ACHTERGRONDINFORMATIE - Laos

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


 • Psyche
 • Opvallende feiten
 • Exportproducten
 • Bekend om
 • Bekendste personen
 • Gemiddelde kosten
 • Wanneer te gaan
 • Films
 • Boeken
 • Links algemeen 

psyche (gewoonten en gebruiken)


De Laotiaanse bevolking is vriendelijk en behulpzaam en het leggen van contact gaat in de regel vlot. De mensen zijn zeer verdraagzaam en aangeraden wordt de plaatselijke tradities en gebruiken in acht te nemen zodat u soepel met elkaar om kan gaan. Het Lao-motto “geen probleem” is een mix van cultuur, omgeving en religie. Vooral dat laatste zou erop duiden dat de Lao mensen altijd vrolijk en gelukkig zijn en dat er geen problemen zijn. Dit mag zo lijken maar gezichtsverlies is voor een Aziaat het ergste dat hem of haar kan overkomen. Goede manieren, bijvoorbeeld niet te luidruchtig zijn en decent gekleed gaan zijn van groot belang. Opvallende emoties worden dus ten strengste afgekeurd. Karma, meer dan toewijding, gebed of hard werken bepaald het lot van het leven in Laos. Het is een fabeltje dat de Lao mensen geen ambitie hebben om verder te komen in het leven. Iemand uit Laos zou eerder zeggen dat het niet goed om teveel na te denken – het zou de hersenen aantasten en onnodige stress veroorzaken. Dit laatste wordt tegenwoordig natuurlijk zeer betwijfeld met de komst van toerisme en de commercie. Opleiding en scholing worden ook in Laos steeds belangrijker. Er is dus een opvallende scheidslijn tussen China en Vietnam aan de ene kant en Laos aan de andere. Voor de Lao blijft het balanceren tussen enerzijds moderniseren, aanpassen en denken aan de toekomst en anderzijds het behouden van traditie en culture achtergronden.

 

Het is daarom misschien verwonderlijk dat iedereen voor zes uur in de ochtend opstaat in Laos. Kinderen gaan naar school terwijl de meeste Lao gaan werken op het land – bijna driekwart leeft nog immer in landbouwgebied. I.t.t. Vietnam word hier maar 1x per jaar rijst geoogst wat inhoudt dat naast deze drukke periode de rest van het jaar een zeer rustige tijd beleefd. Er kan gejaagd worden, gevist en het huis kan gerepareerd worden terwijl de vrouwen dingen verzamelen voor het huis, voor de kinderen zorgen en eten klaarmaken. In de namiddag ploffen de meesten neer voor iemand’s huis of de lokale winkel om een whisky te drinken en te relaxen. Opium is een ander vermaak waar legaal nog heel veel gebruik van wordt gemaakt in Laos. De Laos mensen wonen vaak met de hele familie in een huis; eten wordt vaak gedaan op een grote mat in de “huis” kamer. Tempel ceremonies zijn het hoogtepunt van het jaar. Het ligt er helemaal aan wat de etniciteit is van de vrouw maar over het algemeen is de vrouw t.o.v. de man nog steeds een tweederangs burger.

 

Groeten, tempelbezoek en kunst

Je wordt begroet door beide handen, tegen elkaar gevouwen voor het lichaam en een lichte buiging. Het wordt zeer gewaardeerd als je de groet op dezelfde manier beantwoord. Neem je hoed of pet af als vorm van respect.

 

Bezoekt u een tempel dan is het fatsoenlijk als men zijn armen en benen bedekt. U kunt een tempel beter niet om 11 uur bezoeken omdat de monniken dan doorgaans hun ochtendmaaltijd bereiden. Als u een religieus gebouw binnengaat dan dient u uw schoenen uit te doen. Als u met een monnik praat probeer uw hoofd lager te houden dan de zijne (vaak lastig voor de lange West-Europeanen!). Vrouwen mogen een monnik niet de hand schudden aangezien zij geen lichamelijk contact met een vrouw mogen hebben. 

 

Veel van de kunstuitingen in Laos zijn sterk beïnvloed door het boeddhisme. In de architectuur uit dit zich in de kloosters en tempels, die echter eenvoudiger aandoen dan die in Thailand. Ook in de beeldhouwkunst is Boeddha vaak het centrale thema. Muziek en dans Laos kent een eigen traditie wat betreft muziek en dans. Bij feestelijke gelegenheden wordt er traditionele muziek gemaakt en wordt er gedanst. Elke bevolkingsgroep heeft hierin haar eigen achtergronden. Een veel voorkomend muziekinstrument is de dubbele bamboefluit.


opvallende feiten


 • Er wordt behoorlijk veel gerookt in Laos; zelfs in de bus als mannen achterin gaan zitten en dan stiekem via het raampje roken;
 • Je veegt je kont niet af in Laos met toiletpapier maar maakt deze schoon met een kleine waterstroom (douche);
 • Afdingen is gebruikelijk, er staan meestal geen vaste prijzen op artikelen. Doel moet een realistische prijs zijn. Bedenk dat voor ons een dubbeltje meer of minder weinig uitmaakt. Voor de lokalen kan een paar dubbeltjes op een dag wel of geen eten betekenen.Je kunt veelal betalen in Laos (vooral in Vientaine) met Thaise Baht;
 • Als je Laos binnenkomt of juist verlaat in het weekend betaal je 10.000 KIP extra.  

exportproducten


De belangrijkste exportproducten zijn textiel, houtproducten, elektriciteit en koffie.


bekend om:


Het meest gebombardeerde land ter wereld, de geheime oorlog (Vietnamoorlog) en relaxed-heid. 


bekendste personen


“Kaysone Phomvihane” (oud Communistische leider) en prins “Souphanouvong” 


gemiddelde kosten


Laos is een zeer goedkoop land en dit geld zeker voor West-Europese standaarden. Zoals zo vaak betaal je in de grote steden en in de (zeer) toeristische gebieden iets meer. Accommodatie en transport zal het meeste van je budget opslokken of je moet elke avond in de kroeg gaan zitten of in een (Westers) toeristisch restaurant. Indien je lokaal eet en even het centrum uitwandelt voor accommodatie en de luxueuze bussen mijd kun je een zeer betaalbare reis maken in Laos. 

 • Avondeten                : 15.000 KIP (2014)
 • Ontbijt                       : 30.000 KIP (groot ontbijt toeristisch)(2014)
 • Bus                           : 10.000 per uur (2014)?
 • Hostel (single)         : 70.000 (single) (2014)
 • Koffie (met melk)     : 10.000 KIP (2014) toeristisch 

wanneer te gaan


Het regenseizoen in Laos valt tussen april en oktober. De zuidwestmoesson laat het dan met bakken uit de hemel komen. November tot maart zijn de koelste maanden, het kwik ligt dan gemiddeld net onder 30°C. Het is ook de droogste periode, dus bij elkaar opgeteld de beste tijd om te reizen. Maart tot en met mei zijn het warmst. De temperatuur ligt overdag dan tegen de 35°C.


films


 • “Bomb Harvest” (2007; 7.6)
 • Sabaidee Luang Prabang (2008; 7,3)
 • Rescue Dawn (2006; 7,4)
 • Bombies (2002; 7,5) doc
 • Frankie’s house (1992; 7,9)
 • Banana pancakes and the children of sticky rice (2015; 7,8)
 • We can keep you forever (1988; 7,1) doc 

boeken


Christopher Robbins   - “The Ravens; pilots of the secret war of Laos”

Grant Evans                - “A short history of Laos; the land in between”

William F. Owen          - “Blackfoot is missing” (7.6)

Mick O’Shea                - “In the Naga’s Wake”

Dervla Murphy             - “One Foot in Laos”

Roger Warner              - “Shooting at the moon; the story of America’s Clandestine war in Laos

Brett Dakin                   - “Another Quiet American”

Martin Stuart-Fox         - “A history of Laos”

John Le Carre              - “The Honourable Schoolboy” 

John Prados                 - “The Blood Road; the Ho Chi Minh Trail and the Vietnam War”


links algemeenzie ook: