PRAKTISCHE INFORMATIE - Namibië

* Bijgewerkt t/m 2019 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Kosten
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen 

paspoort en visa


Als toerist met de Nederlandse nationaliteit, mag je maximaal drie maanden in Namibië verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Wil je langer dan drie maanden in Namibië verblijven, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de ambassade van Namibië in Brussel. Je kunt ook terecht bij een van de twee consulaten van Namibië in Nederland. Bij het inreizen van Namibië moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. Het paspoort moet minimaal één lege visumpagina bevatten voor het stempel van de douane.


ambassades


  • De Namibische ambassade is gevestigd op de Tervurenlaan 454 in Brussel, Belgie. Telefoon: + 32 27711410
  • Er is geen Nederlandse ambassade in Namibie. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Pretoria in Zuid Afrika. In geval van nood kun je het Nederlandse consulaat raadplegen. Het Nederlandse consulaat is gevestigd in de Edelvalkstraat 23 (Hochland Park) in Windhoek. Telefoon: + 26 461223722/ 4813384944. Email: honconsulnl@namibianederland.net 

geldzaken


De Namibische dollar (NAD) is gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse rand die trouwens ook in Namibië wordt geaccepteerd. In grotere plaatsen en steden vind je pinautomaten en banken. 

 

In Namibië kun je bij vrijwel alle banken met een normale bankpas pinnen. Daarnaast is een creditkaart een handig betaalmiddel in veel hotels en restaurants. Je kunt op veel plaatsen betalen met een creditkaart maar dit is niet gebruikelijk bij benzinestations. Zorg dus altijd dat je voldoende contant geld bij je hebt. 


gezondheid


Als je medicijnen gebruikt en naar Namibië afreist, is het verstandig om hiervan voldoende uit Nederland mee te nemen. Neem ook het recept voor de medicijnen mee. 

 

Leidingwater is in de grote steden over het algemeen gewoon drinkbaar. In afgelegen of landelijke gebieden is het beter om deze niet te drinken. Er is dan altijd water in flessen voorhanden. 


vaccinaties


Hoewel inentingen niet verplicht zijn voor Namibië worden sommige wel sterk aangeraden. In het noorden van het land komt malaria voor. 

 

Voor uitgebreide informatie neem contact op met je huisarts, de GG&GD of de website www.lcr.nl


veiligheid


Een groot aantal secundaire wegen heeft een wegdek van gravel. Rijd voorzichtig – bij hoge snelheid en in het regenseizoen kan slipgevaar ontstaan. Ook kunnen er wilde dieren op de weg aanwezig zijn vooral na zonsondergang. Het is wellicht verstandig om niet buiten de stad te rijden in het donker.

 

Vooral in steden zoals Windhoek en Swakopmund komt criminaliteit voor. Zo komen er bijvoorbeeld (gewapende) berovingen op buitenlandse toeristen voor. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

·         Wees op uw hoede (ook overdag) en wandel niet alleen op straat;

·         Wees alert als je ’s avonds of ’s nachts de straat op gaat – vooral alleen. Zeker als u buiten het centrum van de stad bent;

·         Draag geld, creditkaarten en andere waardevolle documenten altijd op uw lichaam;

·         Draag geen opvallende sieraden, dure kleding of juwelen;

·         Bewaar uw paspoort en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek en verdeel deze voor zover dat mogelijk is;

·         Homoseksualiteit is bij wet verboden in Namibië.

 

In een noodsituatie in Windhoek kun je het alarmnummer van de politie (101 11) draaien of 211111 van de ambulance en brandweer. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ contactcenter altijd bereikbaar op + 31 247247247 of via Twitter @247BZ. Natuurlijk kun je ook bij het consulaat, de Nederlandse ambassade in Zuid Afrika aankloppen of bij een andere ambassade van een ander lid van de EU. 


taal


De officiële landstaal van Namibië is sinds 1990 het Engels. Voor de onafhankelijkheid waren ook het Afrikaans en Duits officiële talen. Het land besloot te kiezen voor maar een officiële taal i.t.t. buurlanden om fragmentatie tegen te gaan. In het onderwijs worden derhalve ook in andere talen les gegeven dan het Engels. Het Afrikaans speelt nog steeds een belangrijke rol als “lingua franca” die mensen van verschillende bevolkingsgroepen met elkaar gebruiken. Vooral de oudere bevolking die nog onder het apartheidsregime werden grootgebracht beschikt over een veel betere kennis van deze taal dan het Engels. De lokale variant van het Engels wordt ook wel het “Namlish” genoemd en van het Afrikaans het “Namibisch-Afrikaans”. 

 

Ondanks dat Engels de officiële taal is erkent slechts 1,9% van de Namibische inwoners deze als moedertaal. Bijna de helft van de bevolking spreekt “Oshiwambo” als moedertaal. De Kayangtotalen, Kwangali, Diriku en Mbukushu wordt door bijna 10% als moedertaal beschouwd terwijl het Afrikaans zo’n 11,5% is. Tenslotte is er nog het Herero, Tswana, Lozi of Portugees. 


tijdzone


In Namibië is het een uur later dan in Nederland. Het land heeft sinds 2017 geen zomertijd meer dus tussen Maart en Oktober is er geen tijdsverschil. 


electriciteit


De voltage in Namibië is 220 volt. De stopcontacten zijn geaard en hebben drie ronde gaten. Reizigers hebben een verloopstekker van het type D, M of een wereldstekker nodig. 


feestdagen


01 Januari

11 Maart

21 Maart

19 April

21 en 22 April

1 Mei

4 Mei

30 Mei

26 Augustus

11 Oktober

10 December 

25 en 26 December

Nieuwjaarsdag

Commonwealth Day

Onafhankelijkheidsdag

Goede vrijdag

Pasen

Dag van de Arbeid

Cassinga Day

Hemelvaartsdag

Dag van de Helden

Boomplantdag

Dag van de mensenrechten 

Kerstmis



zie ook: