Bezienswaardigheid - India

hampi




inleiding


Hampi is een dorp in de Indiase deelstaat Karnataka, waar vlakbij een grote verzameling ruïnes is. De naam van het dorp is ontleend aan Hampanna, een van de namen van Parvati, de echtgenoot van Shiva. De ruïnes vormen de resten uit de 15e eeuwse stad Vijayanagar, de hoofdstad van het Vijayanagarrijk.

 

Naast deze oude vaak vervallen bouwwerken bevind je je in een wereld van bananenplantages, grote rotsblokken en gifgroene rijstvelden. Aangezien Hampi door de jaren heen een behoorlijk portie toerisme heeft gekend is het dorp van alle gemakken voorzien.

 

Desalniettemin heeft het toch z’n relaxte sfeer weten te behouden. De site is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Er worden nog steeds opgravingen gedaan door de Archeological Survey of India en o.a. UNESCO.


highlights


Er staan tientallen tempels en andere bouwwerken op het immense complex van “Hampi”. Hier volgen de belangrijkste:

Hampi bazaar

Een van de oudste tempels van Hampi is de Virupaksha of Pampavathi tempel daterend uit de 15e eeuw. Deze is dus ouder dan het Vijayanagara Koninkrijk en bevat o.a. beelden ter ere van “Shiva” en “Pampa”.

 

De entree van het geloofsgebouw bevat een toren van niet minder dan 50 meter hoog en torent overal boven uit en is dus niet te missen. Deze tempel wordt nog steeds actief gebruikt.

 

Met een beetje geluk is Lakshmi, de tempelolifant aanwezig om je een gelukkig leven te schenken. Vlakbij kun je de Hemakuta heuvel oplopen om een prachtig zicht te krijgen over de bazaar en z’n omgeving. Ook staan hier op de gladde platen van de heuvel wat ruïnes van (Jain) tempels.  

 

Als je richting Vitalla (zie onder) wandelt en rechtsaf slaat kom je bij het Sule bazaar terecht. Een vaak helemaal verlaten terrein wat iets weg heeft van een Romeins marktcomplex. Pilaren aan weerszijden met een stenen binnenplaats. Aan het einde van het complex staat de Achyutaraya tempel.


Vitalla tempel(complex)

Dit is wellicht het meest populaire en bekende tempelcomplex van de ruïnes van Hampi. Een van de meest bekende delen van de tempel is de iconische stenen strijdwagen midden op het terrein.

 

Ook kun je de mythische “muziek” pilaren zien; de Britten die niet geloofden in deze legende hakten een pilaar door tweeën om te kijken waar de muziek vandaan kwam om alleen een holle ruimte te zien.

 

Het prachtig gepreserveerde complex is gebouwd in de 16e eeuw. ’s Avonds is de gehele tempel verlicht waardoor de unieke architectuur het tijdens de zonsondergang nog een extra dimensie krijgt. Je kunt hier komen door het grote brede zandpad te nemen en zo’n 2 km door te lopen. De weg naar de tempel toe werd in de oudheid gebruikt als paardenmarkt.

 

Je kunt aan weerszijden van de weg nog de ruïnes van de markt zien. In de tempel zelf kun je beelden herkennen van Perzische paard verkopers. 


Koninklijk complex

Dit gedeelte van het Hampi complex ziet er heel anders uit omdat de stenen veelal gebruikt zijn voor het bouwen van de tempels. Hier kun je o.a. de Zenana omheining zien en de “olifantenstallen”. In dit laatste complex staat ook de prachtig versierde lotus tempel die gebouwd is in een mix van Hindoe en Islamitische stijlen.

 

De stal zelf is een complex van koepels boven de Koninklijke olifanten. Even verderop kun je de ondergrondse Shiva Viruspaksha tempel bekijken maar ook even gaan kijken naar de baden van de Koningin.



Anegundi 

Juist ten noorden van de rivier kun je een bezoek brengen aan de ruïnes van de gefortificeerde vesting van Anegundi. Deze bouwwerken zijn ouder dan die in Hampi en herbergen een magische plek waar (nog) weinig andere (Westerse) toeristen komen.

 

De gehele muur staat nog overeind en je kunt hier ook op eigen houtje een aantal tempels bezoeken.

 

Een daarvan staat boven op de Anjanadri heuvel en heet Hanuman; kijk wel uit voor de vele loslopende aapjes die hier niets vermoedende toeristen “aanvallen”.


geschiedenis


De eerste historische vestigingen rond Hampi dateren uit de 1e eeuw voor Christus al hebben sommige geschiedschrijvers hier twijfels over. In 1336 werd de stad Vijayanagar gesticht en groeide zo snel in de daaropvolgende eeuwen dat het een van de grootste Hindoe koninkrijken werd uit de Indiase geschiedenis.

 

In de 16e eeuw leefden hier zo’n half miljoen mensen in een gebied van 650 km2 en werd het door zeven rijen van fortificaties beschermd. Er werd handel gedreven en de drukke bazaars waren het middelpunt van internationale handel. Toch kwam hier halverwege de eeuw een einde aan door een oorlog met een aantal sultans van buitenaf.

 

De zeer centraal gelegen stad werd totaal vernietigd door de moslim aanvallers. Nu wordt er een hele andere oorlog uitgevochten; die tussen de huidige bewoners van dit immense gebied en de mensen die de ruïnes willen beschermen.

 

Ondanks het feit dat het gebied in 1986 op de UNESCO werelderfgoed lijst terecht kwam, staan maar 58 van de 550 monumenten op de precieuze lijst. 



tips & advies (2008)


Er is vlakbij de bazaar een stoffig veldje waar de bussen stoppen. Er schijnen bussen naar andere plekken te gaan dan “Hospet” maar ik zou er niet op gokken. De bussen naar “Hospet” gaan elk half uur en nemen zo’n 30 minuten in beslag. Prijs is 10 Rupee.

 

Hampi – Hospet - GOA: er gaan bussen direct van “Hospet” (zie boven) naar Goa (Panaji). Van November tot Maart (hoog seizoen) kun je een nachtbus (sleeper) boeken voor 580 Rupees. Deze trip is zeer populair dus wel even reserveren.


Natuurlijk heb je in het centrum (de lange stoffige straat) van Hampi voldoende eetgelegenheden. Ikzelf heb vaak gekozen voor een maaltijd in m’n hostel (zie onder); je kunt vragen of ze de “tandoori” gril aanzetten maar het “gewone” eten op de kaart is net zo goed.

 

Op een middag ben ik met wat mensen naar de “Mango tree” gegaan – gelegen in het midden van een bananenplantage hangt hier een sfeer alsof er geen problemen in de wereld zijn. Heerlijk om een middagje door te brengen. TIP: neem je boek mee.


  • Naam : Hostel Goutami

Adres : Virupapur Gaddi

Prijs : 250 R

 

Inhoud:

Om dit hostel te bereiken zul je eerst de rivier over moeten steken vlak achter Hampi bazaar. Er is hier een strook land tussen een stoffig voetpad en de rivier waar een aantal hostels zijn gelegen. Het is hier een stuk rustiger en relaxter dan in het dorpje aan de overkant en dat is bij dit hostel niet anders.

 

Een groot terrein met kleine hutjes met rieten daken en muskietennetten. Er is een groot restaurant dat ook dient als relaxruimte. Er staan wat stoeltjes en tafeltjes maar het is grotendeels “gevuld” met matrassen op de grond met kleine tafeltjes ertussen. Je kunt hier heerlijk eten (ontbijt, lunch en diner). Een tafel dient als receptie.

 

Het personeel is super. De hutjes hebben een eigen wc en douche en zijn prima in orde. Je hebt een 2persoons bed.


Het gaan naar Hampi is zeer zeker aan te raden; het is toeristisch en het kan heel druk worden. Aan de andere kant kun je kiezen voor een eigen route over de vele geitenpaden die er liggen. Ga ’s morgens vroeg en ’s middags laat maar denk om de boten (ferry’s) die na donker niet meer (terug)gaan.

 

Het gebied is vrij groot en het is mogelijk om de grote drukte te mijden op de populaire bezienswaardigheden na. Een van de leukste dingen is om met een bootje (een half ei) naar de overkant te varen – een belevenis op zich.

 

Je kunt een combi ticket kopen voor 5 dollar voor de Vitalla tempel, de Zenana omheining en de olifantenstallen. Bij het kleine Archeologische Museum kun je een boekje kopen met een plattegrond. Dit is tevens een prima startpunt voor de bezichtiging.



zie ook:




meer links:


Bagan

MYANMAR

Bagan is een van de vroegere hoofdsteden van Myanmar, en bevat honderden tempel ruïnes. 

Polonnaruwa

SRI LANKA

Polonnaruwa is een van de oude koningssteden van Sri Lanka met talloze tempels en ruïnes zien.