PRAKTISCHE INFORMATIE - Jordanië

* Bijgewerkt t/m 2005 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen 

paspoort en visa


Reis je naar Jordanië dan heb je een geldig paspoort nodig. Nederlanders dienen een paspoort te hebben dat na vertrek uit Jordanië nog minimaal 6 maanden geldig is.  Je hebt voor je Jordanië vakantie een visum nodig, deze kan in Nederland worden aangevraagd, maar het makkelijkst is om deze bij aankomst op de luchthaven van Jordanië te regelen. Dit is zo gedaan en is bovendien ook goedkoper (circa € 40,- per persoon) dan als je het regelt in Nederland (circa € 50,- per persoon). Het visum is maximaal drie maanden geldig. Wanneer je Jordanië weer verlaat via een haven, zoals vanuit Aqaba, dan betaal je vertrekbelasting van ca. € 9 per persoon.


ambassades


 • De Jordaanse ambassade in Nederland: Badhuisweg 79, Den Haag; Tel.nr.: 070 416 7200
 • De Nederlandse ambassade in Jordanië: Abu Bakr Siraj Al-Din street 3, Abdoen Al Shamali, Amman, Tel.nr.: +962 6 5902200 

geldzaken


Munteenheid

 • Jordaanse dinar (JOD)

Bankpas

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.
 • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard

 • Creditcards worden geaccepteerd in grote winkels, hotels, restaurants en bij tankstations.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten

Geld wisselen

 • U kunt uw geld bij de banken wisselen. Wisselkantoren en hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan een bank.

Bijzonderheden

 • Neem naast een bankpas, creditcard en travellercheques ook voldoende contant geld mee.
 • Travellercheques, bij voorkeur in Amerikaanse dollars, kunt u inwisselen bij banken, hotels en wisselkantoren, maar vaak is dit tegen een voor u ongunstige wisselkoers.
 • Munten: ½ piaster = 5 fils, 1 piaster = 10 fils, 2½ piaster = 25 fils, 5 piaster = 50 fils en 10 piaster = 100 fils, ¼ dinar = 250 fils, ½ dinar = 500 fils. 

gezondheid


De gezondheidszorg in Jordanië wordt gezien als één van de meest geavanceerde in de regio. Er zijn goed opgeleide artsen en goed uitgeruste ziekenhuizen in de grotere steden. Je kunt er met Engels goed terecht.

 

Geneesmiddelen

 • Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept.
 • Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

Medische verklaring

 • Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben.
 • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Dieren

Hondsdolheid komt voor in Jordanië. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.

Drinkwater

 • Alleen in de duurdere hotels die een eigen voorziening hebben om water te zuiveren, kan het water uit de kraan worden gedronken.
 • Elders moet het water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen. Overigens is water in Jordanië een schaars goed en verspilling ervan is uit den boze.

Voedsel

 • Gebruik alleen melkproducten die gepasteuriseerd zijn.
 • Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt.

Zwemwater

 

Zwemmen of pootjebaden in riviertjes, poeltjes of meertjes met zoet water levert het risico van de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) op.


vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Jordanië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Jordanië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

 

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Jordanië aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Jordanië inentingen aangeraden tegen hepatitis B, buiktyfus en rabiës (=hondsdolheid). Soms worden voor Jordanië vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Vraag bij je plaatselijke GG&GD. 


veiligheid


In verband met de verschillende spanningshaarden in de regio wordt reizigers aangeraden bij een bezoek aan en verblijf in Jordanië waakzaamheid te betrachten, demonstraties en samenscholingen te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en zich goed te informeren over de actuele ontwikkelingen. Gezien het voorgaande worden niet essentiële reizen naar bepaalde gebieden ontraden t.w.; het gebied ten noorden van de weg naar Irak (Mafraq – Safawi – Iraakse grens). 

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.


taal


Overal in Jordanië wordt het 'Jordaans' of 'Syrisch' Arabisch gesproken, dat in vele opzichten afwijkt van het als schrijftaal gebruikte modern standaard-Arabisch. De omgangstaal verschilt per land aanzienlijk. Zo zal een Jordaniër een Marokkaan of Tunesiër nauwelijks verstaan. In een klein aantal Circassische dorpen is het Arabisch niet de voertaal en ook het Armeens wordt op sommige plaatsen nog gesproken. Op school leren de kinderen Engels.


tijdzone


Het is in Jordanië een uur later dan in Nederland en België.


electriciteit


Jordanië heeft 220 volt, 50 hertz wisselstroom. Tenminste als de stroom niet uitvalt, want stroomstoringen kunnen voorkomen. Veel mensen hebben daarom thuis of in de winkel een noodaggregaat. De elektrische spanning kent in veel plaatsen grote schommelingen, en dat is niet altijd goed voor je eventuele elektronische apparatuur. Stopcontacten zijn ook niet uniform. De Nederlandse stekkers passen meestal niet in het stopcontact. Stekkers met 3 platte pootjes (zoals gebruikt wordt in Engeland) zul je het meest aantreffen. Je kunt verloopstekkers (adapters) kopen in elektriciteitswinkels of bij (enkele) hotels lenen. Het is geen overbodige luxe een goede zaklantaarn bij je te steken, ook wanneer je 's avonds uit wandelen gaat. 


feestdagen


1 Januari                              - Nieuwjaarsdag

14 Januari                            - “Id-ul-Maulid” (Geboortedag Mohammed)

29 April                                - Dag van de Arbeid

25 Mei                                  - Onafhankelijkheidsdag

27 Mei                                  - “Lailat-ul-Meraj” (Hemelvaart Mohammed)

28 Juni t/m 28 Juli                - Ramadan

29 t/m 31 Juli                       - “Id-al-Fitr” (Suikerfeest)

30 September t/m 4 Oktober- “Id-ul-Haj” (Bedevaart naar Mekka)

4 Oktober t/m 7 Oktober       - “Eid-al-Adha” (offerfeest)

25 Oktober                            - “Muharram” (Islamitisch Nieuwjaar)

25 en 26 December              - Kerstmis 


zie ook: