Bezienswaardigheid - India

goa (provincie)




inleiding


Goa is de kleinste maar bekendste deelstaat van India en staat bekend om z’n populariteit van vooral Westerse backpackers. De staat was eeuwenlang, van 1510 tot 1961 een kolonie van Portugal en de hoofdstad van het Portugese koloniale imperium in het Verre Oosten.

 

In geen ander deel van India is het verleden nog zo merkbaar; een kwart van de mensen hier zijn Christenen, een minderheid spreekt nog Portugees en de staat kent tientallen (Katholieke) kerken. Maar vergis je niet de staat is alles maar behalve een Westerse kolonie.

 

Het is tegenwoordig een goede mix met Hindoetempels, prachtige stranden met resorts maar ook met (oude) hippies en een combi van Christelijke gebedsgebouwen en leuke steden in Indiase stijl. De grootste opgave zal zijn wel “strand” dorpje kiest om te vertoeven.


highlights


Panaji:

Panaji is de hoofdstad van Goa en heeft een stedelijke bevolking van rond de 60.000 mensen.  Vaak genoeg wordt de stad door toeristen alleen aangedaan om het te gebruiken als “transporthub” maar dit is eigenlijk zonde.

 

De hoofdstad is een mix van kerken, smalle straatjes met een bijna Latijns Amerikaanse sfeer, Indiase geuren en prachtige architectuur. Het klapstuk is het oude Portugese kwartier. Je kunt de stad goed gebruiken om “oud-Goa” te bezichtigen (zie onder).  

 

Oud-Goa:

Oud-Ga is bekend om haar Portugese koloniale gebouwen, een overblijfsel van de eeuwenlange Portugese overheersing. Groter en even belangrijker als Londen en Lissabon was dit de hoofdstad van de Portugese koloniën in Azië.

 

Belangrijkste gebouwen zijn de Se kathedraal, een van de grootste in z’n soort in dit continent en de basiliek of Bom Jesus. Vanuit toeristisch oogpunt is dit de belangrijkste site in Goa die je het beste kunt bezoeken d.m.v. een dagtrip vanuit Panaji.



Arambol, Colva en Palolem

Aan kleine “hippie” met prachtige zandstranden met kleine kustdorpjes geen gebrek in Goa. Arambol ligt helemaal in het noorden tegen de Arabische Zee aan en is het meest rustige van de drie. Een mooi zandstrand in een soort van baai met het grootste aantal “Westerse” lokalen en oude hippies.

 

Kleine nog niet uit de voegen gebarste strandtenten met een relaxte sfeer. Colva is het meest ontwikkeld van de drie en heeft een keur aan toeristische faciliteiten; grote hotels met “package” deals en een stroom van toeristen van over de hele wereld. Het strand is breed en lang maar vond het stadje wel sfeer missen.

 

Helemaal in het zuiden van Goa ligt Palolem en laten we die de meest idyllische noemen van de drie. Een prachtige baai, hoge wuivende palmbomen en vele gekleurde houten huisjes aan de kust. Prachtige vakantiehuisjes in de omringende heuvels.



geschiedenis


Rond 2200 voor Christus woonden er waarschijnlijk al mensen in de huidige deelstaat Goa. Goa was, net als de rest van de Konkan, in de Oudheid een belangrijk internationaal handelscentrum met betrekkingen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en zelfs met het machtige Romeinse Rijk.

 

Goa verschilde in cultureel opzicht niet van de rest van de Konkan tot de komst van de Portugezen, die de grotendeels hindoeïstische bevolking tot het christendom bekeerde. Het gebied maakte tot die tijd deel uit van verschillende grote rijken. Na het uiteenvallen van het Bahmanidenrijk in 1490 behoorde het aan de sultan van Bijapur.

 

Ook is het gebied nog even onderdeel geweest van het machtige “Vijayanagar” Koninkrijk (zie Hampi). De havens werden belangrijke plaatsen waar de Arabische hengsten voor de cavalerie aan land kwamen.

Aankomst der Europeanen

De Portugezen arriveerden in het begin van de 16e eeuw op de westkust van India. Ze waren vooral geïnteresseerd in de specerijenhandel en gebruikten de natuurlijke havens en rivieren hiervoor. De Portugezen veroverden onder leiding van Afonso de Albuquerque in 1510 Goa Velha. Ze maakten het tot hoofdstad van Portugees-India en meer in het algemeen van de Portugese bezittingen in Azië.

 

In het kielzog van de militairen en handelaren arriveerde ook de katholieke Kerk die erop gebrand was de Goanen te bekeren. Geleidelijk aan breidden de Portugezen hun gebied uit tot een kolonie die een gebied ter grootte van enkele duizenden vierkante kilometers besloeg.

 

Een poging van de sultan van Bijapur om het gebied terug te winnen in 1570 slaagde niet, hoewel de Portugezen wel teruggedreven werden. In 1583 zeilde in het gevolg van Vincente de Fonseca, de pas aangestelde aartsbisschop van Goa, de Nederlandse cartograaf Jan Huygen van Linschoten naar Portugees-India. 

 

Hij legde zijn observaties vast in het geschrift Itinerario dat de basis vormde voor de expansie van de Nederlanders in Azië. Ze zouden de Portugezen uit grote delen van dat werelddeel verdrijven.

 

Hollandse blokkade

Vanaf 1636 werd de haven van Goa gedurende ongeveer acht jaar geblokkeerd door Nederlandse schepen waardoor de uitvoer van peper naar Lissabon werd belemmerd, het gebied werd echter nooit veroverd. 

 

In de 18e eeuw werden zij bijna verslagen door de binnenlandse krachten van “Marathas” die op een goed moment het hele centrum van India in handen hadden. Ook werd het tijdelijk bezet door de Engelsen tijdens de Napolitaanse oorlogen.

 

Het Portugese bestuur over de regio duurde meer dan vier eeuwen, tot 1961. Op 18 en 19 december 1961 viel het Indiase leger Goa binnen om de Portugezen in twee dagen uit het gebied te verjagen. De soevereiniteit van het gebied werd overgedragen aan de Indiase staat. 

 

Naast Goa werden in dezelfde tijd ook de gebieden Daman en Diu veroverd op de Portugezen. Deze drie gebieden werden samengevoegd tot het unieterritorium Goa, Daman en Diu. Sinds de verdrijving van de Portugezen is het Portugees niet meer de onderwijstaal en is ze in het openbare leven verdrongen door Marathi, Konkani en Engels.



tips & advies (2008 en 2009)


Goa heeft een (internationaal) vliegveld (Dabolim) en ligt zo’n 30 km ten zuiden van hoofdstad Panaji. Treinen vertrekken veelal van het belangrijke Madgaon station in Margao. Gebruik wordt gemaakt van de “kust” treinrails Konkan tussen Bombay in het noorden en Mangalore in het zuiden. Lange afstandsbussen vertrekken meestal vanuit Panaji, Margao, Mapusa en Calangute.

 

Panaji – Old Goa: constant rijden er bussen vanaf het busstation in Panaji naar Old-Goa. De rit duurt zo’n klein half uurtje en kost 7 Rupee.

 

Panaji – Mapusa – Arambol: je zult eerst met een bus naar Mapusa moeten (vanaf het busstation); 30 minuten voor 10 R. Daarna kun je gemakkelijk overstappen (reis wel ’s morgens) op een bus naar Arambol – deze trip duurt ook ongeveer een half uurtje en kost 15 Rupee.

 

Panaji – Margao – Colva Beach: Voldoende bussen rijden er vanaf busstation Panaji naar Margao wat een belangrijke “transporthub” is in Goa. Je betaalt 25 Rupee voor deze reis die een uurtje in beslag neemt. De bussen van en naar Colva staan op Kadamba station terwijl die uit Panaji een 1,5 a 2 km verderop staan. De laatste 10 km doe je in 20 minuten in de bus; deze rit kost ongeveer 10 Rupee.

 

Margao – Mangalore: als je Goa wilt verlaten en je wilt richting Kerala kun je het beste de trein nemen naar “Mangalore” en daar een andere trein nemen. De prijs is 207 Rupee en de reis duurt zo’n 5 uur.


Goa is de plek waar je echt gegrilde vis moet proberen. ’s Morgens kun de boten zien binnenkomen op het strand. Een paar uur later als je ligt te bakken in de zon op het hete zand komen verschillende verkopers van vis langs met verschillende vissen op een plaat.

 

Je maakt een prijs en ’s avonds krijg je tijdens het diner die vis heerlijk gegrild op je bord. Voorbeelden zijn de gegrilde “Kingfisher” vis of de gegrilde “crock” vis.


  • Naam : Hostel Ark (Arambol)

Prijs : 300 Rupees

 

Inhoud:

Ergens verstopt tussen de huizen in het dorpje Arambol is dit “hippie-achtige” hostel gelegen. Een klein open complex wat lijkt op een tuin met een houten tuinhekje eromheen met een aantal houten hutten. Het ligt op 100 meter van het strand en je kunt tussen wat gebouwen door via een strandtent je handdoekje zo neerleggen.

 

Aan het begin van het hek staat een hutje met een soort van receptie. De douches en wc’s zijn achterin in een andere hut aanwezig. Enige nadeel vond ik dat de hutten zeer gehorig zijn; als je geluk hebt met je buren heb je een supertijd ook omdat je op je eigen terrasje voor je hut heerlijk kunt zitten.

 

  • Naam : Hostel Caroline Rooms (Colva Beach)

Adres : Colva Beach Road

Prijs : 300 Rupees

 

Inhoud:

Omdat ik in Colva Beach was tijdens de feestdagen waren m’n opties beperkt qua het zoeken van een (betaalbaar) hostel. Na even rondvragen kwam ik bij een hostel terecht achter de doorgaande weg iets van het strand vandaan. De kamer was verre van super maar wel goedkoop.

 

Je moet door wat tuinen heen om er te komen waar ook wat honden los lopen. Je hebt wel een eigen douche en wc en als je even door het stof heen kijkt is het een prima kamertje waar het zeer rustig is omdat je waarschijnlijk de enige bent die hier overnacht.


Goa staat bekend om het “Costa Brava” in India of misschien wel in Azië. Ik heb een aantal toeristische sites aangedaan aldaar en al komt het af en toe in de richting, toch ben ik een andere mening toegedaan. Ik vond zeer zeker dat de Indiase mix die over de deelstaat hangt (ook over de kustplaatjes) aanwezig is en hopelijk zal blijven.

 

Er worden housefeesten gehouden, jongeren maken er af en toe een potje van (wat de lokale bevolking totaal niet begrijpt en ook verafschuwt, ondanks het geld wat zo binnen stroomt) en ik hoop dat er in de toekomst een juiste balans wordt gevonden.

 

Het zou zonde zijn als dit oord veranderd in een soort Westerse feestkolonie.



zie ook:




meer links:


El Nido

FILIPIJNEN

El Nido is de ideale toegangspoort vormt naar de mooie archipel voor de kust van Palawan. 

Ton Sai

THAILAND

Ton Sai is te bereiken via een junglepad vanuit Railay, een ander gehucht in de Andaman, Thailand.