PRAKTISCHE INFORMATIE - Indonesië

* Bijgewerkt t/m 2016 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

paspoort en visa


Om Indonesië binnen te komen heb je een geldig paspoort en visum nodig. Bij vertrek uit Indonesië dient jouw paspoort nog 6 maanden geldig te zijn. Een visum kun je regelen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag. Het duurt ongeveer twee weken voordat je jouw visum hebt ontvangen. Deze visum dien je binnen drie maanden na afgifte te gebruiken.


ambassades


 • De Indonesische Ambassade in Nederland: Tobias Asserlaan 8, Den Haag, Tel: +31 70 3108100; Website: www.indonesia.nl;
 • De Nederlandse Ambassade in Indonesië: Jalan HR Rasuna Said Kav S-3, Jakarta, 12950, Telefoon: (+62) 21-5248200.

geldzaken


Munteenheid 

 • Roepia (IDR)

Bankpas 

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.
 • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard 

 • Creditcards worden in de grote steden en toeristencentra geaccepteerd, maar niet bij tankstations.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten 

 • Indonesië heeft voldoende geldautomaten en een redelijk aantal betaalautomaten. Dit geldt echter niet voor afgelegen gebieden. De geldautomaten van Bank Central Asia, Bank Negara Indonesia en Bank Permat accepteren geen bankpassen, die van Bank Central Asia ook geen MasterCard.
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op www.maestrocard.com, www.mastercard.com/atmlocator, www.visa.com/atmlocator of via www.atmlocator.info.

Geld wisselen 

 • Bij banken, hotels en wisselkantoren kunt u wisselen. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken.
 • Buiten de grote steden kan het moeilijk zijn uw geld te wisselen.

Bijzonderheden 

 • Neem naast een bankpas, creditcard en travellercheques ook voldoende contant geld mee.
 • Travellercheques worden over het algemeen door banken geaccepteerd, maar soms slechts van één bepaalde maatschappij.

gezondheid


De gezondheidszorg in Indonesië is de laatste decennia behoorlijk verbeterd, maar nog steeds niet op een adequaat niveau. De vooruitgang is vooral te zien in de gedaalde kindersterfte en de hogere gemiddelde levensverwachting. Veel aandacht is besteed aan het uitbouwen van de ziekenhuiscapaciteit op het platteland. Verder wordt zeer de nadruk gelegd op preventie en aan het verbeteren van voeding en drinkwater. Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

 

Geneesmiddelen 

Apotheken en medicijnwinkels (toko obat) zijn, zoals ook elders in de tropen, kwistig met het verstrekken van antibiotica. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen. 

 

Medische verklaring 

Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan. 

 

Muggen 

In Indonesië komen malaria, dengue en mogelijk ook Japanse encefalitis voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Denguemuggen steken overdag, muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

 

Zoogdieren 

Hondsdolheid komt voor in Indonesië, met recente meldingen op Bali. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat, vleermuis of aap) bent gebeten.

 

Vogels 

Er zijn gevallen van vogelgriep gesignaleerd in Indonesië. Zie www.lcr.nl voor meer informatie. Het risico dat u als reiziger vogelgriep oploopt, is verwaarloosbaar.

 

Drinkwater 

Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

 

Voedsel 

Gebruik poedermelk of melk in blik. Let u daarbij wel op dat de melk aangelengd wordt met zuiver water. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt.

 

Zwemwater 

In verband met de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) is het af te raden op Centraal-Sulawesi te zwemmen of te pootjebaden in zoet water.


vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Indonesië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Indonesië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Indonesië aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Indonesië. Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Indonesië inenting tegen buiktyfus aangeraden. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Indonesië inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Indonesië vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons. Voor Indonesië wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden. Door hondsdolheid zijn op Bali de laatste jaren enige tientallen doden gevallen in. Het betroffen geen toeristen. De richtlijnen voor vaccinatie zijn vooralsnog niet aangepast. Wel is het van belang bij zoogdieren uit de buurt te blijven en snel vaccinaties te halen als je gebeten of gelikt wordt door een hond.  

 

Malaria:

In heel Indonesië, behalve Bali en Oost en West Java, komt malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken als je langer dan twee nachten verblijft. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze delen van Indonesië.


veiligheid


In geheel Indonesië bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Wees u bewust van het verhoogde risico. Vooral op plaatsen waar veel mensen samenkomen. De Indonesische veiligheidsautoriteiten zijn effectief in het bestrijden van de terroristische dreigingen. Maar er blijft een verhoogd risico op terroristische activiteiten bestaan.

 

Aardbevingen

In Indonesië kunnen aardbevingen voorkomen. Informeer naar de situatie voordat u reist naar een door een aardbeving getroffen gebied. 

 

Tropische cyclonen

Van november tot en met april kunnen tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. 

 

Overstromingen in regenseizoen

Het regenseizoen duurt van december tot en met april. Maar ook buiten deze periode komen regelmatig overstromingen en aardverschuivingen voor. Sommige gebieden zijn dan niet of nauwelijks bereikbaar. 

 

Actieve vulkanen

Indonesië is onderdeel van de zogenaamde ‘ring of fire’. Dit betekent dat er veel vulkanen in het land zijn. In het recente verleden waren er verschillende uitbarstingen. Dit zorgde voor het instellen van lokale veiligheidszones en ernstige verstoring van het vliegverkeer.

 

Onveilige gebieden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar: Puncak Jaya en Timika in de provincie Papua. Sinds september 2011 is het onrustig in de provincie Papua. Op verschillende plaatsen vonden ernstige ongeregeldheden plaats, waarbij doden vielen. Wees ook voorzichtig in de overige delen van Papua.   

 

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige gebieden in Indonesië. Wees extra voorzichtig in de volgende gebieden: Centraal-Sulawesi, vooral in het gebied tussen het meer van Tentena en de stad Poso. In dit gebied komt al jaren geweld voor. De situatie blijft gespannen; Aceh, vooral buiten Banda Aceh in afgelegen gebieden. Reis in dit gebied alleen overdag en via de hoofdwegen; Noord-Molukken, Molukken en Ambon. In dit gebied bestaat het risico op plots oplaaiende ongeregeldheden. Informeer voordat u naar een van deze gebieden reist naar de veiligheidssituatie.


taal


De officiële nationale taal, het Indonesisch wordt op alle scholen onderwezen en wordt door bijna elke Indonesiër gesproken. Het is de taal van de handel, politiek, media, onderwijs en academici. Het was oorspronkelijk de lingua franca voor het grootste gedeelte van de regio, inclusief Maleisië, en heeft daarom ook veel Maleise invloeden. Het Indonesisch werd voor het eerst gepromoot door de nationalisten in de jaren 20 en het werd tot officiële landstaal verheven na de onafhankelijkheid in 1945. De meeste Indonesiërs spreken meestal ook een van de honderden lokale talen (bahasa daerah), vaak ook als eerste taal. Van de lokale talen wordt het Javaans het meest gesproken als de taal van de grootste etnische groepering. Aan de andere kant worden op het eiland Nieuw-Guinea meer dan 500 Papoea- en Austronesische talen gesproken, op een totaal van 2,7 miljoen inwoners. Het Nederlands werd aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw door hooguit één miljoen Indonesiërs gesproken. Tachtig procent van de bevolking is na 1950 geboren, waardoor het Nederlands in snel tempo uit Indonesië verdwijnt. Tegenover de neergang van het Nederlands staat de opkomst van het Engels, een taal die ook op het middelbaar onderwijs wordt onderwezen. 

 

In het huidige Bahasa Indonesia zijn de talen van de vroegere overheersers nog duidelijk aanwijsbaar. Uit het Portugees komen woorden mentega (boter), nona (juffrouw) en sepatu (schoen). Aan het Nederlands zijn onder andere ontleend: mebel (meubel), bangrut (bankroet), karcis (kaartjes), handuk (handdoek), pinter (pienter) en donkrak (dommekracht). Aan het Engels zijn woorden ontleend als bodigar (bodyguard) en suplai (supply).


tijdzone


Indonesië is een groot land en heeft drie verschillende tijdzones. Sumatra, Java en ZW Borneo is het 6 uur later dan in Nederland; In Oost Borneo, Celebes, Bali en Lombok is het 7 uur later dan in Nederland;  Op de Molukken en Papua is het 8 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd moet in bovenstaande tabel van het tijdsverschil 1 uur worden afgetrokken.


electriciteit


De netspanning is 230 volt. Stopcontacten hebben net als in Nederland twee gaten. Soms hebben ze aardingclippen of een derde rond gat voor “aarding”.


feestdagen


01 Januari    

14 Januari 

31 Januari  

17 Maart       

31 Maart       

18 April         

20 en 21 April          

15 Mei           

27 Mei           

29 Mei           

08 en 09 Juni          

29 Juni t/m 28 Juli  

29 Juli t/m 31 Juli   

15 Augustus            

16 en 17 Augustus

17 Augustus

04 t/m 07 Oktober   

23 Oktober   

25 Oktober   

28 Oktober   

10 November           

25 en 26 December

31 December

Nieuwjaarsdag

“Id-ul-Maulid” (geboortedag Mohammed)

Chinees Nieuwjaar

“Holi”

Hindi Nieuwjaar

Goede Vrijdag

Pasen

“Pattimura” dag

“Lailat-ul-Meraj” (hemelvaart Mohammed)

Hemelvaartsdag

Pinksteren

“Ramadan”

“Id-al-Fitr” (Suikerfeest)

Indie herdenking

“Krishna Janamashtmi”

Onafhankelijkheidsdag

“Eid-Al-Adha” (offerfeest)

“Divali”

“Muharram” (Islamitisch Nieuwjaar)

“Hari Pemuda”

“Hari Pahlawan” (Dag van de Helden)

Kerstmis

Oudejaarsavondzie ook: