Reisverhalen - Italië

siena



de "rode" stad


We zijn gisteren in Florence gebleven en besluiten vandaag met de auto op een dagtrip naar het nabijgelegen Siena te rijden.

 

De route door het Toscaanse land is prachtig en het eerste wat ons opvalt als we de zogenaamde “rode” stad binnen rijden is dat het groter is dan wij gedacht hadden. 

 

Siena was een Etruskische nederzetting voordat het een Romeinse militaire post werd in de eerste eeuw v.Chr. Vanaf de 13e eeuw, toen Siena tot een belangrijk stad zou uitgroeien, zou de rivaliteit met het nabijgelegen Florence uitmonden in talrijke oorlogen.

 

Deze tweestrijd, nu nog voelbaar, werd uitgevochten om de macht, geld voor de handel en op het gebied van de slag om de belangrijkste kunst. Notabene zou de stad zou z’n gouden tijden beleven in een bondgenootschap met Florence als beschermheren van de paus.

 

De grootste gebouwen die de stad telt zijn in die periode gebouwd toen de stad werd bestuurd door de grote negen. Daarna werd Siena zwaar geteisterd door de zwarte dood van 1348 en heeft zijn oude glorie nooit meer hervonden. 


Piazza del Campo


We hebben de auto op een behoorlijk stuk van het eigenlijke centrum geparkeerd en gaan met kaart op stap. De stad is doorweekt van kerken, basilieken en musea en het is een genot om ook deze kleine straatjes buiten het historische hart te zien. We passeren delen van de oude stadsmuur, met een van de acht stadspoorten, die nog grote delen van het centrum omhelzen.

 

De stad heeft het geluk gehad dat nooit iemand de zin, financiële middelen of het doel gezien heeft gehad om de oude gebouwen waar de stad nu zo bekend om is te vervangen. Om die reden is het Middeleeuwse centrum nu een van de belangrijkste toeristentrekkers van het land. Het staat zelfs sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

 

Piazza del Campo

Het belangrijkste plein van de stad is het schelpvormige Piazza del Campo en het loopt hier behoorlijk op. Dit is sinds jaar en dag het centrum en sociale punt waar alles en iedereen samenkomt en da’s goed te merken. Het is hier tjokvol met lokale mensen maar ook met toeristen. In het midden van de 14 eeuw hebben de negen heren die de stad bestuurden dit plein aan laten leggen en het plein verdeeld in negen delen.

 

Er staat een fontein, een oude klokkentoren van 102 meter hoogte stammend uit de 13e eeuw en natuurlijk het stadhuis (Palazza Communale). Het Palazzo Pubblico zoals het hier heet, is de voormalige zetel van de Signoria en de Podestà. Het staat omschreven als een van de meest elegante gotisch paleizen van Toscane.

 

Het gebouw is tussen 1297 en 1310 gebouwd. In de 14e eeuw is het nog eens flink vergroot. Dit is ook de plek waar de wereldberoemde paardenrace Il Palio wordt georganiseerd en we zijn net een paar dagen te laat. Toen wij vertrokken vanuit Nederland werd deze race hier op het plein gereden. 


Duomo


Natuurlijk kunnen we een van de vele musea hier bezoeken. We zitten te denken aan het Museo Civico wat te bereiken is via de Gotische arcade bij het stadhuis maar besluiten op het laatste moment toch niet te gaan.

 

Gewoon geen zin eigenlijk. Daarentegen wandelen we naar een ander hoogtepunt van Siena; de kathedraal. Het ligt iets ten zuiden van het plein.

 

De groen-witte kathedraal met stukken rood marmer is een van lands bekendste en mooiste Gotische kerken. Gebouwd in de 12de eeuw werd deze nog ‘ns flink uitgebreid in de eeuwen erna. Het is duidelijk dat Florence een Renaissance stad is terwijl Siena Gotisch is.

 

We maken nog een grote wandeling door de stad en zien talloze prachtige gebouwen zonder teveel na te gaan wat het is. Uiteindelijk vinden we de auto terug en rijden terug naar Florence. 



tips & advies (1998)


De Palio paardenrace: 

De Palio (Palio delle contrade) is een paardenrace die twee keer per jaar plaatsvindt, op 2 juli en 16 augustus. Het is een belangrijk evenement voor de stad en de race stamt uit de Middeleeuwen. Tien van de stadsdistricten strijden om de winst en elk district heeft z’n eigen traditie, kleuren, kleding en symbolen (naast een eigen kerk en museum).

 

Het plein wordt afgezet met aarde en als het fluitje is gegaan rijden de jockeys corresponderend met elk district zadel-loos zittend op het paard drie rondjes over het plein op zoek naar de finish. Een sjaal is de roemrijke winst. 

 

De James Bondfilm Quantum of Solace is voor een deel opgenomen in Siena. Na de openingsscène rijdt Daniel Craig de stad in. Tijdens een achtervolging is de wereldberoemde paardenrace op het Piazza del Campo te zien.



film


"Quantum of Solace" - (2008; 6,6)

Na het verraad van Vesper Lynd moet James Bond moeite doen om zijn gevoelens buiten zijn missie te houden. Samen met M ondervraagt hij Mr. White, wiens bekentenissen tot meer inzicht leiden wat betreft de complexe afperspraktijken waar Lynd mee te maken had.

 

Een nieuwe ontdekking brengt Bond naar Haïti, waar hij de even mooie als mysterieuze Camille ontmoet.



zie ook:




meer links:


Chefchaouen

MAROKKO

Zoals Siena in Italië de rode stad is, is Chefchaouen de blauwe tegenhanger in Marokko. 

Lindos

GRIEKENLAND

Op een kleine busrit van Rhodos-stad ligt het prachtige Lindos, de witte stad van het eiland Rhodos.