Bezienswaardigheden - Laos

phonsovan




inleiding


De hoofdstad van de Xieng Khuang, Phonsavan is niet de meest aantrekkelijke van het land. Maar op 10 km afstand van de stad ligt iets wat drommen toeristen naar deze stad in het noorden van Laos aantrekt; de vlakte der Kruiken. De Vlakte der kruiken is een plateau waar honderden gigantische kruiken verspreid liggen over verschillende locaties.

 

De grootste kruik is meer dan 3 meter hoog en weegt 6000 kilo. Behalve deze grote kruiken liggen er ook nog vele kleinere kruiken. Ook in Indonesië en India zijn dergelijke kruiken gevonden maar in veel kleinere aantallen en slechts op 1 plaats.

 

Naast deze vlakte kun je ook een tour maken langs een aantal “Vietnam-oorlogen” sites en deze ook combineren in een dezelfde tour. 


highlights


Vlakte der Kruiken:

Een van de meest opmerkelijke en bijzondere sites van Laos is de Vlakte der Kruiken die je het beste kunt bewonderen d.m.v. een tour (zie onder).

 

Tijdens de geheime oorlog in Laos zijn echter vele van deze kruiken beschadigd of vernietigd. De vlakte was namelijk een belangrijk slagveld.

 

Volgens onderzoekers zijn de kruiken tussen de 2500 en 3000 jaar oud. Ze zijn vervaardigd uit een soort zandsteen die niet voorkomt op de vlakte. Niemand weet waarvoor de kruiken gebruikt zijn.

 

Er zijn wel botresten op de vlakte gevonden en gebruiksresten van klei en metaal. Volgens een lokale sage zijn de kruiken vervaardigd in de 6e eeuw door de Lao koning Khun Chong om de verovering te vieren van het nabijgelegen Xhieng Khuang. De kruiken zouden gebruikt zijn om rijstwijn in te fermenteren om uit te delen aan de feestvierende overwinnaars.

 

Op de vlakte ligt in 2003 nog veel on-geëxplodeerd materiaal uit de oorlog in Laos. In 2004 is er een groot project opgezet om de meest bereikbare vlakten mijn vrij te maken, dit is in 2005 afgerond en door het volgen van groen-witte tegels kan men veilig rondlopen.

 

Andere bezienswaardigheden:

  • De “Vietnamoorlog” overblijfselen (zie tour onder).


geschiedenis


Er kan met enige zekerheid worden gezegd dat de potten gevonden op de Plain of Jars zo’n 2000 jaar oud zijn. Ondanks de mythes rond de potten zijn niet ver van de plaats waar we nu zijn, steengroeven gevonden met half afgemaakte potten.

 

Waarschijnlijk zijn deze gehouwen uit verschillende grote rotsblokken wat de verschillen in grootte zou verklaren.

 

Onduidelijk is nog steeds hoe deze potten op deze vlakte terecht zijn gekomen of wat het doel was; er wordt gespeculeerd of het urnen betaamt of dat hier wijst of rijn in bewaard of gefermenteerd werd.

 

Na verschillende slagen tussen Vietnamese, Laosen en Chinezen kwam het tot een “clash” in de jaren 1945 en 1946 tussen de “vrije Laosen” en de “Vietminh”.

 

Toen de Fransen vertrokken in 1954 werd de troepenopbouw aanzienlijk uitgebouwd door de Noord Vietnamese die hun flanken van de hoofdstad Hanoi wilden dekken. 

 

Pathet Lao

Tien jaar later hadden de Vietnamese en de leden van “Pathet Lao” op de vlakte niet minder dan 16 antivliegtuig emplacementen en een grote voorraad munitie en wapens ondergronds opgeborgen. 

 

Eind jaren ’60, midden in de “2e Indochina” oorlog, werd deze vlakte elke dag gebombeerd door Amerikaanse bommenwerpers. Ook op de grond waren er dagelijkse gevechten tussen enerzijds de communisten in het noorden en de “Hmong” gesteund, bevoorraad en getraind door de Amerikanen anderzijds.

 

Er werden zeker 1500 gebouwen en huizen getroffen in Phonsavan en ook werden hele dorpen van de vlakte weggevaagd waaronder de oude hoofdstad van de provincie. 

 

Niet zo vreemd dat het overgrote gedeelte van de bevolking in grotten leefden. Noord Vietnamese troepen hebben zichzelf niet onbetwist gelaten door alle dorpen en steden te verwoesten in het Westen van de provincie die onder het gezag van “RLA” (Royal Lao Army) vielen. 



tips & advies (2009)


Het oude busstation wordt nog steeds gebruikt maar dit zal over een paar jaar wel anders zijn. Dit station ligt centraal midden in de stad maar is veel te klein geworden voor het steeds toenemende aantal bussen wat de stad inkomt en verlaat. Zo’n 4km buiten de stad ligt het nieuwe busstation. 

 

Phonsavan – Vang Vieng: er gaan gewone bussen en luxe toeristische bussen. De eerste kosten zo’n 7,50 dollar en doen er gemiddeld ongeveer 6 uur over. Om 07:15 vertrekt er eentje. De luxe zijn een ¼ duurder (10 dollar); deze vertrekt een kwartiertje later en doet er net zo lang over. 


We hebben een avondje gegeten bij het Indiase restaurant Nisha verder op in de straat vlakbij ons hostel (zie onder). Ze serveren zowel ontbijt, lunch als diner. Je kunt hier tandoori kip bestellen maar ook “aloo ghobi” of “tikka masalas. 


Naam            : Hostel Phoukham guesthouse

Prijs               : 40.000 KIP (single)

Tel.nr.            : 312121

 

Inhoud:

Gelegen tegenover het “oude” busstation en in de belangrijkste straat van de stad is dit een goed centraal punt. Er zijn kamers op meerdere verdiepingen ook al is het geen heel groot hostel. Ze zijn zeer “basic” ingericht maar hebben een eigen wc en douche met heet water en zijn prima voor een paar nachten. Ontbijt is exclusief.

 

De prijs van de kamers zijn inclusief 20 minuten gratis internet en je kunt de staff aanspreken m.b.t. tours. 


Of je moet echt dol zijn op de kleien potten; anders boek een tour met wat diversiteit – als je het grootste en meest indrukwekkende vlakte met de potten heb gezien, heb je het eerlijk gezegd wel gezien. Er zijn drie grote sites/plekken met kruiken. Maak goed duidelijk wat je dan wel wilt zien. 

 

TOUR: 

  • PRIJS: 35 dollar p.p. (volle dag)

Inclusief:

- Lunch

- Transport

- Chauffeur c.q. gids (Engels sprekend)

 

Exclusief:

- Entree site “vlakte der kruiken” (0,70 dollar)

 

Inhoud dag:

Plain of Jairs, site I (’s morgens)

• Lunch (op voormalige CIA basis)

• Russische tank

• Zijde weverij

• Veldhospitaal in grot

• Twee tempels

• Dorp met oorlogs-souvenirs 

• In het “Mag” kantoor een film over niet afgegane explosieven 

 

Dingen die we helaas niet hebben gezien zijn de twee bunkers bij Muang Khoun. 



zie ook:




meer links:


Battambang

CAMBODJA

Rondom Battambang lag de laatste vesting van de Communisten van de voormalige leider Pol Pot.

DMZ

VIETNAM

De DMZ (demilitarized zone) was ooit de grens tussen Noord (communistisch) en Zuid Vietnam.