* Bijgewerkt t/m 2005 - wijzigingen voorbehouden.
Jordanië is een typisch Arabisch land als het gaat om de gastvrijheid. Dit is een hoeksteen van het Arabische leven. Het is normaal voor Jordaanse families (zeker voor de bedoeïenen) om vreemdelingen in hun huizen te verwelkomen. Die traditie komt voort uit de hardheid van het woestijnleven; zonder voedsel, water en beschutting zouden de meeste woestijnreizigers niet overleven. Waar je ook bent in Jordanië, je zult veelvuldig worden uitgenodigd bij mensen thuis voor een kopje thee of wat te eten. Ook al maak je nog zoveel fouten van een van de vele “Jordaanse” etiquette van het Jordaanse leven zullen de lokale bevolking je vergeven. Daarentegen zullen je vooral appreciëren als je probeert mee te denken of voelen. Mocht je uitgenodigd worden zeg dan niet direct “nee” maar strijk met je hand over je hart. Je kunt ook zeggen “in shallah” wat inhoudt “het is allemaal in God’s handen” om echt iets af te zeggen.
Mannen en vrouwen leven in Jordanië (zoals in vele andere Arabische landen) deels een gescheiden leven; er zijn plekken in het huis waar alleen de man komt en sommige alleen de vrouw. Er wordt meestal gegeten op de vloer. De vrouw heeft overigens in Jordanië veel meer privileges en rechten dan in andere Arabische (lees: moslim) landen. De minimale leeftijd van trouwen is zelfs verlegd naar 18 jaar. Polygamie is legaal in Jordanië maar komt maar weinig voor. In principe mogen vrouwen scheiden en dragen wat zij willen al vallen zij dan wel direct uit de boot.
Vanwege het vooral (Westerse) toerisme staat volgens sommigen het traditionele leven in Jordanië op de tocht; vooral jongeren nemen het roken, drinken van alcohol en het dragen van sexy kleding over van toeristen. Ook geven vele jonge Jordaniërs de studie op om snel geld te maken in de toeristenbranche.
De uitvoer van fosfaat, chemische producten en kunstmest, groente en fruit is de belangrijkste bron van inkomsten. Daarnaast worden op bescheiden schaal naar andere Arabische landen (vooral Saoedi-Arabië) leer, tabak, olijfolie en elektrische batterijen uitgevoerd.
Duizend en een nacht, “Petra” en z’n goede omgang met het Westen (inclusief Israël) en de Arabische landen.
TE Lawrence en Koning Hoessein en z’n vrouw Noor.
Jordanië is niet het goedkoopste land van de regio maar is allerminst duurder dan Nederland of elk ander West Europees land. Als je je budget beperkt tot het eten in stalletjes (falafel en shoarma), slaapt in eenvoudige single’s en in een gezamenlijke taxi kun je zeer goedkoop reizen in Jordanië. Het enige wat echt prijzig is zijn de dure entree tickets voor o.a. Petra en andere grote bezienswaardigheden.
De beste reistijd voor Jordanië is maart t/m mei, oktober en november. Het voor- en najaar bieden het beste weer voor een bezoek aan Jordanië. Je vermijdt de verstikkende hitte van de zomer en de zware koffer vol wintertruien voor december en januari.
Afrika
Botswana
Burkina Faso
Egypte
Ethiopië
Ghana
Kenia
Mali
Marokko
Namibië
Oeganda
Senegal
Tanzania
Tunesië
Zuid-Afrika
Azië en Oceanië
Armenië
Australië
Cambodja
China
Filipijnen
Georgië
India
Indonesië
Iran
Israël
Japan
Jordanië
Kirgizië
Laos
Maleisië
Mongolië
Myanmar
Nepal
Nieuw-Zeeland
Oezbekistan
Singapore
Sri Lanka
Thailand
Verenigde Arabische Emiraten (VAE)
Vietnam
Europa
Albanië
België
Bosnië-Herzegovina
Bulgarije
Denemarken
Duitsland
Engeland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Italië
Kosovo
Kroatië
Letland
Litouwen
Luxemburg
Macedonië
Malta
Montenegro
'Nederland
(Noord) Ierland
Oekraïne
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Schotland
Servië
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Turkije
Zweden
Amerika
Argentinië
Bolivia
Brazilië
Chili
Colombia
Costa Rica
Cuba
Ecuador
Guatemala
Mexico
Nicaragua
Panama
Peru
Verenigde Staten
BZW’s / Sights
Archeologie
Historie
(Hoofd) steden
Highlights nr 1
Onbekende "gems"
Strand
Natuurparken (RV)
Historisch (RV)
Algemeen (AIG)
Wereldoorlog 2 (AIG)
Personen (AIG)
Overig
Tours
Blogs
Contact
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)