Bezienswaardigheden - Israël

Nazareth




inleiding


Nazareth ligt in het lage Galilea gebied en is het centrum van de enige hoofdzakelijk Palestijns-Arabische agglomeratie in het land. Naast dat feit staat de stad natuurlijk bekend als de stad waar Jezus opgroeide. Niet zo verwonderlijk trekt Nazareth om die reden duizenden Christelijke pelgrims maar deze trekt ook duizenden Israëlische dagjesmensen.

 

Bekendste symbool is de basiliek van de aankondiging of annunciatie maar er zijn talloze interessante kerken en gebouwen te bewonderen.

 

De grote aanwezigheid van Arabieren en Palestijnen levert een chaotisch, gezellig en druk centrum op met in het centrum een kleurrijke- en geurrijke markt. Ook zijn er veel kleine restaurantjes en bakkerijen aanwezig. De stad is een belangrijk dienstencentrum voor de eigen bevolking en de gehele omgeving, met name inzake groothandel, kleinhandel, onderwijs, regeringsdiensten (samen met Nazareth Illit), religie, amusement, horeca, welzijn, gezondheidszorg en financiën.

 

Nazareth staat speciaal bekend om zijn gebak en andere zoetigheden.


highlights


Basiliek van de Aankondiging:

De Basiliek van de Aankondiging (ook Basiliek van de Annunciatie) is een rooms-katholieke, 20e-eeuwse basiliek in Nazareth, Israël. De basiliek is de grootste christelijke kerk in het Midden-Oosten en een van de heiligste ter wereld.

 

In het midden van de 4e eeuw werd een schrijn gebouwd om de plaats waar volgens rooms-katholieke traditie de aartsengel Gabriel verscheen aan de Maagd Maria. Hier zou hij hebben medegedeeld dat zij zwanger was van Jezus, zoon van God.

 

In 383 werd aan vrouwe Egeria, een Spaanse pelgrim, een grot getoond waarin Maria zou hebben geleefd. Er was een altaar geplaatst. Dit was vermoedelijk de grootste grot van een grottencomplex dat in latere eeuwen bekend kwam te staan als de Grot van de Annunciatie. Er werd op de ruïnes van de kerk t.t.v. de kruisvaarders een grootse kathedraal gebouwd.

 

Nadat de Fransiscanen de door een aardbeving deels verwoeste kathedraal werd de door hen nieuw gebouwde kerk vervangen door een nieuwe in 1955.  In 1964 werd de basiliek door paus Paulus VI toegewijd aan de Maagd Maria.


Andere bezienswaardigheden in Nazareth:

Iets ten noorden van de basiliek ligt de St. Jozef kerk gebouwd in 1914. Hier zou de toenmalige tapijtenwinkel van Jozef gestaan moeten hebben. Deze kerk is gebouwd op de restanten van een Kruisvaarders kerk.

 

Gelegen in de Arabische “souq” staat de Griekse Katholieke Synagoge-kerk die uit de Kruisvaarders tijdperk stamt.

 

Deze zou gebouwd zijn op de plaats waar de jonge Jezus regelmatig zou bidden en later preken zou geven. In de kleine Franciscaanse kerk iets ten westen van het eigenlijke centrum kun je een groot stuk rots zien waar Jezus en z’n discipelen aan zouden gegeten hebben na de opstanding.

 

Volgens de Griekse Orthodoxe leer zou niet aartsengel Gabriel aan Maria’s huis komen maar terwijl zij water aan het halen was. Op deze plek is de Gabriel kerk verschenen. De bron die zich voor de bovenstaande vermeende plek bedoeld wordt, word nu de bron van Maria genoemd. Het water zou helende krachten bevatten.

 

Ook kun je een kijkje nemen bij de  Salesian kerk van Jezus de puber en de kapel van Angst.



geschiedenis


Hoewel opgravingen in de nabijheid duiden op een begraafplaats die dateert uit ca 9000 v.Chr, zijn er verder geen aanwijzingen van een vroege prehistorische bewoning. Er zijn zelfs nauwelijks bewijzen te vinden die duiden op het bestaan van een nederzetting tussen het Assyrische tijdperk en de vroege Romeinse overheersing.

 

In het Nieuwe Testament van de Bijbel wordt Nazareth vermeld als de stad waar de geboorte van Jezus werd aangekondigd aan Maria en als de plaats waar hij opgroeide. In 2009 vonden Israëlische archeologen bij opgravingen resten van gebouwen die uit de tijd van Jezus zouden stammen. Verder zijn er weinig restanten uit deze periode gevonden.

 

Wellicht is de reden hiervoor dat Nazareth in de oudheid een tamelijk onbelangrijk plattelandsplaatsje was met een oppervlakte van niet meer dan 4 hectare en zo’n 400 mensen..

 

Pas in de 4e eeuw n. Chr., toen het christendom een voorname plaats in het Romeinse Rijk ging innemen en de pelgrimage naar Palestina op gang kwam (vanwege de vermeende vondst van het boek waarin Jezus leerde schrijven en de tafel waar hij aan zat), werd Nazareth een plaats met grotere betekenis. Populair met pelgrims werden talloze kerken gebouwd.   

 

De Europese kruisvaarders

De kruisvaarders maakte Nazareth hun hoofdstad van Galilea. Toen zij uit het Midden Oosten duurde het tot in de 17de eeuw dat Franciscanen de ruïnes van de basiliek van de aankondiging terugkochten en zo weer Christelijke grond maakte.

 

Ook tijdens het Britse mandaat was Nazareth het hoofdkwartier van Galilea. De stad zou aangaande het verdelingsplan van de VN in Arabisch gebied komen te liggen ware het niet dat het Israelische leger in 1948 het gebied veroverde.

 

Toen het Israëlische bombardement met mortiergranaten begonnen was en de bevolking uitdrijving vreesde, besloot deze uit eigener beweging te vertrekken. Arabische regeringen probeerden dit tegen te gaan (i.v.m. de grote aantallen vluchtelingen die er toen al waren) en David Ben-Gurion, die zich van het belang van de stad voor de internationale christelijke gemeenschap bewust was, wilde geen etnische zuivering hier. Dus liet hij het bevel van de plaatselijke Israëlische bevelhebberom tot ontvolking over te gaan, intrekken. Nazareth is daardoor nog de grootste Arabisch-Palestijnse stad in Israël.  

 

De Basiliek van de Aankondiging

In 1997 raakten de christelijke en islamitische bevolkingsgroepen in conflict over de bouw van een centrale moskee naast het centrale kerkgebouw, de Basiliek van de Aankondiging; Onder massale druk van de internationale christelijke gemeenschap, waaronder het Vaticaan en de toenmalige president van de V.S. George W. Bush werd in 2002 de bouw van de moskee definitief stilgelegd. 

 

Met deze naam duiden de Palestijnse Israëli's de protesten en daden van geweld aan die - met de beginnende Tweede Intifada in de Palestijnse Gebieden - optraden in de staat Israël tussen Joodse en Palestijnse Israëli's. 13 Palestijnse Israëli's werden daarbij gedood.

 

Begonnen op 1 oktober en eindigend op de 10 oktober 2000 was Nazareth vooral op 8 en 9 oktober toneel van rellen tussen inwoners van het hoger gelegen joodse Nazareth Illit en Palestijnse inwoners van Nazareth.



tips & advies (2004)


Het busstation van Nazareth ligt ten oosten van het centrum.

 

Nazareth – Tiberias: elk uur rijd er een bus (nummer 431) van Nazareth busstation naar Tiberias toe. Prij is 20 NIS en de rit duurt ongeveer een uurtje.


  • Naam : Sisters of Nazareth Convent

Adres : El Bishara

Prijs : 25 NIS (slaapzaal)

Tel.nr. : 655 4304

 

Inhoud:

Gelegen in het zuidelijke gedeelte van het centrum kan dit klooster voor een overnachting zorgen. De receptie opent pas om 16:00 (en sluit om 10:30) en het klooster kan helemaal vol zitten met pelgrims of Europese toergroepen of je hebt geluk.

 

Het klooster heeft een lounge-dinerzaal, een romantische binnentuin en je kunt ook ontbijt krijgen.



film


"Ben Hur" - (1959; 8,2)

Twee oude jeugdvrienden komen na een lange tijd weer tegen over elkaar te staan, de ene is een Joodse Prins (Ben-Hur) en de andere een Romeinse generaal.

 

Ze zijn blij elkaar weer te zien na zo'n lange tijd maar hun verschillende politieke meningen zorgen voor heel wat overlast tussen de twee.

 

Vastbesloten om zijn joodse volk te redden houdt hij vol in het harde leven als slaaf.



zie ook:




meer links:


Sianlurfa / Urfa

TURKIJE

Sanliurfa (of Urfa) is volgens de islamitische traditie de geboorteplaats van Abraham. 

Amman

JORDANIE

De hoofdstad van Jordanië Amman met onder andere de bazaar, de Citadel, en het amfitheater.