PRAKTISCHE INFORMATIE - Georgië

* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

paspoort en visa


Voor inwoners van de EU (waaronder Nederland) wordt een visum gewoon verstrekt bij aankomst. Een geldig paspoort (wat minimaal nog zes maanden geldig is) is voldoende.


ambassades


  • De Georgiaanse ambassade in Nederland: Groot Hertoginnelaan 28, Den Haag, Tel.nr. 070 302 9080 ;
  • De Nederlandse ambassade in Georgië: Sheraton Metechi Palace Hotel 20, Telavi Street, Tbilisi, Tel.nr. +995 32 2276200, emailadres: tbi@minbuza.nl.

geldzaken


Munteenheid:

  • Lari (GEL)

Bankpas:  

  • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo;
  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden;
  • Er geldt een limiet per dag.

Creditcard:  

  • Creditcards worden in de hoofdstad, in sommige hotels, restaurants en winkels, geaccepteerd.

Geldautomaten:  

Geld wisselen:  

  • Euro's, roebels en Amerikaanse dollars kunt u zowel bij de banken als bij speciale wisselkantoren wisselen;
  • Voor het wisselen van andere valuta kunt u alleen bij de bank terecht.

Bijzonderheden:  

  • Neem naast een creditcard en travellercheques ook voldoende contant geld in kleine coupures mee;
  • Betaling met contant geld heeft de voorkeur;
  • Travellercheques, bij voorkeur in euro's of Amerikaanse dollars, kunnen beperkt worden ingewisseld;
  • Bovenstaande gegevens hebben geen betrekking op Abchazië en Zuid-Ossetië, de facto onafhankelijk van Georgië. Abchazië en Zuid-Ossetië gebruiken de Russische roebel (RUB). Raadpleeg uw bank of creditcardmaatschappij over de gebruiksmogelijkheden van uw bankpas en creditcard in Abchazië en Zuid-Ossetië. Van de officiële munteenheid van Abchazië, de apsar, zijn geen biljetten gedrukt, alleen munten geslagen die in de praktijk niet gebruikt worden omdat de actuele waarde hoger is dan de nominale waarde.

gezondheid


Het grootste deel van de gezondheidszorg in Georgië is in handen van de overheid en die staat er economisch gezien slecht voor. Voor vele basisvoorzieningen ontbreekt het geld. Gezondheidszorg, laat staan geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg, heeft geen prioriteit. De laatste jaren zit hier wel verbetering in maar het niveau van gezondheidszorg is (nog) zeker niet hetzelfde als in Nederland.


vaccinaties


In Georgië zijn geen vaccinaties verplicht. Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Georgië aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Georgië.  Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Georgië inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Georgië vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.

 

Malaria preventie:  

Er komt in Georgië malaria voor, van juni tot en met oktober in het oostelijke grensgebied met Azerbaidjan. Je kunt volstaan met anti-muggenmaatregelen, malariatabletten zijn niet nodig. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET Is aan te raden, evenals het gebruik van een muskietennet. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.


veiligheid


In Tbilisi en grotere steden zijn protestacties van oppositiepartijen mogelijk. U wordt geadviseerd locaties waar samenscholingen en demonstraties plaatsvinden te mijden. Waakzaamheid in het verkeer is noodzakelijk omdat de verkeersregels niet altijd goed worden nageleefd, het is veiliger ’s nachts niet te reizen.  U dient rekening te houden met het feit dat er wereldwijd een terrorismedreiging bestaat. Hoewel er sprake is van wijdverbreid wapenbezit is er relatief weinig criminaliteit. Georgië ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Aardbevingen kunnen voorkomen. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie kunt u vinden op http://earthquake.usgs.gov/. Bij zware regenval of smeltende sneeuw komen er landverschuivingen voor. Aanvullende informatie betreffende een verblijf in Georgië kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Tbilisi. Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen. 

 

Onveilige gebieden

Als gevolg van de feitelijke afscheidingen van enkele regio’s die sinds het conflict in augustus 2008 niet meer onder de invloedsfeer van Georgië vallen, worden alle reizen naar bepaalde gebieden ontraden: te weten Abchazië en Zuid-Ossetië en niet-essentiële reizen naar de directe omgeving van de feitelijke scheidingslijn met Georgië. De landsdelen Abchazië en Zuid-Ossetië vallen niet meer onder de directe invloedsfeer van Georgië en zijn nagenoeg afgesloten voor internationaal verkeer. De binnenlandse veiligheidssituatie in Abchazië en Zuid-Ossetië is instabiel en blijft gevaarlijk door het risico op incidenten bij de bestandslijn. Er vinden aanhoudingen plaats en er wordt van tijd tot tijd geschoten. Geadviseerd wordt checkpoints van Russische grenstroepen en militia die zich in de genoemde onveilige gebieden bevinden te mijden. Het is niet mogelijk om consulaire bijstand te verlenen in Abchazië en Zuid-Ossetië. Doorreizen vanuit Rusland naar Georgië via Abchazië wordt door Georgische autoriteiten aangemerkt als illegale grensoverschrijding, waarop een maximale gevangenisstraf van één jaar staat. Voor buitenlanders wordt daarbij geen uitzondering gemaakt. Doorreizen via Zugdidi naar Svaneti is zonder problemen mogelijk. De grensovergang bij Kazbegi en Zemo Lars is in beginsel opengesteld voor transitverkeer van reizigers met geldige Russische visa, maar u wordt geadviseerd zich goed te informeren over de actuele (veiligheids)situatie alvorens af te reizen naar de grensgebieden in Zuid-Rusland (Ingushetia, Tsjetjenië en Dagestan). Ook bij reizen naar afgelegen en dunbevolkte gebieden, zoals bijvoorbeeld Svaneti en Tusheti wordt u geadviseerd om u goed voor te bereiden alvorens af te reizen. Het is beter een ervaren en betrouwbaar reisbureau of gids in de arm te nemen.


taal


Het Georgisch is de officiële taal van Georgië en wordt door ca. 70% van de inwoners gebruikt als eerste taal. Het is door linguïsten tot nu toe niet gelukt om een relatie te leggen tussen het Georgisch en welke andere taal of taalfamilie dan ook, zelfs niet binnen de Kaukasische talen. De Kaukasische talen zijn dan ook meer geografisch dan als taalkundig gegroepeerd. 

 

De Georgische talen, die ook Kartveelse talen of Zuid-Kaukasiche talen genoemd worden, is een taalfamilie die wordt gevormd door het Georgisch, het Mingrelisch, het Laz en het Svan. Het Georgisch is de belangrijkste Kartveelse taal (ca. 3,5 miljoen sprekers), heeft een literaire traditie van bijna 15 eeuwen en is daarmee een van de oudste nog levende talen ter wereld. Het Mingrelisch wordt gesproken langs het centrale en zuidelijke kustgebied van de Zwarte Zee, voornamelijk in Samegrelo (Zuid-Ossetië). Het Laz wordt voornamelijk gesproken in de gebieden die tegen Noordoost-Turkije aanliggen. Het Svan heeft geen alfabet en wordt voornamelijk gesproken door bergbewoners van Svaneti. Het Svan lijkt nog het meest op het oud-Kartveels. Enkele regionale dialecten zijn het Imeruli (gesproken in Imereti), het Rachuli (Racha), het Guroeli (Goeria), het Khakoeri (Kakhetië) en het Acharoeli (Adjarië). Enkele dialecten worden alleen in afgelegen bergregio's gesproken, waaronder het Pyavi, het Khevsoereti, het Toesheti en het Mtioeleti. 

 

Er is geen linguïstische relatie met het Russisch hoewel deze taal door de meeste mensen gesproken en verstaan wordt, vooral door minderheidsgroeperingen die het Georgisch niet machtig zijn. Het Engels wordt als twee of derde taal voornamelijk door de jongere generatie gesproken en verstaan en dan alleen nog maar in Tbilisi en andere grote steden. Hoe het Georgische schrift is ontstaan is nog niet duidelijk. In de autonome republiek Abchazië spreken nog ongeveer 90.000 mensen het Abchasisch dat sinds 1991 grondwettelijk als de officiële staatstaal beschouwd wordt. Het Abchazisch is een lid van de Noordwestelijk-Kaukasische taalfamilie waartoe ook het Circassisch en het Ubykh behoort. Het Abchazisch is niet verwant aan het Georgischen het alfabet bestaat sinds 1862. Het Ossetisch, gesproken door etnische Ossetiërs, wordt in verschillende delen van Georgië gesproken, maar vooral in Zuid-Ossetië. Deze taal is lid van de Iraanse taalfamilie.


tijdzone


In Georgië is het 3 uur later dan in Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 2 uur later.


electriciteit


De netspanning is 220 volt. Stopcontacten hebben net als in Nederland twee gaten. Soms hebben ze aardingclippen of een derde rond gat voor “aarding”.


feestdagen


13 januari

08 maart       

09 april         

09 mei         

01 juni          

28 augustus

14 oktober    

23 november

06 december

Orthodox Nieuwjaar (Christendom)

Internationale Vrouwendag

Herstel van de onafhankelijkheid

Dag van de overwinning

Internationale Dag van het Kind (Kinderdag)

Orthodox Maria Tenhemelopneming (Christendom)

Svetitshovloba (Christendom)

Giorgoba

Sint Nicolaas (Christendom)



zie ook: