Reisverhalen - Japan

matsumoto en takayama



het houten kasteel


Aangekomen met de trein in Matsumoto loop ik met mijn grote tas naar het servicekantoor met de smoes dat deze niet past in de kluisjes. Zonder te checken nemen ze mijn tas aan en wandel ik naar buiten op weg naar het oudste houten kasteel waar de stad bekend om is.

 

Het is zo’n 20 minuten lopen voordat ik een groot open terrein zie met zand en wat bomen en daarachter een gracht met kasteel – zwart en wit.

 

Het is zo’n 6 verdiepingen hoog en ik wandel eromheen om naar binnen te kunnen. Mijn paraplu is drijfnat en wordt door personeel keurig in een plastic tas gedaan net als een ieder z’n natte schoenen die ook hier uit moeten.

 

De ruimtes zijn leeg voor het snel manoeuvreren van de zwaar geharnaste samurai’s en de gaten dienen voor speren en geweren. Het gebouw is tochtig en mijn voeten voelen ijskoud aan op de houten vloeren. Het uitzicht is eigenlijk het mooiste van wat je krijgt, ook al is het interessant te zien hoe kastelen werden gebouwd in het oude Japanse keizerrijk i.t.t. onze stenen kastelen.

 

Na een blik van alle kanten te hebben geworpen op de stad, de tuinen en de rode brug wandel ik terug via de steile gladde houten trappen naar beneden en neem een kijkje in het gratis stadsmuseum waar ik naast heel veel wapentuig ook veel “Ningyo” (Japanse poppen) zie.


inchecken in een tempel


Nadat ik mijn tas heb opgehaald en geluncht heb zit ik weer in de bus die me naar mijn eindbestemming vandaag brengt: Takayama. De route is prachtig; bergen, bossen, sneeuw in de berm, mist, kleine (ski)dorpjes, meren en kolkende rivieren.

 

Gelukkig zit ik achter het raam want het regent helaas nog steeds en zo te zien is het ijskoud buiten hier hoog in de bergen. Aangekomen ga ik eerst zoals meestal hier in Japan naar het informatiecentrum voor een slaapplaats en bustijden voor morgen.

 

Een hosteltempel met tuinen

Je zult nog lui worden in dit land. Er wordt een plaatje gereserveerd in Temple Inn Zenko Ji. Geen idee wat een tempel- in betekent maar daarom heb ik hem ook geboekt. Ik wandel erheen en wordt onthaald door een Amerikaan die in vloeiend Engels uitlegt dat dit een tempel is waar ook kamers zijn. Je slaapt dus niet onder het altaar of in de kapel zelf.

 

Ook hier een prachtige Japanse tuin met vijvers vol karpers, rotsen, mos en planten en een krakerig smal gangetje langs de patio met glas met vele kamertjes aan de andere zijkant. Zelf hecht ik er niet zoveel waarde aan maar hij brengt me naar de laatste kamer op de gang; dit is de VIP kamer waar de nicht van de keizer ook slaapt zegt hij en ik verwacht een gigantische luxe kamer. Het is een piepklein houten kamertje met een matras en een kacheltje.

 

Er is een theeluikje waar je het theeblad na gebruik de tuin in kan gooien en wat hout gesneden kunstvormen aan de muur. Het altaar is mooi en het is opmerkelijk onder hetzelfde dak te moeten slapen maar daar houdt het bijzondere ook op om in een “tempel-in” te slapen. 



traditioneel japan


Op straat is het weer nog slecht en helaas zijn alle internetcafés gesloten. Een Japanse man die me hoort vragen naar een andere komt op mij aflopen en zegt dat hij wel een plaats weet en biedt zijn auto aan om erheen te rijden. Op de achterbank zitten z’n vrouw en twee kinderen die het wel wat eng vinden om zo’n blanke Westerse man zo dichtbij te hebben.

 

Ik word afgezet wat denk ik een gloednieuwe bibliotheek is en al is het internet gratis mijn email kan ik niet checken. De wandeling terug is wellicht het mooiste gedeelte van de dag; het is al donker als ik per ongeluk wandel door het straatje waar allemaal nog traditionele houten Japanse koopmanshuizen staan die ik morgen pas zou gaan bekijken.

 

Het regent en ik ben alleen als ik langs de plassen wandel en door de wazige lichtjes van de huizen zie hoe Japan er 100 jaar geleden had moeten uitzien en misschien nu nog wel als de WWII niet was uitgebroken.     



een "samoerai" huis


Ik sta vroeg op en wandel rond half acht op straat als de markt al staat. Het leuke aan Japan is dat je alles en overal mag proeven; je krijgt een klein kommetje en wenkt naar datgene wat je wilt proberen.

 

Een stel loopt hier op traditionele Japanse houten schoenen en er komt een loopkar aan waar je als toerist plaats in kunt nemen terwijl iemand je voortrekt. Iemand natuurlijk met een traditionele rieten hoofddeksel op.

 

Ik vind de oude koopmanshuizen maar het archeologisch museum is helaas dicht. Dit schijnt een oud samoerai c.q. ninja huis te zijn geweest inclusief boobytraps en geheime gangen.

 

In het toeristische gedeelte zijn de meeste huizen omgebouwd als souvenirwinkel of sake verkoper. Je kunt sake proeven of een mooie gelakte kom kopen; ook kun je hier een op traditionele wijze gemaakte “miso” soep proberen en zien hoe het bereid wordt. Je hebt ook een praalwagenmuseum in de stad maar als ik foto’s zie moet ik denken aan onze eigen “bloemencorso” en ik sla het over.

 

Wel ga ik naar het Takayamo-Jinja museum wat het enige originele gebouw is dat stamt uit de “Shogun” periode en gebruikt werd door de lokale overheid tot 1969. Het pand is in perfecte staat en vooral de rijstopslag in rieten zakken en de martelkamer inclusief een rieten draagkooi.

 

Als ik op het station sta besef ik dat ik nog helemaal niet gegeten heb en bestel een koffie en een warme worst die zelfs op dit vroege tijdstip (het is nog steeds ochtend) prima smaken. Op naar m’n volgende bestemming. 


tips & advies (2009)


Het trein- en busstation liggen nagenoeg naast elkaar aan de westzijde van het centrum. De trein brengt me naar “Gero”, waar ik de bus instap richting “Nakatsugawa”.


Naam             : Hotel Hida Takayama Temple Inn Zenko-Ji (Takayama)

Adres             : 4-3 Tenman-cho

Prijs               : 3000 Yen excl. douche, wc of  ontbijt

Tel.nr.            :32-8470

Website         : www.geocities.jp/zenkojitakayama

 

Inhoud:

Nog nooit geslapen in een tempel hostel? Dan is dit je kans – de eigenaar spreekt vloeiend Engels en er is een mogelijkheid tot het slapen in een slaapzaal of een single. Ik had een piepklein kamertje met een elektrisch kacheltje en een matras op de grond.

 

Prachtige tekeningen op de muur en een heus keizerlijk thee-raampje. Het uitzicht op de tuin is onvergetelijk met een grote vijver met karpers en prachtige stenen en planten. En natuurlijk kun je het altaar bekijken.

 

Het hostel is zeer centraal gelegen en geeft een goede sfeer. Er is ook een keuken voor gebruik.



zie ook:




meer links:


Pingyao

CHINA

Het nietige Pingyao in hartje China heeft nog een groot deel van z'n indrukwekkende stadsmuur staan. 

Hue

VIETNAM

In 1804 begon de bouw van de Keizerlijke citadel in het noorden van Vietnam.