Reisverhalen - Indonesië

bromo vulkaan



inleiding


Het is al een mooie rit met het minibusje naar het kleine stadje Cemoro Lawang, eigenlijk het dicht bijzijndste plaatsje waar je kunt komen als je het Bromo-Tennger-Semeru Nationaal Park wilt bezoeken. Ik check in in een van de basic-hostels aldaar en geniet van het prachtige uitzicht vanaf de richel van de Batok, Bromo en Semuru bergen in de verte.

 

Deze laatste is de hoogste vulkaan in Indonesië en ook een van de meest actieve. Samen met wat andere reizigers genieten van we een maaltijd in het restaurant en huur ik nog snel ergens een warme trui want het wordt al behoorlijk koud hier.

 

Omdat er geen verwarming is gaan we allen al snel terug naar onze kamer om vroeg onder de wol te kruipen.


zonopkomst


Ik schrik mij wild als er (afgesproken) rond 03:00 op m’n deur geklopt wordt. Opstaan! Ik pak snel wat spullen bij elkaar en ontmoet even later de Zwitserse herder (andere toerist van gisteren) en nog een ander stel uit Indonesië.

 

Samen zullen we vanmorgen een jeep delen. We hijsen ons in de jeep en ik trek m’n gehuurde gele stoffen jas nog ‘ns aan want het is inderdaad koud. Het is ongeveer een half uur rijden als we stoppen op de berg Pananjakan.

 

Hier staat een hele rits aan jeeps te wachten op een rij. Opeens zien we een kleine glinsteren bol opdoemen; de zon komt op en we hebben hier een prachtig panorama over de Bromo vulkaan met daarachter de opkomende zon. Het lijkt wel een maanlandschap wat steeds duidelijker zichtbaar wordt met het steeds fellere licht. Bromo, wat de eerste vulkaanmond is met z’n 2392 meter hoogte die we zien lijkt voor mij eerder op een boomstronk. Het is zeker niet de hoogste vulkaan hier.

 

Uit de veel hogere Semeru vulkaan komt een wit wolkje die het uitzicht compleet maken. Het kleurenpalet is betoverend en onbeschrijfelijk. Ik moet er overigens niet aan denken dat sommige mensen van veel verder zijn gekomen om dit te zien – die hebben de hele nacht gereden. Onze chauffeur wijst op iets in de zandzee van de vallei – daar gaan we nu heen zegt hij terwijl we weg-gassen.



vulkaanmond


We hebben hier een uurtje gestaan als de chauffeur ons maant weer in te stappen; we rijden naar “Bromo” waar we stoppen bij een aantal gebouwtjes overdekt met riet. Je kunt hier een ritje maken op een paard naar de kratermond of een kop koffie kopen bij een van de kraampjes.

 

M’n aandacht gaat uit naar de verkoopsters achter deze kraampjes die op mummies lijken; geheel ingepakt tegen de kou staan ze hier hun waar aan te prijzen.

 

Dit moet een Hindoe meisje zijn van de grote “Hindoe Tennger” groep die hier woont. Ik besluit zelf naar de rand van de krater te wandelen. Het zijn ongeveer 250 traptreden die je moet nemen die je vanzelf warm maken. Een hele groep toeristen loopt een half rondje over de rand en probeert de krater in te kijken.

 

Je kunt ook genieten van het uitzicht waarbij je veel groenten ziet die verbouwd worden op de andere vulkaanwanden. Het is maar een klein gaatje waar stoom uitkomt. De binnenwanden lijken glad en zijn zwart van kleur. Dat het hier zo maar mis kan gaan bleek nadat hier een aantal maanden later deze vulkaan zo maar uitbarstte; er vielen twee dode (toeristen) en twee andere mensen raakten gewond.   

 

Ik wandel terug naar de jeep waar de rest al op mij zit te wachten. We rijden terug naar “Cemoro Lawang” en ik besluit nog een paar uurtjes te gaan slapen.



tips & advies (2004)


Cemara Lawang heeft geen busstation maar wel een busstop. Het dorp is te bereiken met minibusjes (bemo’s) via eerst naar Probolingo te reizen. Daarna is het nog 28 km naar Sukapura, 14 km naar Ngadisari en tenslotte nog 3 km naar Cemoro Lawang. Het geheel neemt waarschijnlijk zo’n 3,5 uur in beslag.

 

Cemara Lawang – Probolingo – Solo: soms heb je geluk dat busjes direct doorrijden naar Probolingo. Ze doen er dan een uur over (14:00 – 15:00). Om 17:00 gaat er een grote bus richting Solo. Je komt dan om 01:00 aan.


  • Naam : Cemara Indah hotel

Adres : Cemoro Lawang

Prijs : 10.000 Rp (single)

Tel.nr. : 541019

 

Inhoud:

Dit hotel is gelegen aan de rand van de berg en heeft een prachtig zicht op de vulkanen in het park. Het hotel heeft verschillende kamers in zeer uiteenlopende klassen; zo zijn er simpele kamers voor backpackers maar ook met kamers met eigen wc/douche en heet water en zeer luxe kamers met TV.

 

Het mooiste is misschien wel z’n locatie en het restaurant. Deze kijkt namelijk ook uit over de vallei en de verder gelegen vulkanen.



zie ook:




meer links:


Mt Fuji

JAPAN

Niet ver van Tokyo ligt de legendarische en voor Japanners heilige Mt Fuji met prachtig zicht. 

Isla de Ometepe

NICARAGUA

In het zuiden van Nicaragua ligt een groot meer met een zicht op 2 symmetrisch perfecte vulkanen.