Bezienswaardigheden - Iran

yazd




inleiding


De stad Yazd schijnt een van de oudste steden ter wereld te zijn, al is het moeilijk bewijs hiervoor te vergaren. Waar wel bewijs voor is, is het feit dat Marco Polo door de stad heen reisde en een goed verslag achterliet. Yazd ligt tussen de twee grote woestijnen in en heeft zich door de jaren heen architectonisch behoorlijk moeten aanpassen.

 

Resultaat is dat het een unieke verzameling heeft van verschillende bouwstijlen; vooral de windtorens ("badgirs") vallen op die de warmte buitenhouden en de koelte binnen.

 

De grootste bezienswaardigheid van de stad is de “oude kern” die geheel is opgetrokken uit leem. Hier kun je jezelf laten verdwalen in lange winderige lanen en vele hoeken en gaten, steegjes en straatjes. Soms heb je geluk en zie je een prachtige binnenplaats.

 

Andere bekende dingen van de stad is het feit dat het een behoorlijke conservatieve stad is, dat het Zoroastriaanse geloof hier nog hoogtij viert en de kwaliteit van zelfgemaakte dingen, zoals zijde en textiel, hier (nog) hoog in het vaandel staan.


highlights


De oude stad:

Als je ooit wilt terug wanen in de oude tijd (en ik bedoel Yazd schijnt een van de oudste steden ter wereld te zijn) neem dan vooral de tijd en laat je verdwalen in dit labyrint wat we nu de “oude” stad van Yazd noemen.

 

Hoge lemen muren, kleine straatjes, steegjes, hoekjes en gaatjes. Maar ook moskeeën, binnenplaatsen, af en toe een boom en langs scheurende motor- en fietsrijders. Koepels, prachtige deuren, poorten, bogen en noem maar op kun je terugvinden.

 

Kleine werkplaatsen, winkels, spelende kinderen, roddelende vrouwen, krakkemikkige oude mannetjes. Het antieke Yazd is een romantische plek die het hoogtepunt vormt van een bezoek aan de stad. Een van de dingen die je je niet moet laten ontnemen is een bezoek aan een dakterras.

 

Hier kun je het woud aan badgirs (windtorens) zien, koepels en minaretten van indrukwekkende moskeeën en de bergen en heuvels rond de stad in de verte. Ga niet midden op de dag wandelen maar wacht tot de schaduwen lang worden en je soms moederziel alleen op zoek bent naar de juiste steeg naar je eindbestemming.   

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Jameh moskee, Amir Chakhmaq complex, Ateshkadeh en de stiltetorens.


geschiedenis


Yadz claim teen van de oudste steden ter wereld te zijn al kunnen we dit bij gebrek aan bewijs niet achterhalen. Wel is duidelijk dat zo’n 7000 jaar geleden op de plek waar de stad nu ligt al leven was. Yadz is begonnen onder de naam “Ysatis” of “Issatis”.

 

Z’n positie als commercieel handelscentrum, z’n vakkundige diplomatie en het nooit naar zich toetrekken van politiek is waarschijnlijk de redding van de stad geweest.

 

Na de Islamitische verovering van Perzië in de 7e eeuw, vluchtten vele “Zoroastrians” naar Yazd vanuit naburige regio’s. Na het betalen van steekpenningen mochten deze oud-gelovers hun religie houden ook al werd de Islam later toch de dominante geloofsovertuiging in de stad.  

 

Om z’n afgelegen positie tussen twee woestijnen en de hoge moeilijkheidsgraad om de stad te benaderen was Yadz lang immuun gebleven voor grote veldslagen of destructie van oorlog of andere zaken. Wanneer Genghis Khan het land verwoestte kwamen vele vluchtelingen aan in Yazd en vonden hier een veilige thuishaven.

 

Marco Polo

Toen Marco Polo in de stad verbleef in de 13e eeuw beschreef hij de stad als een fijne en geweldige stad en een centrum voor commercie; vooral de handel in zijde was opzienbarend zo zei hij.

 

Ook Tammerlane zou de stad sparen. In de 14e en 15e eeuw floreerde de stad met de handel in zijde, textiel en tapijten. Toen de “Safaviden” werden verslagen ging het bergafwaarts met Yazd. Pas toen de treinrails werd verlengd naar de stad zou deze weer langzaam opkrabbelen. Nu wordt vooral geld verdiend met het toerisme.



tips & advies (2014)


Het grote busstation is kilometers buiten het centrum gelegen en je kunt er niet lopend komen (te ver). Je moet dus of met een taxi (shared of alleen komen) maar er gaan ook bussen. Een taxi vanuit het centrum kost ongeveer 70.000 Riaal.

 

Yazd – Mashhad: met de busmaatschappij “Aria Safar” kun je met een VIP of een “gewone” nachtbus naar Mashhad reizen. He beste en meest comfortabele is de trein maar die zit nagenoeg altijd vol. De bus zou om 16:00 vertrokken maar had een uur vertraging.

 

De rit duurd in z’n totaliteit 16 uur en was zwaar – de stoelen stonden constant naar achteren, zittingen zaten los, hij zat helemaal vol, soms reden we niet sneller dan 30 km p/u en ik werd (terwijl ik drie dagen van tevoren had gereserveerd) op de achterste bank geplaatst waar de stoelen helemaal niet naar achteren kunnen. De prijs is 260.000 Riaal.


  • Naam : Bagh-e Dolat Abad

Adres : Westelijk gedeelte van de oude stad

Prijs : 100.000 Rial

Tijd : 07:30 – 17:00

 

Inhoud:

Te herkennen aan de hoogste badgir (windtoren) van Iran was dit een verblijf van de Perzische regent “Kamir Khan Zand”, de oude leider van het land. Het complex is gebouwd in 1750 en heeft een tuin en twee grotere gebouwen waarvan een het echte paleis of huis is geweest.

 

Deze laatste is totaal gerenoveerd (inclusief de windtoren die 33 meter hoog is en in 1960 is vervangen) en heeft een keur aan glas-in-lood ramen, tegels en mozaïek. Ook kun je hier de windtoren van onderen inkijken om je een idee te geven.

 

De tuin is een rechthoekig gebied met in het midden een kanaal water (qanat); wandelpaden aan weerszijden met hoge naaldbomen en aan twee zijden een aardige tuin. Persoonlijk vond ik de prijs (gezien de andere bezienswaardigheden die ik heb gezien in Iran) te hoog.



Als je ‘ns iets anders wilt eten dan “chelo kebab” loop dan even het “Silk Road” hotel in in de oude stad nabij de “Jameh” moskee. Een Engels menu, een keurige perfect Engels sprekende ober en heerlijk eten. M’n kip kerry was echt fantastisch en met drinken en rijst moest ik 150.000 Riaal afrekenen. Ook de “Khoresht-e Bademjan” was prima (60.000).


  • Naam : Kohan hotel

Adres : Kohan Kashaneh (zijstraatje van Imam Khomeini straat)

Prijs : 300.000 (slaapzaal)

Tel.nr. : 621 2485

Website : www.kohanhotel.com

 

Inhoud:

Midden in de oude stad gelegen ligt dit perfecte traditioneel Perzische hotel. Het is moeilijk te vinden, dus let goed op de vele aanwijzingen op muren in de oude stad. Je kunt ook het muntenmuseum volgen dat er vlakbij is gelegen. Er is een redelijke grote binnenplaats met een ruime vijver en hoge bomen die schaduw bieden aan de Perzische dagbedden.

 

Op een verhoging staan tafels en stoelen waar ’s morgens het gratis ontbijt (buffet) wordt geserveerd. Thee is er de hele dag (gratis). Je wordt verwelkomt met een gratis drankje en er zijn verschillende soorten kamers rond de binnenplaats gelegen.

 

Het is een familiehotel en zoon Iman en een vrouwelijke collega spreken vloeiend Engels en zijn zeer behulpzaam. Er worden tours verzorgd, je kunt je wasgoed achterlaten en er is WIFI. Het is een stuk rustiger dan het nabij gelegen “Silk Road” hotel dus het ligt eraan wat je wilt. Ik sliep alleen in de grote slaapzaal met 9 bedden; er is een klein balkon waar je kunt zitten, een ijskast en er staat een ventilator; ook is er AC aanwezig.

 

De bedden hebben geen vering maar een houten ondergrond – hard dus! In de kamer is wc en douche. Als je langer dan drie dagen bent gebleven krijg je de taxirit naar de terminal (60.000) gratis.



tips & advies (2014)




meer links:


Wadi Rum

JORDANIE

De prachtige rode gloed die hangt over het zand en de bergen van Wadi Rum, in Jordanië. 

Dakhla

EGYPTE

Een van de westelijke oasesteden van Egypte is Dakhla, met nog talloze lemen gebouwen en huizen.