Bezienswaardigheden - Nederland

zuid-limburg




inleiding


Zuid-Limburg heeft een geweldige natuur en het voelt door het heuvelland met kabbelende beekjes zelfs een beetje buitenlands aan. Het gebied staat bekend om z’n vele kastelen, cultuur, z’n streekproducten en de natuur. Zandverstuivingen, dichtbegroeide bossen, uitgestrekte heidelandschappen en moerassige veengebieden wisselen elkaar af. Het Limburgse landschap bevat zowel heuvels, beekjes, grotten en bossen.

 

Wandelen en fietsen is een goede manier om op eigen tempo al dat moois te zien. De straten van Limburg worden vaak beschreven als sfeervol en gezellig met talloze terrassen, cafés en Bourgondische restaurants. De authentieke vakwerkhuizen dragen hier zeker aan bij.

 

Een van Zuid-Limburgs meest populaire stadjes moet Valkenburg zijn. Het centrum van Valkenburg bestaat uit allemaal sfeervolle kroegjes en restaurants. Vanuit de gezellige binnenstad loop je zo naar Kasteel Valkenburg, de Romeinse Catacombe en de mergelgrotten. De Cauberg en het daarop gelegen welnesscentrum Thermae 2000 zorgt al jaren voor de perfecte plek om te ontspannen.

 

Margraten staat bekend vanwege het feit dat hier zich de enige Amerikaanse begraafplaats bevindt op Neerlands bodem. Het merendeel is gesneuveld tijdens de bevrijding van het Zuidoosten van Nederland in W.O. II en de opmars door Duitsland die daarop volgde. 

 

Nog verder gelegen naar de zuidgrens van Nederland toe liggen zowel Mechelen, Epen als Slenaken. Dorpen prachtig gelegen in het Zuid-Limburgse heuvelland waaruit vandaan je prachtige wandel- of fietstochten kunt maken en kunt genieten van de regio’s gastvrijheid. 


highlights


Valkenburg (aan de Geul):

Iedereen kent Valkenburg natuurlijk van het uitgaansleven. Het centrum barst uit z’n voegen van de terrasjes, kroegen, cafés en restaurantjes.

 

Maar het stadje aan de Geul werkt ook hard aan z’n beschermde stadsgezicht; onderdeel daarvan is de herinrichting van de centrumstraten, het herstel en beter toegankelijk maken van de Kasteelruïne, de restauratie van de twee stadspoorten (Berkelpoort en Grendelpoort), de herbouw van de verdwenen, derde stadspoort (Geulpoort) en het terugbrengen van een deel van de stadsgracht in het Den Halderpark.

 

Van de vele attracties in de gemeente kunnen genoemd worden: de mergelgrotten (onder andere Gemeentegrot, Fluweelengrot, Romeinse Katakomben, Steenkolenmijn Valkenburg, Sibbergroeve, Rotswoningen van Geulhem en Geulhemmergroeve), de Wilhelminatoren en de kabelbaan, het Kuurpark (met Thermae 2000 en Holland Casino), het pretpark De Valkenier en het Sprookjesbos Valkenburg.

 

Wandelen en andere vormen van natuurbeleving behoren al sinds het midden van de 19e eeuw tot de pijlers van het toerisme in Valkenburg. In de gemeente bevinden zich diverse belangrijke natuurgebieden, waaronder de Cauberg, de Heunsberg, de Geulhemmerberg, de Sousberg, de Goudsberg, het Gerendal, het Sint-Jansbosch, het Biebosch, het Schaelsbergerbos en het Ravensbosch. Veel van deze gebieden zijn onderdeel van het Natura 2000-gebied Geuldal. 

 

Het krijtlandpad:

Een van de regio’s bekendste en mooiste wandelingen is die van het “Krijtlandpad”:  Het pad begint in Maastricht, via Eijsden, Noorbeek en Slenaken naar Vaals, naar Gulpen en via Valkenburg en Berg en Terblijt, weer terug naar Maastricht. Bij Valkenburg en Eijsden kruist de route ook het Pieterpad. Glooiende heuvels, holle wegen, boomgaarden en de riviertjes de Geul en de Gulp. Het Krijtlandpad is een streekpad dat wordt gemarkeerd met rood-gele strepen en heeft een lengte van 90 kilometer. 


Margraten: 

Ongeveer tussen Maastricht en Mechelen ligt de enige Amerikaanse begraafplaats op Nederlandse bodem. Na WW2 heeft de Nederlandse regering de grond waarop deze begraafplaats zich bevindt, uit eerbied en dankbaarheid in eeuwigdurend gebruik afgestaan aan de VS.

 

Er liggen 8302 soldaten begraven en er worden 1722 vermisten op de Muren van de Vermisten herdacht. Het merendeel is gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuid-oosten van Nederland in W.O. II en de opmars door Duitsland.  Tot ver in de omtrek is de begraafplaats zichtbaar door een dertig meter hoge toren.

 

De begraafplaats kwam op 8 mei 2005 in het nieuws door een streng beveiligd bezoek van de Amerikaanse president George W. Bush en diens echtgenote, tezamen met koningin Beatrix, aan het oorlogskerkhof. Gehele jaar dagelijks geopend van 09.00-17.00 uur met uitzondering van eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Toegang is gratis.

 

Tijdens de openingsuren kun je voor informatie in het bezoekersgebouw terecht. Honden zijn niet toegestaan.


>>> Lees hier over de bekende Amerikaanse begraafplaats in Colleville, Normandië, Frankrijk. 



Mechelen (aan de Geul):  

Zeer centraal gelegen licht het pittoreske dorpje Mechelen. Het dorp kent een aantal leuke restaurantjes en terrasjes en wordt doorkliefd door de rivier de Geul.

 

Deze is 58 kilometer lang en het totale verval bedraagt ongeveer 250 meter. Vroegere kanalisaties zijn of worden anno 2010 opgeheven, zodat de rivier haar oude loop kan volgen en weer op natuurlijke wijze door het Zuid-Limburgse landschap meandert.

 

Je kunt vanuit Mechelen een aantal heerlijke wandelingen maken langs talloze prachtige vakwerkhuizen. Deze huizen werden gebouwd van hout, stro en leem, een goedkope vorm van bouwen. Vakwerkhuizen zijn gemakkelijk te herkennen aan de witte gevels met de donkere balken.

 

De meeste dateren uit de 17e en 18e eeuw, maar er is zelfs een boerderij in Epen uit de 15e eeuw. Iets ten zuiden van Mechelen, langs de weg naar Epen, in het Geuldal en Camerig vind je meerdere fotogenieke vakwerkhuizen.


Epen en Slenaken:

Zowel Epen als Slenaken zijn populaire vakantiebestemmingen in het Zuid-Limburgse heuvelland.

 

In de Romeinse tijd werd deze omgeving gekoloniseerd. Legionairs die hun tijd uitgediend hadden, kregen een stuk land toegewezen dat in ontginning werd gebracht. Hieruit zouden later de grote Romeinse hoeven ontstaan: de villa's, waarvan er diverse in de omgeving zijn opgegraven.

 

Na de Middeleeuwen heeft de omgeving veel te lijden gehad van oorlogshandelingen en van rondtrekkende bendes gedeserteerde soldaten. Er heerste veel armoede. De armoede is waarschijnlijk ook een van de redenen dat er zoveel vakwerkgebouwen zijn blijven bestaan. Pas tussen de beide wereldoorlogen begon de welvaart toe te nemen. Epen werd toen toeristisch ontdekt door mensen met belangstelling voor de natuur en voor de geologie.

 

Op de oosthelling van Slenaken naar het Plateau van Margraten (hier tot ruim 200 meter hoog) vindt men de natuurgebieden Groote Bosch en Roebelsbos. Ook ligt daar de Loorberg. Op de westhelling zijn kleinere hellingbossen aanwezig, zoals het Branderbos. Diverse holle wegen lopen tegen de hellingen op. Slenaken ligt aan de Mergellandroute wat de mooiste autoroute van Nederland moet zijn.

 

De meer dan 100 kilometer lange autoroute voert langs heuvels, fraaie uitzichten en typisch Limburgse dorpen en steden zoals Epen, Eijsden en Slenaken. De route met veelal rustige wegen is makkelijk te volgen, speciale zeshoekige Mergellandroute-bordjes geven aan welke kant je op moet. Maar fietsen en vooral wandelen door het Geuldal met z’n vele verhogingen en natte gedeelten zijn een echte must als je de regio verkent.

 

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Een van de bekendste bezienswaardigheden van Limburg is het Drielandenpunt, met 322 meter het hoogste punt van de provincie.  

 

Park Gravenrode ligt tussen Landgraaf en Kerkrade en heeft enkele top attracties zoals Megaland (Pinkpop), Mondo Verde en Gaia Zoo. Daarnaast is het een schitterend natuurgebied met veel wandel- en fietsmogelijkheden. De natuur is afwisselend met uitgestrekte bossen, visvijvers, beken, heuvels en oude hoeves.

 

Deze voormalige mijnstreek is van een kale en grauwe regio herontwikkeld in een drukbezochte toeristische bestemming in Zuid-Limburg.



tips & advies (1998 en 2022)


Vanaf de stations Valkenburg, Houthem-Sint Gerlach en Schin op Geul vertrekken treinen naar onder andere Maastricht en Heerlen. Op een deel van de lijn rijden daarnaast stoomtreinen van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij.

 

Er bestaan rechtstreekse busverbindingen met Maastricht, Brunssum, Gulpen en Geleen. Binnen de gemeente bestaan diverse buurtbusverbindingen.

 

Maastricht – Mechelen: bus 57 (Gulpen Via Epen) heeft 49 haltes vertrekkende van Maastricht, Station Perron G en eindigend in Gulpen, Busstation (Perron E) en gaat doordeweeks om de 30 minuten. 


Hoeskamercafé ’t Pintje in Mechelen. In dit historische gebouwtje was in 1830 reeds een zogenaamd huiskamercafé gevestigd. Op het oude uithangbord staat het jaartal 1882. In een ver verleden werd het pand al "A Ge Pintje" (Aan het Pintje) genoemd. In 1912 waren in het gebouw zelfs twéé cafeetjes ondergebracht.

 

Ook is er ooit een restaurant achter het café geweest en werd in de kelderruimtes dagelijks vers brood gebakken. Onder het café bevindt zich de huidige bierkelder, die ooit dienst heeft gedaan als koeienstal. Voor en achter het pand bevinden zich een groot terras.

 

Herberg-Restaurant De Boswachter in Slenaken, gelegen in het hart van het Zuid-Limburgse Heuvelland, is een van de gelegenheden waar de Limburgse, Bourgondische gastvrijheid nog hoog in het vaandel staat. Het Knusse, meer dan honderd jaar oude pand ( een van de oudste panden van Slenaken) is gebouwd in de traditionele vakwerkstijl. Slenaken en omgeving is een ideaal wandel- en fietsgebied.

 

Het dorp is een van de markanste plekjes aan de Mergelland route. Het ruime panorama terras is ook een ideale plek om uw wandel- of fietstocht te beginnen, en natuurlijk ook (culinair) te eindigen. Er is voldoende parkeergelegenheid.


  • Naam             : Camping Den Driesch

Adres             : Heunsbergerweg 1, Valkenburg

Tel.nr.             : (+31) 043-601 20 25

Website         : www.campingdendriesch.nl

 

Inhoud:

De terrasvormige stadscamping biedt uitzicht op Valkenburg en het Limburgse heuvelland en ligt op loopafstand van het centrum van Valkenburg, Thermae 2000, bushalte en station. Campinggasten mogen gratis gebruikmaken van de faciliteiten van het nabijgelegen sport- en recreatiecentrum 'De Polfermolen', met onder meer zwembad en fitness.

 

De camping is speciaal geschikt voor campers, maar er is ook een apart tentenveld en caravans zijn zeker welkom. Voor campers is de camping het hele jaar open. 

 

  • Naam             : Vakantiewoning t Frensjerhofke

Adres             : Overgeul 8, Mechelen

Tel.nr.             : +31 (0)43 455 2855

Website         : www.vakantiewoningmechelen.com

 

Inhoud:

Midden in het prachtige Geuldal in het dorp Mechelen bevinden zich authentieke vakwerk vakantiewoningen die gesitueerd zijn in een nostalgisch eeuwenoud boerderijtje genaamd Frensjerhofke dat nog de sfeer ademt van lang vervlogen tijden, met aan de binnenhof toegang tot 3 aparte gerenoveerde vakantieverblijven.

 

Je kunt in de “Merel” verblijven met 4 volwassen personen in 2 aparte slaapkamers die zich op de eerste verdieping bevinden. Het kraakt en het piept overigens overal. Beneden is een OK-badkamer en een prachtige woon-keukenkamer met grote eiken eettafel, schouw en zitgedeelte met TV.

 

Er is een magnetron, koelkast en alles aanwezig maar geen benodigdheden. Je moet wel zelf de stookkosten betalen en het is geen warm huisje. In Mechelen zelf zitten een paar leuke terrasjes, cafés en een redelijke supermarkt.

 

De busverbinding naar o.a. Gulpen en Maastricht is prima en je kunt er ook (elektrische) fietsen huren. Vanaf het huisje kun je direct een mooie wandeling maken.


De Amstel Gold Race voert regelmatig door Slenaken en natuurlijk is de Cauberg nabij Valkenburg elk jaar van de partij.

 

Een typisch Limburgs gebakje is de Limburgse Vlaai, tegenwoordig in heel het land verkrijgbaar. De geschiedenis van de vlaai gaat terug tot de Germaanse tijd. De platte bodem van de vlaai wordt veelal opgevuld met allerlei soorten fruit zoals aardbeien, abrikozen, appels of kersen. Ook de rijstevlaai is bij velen populair. Je kunt het zo gek niet bedenken, want je kunt vlaaien in alle smaken krijgen. Wat dacht je van een heerlijke brownievlaai, Bossche bollen vlaai of stroopwafelvlaai?

 

De zonnige heuvels zijn de perfecte plek, Limburg is dan ook dé wijnprovincie van Nederland. Er is zelfs een ‘Route des Vins’, waar je onderweg langs vijf wijngaarden met verbluffende uitzichten komt. Stevige bieren, kruidige likeuren en ronde wijnen vind je er allemaal. 



zie ook: