Achtergrondinformatie - Myanmar

"arakan" en de "chindits"



inleiding


In Mei 1942 verlieten de Geallieerden noodgedwongen Birma na een noodlottige nederlaag tegen de Japanse aanvallers. De moesson stond op het punt te beginnen. Zij werden vergezeld door duizenden vluchtelingen voornamelijk Indiase en Anglo-Birmese.

 

Het Britse hoofdkwartier was ervan overtuigd dat de Japanners hun veldtocht in India vanaf de “Chindwin” rivier zouden continueren zodra de regentijd over zou zijn.

 

Brits generaal “Wavell” dacht al aan aanvallen om Birma te heroveren toen de Engelsen nog op hun terugtocht waren terwijl eerst de organisatie in India (inclusief infrastructuur) vanaf niets opgebouwd diende te worden.

 

Pas vanaf December zou een aanval op z’n minst mogelijk zijn. Daar waar de aanval in de “Arakan” nog faalde werd een bescheiden succes gehaald met de onorthodoxe manier van oorlog voeren die de “Chindits” wereldberoemd maakte. 


De Arakan campagne – 1942 en 1943


Er zou eind 1942 – begin 1943 een gelimiteerde aanval (Operatie “Cannibal”) komen in de provincie “Arakan” met als hoofddoel het heroveren van “Akyab” eiland.

 

Deze bevatte een haven en een vliegveld wat het hele jaar gebruikt kon worden en zou als springplank dienen bij de rest van de herovering van Birma.

 

De infastructuur in deze regio kon snel en redelijk goed aangelegd worden. Het bleek ijdele hoop – de vooral Indiase soldaten waren slecht getraind en totaal niet klaar (psysiek en mentaal) om in dit moeilijke terrein (jungle en bergen) tegen een zeer goed getraind, mentaal ijzersterk en ingegraven leger van de Japanners te vechten.

 

De Geallieerden werden heel snel opgerold en teruggeworpen naar waar zij hun aanval waren begonnen. Het relatieve succes van de “Chindits” werd herhaaldelijk ingezet om de tegenvallende resultaten van operatie “Cannibal” te overschaduwen. 


De “Chindits” - 1942


De “Chindit’s” (de standbeelden die Boeddhistische tempels bewaken) was een creatie van Brits brigadier “Charles Wingate” die in de campagne in Oost Afrika in 1940 ideeën begon te ontwikkelen voor guerrilla technieken.  Brits opperbevelhebber “Wavell” beval “Wingate” om in 1942 naar Birma te komen om te zoeken naar mogelijkheden om speciale eenheden achter de Japanse linies te laten opereren. In de zomer van dat jaar begon de “jungle” training rond de Indiase stad “Jhansi”.

 

Doel was om ver te penetreren achter de linies en bevoorraad te worden door de lucht en vliegtuigen te gebruiken als artillerie indien nodig. Het element van verrassing zou het grootste zijn indien zij te voet de jungle in zouden trekken en door hun mobiliteit de communicatielijnen van de vijand door te snijden.

 

De zware wapens zouden per muilezel vervoerd worden die ook als reserve maaltijd gebruikt kon worden in geval van nood. Iedere man zou zo’n 33 kg aan materiaal bij zich dragen.



Operatie “Lange doek” (“Longcloth”) - 1943


In eerste instantie zou operatie “lange doek” samenvallen met een grotere Britse aanval op Birma. Toen deze gecanceld werd haalde “Wingate”, “Wavell” over om alsnog 3000 “Chindit’s” Birma in te sturen.

 

Twee van de zeven columns trokken in Februari 1943 zuidwaarts om de Japanners te doen laten denken dat dit de hoofdmacht was, terwijl de anderen verder oostwaarts trokken.

 

Terwijl de belangrijkste noord-zuid treinverbinding op tientallen plekken werd vernield duurde het hoogstens een week voordat transport weer mogelijk was. “Wingate” beval een column zelfs over de “Irrawaddy” te gaan.

 

De terugtocht eind Maart was op eigen houtje en het duurde soms weken en maanden voordat alle soldaten terug waren in India. Sommige kwamen zelfs in China terecht.

 

De soldaten hadden honderden kilometers door dichte jungle, hoge pieken, kolkende rivieren en door vijandelijk gebied rondgetrokken en een derde was onderweg gesneuveld, gevangen genomen of achtergelaten bij dorpsbewoners. Een andere grote groep was er zo slecht aan toe dat zij niet meer actief konden deelnemen aan de oorlog. 


Resultaat en nieuwe plannen


De meeste Britse officieren vonden de hele operatie maar een verkwisting van geld, manschappen en voorraden. Het resultaat was zeer mager maar voor het moraal van de Geallieerde troepen in India werkte de operatie als een nieuwe opleving. Ook werd de legende dat de Japanners geboren jungle vechters waren te niet gedaan.

 

Het rapport van “Wingate” kwam bij “Winston Churchill” op z’n bureau die hem prompt uitnodigde voor de “Quebec” conferentie. Naast Amerikaanse hulp voor een nieuwe “lange afstands penetratie” in 1944 zouden de Amerikanen ook hun eigen guerilla beweging opzetten: “Merill’s Marauders”.

 

Er werden nu twee brigades uitgerust waarvan er een altijd actief zou zijn achter de Japanse defensielinie. Verschil van aanpak zou zijn dat er een vaste “basis” zou komen om vanuit daar aanvallen uit te oefenen. Daar zouden d.m.v. veel meer vliegtuigoperaties manschappen en voorraden aangeleverd en verscheept worden.

 

In Februari 1944 werden drie hoofddoelen voor de nieuwe “Chindit” aanval opgezet:

1)    Meehelpen en bewaken van de nieuwe “Ledo” weg;

2)    De weg vrijmaken voor Chinese troepen om de “Salween” rivier te overschrijden en Birma in te komen; 

3)    Zoveel mogelijk schade berokkenen aan de vijand in Noord Birma. 



Operatie “Donderdag” (“Thursday”)  - 1944


Terwijl een colonne “Ledo” verliet in Februari werd begin Maart de eerste soldaten en goederen gedropt in Noord Birma. Na verbeten jungle-gevechten in en rond de landingszones was de belangrijke transporthub “Indaw” het voornaamste doel. Op 24 Maart kwam “Wingate” om tijdens een zware storm na overleg in India in een vliegtuigongeluk.

 

Omdat alle vliegtuigen broodnodig waren om de Britse soldaten in de belegerde Indiase steden te blijven bevoorraden werd bevolen om de strijd rond “Indaw” op te geven en noordwaarts te trekken. De troepen waren totaal uitgeput, velen ziek en zwaar gehavend door Japanse tegenaanvallen.

 

De moesson was allang begonnen en pas op 27 Augustus verlieten de laatste “Chindit” soldaten Birma. 


Het einde – 1945


De meeste nog fitte “Chindit” soldaten werden eind 1944 en begin 1945 in andere legeronderdelen verplaatst. In Februari van dat jaar werd officieel het “Chindit” boek gesloten. Naast het ministerie van defensie in London staat sinds 1990 een standbeeld om “Wingate” en z’n “Chindits” eer aan te doen. 

 

Tot op de dag van vandaag is er veel commotie m.b.t. het doel en nut van het inzetten van speciale troepen achter de vijandelijke linies. De training is kostbaar en lang – de opoffering aan materieel en manschappen hoog.

 

Het nut van het doorsnijden van de communicatielijnen in Birma (en de lengte daarvan) is nooit aan het licht gekomen. Wat wel zeker is dat de helfhaftige daden van de “Chindits” waren die het moraal van leger en bevolking in India een nieuwe dimensie hebben gegeven. 



zie ook: