Bezienswaardigheid - Indonesië

toba meer (en tuk tuk)




inleiding


Het Tobameer is een groot kratermeer ontstaan door een reusachtige vulkaanuitbarsting zo'n 70-75.000 jaar geleden. Het meer is ongeveer 100 km lang en 31 km breed en is hiermee het grootste meer in Zuidoost-Azië. Het Tobameer wordt op meer dan 450 meter geschat.

 

In het midden ligt het prachtig gelegen schiereiland Samosir; daar waar vooral de kustplaats Prapat een populaire vakantiebestemming voor mensen uit Medan is  hebben de stadjes op het eiland zelf de voorkeur voor vooral rugzaktoeristen. Tuk Tuk is voor hen de voornaamste plek om te verblijven.

 

De temperatuur is hier voor Indonesische begrippen laag, en is aangenaam koel vergeleken bij de tropische warmte van de hoofdstad van eiland Sumatra. Dit komt omdat het grootste deel van deze regio op 800 meter hoogte ligt. Samosir wordt bewoond door de minderheid die de Toba Batak mensen wordt genoemd die voornamelijk Protestant zijn.


Highlights


Samosir-eiland:

In het Tobameer ligt het schiereiland Samosir dat ongeveer 30.000 jaar geleden is ontstaan als gevolg van een vulkaanuitbarsting.

 

Er rijden niet veel auto's en de meest gebruikelijke manier om het eiland te verkennen is per fiets of brommer.

 

Je kunt ook een boot huren om rond het eiland te varen. De meer actieve reizigers kunnen een kano huren of een trekking maken.  

 

Ambarita:

Ambarita ligt op ongeveer 10 minuten rijden per brommer ten noorden van Tuk Tuk. Het kleine dorp was voorheen de plek waar de Batak Toba koning woonde. 

 

Het is verder vooral bekend vanwege het kannibalisme dat hier tot de ver in de 19e eeuw werd uitgevoerd. De eerste koning was Laga Siallagan. Je kunt een van de traditionele Batak woningen van binnen bekijken.  

 

Wanneer een Batak van een andere stam gevangen werd of wanneer iemand van de eigen stam een misdaad had begaan werd aan de 'ronde tafel' (de cirkel met stenen stoelen en banken) vergaderd over het lot van de dader.

 

De dader zelf werd in afwachting onder het Batak huis in de cel gesmeten; deze cel had veel overeenkomsten met de stallen waar het vee werd gehouden. Wanneer de gevangene een ernstig misdrijf had begaan volgde de doodstraf – onthoofding. 

 

Magie speelde een grote rol bij de Bataks, dus kwam de magiër/medicijnman er eerst nog aan te pas om de magie uit de dader te verdrijven. Na de onthoofding dronk de Batak Koning het opgevangen bloed en mochten de andere stamleden het lichaam onder elkaar verdelen. Ze zagen de dader immers als dier, en dieren hield men om op te eten. 

 

Pas aan het einde van de 19e eeuw, toen het christendom werd geïntroduceerd en geaccepteerd door de Bataks, stopte men met het kannibalisme.



Tomok

In het dorp Tomok (op 10 minuten per brommer vanaf Tuk Tuk) ligt de graven van de Koningen van de Sidabutar stam. De Sidabutar stam is vooral bekend vanwege hun koning Ompu Soribuntu die de drie Batak geboden introduceerde. 

 

Zijn graf vind je in het centrum van het dorp. Ook de graven van de latere koningen vind je hier, onder andere de graven van Ompu Ni Ujung Barita Sidabutar en Ompu Solompoan Sidabutar. 

 

Simanindo:

Op ongeveer een uurtje rijden met de brommer vanaf Tuk Tuk vind je het dorp Simanindo (ongeveer 18km ten noorden vanaf Tuk Tuk).

 

Dit is een toeristische attractie vanwege de voormalige woning van de Simanindo Koning genaamd Rajah Simalungun (omgebouwd tot Museum Huta Bolon Simanindo). Ook hier vind je weer diverse graven van de Simanindo Koningen.

 

Omdat de koningen christelijk waren, zie je diverse christelijke elementen op de graven terug. De hoofdattractie is zijn de traditionele Batak dansen die tweemaal daags plaatsvinden. Om 10.30 en 11.45 in de morgen kun je zo'n autentieke Batak dans bijwonen in het dorp (Rp.30.000). Het museum is dagelijks geopend tussen 10.00 en 17.00 en kost Rp.5.000. 

 

Pangururan “hot springs”

Pangururan is de hoofdstad van het kratereiland Samosir. Dit is de enige plek op Samosir dat via een brug verbonden is met het vasteland. Om de hete bronnen te bezoeken zul je deze brug oversteken en naar Mt. Belirang moeten rijden. Door het zure zwavel vind je nog nauwelijks vegetatie rond de bronnen.

 

De echte bronnen zijn te heet en te giftig om in te baden, maar de lager gelegen bronnen zijn wel geschikt om in te baden. Er zijn verschillende baden, waaronder een speciaal bad voor buitenlandse reizigers.  

 

Andere bezienswaardigheden:

  • De Mount Belirang hot springs.


tips & advies (2004)


Er vaart zo goed als elk uur een veerboot tussen Parapat (vasteland) en Tuk Tuk (op het eiland). Je betaalt aan boord (15.000 enkeltje). In Parapat kun je een bemo nemen naar de terminal die ongeveer 2 km ten westen van het centrum ligt. Hier kun je nagenoeg overal in Sumatra naartoe reizen.

 

Parapat – Bukittingi: er gaat dagelijks een bus naar Bukittingi; er gaat er zeker eentje om 11:30 die rond 1 a 2 uur ’s nachts aankomt. Kosten liggen iets hoger dan 50.000 R.


De meeste accommodatie op het eiland vind je in en rond Tuk Tuk. Hier heb je diverse basic guesthouses en ook enkele luxe kleinschalige resorts waar je voor schappelijke bedragen kunt verblijven. 

  • Naam : Elsina (Tuk Tuk)

Adres : zuiden van Tuk Tuk

Prijs : 15.000 R (single)

 

Inhoud:

De meest “standaard” kamer die ik volgens mij heb gehad in Indonesië maar ook de goedkoopste. Verwacht niet anders dan een bed en een klein kastje in dit kamertje wat wat weg heeft van een keet. Ik heb wel prima geslapen want het was zo rustig.


Zoals eerder genoemd is het huren van een scooter/ brommer ideaal op het schiereiland Samosir. Je kunt deze bijna overal huren. Kosten liggen ongeveer op 35.000 R per dag inclusief benzine.

 

Een leuk feitje is dat “babi pangang” (de meest populaire Chinese afhaalmaaltijd) van rond het meer van Toba komt?



zie ook:




meer links:


Inle meer

MYANMAR

Het grootste meer van Myanmar is een plek van heel veel bedrijvigheid; vooral van vissers met hun netten. 

Tonle Sap

CAMBODJA

Je kunt in Cambodja een boottrip boeken van Siem Raep naar Battambang over Tonle Sap meer.