Bezienswaardigheden - Maleisië

kuala lumpur




inleiding


Kuala Lumpur is een van Zuidoost Aziatische nieuwste hoofdsteden; de hoofdstad van Maleisië werd pas in 1857 gesticht maar zou snel uitgroeien tot een van Aziatische moderne metropolen. KL, zoals het lokaal genoemd wordt, is een van de groenste steden in de regio en kenmerkt zich door een grote diversiteit aan stedelijke bebouwing.

 

Het gaat van oude koloniale bebouwing, Chinatown en Little India tot de moderne en vooral hoge gebouwen die sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw het stadsaanzicht bepalen.

 

De identieke Petronas torens met z’n unieke luchtbrug is natuurlijk het bekendste en is inmiddels officieus gebombardeerd tot het symbool van deze nog steeds groeiende stad. 


highlights


Kuala Lumpur stad:

De stad Kuala Lumpur staat niet echt bekend als een “must-see” toeristische bezienswaardigheid maar heeft toch het een en ander te bieden. Het oude koloniale district van Kuala Lumpur ligt in en rond het Merdeka plein waar in 1957 de onafhankelijkheid van Maleisië werd uitgeroepen.

 

Rond het plein zijn o.a. de Koninklijk Selangor Club en het Sultan Abdul Samad gebouw te zien. Ten zuiden van hier ligt het levendige “Chinatown”. Een must-see is de dagelijkse markt aan de Jln Petaling.

 

Daarnaast is een bezoek aan de Sze Ya en/of Sri Mahamariamman tempel aan te raden. Ten noorden van Merdeka plein ligt “klein India” een buurt met z’n eigen karakteristieken. Ook hier een markt Pasar Malam. Andere aanraders zijn hier het drukke “Cap” plein en de mooist moskee van de stad Masjid Jamek. 

 

Het symbool van de stad - het duo

De meest bekende gebouwen van Kuala Lumpur zijn de Petronas Twin Towers afgebouwd in 1998. Dit inmiddels tot symbool uitgegroeide gebouwen waren, met hun ruim 450 meter, enige tijd de hoogste ter wereld. Uniek is de luchtbrug die beide identieke gebouwen met elkaar verbind.

 

Onder de torens bevindt zich de luxe shopping mall Suria KLCC, een concertzaal en een metrostation. Naast deze twee torens is er verspreid over de stad nog veel andere hoogbouw te vinden. Een belangrijke toeristische attractie is de Menara KL (KL-Toren), een 421 meter hoge televisietoren. De spits van deze toren steekt boven die van de Petronas Towers uit, omdat de Menara KL op een heuvel, Bukit Nanas, is gelegen. 

 

Rond de KL toren kun je nog een kijkje nemen bij de koloniale Badan Warisan Malaysia, een uit 1925 stammende bungalow. Nabij staat ook de prachtige Rumah Penghulu wat een gerestaureerd houten huis is uit Kedah. Neem tenslotte ook een kijkje bij de “Lake” tuinen, het nationale museum en de Thean Hou tempel. 


Batu grotten:

De grotten van Batu zijn een serie grotten, ongeveer 13 km ten noorden van Kuala Lumpur, in het district Gombak. Deze gratis te bezoeken grotten zijn gemakkelijk te bereiken vanaf de hoofdstad met bus 11 in ongeveer drie kwartier.

 

De Batu grotten zijn zo’n 125 jaar geleden ontdekt en een daarvan werd bijna direct ingericht als een kleine Hindoe tempel. Dit is de grootste grot, de Tempel- of Kathedraalgrot, die 400 meter lang is en 100 meter hoog en bereikbaar via een hoge trap met 272 treden.

 

Onder aan de trap staat een groot beeld van de oorlogsgod Murugan. Het is een heilige plaats. In de grot wordt het jaarlijkse hindoeïstische Thaipusamfestival gevierd. In 2006 had het festival 1,5 miljoen deelnemers. 

 

Andere grotten zijn o.a. de “donkere” grot en de “villa” grot. Er bevinden zich java-apen bij de grotten en je wordt constant gewaarschuwd om ze niet te voeren en op te letten op je spullen. Ze zijn erg kundig om je tas te pikken. 



geschiedenis


In het jaar 1857 kwamen zo’n 80 Chinese avonturiers aan bij wat hun Kuala Lumpur noemden (letterlijk modderige samenloop van rivieren) op zoek naar tin. Dit was de zogenaamde rode delta daar waar de rivieren Gombak en Kelang bij elkaar komen.

 

Na een maand waren 20 mannen dood van de tierende malaria en andere tropische ziekte maar hun vondst zorgden voor de stichting van een nederzetting.

 

De sultan had de boel nog niet helemaal op orde in het onstuimige KL of er brak een conflict uit tussen verschillende sultans in de regio. Het resultaat was dat de groeiende nederzetting tot de grond werd plat gebrand. De Engelse overheid greep in en kwam met een totaal nieuw stadsplan op de proppen.

 

Er werd een treinrails neergelegd en er werden vanaf 1887 duizenden stenen gebouwen neergezet. Al snel groeide Kuala Lumpur uit tot een smeltkroes van Aziatische culturen en in 1896 werd de amper veertig jaar oude stad uitgeroepen tot hoofdstad van de opgerichte Gefedereerde Malay Staten. Vanaf 1913 stond de stad onder Brits bestuur. 

 

Tijdens WW2 waren de Japanners de baas in Kuala Lumpur. Zou zouden vele duizenden vooral Chinese arbeiders martelen en doden terwijl vele Indiase mensen naar de beruchte dodenrails werden gestuurd in Birma en Thailand om zich dood te werken. Na de oorlog zouden de Britten zich weer melden in Maleisië; in 1957 werd het land onafhankelijk en werd KL de hoofdstad.

 

De stad groeit nog steeds en ontwikkeld zich snel als een van de meest groene maar ook moderne steden van Zuidoost Azië. Volgens de planning zal de hoogbouw in de binnenstad in 2020 zijn voltooid.



tips & advies (1997)


Ter vervanging van het in de stad gelegen vliegveld werd zo'n zeventig kilometer ten zuiden van Kuala Lumpur het nieuwe Kuala Lumpur International Airport Sepang gebouwd. Vanaf het centraal station rijden regionale treinen in diverse richtingen. Internationale treinen rijden naar Singapore en Thailand.

 

Kuala Lumpur heeft vier belangrijke busstations waarvan Puduraya het belangrijkste is voor toeristen. Deze ligt aan de Jln Pudu naast het Plaza Rakyat LRT station (ten oosten van Chinatown). De andere stations zijn Pekeliling, “Putra” en Klang busstation.

 

Drie metrolijnen werden aangelegd, elk met een eigen exploitant. Inmiddels is er ook een metrostation onder de nieuwe shoppingmall Suria KLCC onder de Twin Towers, onder andere met een directe lijn naar het vliegveld Sepang.

 

Kuala Lumpur – Tanah Rata (Cameron hooglanden): vanaf Puduraya busstatino rijden een aantal keren per dag bussen direct naar Tanah Rata. Kosten zijn ongeveer 25 RM en de rit duurt zo’n 4 uur. 

 

Kuala Lumpur – SINGAPORE (stad): deze rit duurt zo’n 5,5 uur en kost ongeveer 35RM. De busrit wordt door verschillende maatschappijen gereden. 



zie ook:




meer links:


Singapore-stad

SINGAPORE

Net als Kuala Lumpur in Maleisië stond Singapore jarenlang onder Brits bewind en invloeden. 

Bangkok is een andere Aziatische metropool wat de hoofdstad van Thailand is en uiterst Oosters.