Bezienswaardigheden - Litouwen

klaipeda




inleiding


De derde stad van het land is een mix van oud en nieuw. In de oude binnenstad, de voormalige Pruisische hoofdstad ademt een Duitse sfeer uit met z’n houten handelshuizen, ouderwetse lantaarnpalen en straten vol kinderkopjes. Ondanks de grote verwoestingen ten tijde van WWII is een toren van het oude Teutoonse kasteel nog te bewonderen en kun je vooral op het theaterplein nog iets van het oude Duitse proeven.

 

De ijsvrije levendige haven is het middelpunt van de stad – grote cruiseboten varen naar Scandinavië en Duitsland en er wordt ook veel handel gedreven met vele Europese landen.

 

Het is ook het startpunt voor veel toeristen (voornamelijk Duitsers) om naar het populaire Curonian Spit Nationale Park te gaan. 


geschiedenis


De stad werd gesticht als Memel in het jaar 1252 door de Teutoonse Orde die als eerste een kasteel bouwde. Vanaf de 15e eeuw werd de haven een zeer belangrijke handelspost totdat de Zweden het in 1629 met de grond gelijk werd gemaakt.

 

Na de Napoleontische oorlogen werd het opgenomen in het voormalige Pruisen waar het zou blijven tot WWI.  De bevolking was toen 50% Duits, 50% Litouws.

 

Als gevolg van het verdrag van Versailles na WWI werd de stad tezamen met de helft van het nationale park “Curonian Spit” en een lange strook land langs het noordelijke gedeelte van de Nemunas rivier afgescheiden van Duitsland en werd “internationaal gebied” onder de Volkenbond. Het bleef stateloos en bezet door Franse troepen totdat het Litouwse leger de stad in marcheerde en het twee jaar later Klaipeda doopte.

 

In Duitse handen

In 1939 werd Klaipėda, dat toen nog steeds vooral door Duitsers bewoond werd, wederom Duits: Litouwen droeg de stad 'vrijwillig' (na een ultimatum van Berlijn) over aan nazi-Duitsland en hoopte daarbij op steun bij de aanspraak op Vilnius, dat destijds Pools was. Hitler verkondigde op het balkon van het theater de aansluiting van “Memelland” aan tegenover een grote menigte.

 

Na de overdracht van Klaipėda aan Duitsland vluchtten 21.000 Litouwers uit de stad naar Litouwen. Hiervan waren 9.000 Joods. Tijdens WWII werd de haven van de stad ingericht door de Duitsers voor onderzeeërs waardoor het een zeer aantrekkelijk doelwit werd voor Geallieerde luchtaanvallen. Grotendeels werd de stad verwoest. 

 

Veel Duitse toeristen komen hun voormalige havenstad bekijken ook al wonen er haast geen landgenoten meer. 



tips & advies (2012)


Klaipedia - Curonian spit: lopend naar de haven en dan met de ferry (2,90 Lt) naar Smiltyne. Daar kun je direct op de bus stappen naar het stadje Nida (11 Lt). 

 

Klaipedia - Liepaja (Letland): bus 10:50 (1 x per dag!) 19 Lt.


Naam             : Kubu hostel

Adres             : Manto Gatve (zijstraatje)

Prijs                : 35 LT voor een slaapzaal (6 bedden)

 

Inhoud:

Een gloednieuw hostel net achter de belangrijke winkelstraat die gaat van het bus- en treinstation naar de oude stad. Personeel is niet 24 uur aanwezig maar gezien het nabijgelegen café met dezelfde naam zijn ze binnen vijf minuten bij je om je een rondleiding te geven in het sfeervolle hostel.

 

Het is super-schoon, ruikt nog naar nieuw en de huiskamer is sjeik en huiselijk ingericht met een levensgrote TV. Er is een keuken en vier kamers en sommige hebben hun eigen wc en douche. De computers zijn nog niet aangesloten maar WIFI werkt prima en er is een parkeerplaats.

 

De slaapzalen zijn stijlvol ingericht en overal is aan gedacht. Het is het tweede hostel in de stad en gezien de minimale concurrentie de beste optie in de stad. 

 

TIP: boek via het informatiecentrum – dat scheelt je 5 Lt per nacht



zie ook:



meer links:


Liepaja

LETLAND

Liepaja is de belangrijkste (kust)stad van regio Koerland en je voelt je soms als in een museum. 

Kaliningrad

RUSLAND

Het voormalige (Duitse) Konigsberg heeft het "Fischdorf" als grootste bezienswaardigheid.