Bezienswaardigheden - Frankrijk

sedan




inleiding


Sedan is een leuke stad aan de rivier de Maas in de Franse Ardennen. De stad staat vooral bekend om het Kasteel, het grootste militaire fort van Europa. Deze imposante vesting werd in de 15de eeuw gebouwd. De door grachten omgeven muren zijn 30 meter hoog en vormden voor veel belagers een te hoog obstakel.

 

Het kasteel heeft meerdere keren een belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld. Zo capituleerde Napoleon III in het Château Fort tijdens de Frans-Duitse Oorlog van 1870. Zijn leger van 100.000 Fransen was wekenlang belegerd door 250.000 Pruisen. Je kunt het kasteel bezoeken en aan de hand van een plattegrond een groot deel van het fort verkennen.

 

Dit is dan ook dé bezienswaardigheid van de stad. Toeval of niet, in de Tweede Wereldoorlog zou Sedan weer een hoofdrol spelen in de teloorgang van de Geallieerde linies die hier werden doorbroken en het Frans-Engelse leger in Belgie omsingeld werd.

 

De stad heeft meer te bieden; zo is de Saint Charles kerk zeker de moeite waard. En in de directe omgeving zijn mooie fiets- en wandelroutes te maken. De Franse Ardennen zijn niet ver en natuurlijk zijn er de Franse hoogstandjes in de keuken.  


highlights


Kasteel van Sedan:   

Het kasteel van Sedan hoort tot de grootste vestingen van Europa met 7 niveaus. Aanvankelijk stond op deze plek enkel een Benedictijnse kerk. In de 15de-eeuw werd er een versterkt en volledig ommuurd landhuis bijgebouwd.

 

Later werd bestand gemaakt tegen aanvallen van artillerie, een nieuwigheid in die tijd. Muren werden hoger en dikker gemaakt, terrassen voor kanonnen aangelegd en een ‘ringweg’ waarover de verdediging zich snel kon verplaatsen.

 

De eeuwen erop werd het bastion verder uitgebreid tot een vestingwerk en onderkomen voor een heel garnizoen.  In 1699 liet de meesterfort-bouwer “Vauban” aanpassingswerken uitvoeren afgestemd op de nieuwere artillerie. Het kasteel was de verblijfplaats van  de heren, later prinsen van Sedan die ook hertog van “Bouillon” waren. In 1650 werd het prinsdom Sedan aangehecht bij Frankrijk en kwam er een gouverneur voor Frankrijk aan het hoofd van het prinsdom Sedan.

 

In het interactieve museum van het kasteel wordt ruim aandacht besteed aan de belangrijkste veldslag uit de historie van de streek: de Slag van Sedan 1870. Toen stonden de legers van Frankrijk en Pruisen tegenover elkaar met honderdduizenden soldaten. De Pruisen zouden deze bloedige veldslag winnen, waarbij Napoleon III gevangen werd genomen. Na de veldslag van 1870 onderging Sedan en het kasteel een enorme verandering.

 

Van alle bastions en versterkingen in de omgeving van Sedan, lieten de Pruisen alleen het kasteel overeind staan. Als bezoeker kun je het complex ontdekken met een boekje of een audioguide. Je krijgt er onder meer een kijkje in het dagelijkse leven van de prinsen, jonkvrouwen, soldaten en bedienden die hier ooit leefden.

 

Anno nu is het leger vertrokken en dient de burcht behalve als belangrijke bezienswaardigheid van de stad en de Franse Ardennen, ook als toeristisch informatiepunt en is er een hotel gevestigd: Château Fort de Sedan.

 

Website: www.chateau-fort-sedan.fr


Andere bezienswaardigheden:

Naast bovenstaand kasteel kun je o.a. ook de Saint Charles kerk of de Dijonval bezoeken in de stad. Deze laatste was in het verleden een van land's belangrijkste textielfabrieken. Het kleine centrum van Sedan is een leuke plaats waar je heerlijk doorheen kunt struinen met talloze leuke terrasjes.

 

Tenslotte kun je ook het museum van La Derniere Cartouche bezoeken in het nabijgelegen Bazeilles. Dit museum herdenkt de helden die de stad Bazielles hebben verdedigd tijdens de Slag van Sedan van 1870. Napoleon III werd gevangen genomen en tekende in Donchery de overgave van zijn leger.

 

In het museum kunt u onder meer de kostuums bewonderen die de soldaten destijds droegen, evenals de gebruiksvoorwerpen en de wapens die zij bij zich droegen.


geschiedenis


Inleiding

Sedan zou twee keer in de militaire geschiedenis van Frankrijk een negatieve rol spelen. En twee keer was Duitsland (de eerste keer als Pruisen) de tegenstander zijn.

 

In de Frans-Pruisische Oorlog werd in September 1870 tijdens de Slag bij Sedan de Franse keizer Napoleon III met 91.000 van zijn soldaten gevangengenome n wat het einde betekende aan de strijd.

 

In de Tweede Wereldoorlog zouden de Duitsers een gewaagde aanval wagen op het Westen. Terwijl de noordelijke aanval door Belgie de Geallieerde hoofdmacht naar zich toe zou trekken, zouden de Duitsers de Ardennen doorkruisen om zo achter de Geallieerden en de Maginot-linie terecht te komen.

 

“Fall Gelb”

De Duitse hoofdmacht trok op 10 Mei de grens met Belgie en Luxemburg over en trok onverwachts door de Ardennen heen richting Frankrijk. De Geallieerden gingen er altijd vanuit dat dit gebied ongeschikt was voor tanks en ander zwaar materiaal vanwege de slechte infrastructuur. En zo was het ook; de verkeerschaos aan Duitse zijde met lange files was uiterst pricair.

 

De Duitse panzers hadden geluk dat de Geallieerde vliegtuigen het te druk hadden met de Noordelijke Duitse aanval. Op 12 mei bereikten de voorste Duitse eenheden de Maas. De belangrijkste aanval vond plaats bij Sedan door de Duitse tankcommandant “Heinz Guderian”. De Franse verdediging was indrukwekkend met talloze kazematten die uitkeken van een heuvelrug op de Maasvallei. Er stond een tankdivisie als reserve en een pantserdivisie was onderweg.

 

Op 13 Mei stuurden de nazi's zo'n 1500 vliegtuigen de lucht in wat tot dan toe de zwaarste luchtbombardement veroorzaakte dat de wereld ooit gezien had. Toen de Duitse stormtroepen tezamen met duikbommenwerpers zich op de Franse verdediging wilde storten bleken deze gevlucht te zijn terwijl andere zo verdwaasd waren dat ze niet meer konden vechten. Onder de dieper gelegen Franse verdediging ging het gerucht dat de Duitse tanks de Maas al over waren. De vluchtende Franse soldaten zetten dit gerucht kracht bij en de chaos was compleet.

 

Tegen de tijd dat de Fransen het toen nog kleine Duitse bruggenhoofd wilde aanvallen was het al te laat. De Duitsers hadden pontons over de rivier gelegd en de pantserdivisie waaideren al uit over het Franse land. Toen de tanks uiteindelijk op elkaar stuitten waren de Franse tanks niet bestand tegen de Duitse. De Duitsers waren erdoor!



ZIE OOK:



meer links:


Huy / Hoei

BELGIE

Net als Sedan ligt het Belgische Huy aan de Maas. Vanaf de hoogte van het fort / kasteel heb je uitzicht!

Maastricht

NEDERLAND

Maastricht is zelfs vernoemd naar de rivier. Lopend naar de St. Pietersberg kun je dit goed zien.