Bezienswaardigheden - Frankrijk

lyon




inleiding


De derde stad van Frankrijk heet Lyon en is strategisch gebouwd waar de twee rivieren die de stad rijk is samenkomen; de “Rhone” en de “Saone”. Het is een commerciële, industriële maar ook oude en traditionele stad.

 

De heuvel Fourviere is alles bepalend voor de stad aangezien hier de belangrijkste monumenten van de stad zijn gebouwd en de stad is gesticht; een Romeins theater en een Odeon en het veel nieuwere basiliek en de metalen (tv) toren die beiden stadskenmerken zijn geworden.  

 

Lyon met z’n rijke “Romeinse” verleden (Lugdunum) staat bekend om z’n titels “de hoofdstad van de gastronomie” en de “zijdestad” en z’n historische centrum staat sinds 1998 op de UNESCO werelderfgoedlijst. De stad heeft een fanatieke voetbalaanhang (Lyonnaise), twee grote evenementen (het lichtfeest en een cultureel feest op de “Fourviere”) alsmede twee grote tentoonstellingen.

 

Het heeft een aantal zeer interessante musea, een grote schare studenten en “Interpol” is hier gevestigd. Enkele bekende Lyonnaises zijn de voetballers “Benzema” (Real Madrid) en “Djorkaeff” maar ook de muzikant “Jean Michael Jarre” en de oud Romeins keizer “Claudius” zijn hier ter wereld gekomen.


highlights


Vieux Lyon:

Het centrum van het eeuwenoude Lyon wordt gevormd door de “Romeinse” heuvel Fourviere wat onderdeel uitmaakt van de historische stad (die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat). Hier bouwden ze een theater en een Odeon.

 

In 1872 werd er een begin gemaakt van de basiliek de Notre Dame de Fourviere wat tegenwoordig een internationaal bedevaartsoord is en ligt op de route naar Santiago de Compostela in Spanje.

 

Naast de basiliek staat een andere trekpleister van Lyon: de metalen toren die wat wegheeft van de Eiffeltoren in Parijs. Deze is niet meer te beklimmen voor toeristen helaas. Vanaf de heuvel heb je een perfect uitzicht over de stad met z’n twee rivieren (Saone en de Rhone) en de oranje dakpannen van de stad. Ook kun je de vele tientallen bruggen zien die de stad rijk is.

 

Beneden in de historische binnenstad kun je genieten van de kleine met keien belegde klinkerstraatjes met winkeltjes, restaurants en cafés. Er zijn romantische terrasjes onder bomen op pleintjes die je zelf kunt ontdekken en worden omringd door hoge fel gekleurde en soms afgebladderde herenhuizen. Een labyrint om in te verdwalen.

 

Een van de dingen die je niet moet vergeten als je hier bent is het bezoeken van een van de tientallen “traboules” oftewel geheime doorgangen.


  • Museum Centre d’histoire de la Resistance et de la Deportation (zie musea).

 

Andere bezienswaardigheden:

Fort en gevangenis Montluc (o.a. WWII) en begraafplaats La Doua Lyon; hier rusten 2723 Franse soldaten en verzetslieden die tijdens WW2 zijn gesneuveld of vermoord. Ook zijn er 39 graven van het Gemenebest en een aantal Poolse graven en het graf van Frère Benoît, Broeder Henri Galdin.  

 

Daarnaast zijn hier ook 3622 Franse oorlogsgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Tenslotte is daar de executiemuur; hier zijn in WWII 78 mensen gedood door de Duitsers.

 

Hotel Terminus is het voormalig hoofdkwartier van de Gestapo en kantoor van Klaus Barbie. Momenteel is het hotel.



Geschiedenis


Er wordt beweerd dat op de plaats waar het latere Lyon zou verschijnen een Keltische nederzetting zich bevond. Zeker is dat de stad in het jaar 43 v.C. gesticht werd door de Romeinen o.l.v. Lucius Munatius Plancus. Ze noemden het “Lugdunum” en het werd de hoofdstad van het net veroverde gebied “Gallië”.

 

Het was en bleef een zeer belangrijk strategisch punt in Europa. In 461 toen het (westelijke) Romeinse rijk zo goed als te neer was gegaan veroverde de Bourgondiërs de stad en maak het de hoofdstad van hun koninkrijk “Bourgondië”.

 

Een aantal eeuwen later toen de Arabieren Europa binnenvielen richtten zij (in het jaar 725) grote schade aan in de stad.  

 

In de Renaissance beleefde de stad mede dankzij de zijdehandel met Italië een bloeiperiode. Tijdens de Franse Revolutie was in Zuid Frankrijk de stad Lyon de belangrijkste verzetshaard tegen de Nationale Conventie. De stad was niet alleen een geliefd toevluchtsoord voor de Girondijnen maar ook voor Royalisten. De conventie besloot tot een militair ingrijpen, belegerde de stad, brak gebouwen af (o.a. op het plein “Place de Bellacour) en er volgde een bloedige vervolging.

 

Ook in WWII was Lyon een centrum voor het verzet. Eerst onder het “Vichy” regime en later (toen Klaus Barbie meedogenloos het verzet probeerde neer te sabelen uit z’n Gestapo hoofdkwartier) toen de nazi’s het stokje overnamen. Naast verzetsleider “Jean Moulin” werden zo’n 4000 mensen geëxecuteerd door de beul van Lyon en zo’n 7500 doorgestuurd naar kampen in Duitsland.

 

Op 26 Mei 1944 werd de stad behoorlijk gebombardeerd  en op 3 September volgde de bevrijding. De terugtrekkende Duitsers hadden 26 van de 28 bruggen in de stad opgeblazen.  



Tips & advies (2013)


Ongeveer 25 km ten oosten van Lyon ligt het internationale vliegveld van de stad; “Lyon St.Exupery”. Lyon heeft twee belangrijke treinstations; “Gare de la Part Dieu” dat zo’n 1,5 km ten oosten van de rivier de “Rhone” ligt. De ander is “Gare de Perrache”.

 

Een klein aantal lokale treinen stopt in het oude gedeelte van de stad (Vieux Lyon); dit station heet “Gare St. Paul”. In trein/busstation “Peschare” is het Eurolines buskantoor gevestigd.

 

Lyon - Grenoble: vanaf treinstation “Part Dieu” er gaan elk uur (15 minuten over heel) treinen naar Grenoble.  Kosten zijn 21, 50 euro pp en het duurt zo’n 1 uur en drie kwartier.


  • Naam : Centre d’Histoire de la Resistance et de la Deportation

Adres : 14 Avenue Berthelot 7e

Prijs : 4 euro

Tijd : 09:00 – 17:30

 

Inhoud:

Gesitueerd in het oude “SD” hoofdkwartier is nu dit interessante museum. Daarvoor was het een militair gezondheidszorg college. Helaas zijn de façade en alle archieven verloren gegaan tijdens het bombardement op de treinstations van Lyon en is onduidelijk hoe het gebouw tijdens de oorlog was ingedeeld.

 

Het is mogelijk om met een Engels boekwerkje een beeld te krijgen (aangezien de meeste informatiepanels alleen in Frans zijn) van de WWII tijd van Lyon. Tentoonstellingen worden gehouden in de kelders waar ooit gevangenen zaten van de Gestapo. Het verzet, het verborgen leger, de bevrijding van de Amerikanen en natuurlijk de gruweldaden van de nazi’s en van Klaus Barbie (hoofd Gestapo) in het algemeen komen allen aan bod.

 

Er wordt een groot stuk van de rechtszaak tegen Barbie, als oorlogsmisdadiger, uit 1987 laten zien in een film (40 minuten) maar deze was pas om 14:30. De Gestapo bleef hier tot geallieerde bombardementen op 26 mei 1944. Dit dwong hen te verhuizen naar een gebouw gelegen op de hoek van de Place Bellecour en Rue Alphonse Fochier.

 

Website: https://www.chrd.lyon.fr/



In het oude historische gedeelte van Lyon zijn talloze prachtige authentieke restaurantjes waarin je kunt eten; de smalle straten zijn bepakt met grote terrassen in elke stijl en elke soort die je maar kunt wensen.

 

Daarnaast is de Lyon een mekka voor liefhebbers en staat bekend (naast Parijs) als een stad van eten.


Wildkampeerplaats : “St. Pierre de la Plaine

 

Inhoud:

Naast de begraafplaats is een kleine doorgang waar je het bosje in kunt lopen waarin je prima een paar nachten kunt overnachten. Het slaperige dorpje ligt op zo’n 45 minuten bussen (lijn 26 brengt je vanaf halte “Monissieus Clemencau’ naar halte “Bachut” waar na op tramlijn 2 kunt springen die je dan weer naar het treinstation “Perrache” kunt gaan – kosten 2 euro. Vanaf daar kun je het centrum inlopen.

 

Het bosje (groot is het niet dus je kunt niet schreeuwen of je stem verheffen vooral niet als er mensen op de begraafplaats zijn) is omklemt door huizen aan een zijde (je ziet deze niet en je kunt er niet heen vanwege de vele doornbossen), het hek van de begraafplaats en parkeerterrein aan de andere zijde en door meer doornbossen aan de achterzijde.

 

Kijk uit voor de vele doornen die je tent kunnen beschadigen (kijk voor meer tips bij wildkamperen) maar is prima voor een tijdje. Tenslotte is er vaak een vrouw aanwezig in het kantoor van de begraafplaats die exact op de hellende weg uitkijkt die je moet aflopen om op je bestemming te komen.


We hebben even gevraagd bij het informatiecentrum van een jeugdhostel kost (slaapzaal) in Lyon – het meisjes wist het niet precies maar het zou ongeveer op 20 euro per nacht, per persoon liggen inclusief ontbijt.

 

Als je wilt kamperen is “Indigo Lyon” wellicht een optie; het ligt in Dardilly (www.camping-indigo.com) en een plekje zal rond de 10 euro kosten.



zie ook:





meer links:


Milaan

ITALIE

De Duomo in hartje Milaan is de grote toeristische trekpleister van deze Noord-Italiaanse mode-stad. 

Trier

DUITSLAND

De oud-Romeinse stad Trier heeft nog talloze overblijfselen van de oprichters van de stad.