rustig omdat het iets van de weg afligt. Mensen zijn zeer vriendelijk en behulpzaam.


In 2004 was het niet toegestaan om alleen de grens van Nepal naar Tibet over te steken. Het is mogelijk een “individueel” visa te regelen (dus niet een groepsvisa) maar er moeten minstens drie andere mensen mee zijn EN je hebt een “Tibet” vergunning nodig die je alleen via een reisbureau (in Nepal) kunt regelen.

 

Nu kun je een vliegtuig van Kathmandu naar Lhasa regelen of goedkoper (leuker en interessanter) is een vijf (of zeven) dagen durende trip met een jeep of (mini)bus. Als je dit doet ben je “vrij” om je Tibet (China) visum vrij te gebruiken zodra je in Lhasa aankomt. ZIE VERDER “CHINA (Tibet)”. 

 

Talloze reisbureaus in Kathmandu (Thamel) kunnen je informatie verschaffen m.b.t. de verschillende mogelijkheden om deze tour te doen. Let op dat je je voorbereid op deze trip waarbij “hoogteziekte” verschijnselen zich vaak voordoen naast het feit dat de weg op sommige trajecten slecht is.

 

LET OP:

  • Wat is inbegrepen in de tour? Eten, drinken, entree fees, vergunning, transport, gids, overnachtingen, fooi etc.
  • Waar slaap je – slaapzaal, single met/zonder eigen douche/ wc etc
  • Hoeveel dagen duurt het en waar ga je heen?
  • In de zeven dagen trip zit vaak het “Mount Everest base camp” inbegrepen wat ook een (exta) optie is;
  • De meeste mensen komen dezelfde weg terug – misschien een retour boeken of wil je verder China in (als dat mogelijk is); tegenwoordig kun je ook met de trein natuurlijk;
  • Agenten nemen ongeveer een week in voor het regelen van een individueel Chinees visum.

 

VIJF DAGEN TRIP begin:

Vertrek om 06:00 in de ochtend (bij het reisbureau); aankomst rond 13:00 bij de grens (Kodari); daar duurt het vaak nog 2 uur voordat alle douaneformaliteiten zijn geregeld en gaat je klokje ook nog 2,5 uur naar voren. ZIE VERDER “CHINA (Tibet)” trip.

 

Kosten: $ 150 p.p. ongeveer



lees meer:




meer links:


Varanasi

INDIA

In zowel Kathmandu als Varanasi heb je ghats om te wassen maar ook verbrandingshaarden. 

Chengdu

CHINA

Chengdu ligt in het hart van China en staat vooral bekend vanwege de aanwezigheid van pandaberen.