PRAKTISCHE INFORMATIE - Israël

* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Kosten
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

paspoort en visa


Alle bezoekers aan Israël dienen in het bezit te zijn van een paspoort  dat minstens zes maanden geldig is vanaf de datum van vertrek uit het land. Bezoekers hebben het recht om maximaal drie maanden vanaf de datum van aankomst in Israël te blijven, in overeenstemming met de voorwaarden van het aan hen afgegeven visum.


ambassades


 • De Israëlische ambassade in Nederland is: buitenhof 47, Den Haag, Tel.nr. 070 376 0500;
 • De Nederlandse ambassade in Israël: Beit Oz, 13e verdieping, 14 Abba Hillel Street, Ramat Gan, Tel Aviv, Tel.nr. +097237540777.

GELDZAKEN


Munteenheid 

 • Israëlische sjekel (ILS)

Bankpas 

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo;
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden;
 • Er geldt een limiet per dag;
 • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard 

 • Creditcards worden bij de meeste hotels, restaurants, tankstations en winkels geaccepteerd;
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten 

Geld wisselen 

 • U kunt uw geld alleen bij daartoe bevoegde banken, wisselkantoren en hotels wisselen;
 • Het omwisselen van sjekels tegen buitenlandse valuta is mogelijk tot een tegenwaarde van 500 Amerikaanse dollar.

Bijzonderheden 

 • Travellercheques, bij voorkeur in euro's of Amerikaanse dollars, worden door grote hotels, restaurants en winkels geaccepteerd en kunt u (tegen een gunstige koers) inwisselen bij banken.

GEZONDHEID


Medische zorg

In geval van ziekte kunt u in de steden naar een gezondheidscentrum of ziekenhuis gaan. Een gezondheidscentrum is herkenbaar aan een rode davidsster op een witte achtergrond. De medische zorg staat in Israël op hoog niveau, maar is duur. Zorg mede daarom voor een goede reisverzekering. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordiging in Israël.

 

Geneesmiddelen 

Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

 

Medische verklaring

Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

 

Muggen

In Israël komt dengue voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die overdag steken. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerendmiddel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

 

Vogels

Er zijn gevallen van vogelgriep gesignaleerd in Israël. Zie www.lcr.nl voor meer informatie. Het risico dat u als reiziger vogelgriep oploopt, is verwaarloosbaar.

 

Zoogdieren

Hondsdolheid komt in beperkte mate voor in Israël. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.

 

Drinkwater

Het leidingwater is licht gechloreerd en veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door water uit flessen te drinken.


vaccinaties


In Israël is geen vaccinatie verplicht. Er komt ook geen malaria voor.  

 

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur wordt de volgende vaccinatie voor Israël aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht), maar deze laatste alleen als je onder primitieve omstandigheden in Israël verblijft.


veiligheid


Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Israël. Let vooral op in grensgebieden, op plaatsen waar veel mensen komen en in het openbaar vervoer. Informeer naar de veiligheid ter plekke. Informeer ook naar de schuilkelders en ondergrondse parkeergarages. En naar wat u moet doen als er een luchtalarm afgaat. Meer informatie over dit soort veiligheidsmaatregelen vindt u op de website van het Home Front Command. Maak geen foto’s van militaire gebouwen, terreinen of objecten. Dit is verboden, of er nu een waarschuwingsbord staat of niet.

 

Naar Israël als u een Palestijnse achtergrond heeft

Palestijnen mogen Israël niet binnenkomen of verlaten via het vliegveld Ben Gurion. Dit geldt ook voor mensen die een Palestijns identiteitsbewijs hebben én een paspoort van een ander land (bijvoorbeeld Nederland). Deze mensen reizen meestal via Jordanië naar Israël. Men vliegt dan naar de Jordaanse hoofdstad Amman. En van daaruit over de weg naar de Allenby-grensovergang (King Hussein Bridge). Bij vertrek uit Israël gebruikt men dan meestal dezelfde grensovergang. Israëlische Arabieren mogen wel via het vliegveld Ben Gurion reizen. Het maakt dan niet uit of ze wel of geen andere nationaliteit hebben naast de Israëlische. Deze groep moet wel rekening houden met grondige veiligheidsprocedures (ondervragingen) bij binnenkomst en vertrek.

 

Naar Israël als u een niet-Westerse achtergrond heeft

Heeft u een (gedeeltelijk) niet-Westerse achtergrond? Dan wordt u op het vliegveld Ben Gurion meestal lang en grondig ondervraagd. Dat gebeurt ook als u (ook) een Westers paspoort heeft. Deze werkwijze is standaard. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert mee te werken en niet in paniek te raken. Dat voorkomt dat het proces nog moeilijker of trager verloopt. Heeft u een niet-Westerse achtergrond, dan kunt u voor vertrek de Israëlische ambassade in Den Haag vragen naar eventuele moeilijkheden bij uw binnenkomst of vertrek. Doe dit ruim van tevoren. U kunt ook de Nederlandse ambassade in Israël laten weten dat u van plan bent naar Israël reizen. Stuur de ambassade in dat geval een e-mail. Maar bij moeilijkheden bij binnenkomst of vertrek kan de Nederlandse ambassade niets doen. Dat komt omdat de regels voor binnenkomst en vertrek worden bepaald door de Israëlische wet. De Nederlandse ambassade kan wel consulaire hulp bieden als dat nodig is.

 

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de grensgebieden met Libanon, de Sinaï, de Gazastrook en Syrië. Israël wordt met enige regelmaat met raketten beschoten vanuit Libanon, de Sinaï en de Gazastrook. Deze raketten worden afgeschoten door diverse militante groeperingen. De raketten treffen meestal de directe grensgebieden. Daarnaast is het nu onrustig aan de grens met Syrië. Wees extra alert in de grensgebieden met Libanon, de Sinaï en Syrië.

  

Reis niet binnen 40 kilometer rond de Gazastrook

Het Israëlische leger is in de avond van 17 juli 2014 de Gazastrook binnengevallen. De raketaanvallen vanuit Gaza houden vooralsnog aan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken u niet te reizen naar en in het gebied van 40 kilometer rond de Gazastrook. Ook werden verder gelegen gebieden getroffen. Bijvoorbeeld Jeruzalem, Haifa, Eilat, Tel Aviv en omgeving. Tot nu toe heeft de Israëlische luchtafweer de meeste rakketten in de lucht vernietigd.

 

Terrorisme

Het vliegverkeer dat gebruik maakt van het luchtruim boven de Sinaï heeft te maken met een terroristische dreiging. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse zaken om vóór uw reis bij uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie te informeren of bij de vliegroute rekening wordt gehouden met deze dreiging. In Israël worden de laatste tien jaar (bom)aanslagen en zelfmoordacties gepleegd. De aanslagen zijn vooral in de grote steden en eisen dan vaak slachtoffers. Grotere aanslagen met veel slachtoffers waren er de laatste jaren nauwelijks. Er bestaat dus een klein risico dat u slachtoffer wordt van een terroristische aanslag. Let daarom goed op in het openbaar vervoer en op plekken waar veel mensen samenkomen.


taal


Er zijn twee officiële talen in Israël: het (modern) Hebreeuws en het Arabisch. Het moderne Hebreeuws, ook wel Ivriet genoemd, wordt door vrijwel de gehele joodse bevolking gesproken. Een aantal groepen immigranten heeft daarnaast hun taal van herkomst behouden.

 

Bijbels Hebreeuws

Het Bijbels Hebreeuws was van de 2e eeuw n.Chr. tot eind 19e eeuw een dode taal. Het Oude testament, gebaseerd op de joodse Tenach, het deel van de bijbel dat dateert van voor het begin van onze jaartelling, is van origine vrijwel geheel in het Hebreeuws opgesteld.

 

In het Hebreeuws zijn te onderscheiden: 

 • Het klassieke Hebreeuws (waar het Bijbels Hebreeuws het grootste deel van uitmaakt);
 • Het na-bijbelse Hebreeuws (van de Talmoed en de zogenaamde ‘midrashim’, teksten die de bijbelteksten verklaren);
 • Het Middeleeuwse Hebreeuws (toen begon men voor het eerst over niet-religieuze zaken te schrijven en daardoor moesten er allerlei   nieuwe woorden komen;
 • Het moderne Hebreeuws. 

Modern Hebreeuws

De herleving van het Hebreeuws als een levende taal is te danken aan de Litouwse jood Eliëzer ben-Yehuda, die zich in 1881 in Jeruzalem vestigde. Hij verspreidde onder de nieuwe generatie Hebreeuws-sprekenden woordenlijsten die toegespitst waren op de moderne maatschappij. Vanaf de invoering van het Britse mandaat was het Hebreeuws naast het Engels en het Arabisch een officiële taal. Nieuwe emigranten waren verplicht om een cursus modern Hebreeuws of Ivriet te volgen, en deze taal wordt nu door zo’n vijf miljoen mensen in Israël gesproken. Al in 1924 werd er een Hebreeuwse universiteit geopend en in 1966 won de Hebreeuws schrijvende auteur Shmuel Yosef Agnon de Nobelprijs voor de literatuur. Het Hebreeuws is een Semitische taal, die evenals het Arabisch van rechts naar links geschreven. Het is moeilijk om te zetten in Latijnse letters want heeft bijvoorbeeld geen hoofd- en kleine letters. In feite kent het Hebreeuws twee alfabetten, een voor gedrukte en een voor handgeschreven tekst. Het Hebreeuwse schrift heeft 22 medeklinkers en de ontbrekende klinkers zijn vervangen door klanktekens. Elke letter staat ook voor een getal, maar vaak worden getallen geschreven als de ons bekende cijfers. Na de dood van Mohammed was Palestina een van de eerste gebieden die veroverd werd door de moslims, en in een snel tempo geïslamiseerd werd. Naast het Arabisch als spreektaal bestaat er ook een liturgische taal, het klassieke Arabisch, dat zich echter steeds meer van Arabische spreektaal onderscheidt. In Israël bestaan diverse Arabische dialecten, die zijn meegebracht door joden uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het Arabische wordt van rechts naar links geschreven, behalve de getallen, die schrijft men van links naar rechts. Net als in het Hebreeuws worden klinkers vervangen door klanktekens

 

Palestijns Arabisch

Het Palestijns Arabische dialect wordt gesproken door de in Palestina geboren Arabieren en door joden die zich voor 1948 in het heilig Land vestigden. Dit dialect lijkt veel op het Syrische en Libanese dialect, maar heeft ook invloeden ondergaan van het Hebreeuws en het Engels. Verder zijn er nog regionale verschillen en klinkt de taal in de steden en op het platteland ook anders.


tijdzone


In Israël is het 1 uur later dan in Nederland. Let op: tussen de vrijdag voor de laatste zondag in maart en de laatste zondag in maart is het 2 uur later dan in Nederland.


elektriciteit


De netspanning is 230 volt. Stopcontacten hebben net als in Nederland twee gaten. Soms hebben ze aardingclippen of een derde rond gat voor “aarding”.


feestdagen


16 Januari    

13 Maart

16 Maart

14 April         

15 t/m 21 April

18 April

27 April

05 Mei           

28 Mei                       

04 en 05 Juni          

05 Augustus

25 en 26 September

03 Oktober  

04 Oktober   

09 t/m 15 Oktober

16 Oktober   

17 Oktober   

20 November

17 t/m 24 December

Toe Bisjevat (bomenfeest)

Vasten van Esther

Poerim (Lotenfeest)

Sederavond

Pesach

Lag Ba’omer

“Jom Hasjoa” (Holocaust herdenkingsdag)

“Jom Ha-atsmaoet” (onafhankelijkheidsdag 1948)

“Jom Jeroesjalaiem”

“Sjavoeot” (Wekenfeest)

“Tisja Beay” (Treurdag om Jeruzalem)

“Rosj Hasjana” (Joods Nieuwjaar)

“Kol Nidrej” (Alle geloften)

“Jom Kipoer” (Grote verzoendag)

“Soekot” (Loofhuttenfeest)

“Sjemini Atseret” (Slotfeest)

“Simchat Thora” (Vreugde der Wet)

Internationale dag van de rechten van het kind

“Choenaka”zie ook: