BEZIENSWAARDIGHEDEN - Montenegro

"Baai van kotor"




inleiding


De Baai van Kotor is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Montenegro. Het biedt vertier voor de actievelingen, cultuursnuivers en geschiedenis-geïnteresseerden. De Baai van Kotor is al tijden bewoond en eraan liggen verscheidene pittoreske plaatsjes, als Kotor, Risan, Tivat, Perast en Herceg Novi, en vele kerken en kloosters.

 

Verder liggen er in de baai verscheidene eilanden, waaronder het artificiële kerkeiland Gospa od Škrpjela en het kloostereiland Sveti Đorđe, die voor de kust van Perast liggen.

 

Rond de baai wonen overwegend mensen met een orthodoxe Christelijke achtergrond of Rooms-katholieken. De Kotorbaai wordt beschermd door UNESCO, vanwege zijn zeer hoge culturele waarde.  De baai wordt ook weleens de meest zuidelijke fjord genoemd.

 

In 1979 werd de baai getroffen door een aardbeving, wat ernstige schade berokkende aan de vele monumenten eromheen. 


highlights


Kotor:

Kotor is een oude Romeinse havenstad (“Acruvium”), gelegen aan de baai van Kotor, een diepe inham van de Adriatische Zee in de Montenegrijnse kustlijn. De oude stad wordt omringd door een vestingmuur en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

 

Sinds de middeleeuwen was Kotor een kolonie van Venetië, daarna kwam het afwisselend onder Oostenrijks en Italiaans bestuur, en in 1918 bij het toen opgerichte Joegoslavië. Het is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Montenegro met smalle “marmeren” straatjes, trappetjes, tientallen kerken en een keur aan romantische pleintjes met terrassen.

 

Er zijn drie ingangen – de zee poort (“Vrata od Mora”) gebouwd in de 16e eeuw toen Kotor onder Venetiaans bestuur stond, de zuidpoort en de noord poort wat een brug is over een brede gracht met zeer helder water. Kathedralen, souvenirwinkels, restaurants, hotels, bars en een klokkentoren zitten “verstopt” in de oude stad. 

 

Je kunt een prachtige wandeling maken naar de fortificaties van “St. Jan” op een van de lagere bergen van het “Lovcen” massief. Het zijn 1350 treden en je klimt langs de oude vestingmuren zo’n 1200 meter de hoogte in via een kerk naar de overblijfselen van het Illyrische fort.

 

Spectaculair uitzicht over Kotor en z’n baai zijn gegarandeerd. Voor de echte actievelingen kun je de de zogenoemde "ladder" nemen. Dit is een weg met tientallen haarspeldbochten die een uitzicht op de stad en de baai biedt; de tocht naar boven kan alleen te voet worden afgelegd.


Perast: 

Perast ligt beneden de berg St. Elijah (873 meter) op een kaap dat de Baai van Risan van de Baai van Kotor scheidt. De oude stad heeft geen verdedigingsmuur, maar wel maar liefst negen verdedigingstorens.

 

Deze torens werden gebouwd door marine van de republiek van Venetië in de 15e en 16e eeuw. Dat was tijdens de overheersing van Venetië over Perast, tussen 1420 en 1797. In die periode werden de meeste van de zestien kastelen, zeventien katholieke kerken en twee orthodoxe kerken gebouwd.

 

In Perast wonen iets meer dan 500 mensen en bestaat uit een paar steegjes naast de boulevard waar kleine terrassen, haventjes en betonnen aanlegsteigers te vinden zijn.  

 

Voor Perasts kust liggen twee kleine bezienswaardige eilanden, Gospa od Škrpjela en Sveti Đorđe. Gospa od Škrpjela is een klein artificieel eiland voor de kust van Perast, waarop zich de Onze-Lieve-Vrouw van de Rotsenkerk en een bijbehorend museum bevinden.

 

Ernaast ligt Sveti Đorđe, een natuurlijk kloostereiland, dat het Sint-Jorisklooster huisvest. Beide eilanden zijn doorgaans per boot te bereiken.



geschiedenis


Ondanks het feit dat de geschiedenis van de “Baai van Kotor” en de kust van huidig Montenegro (“Boka”) deels overeen komt met de rest van het land toch zijn er behoorlijke verschillen. Zoals in grote delen van de Oosterse Adriatische kust woonden ook hier Illyrische stammen.

 

Hun fameuze koningin trok zich terug naar “Risan” in de Baai als laatste strohalm tegen de oprukkende Romeinen. Het Romeinse Rijk zou het gebied inlijven in de provincie Dalmatië en al snel verschenen er tientallen Romeinse villa’s aan de kusten van de Baai bij Risan. 

 

In de vijfde eeuw n.Chr. werd het Romeinse Rijk gedeeld en de grens lag niet ver bij de “Boka” vandaan. Het Rijk zakte in elkaar en het gebied werd kort door de OostGoten en de Slaven bezet.

 

De Slaven leefden in stadsstaten en hadden afspraken met zowel het West- als Oost Romeinse rijk (Byzantijns). De basis van het huidige Montenegro werd gevormd in het ministaatje “Duklja”.

 

Strijd tegen de Ottomanen

Voor korte tijd werd “Boka” bestuurd door de Bosniërs aangezien Servië zeer verzwakt raakte door aanvallen door de Ottomanen in de 14e eeuw. Kotor kwam derhalve in handen van de Venetiërs. Terwijl Risan door de Ottomanen werd veroverd doorstond Kotor in 1538 een omsingeling van de Ottomanen door hulp van zowel Venetië als Montenegro (nu achter de hoge heuvels).

 

In 1527 en 1657 volgden nieuwe Turkse aanvallen, allen tevergeefs. Aan het einde van de 17e eeuw werden de Ottomanen voorgoed verjaagd uit de “Boka” en kwam het gebied in z’n geheel onder Venetiaans bestuur. Dit zou pas veranderen toen Napoleon in 1797 de machtige stadstaat ontmantelde. Oostenrijk – Hongarije was er als de kippen bij om de “Boka” over te nemen maar werden acht jaar later door hetzelfde Frankrijk verslagen. 

 

In 1813 gingen de mensen van de “Boka” een bondgenootschap aan met de Montenegrijnen en Russen en de Fransen werden verjaagd. De Russen zouden het gebied even later teruggeven aan de Fransen en toen de Engelsen werd gevraagd op te treden kwam het gebied (wederom door Russische druk) in de hand van buitenlanders – nu de Oostenrijkers.

 

Na WWI kwam de “Boka”, tot tevredenheid van de meeste bewoners, terecht in het Koninkrijk van de Kroaten, Sloven en Serven. In 1946 werd het gebied Montenegro een autonome staat in Tito’s Joegoslavië. Het aantal Katholieken van de regio daalde vooral na de oorlogen in de ‘90’s. Nu is de Baai van Kotor een van Montenegro’s en Balkan’s grootste natuurlijke hoogtepunten.  



tips & advies (2015)


Het busstation van Kotor ligt ongeveer 500 meter in het zuiden van het oude centrum. 

 

Kotor – Perast: er gaan regelmatig bussen die stoppen bij de weg bij “Perast”. Vreemd genoeg betaalde ik op de heenweg 2 euro terwijl ik op de terugweg 1,50 euro moest betalen. De rit duurt ongeveer 25 minuten afhankelijk van het aantal auto’s op de weg. 

 

Kotor – Podgorica – Bogotici (Ostrog): bussen gaan o.a. om 08:17, 08:40, 09:19 en 09:47 naar Podgorica (7 euro – duur: ongeveer 2,5 uur). Daarvandaan gaan bussen richting Niksic en stoppen langs de weg bij “Bogotici”. Kosten zijn 2,50 euro en de duur is ongeveer drie kwartier.

 

Hiervandaan zul je een taxi moeten nemen (10 euro) of de 8 kilometer naar “Ostrog” klooster moeten liften. 



Natuurlijk kun je in de auto stad van Kotor en aan de kade in Perast voldoende eet- en drinkgelegenheden vinden. Hier volgen een aantal tips voor betaalbare etablissementen; op de weg naar “Muo” vind je vlakbij de grote rotonde in Kotor een soort van “kip” “snack” restaurant – een bord vol gebakken aardappelen, salade, brood en twee reuze kippenpoten kosten 6 euro.

 

Even verderop aan de linkerkant vind je restaurant “Erak” – een bord heerlijke goulash met brood kost je 4 euro. Hier kun je de plaatselijke bier “Niksicko” kopen (0,5 ltr) voor 1,30 euro. Je zit hier heerlijk onder de bomen op het terras zonder toeristen.

 

Tenslotte is er op de weg naar het busstation nog een perfecte bakkerij – een grote kaas burek (warm en wel) kost je 1,30 euro. 


Naam : Privé huis “Nada

Adres : straat achter busstation - nr. 221

Prijs          : 13 euro (single)

 

Inhoud:

Vlak achter het busstation in een kleine steeg ligt dit huis waar Nada en haar man (een echtpaar op leeftijd) twee kamers verhuurd aan toeristen. Het is er zeer rustig en je kunt naast het echtpaar genieten op het terras. In m’n kamertje (helemaal achterin) staat een bed, bank, een tafel, drie stoelen en twee kastjes.

 

Er zijn twee ramen en er staat een kleine TV, er is WIFI en het is gezellig ingericht. Het is de bedoeling dat je je schoenen uittrekt bij binnenkomst (er zijn voldoende sloffen aanwezig) en de gasten hebben een gezamenlijke douche en wc.

 

Binnen staat een rol wc papier en een pak handdoeken.  



zie ook:



meer links:


Ohrid

MACEDONIE

Een prachtig meer, indrukwekkende kloosters en kerken, bergen en natuur en een toeristisch stadje. 

Koman meer

ALBANIE

De mooiste boottocht van Albanië, van Koman naar Fierza over de rivier de Drin, duurt twee uur.