Bezienswaardigheden - India

Jaipur




inleiding


Jaipur, de stad van overwinning, is de hoofd- en grootste stad van de Indiase deelstaat Rajasthan. De chaotische stad is een belangrijke toeristische trekpleister met z’n fort op de heuvel, drukke bazaars en fameuze paleizen. Jaipur staat bekend als de roze stad vanwege de vele roze kleurige gebouwen die daar te vinden zijn.

 

Gesticht in de 18e eeuw wordt de stad als poort van de deelstaat Rajasthan beschouwd en kan nogal overweldigend overkomen. In Maart, de “Holi” dag, wordt hier het grootse “Olifanten festival” georganiseerd in het Chaughan stadium.


highlights


De historische binnenstad:

De gehele roze-gekleurde binnenstad is omcirkeld met een hoge dikke oude stadsmuur. Deze omvat drie belangrijke poorten te weten; “Chandpol”, “Ajmer” en “Sanganeri” die allen inmiddels zijn gerenoveerd.

 

Binnen de muren zijn een aantal bazaars aanwezig. In de ommuurde stad zijn een aantal onmisbare bezienswaardigheden aanwezig;

Hawa Mahal:

Jaipur’s meest in het oog springende stadssymbool Hawa Mahal wordt ook weleens het “Paleis der Winden” genoemd. Dit roze zandstenen uit vijf verdieping-tellende gebouw werd in 1799 gebouwd door Maharaja Sawai Pratap Singh.

 

Het is een smal gebouw, wat aan de voorkant bestaat uit veel kleine ramen. Deze ramen zorgden voor een koele wind voor de aanwezige vrouwen van de Maharadja.

 

Dit paleis is gebouwd om de vrouwen de kans te geven om naar het straatbeeld en de processies te kijken zonder zelf gezien te worden (het purdahsysteem).


Iswari Minar Swarga Sal

Vlakbij de Tripolia poort vind je deze in de hemel prikkende “minaret”. Deze werd gebouwd door de zoon van “Jai Singh’s” zoon die liever de dood zelf koos dan te wachten op de oprukkende legers van de “Maratha”.

 

Je kunt de top van de minaret beklimmen en genieten van de prachtige uitzichten op de oude stad.


Jantar Mantar:

Het grootste stenen observatorium ter wereld. Het is opgericht door Sawai Jai Singh, en is een van de vijf observatoria in India. Sawai Jai Singh was erg geïnteresseerd in wetenschap en technologie, met name in astronomie. Het observatorium ligt vlak bij de ingang van het City Palace.

 

Er zijn 18 instrumenten, waarvan de meeste nog steeds werken. Je kunt hier een interessante rondleiding krijgen.



Stadspaleis:

Het Koninklijke paleis is een groot complex met gebouwen, binnenplaatsen en tuinen. De buitenmuren zijn ooit gebouwd door “Jai Singh” al is de rest meer recent, sommige zelfs van de 20ste eeuw. Het is gebouwd in een mix van “Rajasthani” en “Mogol” architectuur en heeft twee ingangen.

 

Het bestaat uit de Mubarak Mahal, het welkomst paleis wat een receptieplaats is voor bezoekers. Andere bezienswaardigheden is het Maharaja Sawai Mansingh museum (met o.a. veel Koninklijke kostuums), het wapenmuseum en Diwan-i-Am.

 

Achter het grote binnentuin ligt het zeven tellende verdieping Chandra Mahal waar de Maharadja woonde – deze is helaas niet open voor het publiek.


Andere bezienswaardigheden:

Het “Central” Museum, het Nahargarh (het tijgerfort), de Koninklijke Gaitor (tombes van o.a. Maharadja “Jai Singh II”), “Galta” (de Goden- of apentempel) en de Laxmi Naryan tempel (Birla Mandir) wat een van de mooiste tempels van Jaipur.

 

Op zo’n 15 km van het centrum ligt het Jaigarh fort (in het fort bevindt zich 's werelds grootste kanon op wielen).



geschiedenis


De stad is gesticht in 1727 door de maharaja Jai Singh II (1693-1743), aan wie Jaipur zijn naam te danken heeft. Jai Singh II was maharadja over het gelijknamige vorstendom Jaipur (in verschillende perioden ook Dhundhar, Kachwaha of Amber genoemd).

 

Hij verplaatste zijn hof vanuit het naburige Amber, dat op 11 kilometer van Jaipur ligt.

 

Jaipur moest dienen als nieuwe, meer prestigieuze hoofdstad, omdat de heuvelstad Amber de groeiende bevolking niet langer kon opvangen. De maharadja raadpleegde verschillende boeken en schakelde de Bengaalse stadsplanner Vidyadhar Bhattacharya in om de stad aan te leggen.

 

Als gevolg heeft de binnenstad een strak stratenpatroon met relatief brede verkeerswegen. Bhattacharya hielp maharadja Jai Singh II ook bij de aanleg van het koninklijk paleis in het centrum van de stad, en de tegenwoordig wereldberoemde sterrenwacht (de Jantar Mantar). In het midden van de 19e eeuw was de binnenstad te klein geworden voor de groeiende bevolking.

 

Onder maharadja Ram Singh II werd begonnen met de aanleg van wijken buiten de stadsmuur. Ter gelegenheid van het bezoek van de prins van Wales in 1876 werd de stad roze geschilderd, traditioneel de kleur van de gastvrijheid onder de Rajputs. De Albert Hall in de nieuwe stad werd gebouwd ter gelegenheid van hetzelfde bezoek.



tips & advies (2004)


Het vliegveld van Jaipur ligt 12 km ten zuiden van het centrum. Centraal gelegen, iets ten zuidwesten van het oude centrum ligt het treinstation. Ook is hier het treinreserveringskantoor aanwezig. Indien je kaartjes voor dezelfde dag nodig hebt kun je beter naar het loket in het treinstation wandelen.

 

Ruim een kilometer ten noorden van het treinstation ligt het busstation van Jaipur. Ook hier is een reserveringskantoor aanwezig.

 

Jaipur – Ranthambore NP: er gaan verschillende treinen per dag naar het “Ranthambore NP”. Er gaat zeker een trein om 10:45 die aankomt in Sawai Madhopur om 13:30.


  • Naam : Karni Niwas

Adres : C5 Motilal Atal Marg

Prijs : 200Rs (single)

Tel.nr. : 2365433

Email : karniniwas@hotmail.com

 

Inhoud:

Dit vriendelijke hostel ligt achter het “Neelam” hotel en is misschien wel het leukste, beste hostel in deze prijsrange. De terrassen staan vol bloemen en planten en je kunt hier afdingen als het niet zo druk is. Het ligt perfect centraal tussen het treinstation en de oude ommuurde stad in. 

 

TIP:

Je kunt hier ook slapen in het treinstation mocht je echt heel vroeg (of laat) moeten vertrekken.



zie ook:




meer links:


İshak Paşa Paleis

TURKIJE

Het Ishak Pasa paleis is een mengsel van Osmaanse, Perzische en Seldsjoekse bouwstijlen.

Hue

VIETNAM

De verboden stad van Hue waar ooit de residentie van de koninklijke familie heeft gewoond.