Bezienswaardigheden - Iran

kerman e.o.




inleiding


Kerman is gelegen op een groot vlak plateau op zo’n 1750 meter hoogte en is een van de oudste steden van Iran. Het is de grootste en meest ontwikkelde stad in de provincie met dezelfde naam en de belangrijkste stad van het zuidoosten van Iran. Dit is ook de stad waarvandaan je de hele regio kunt (leren) ontdekken.

 

Dit was altijd al het geval aangezien het op de belangrijke handelsroute lag tussen Perzië enerzijds en het Indiase subcontinent anderzijds en ook nog ‘ns in verschillende periodes hoofdstad van het land is geweest.

 

De stad staat bekend om z’n lange historie en een sterk cultureel erfgoed; talloze historische moskeeën, qanats (ondergrondse kanalen) maar ook “Zorostriaanse” vuurtempels. Het heeft een gemêleerde bevolking die grotendeels bestaat uit Perzen maar ook uit leden van de Baluchi stam. Deze mix van mensen kun je het best aanschouwen in de bazaar van de stad.

 

Zoals gezegd is Kerman een goed startpunt om de regio te ontdekken; zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk de stad Mahan een bezoek brengen met z’n mausoleum maar ook de prachtige tuinen Bagh-e Shahzde wat ooit een paleis is geweest. Rayen heeft een zeer indrukwekkende lemen citadel maar misschien is een zonsondergang in de woestijn van Kaluts het hoogtepunt; een unieke omgeving met zandkastelen van tientallen meters hoog.


highlights


Mahan (mausoleum) en de tuinen:

De stad Mahan, zo’n 25 km van Kerman, is bekend om z’n mausoleum van de grote “Sufi” leider Shah Ne-emat Ollah-e-Vali. Gedeelten van het mausoleum dat Aramgah-e Shah Ne’matollah Vali heet, zijn  gebouwd door een van z’n leerlingen in de 15e eeuw terwijl de rest later is toegevoegd.

 

Het complex bevat naast een prachtige tuin met bloempotten, bomen, struiken en vissen in de poel , twee minaretten die “getooid” zijn in turquoise tegels. De shah spendeerde vele jaren in Centraal Azië om z’n spirituele gaven te perfectioneren voordat hij in Mahan neerstreek. Hij overleed in 1431 en z’n “geloof” is nog steeds actief.  

 

Net buiten de stad liggen de prachtige tuinen van Bagh-e Shahzde; een complex te midden van een woestijnvlakte die lijkt op een oase. Drukbezocht door lokalen als toeristen gelijk is het een dunne streep groen met hoge bomen en een smal qanat (kanaal) met kleine watervallen.

 

Ooit was hier het paleis van Abdul Hamid Mirza, een van de laatste prinsen van het Qajar dynastie. Z’n paleis is nu een restaurant en dit complex is zeker de moeite waard om te bezoeken.


Rayen kasteel:

De citadel van het stadje Rayen zo’n 110 kilometer van Kerman, is een zeer indrukwekkende lemen stad gebouwd van adobe wat een soort van aarde is. Het is zeer goed bewaard gebleven, ondanks de vele natuurrampen die soortgelijke bouwwerken in de buurt hebben vernietigd.

 

Archeologen gaan ervanuit dat de burcht zo’n 1000 jaar geleden is gebouwd en tot zo’n 150 jaar geleden zelfs bewoond is geweest. De funderingen dateren uit het pre-islamitische Sassanidische tijdperk. Sinds 1996 zijn de renovaties gaande en de gouverneurswoning die in de hoek van de citadel staat en een kasteel in een kasteel is, is totaal gerenoveerd.

 

Vanaf de stadsmuren heb je een prachtig zicht op deze burcht en de “gewone” lemen stad en z’n bazaar. De middeleeuwse lemen stad Rayen is vergelijkbaar met  Arg-e-Bam, die werd verwoest door een aardbeving in december 2003.


Kaluts:

De heetste plek op aarde is de Dasht-e Lut woestijn in Iran en de hoogst gemeten temperatuur was in 2005: 70,7 graden Celcius! De woestijn kent een bijzonder natuurfenomeen, de zogenaamde kaluts; dit zijn een soort zandkastelen die tot zo'n 60 meter hoog kunnen worden.

 

Ze zijn door de eeuwen heen ontstaan maar niemand weet exact wat de oorzaak is al gaat men uit van erosie. Het gebied is zo’n 150 a 80 km groot en een bezoek (vaak een zonsondergang) is een must aangezien dit fenomeen uniek is in de wereld. De eerste kastelen van de Kaluts” liggen zo’n 125 km van Kerman.  

 

Andere bezienswaardigheden:

  • In Kerman zijn o.a. het museum van de Holy Defence en de bazaar.


geschiedenis


Kerman werd, zoals wordt gezegd, gesticht door Ardeshir I, stichter van de Sassanieten Rijk, in de 3e eeuw v.Chr. Hij maakt er een defensieve grenspost van. Na de slag bij “Nahavand” in 642 kwam de stad onder het moslim bewind te staan.

 

Niet later dan in de 8e eeuw was de stad bekend om z’n cashmere wol en andere textielproducten.

 

De stad viel onder de Seltsjoeken tijdens de 11e en 12e eeuw maar bleef gedeeltelijk onafhankelijk. Toen Marco Polo de stad bezocht in 1271 was Kerman een zeer belangrijke commerciële handelspost tussen de Perzische golf enerzijds en Centraal Azië anderzijds. Maar het werd ook (ook om die reden) vaak geplunderd en vernield.

 

Ook de VOC deed een tijdje lang zaken in Kerman in de 16e eeuw maar moest alweer snel vertrekken.  In 1794 Loft Ali Khan versloeg de “Qajars” en veroverde Kerman. Toen de stad weer heroverd werd werden alle mannen geblinddoekt en afgemaakt. De vrouwen en kinderen werden als slaaf weggevoerd. Tijdens 90 dagen werd de stad totaal vernield.

 

Wat je nu ziet is een 19e eeuws Kerman toen vrede eindelijk daar was en Kerman als onderdeel van Iran onder Teheran’s bestuur viel. Het enige wat nog herinnerd aan de gloriedagen zijn de vele caravanserais rond de bazaar.



tips & advies (2014)


Het grote busstation is zeer vervelend kilometers verwijderd van de stad (centrum) aan een nietszeggende nog vrij lege ringweg. Er rijden voor zover ik weet geen minibussen en je bent aangewezen op savari’s en/of “gewone” taxi’s.

 

Niet heel veel (lokalen) komen hier dus je moet goed doorvragen voor een “shared” of gedeelde taxi die zo’n 10.000 Riaal is naar bijvoorbeeld “Azadi” plein waar bussen rijden naar de bazaar. Aan de informatiebalie op het station heb je weinig omdat de mensen daar geen of heel gebrekkig Engels spreken.

 

Kerman – Yazd: er wordt gezegd dat er constant (zeer frequent) bussen rijden tussen Kerman en Yazd – ik moest helaas 2 uur wachten op een bus die om 11:00 vertrok. Prijs is 115.000 Riaal en we zijn ruim 6 uur onderweg geweest. Kantoor nr. 7 verkoopt o.a. tickets.


Schuin tegenover m’n hotel was een redelijk restaurantje (nabij “Azadi” plein) waar ze naar mijn weten alleen “chelo-kebab” serveerden. Het is schoon, het personeel is vriendelijk en behulpzaam en het is geen snackshop.



  • Naam : Akhavan Hotel

Adres : Ayatollah Saduqi str.

Prijs : 550.000 Riaal (single)

Tel.nr. : 2441411

Email : akhavanhotel@yahoo.com

 

Inhoud:

Dit best wel sjeike hotel is zo’n 200 meter van het drukke Azadi plein verwijderd aan de drukke AS straat. Het heeft een parkeerplaats voor en heeft een indrukwekkende lobby met sjeike stoelen en vele prachtige foto’s van bezienswaardigheden in- en rond de stad.

 

De broers Amir en Ascar spreken vloeiend Engels en kunnen naast informatie over de stad ook dagtrips aanbevelen in de regio. Het ontbijt is inbegrepen en wordt geserveerd in het restaurant in de kelder. Er is geen buffet maar een dagelijks gelijkblijvend geheel wat prima is.

 

Ik moet toegeven dat ik een zeer goede deal (denk ik zelf dan) heb gesloten m.b.t. de kamer. Twee bedden, super schoon, wc en douche binnen, een ijskast, AC in een perfect hotel. Nadeel vond ik dat het nog een behoorlijk stuk is (een paar kilometer) naar het echte centrum.


Al is Kerman weinig tot niets te doen (op de bazaar, wat museums etc na) is het wel de perfecte springplank om een tour te regelen in de regio. Ik heb een dagtrip geregeld in bovenstaand hotel.

 

TOUR:

Tijd : 09:15 – 21:15 (opgehaald en teruggebracht voor hotel)

Prijs : 550.000 Riaal (40 euro in totaal, delen door het aantal mensen – 4 is max)

Inbegrepen : chauffeur en kilometers van de taxi

 

BZW’s:

  • Rayen (citadel)(10:30 – 11:30) – 100.000 Rial entree
  • Bagh-e Shahzde tuinen (12:30 – 14:30) – 150.000 Rial entree
  • Mahan (Aramgah-e shah ne-matollah vali) (14:45 – 16:15) – gratis
  • Kaluts (18:00 – 19:30) – gratis
Tips:
Neem eten mee als je niet wilt eten in Bagh-e Shahzde (goedkoopste lunch is aldaar 115.000 riaal); in de Kaluts is niets meer te krijgen dus neem wat eten mee. Of wacht tot je terug bent in je hotel. Onze chauffeur had een kan met thee mee voor de ochtend en wat koekjes.
Tijdens de rit van de Kaluts kocht hij ijsjes voor ons. Een andere tip is vooral water mee te nemen en dan vooral voor het staartje van de trip – naar de Kaluts. Er kan hier heel veel wind staan (neem dus een sarong of iets mee wat je over je hoofd kan doen en/of een pet) en wellicht 2 a 3 liter water p.p. Slippers is ook geen goed plan voor de Kaluts aangezien het rotsachtig is, het zand snikheet en je voeten verbranden.
Vraag of je ook naar de “qanats” en kasteel kan in Shahdad; er is tijd voldoende en zo kom je wat later in de echte Kaluts aan waar het in mid zomer meer dan 60 graden kan worden. De moskee in Mahan heb je eigenlijk na een half uurtje wel gezien met alle respect.
Deze tip kreeg ik van een toergids uit Shahdad (www.tourguide.blogfa.com). Dit is een gids, wij hadden een taxichauffeur – een groot verschil. Denk na wat je wilt en wat je daarvoor over hebt.


zie ook:




meer links:


Sam Dunes

INDIA

Je kunt vanaf Jaisalmer in India een kamelentocht maken naar de grens met Pakistan; naar de Sam dunes. 

Siwa

EGYPTE

Een legende beweert dat de Egyptische Cleopatra in dit bad zwom toen ze Siwa-oase bezocht.