PRAKTISCHE INFORMATIE - Frankrijk

* Bijgewerkt t/m 2016 - wijzigingen voorbehouden


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen


PASPOORT EN VISUM


Iedereen heeft een geldig paspoort nodig bij binnenkomst in Frankrijk – een geldig Europees identiteitskaart volstaat ook. Nederlanders hebben geen visum nodig.


AMBASSADES


  • Franse ambassade in Nederland             : Anna Paulownastraat 76, Den Haag (tel.nr. 070-3125800)
  • Nederlandse ambassade in Frankrijk     : 7-9, Rue Eble, Parijs

GELDZAKEN


Munteenheid

Euro (EUR)

 

Bankpas

Bankpassen worden vrijwel geaccepteerd en het gebruik hiervan is meestal gratis (er geldt een limiet per dag)

 

Creditkaart

Creditkaarten worden vrijwel bij elk hotel, restaurants, winkels en bemande tankstations geaccepteerd (bij onbemande soms niet) . Ook bij tolwegen kun je met een creditkaart betalen.  Geld opnemen met een creditkaart is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per kaart.

 

Geldautomaten

Frankrijk heeft voldoende geldautomaten.


GEZONDHEID


Voor Frankrijk zijn er voor zover bekend geen extra gezondheidsrisico's die een preventieve vaccinatie of medicijnenkuur nodig hebben, mits de persoon in kwestie het volledige Nederlandse vaccinatieprogramma afgerond hebben. Sommige bronnen melden een verhoogd risico op encefalitis, een virus dat door teken overgedragen kan worden, maar ook via rauwe melk van koeien, geiten of schapen. Voor mensen die veel gaan wandelen in de vrije natuur of kamperen wordt door sommige bronnen een vaccinatie tegen dit virus aangeraden.


VACCINATIES


Geen vaccinaties verplicht.


VEILIGHEID


Frankrijk is over het algemeen een veilig tot zeer veilig land. Wel moet je (zoals in elk land) oppassen voor zakkenrollers en dat geld vooral in de grote steden. Sommige (stads)wijken kun je ook beter mijden – vooral ’s avonds en ’s nachts.


TAAL


Het Frans is de nationale taal van Frankrijk en wordt door alle Fransen in Frankrijk gesproken naast een aantal andere regionale talen en dialecten maar ook daarbuiten. Het is een Romaanse taal en bestond oorspronkelijk uit Latijnse woorden aangevuld met Keltische en Frankische woorden. Aan het Nederlands, Italiaans en Engels zijn veel woorden ontleend.

 

Het Duitse dialect “Elzassisch” wordt gesproken in de Elzas en voor een deel in de provincie “Lotharingen”. Een klein aantal Fransen in Frans-Vlaanderen spreekt nog “Frans-Vlaams”. In het uiterste westen van Bretagne wordt nog door een zeer klein deel van de bevolking het “Bretons’ gesproken. In het zuiden van Frankrijk worden verschillende varianten van “Occitaans” gesproken terwijl het Catalaans in het oostelijke deel van de Pyreneeën nog gesproken wordt. Tenslotte is er nog het “Baskisch” in het westelijke deel van de Pyreneeën en het Corsicaans op Corsica. Het Frans is in Nederland jarenlang de voertaal geweest van de elite en tweede taal van het land. Dit kun je bijvoorbeeld zien in het Nederlandse wapen waar de Franse leus “Je maintiendrai” (ik zal handhaven) op te lezen valt. Vooral in de 17e t/m de 19e eeuw was Frans de taal van de Europese elite gezien het land een zeer belangrijke rol vervulde wereldwijd. Naarmate de invloed van Frankrijk afnam, nam ook de invloed van de taal af al gebruiken we nog steeds vele Franse woorden in onze Nederlandse taal (o.a. woorden als garage, bureau, portemonnee en lingerie).  Andersom gebruiken de Franse ook woorden die uit de Nederlands afkomstig zijn (matroos = matelot, polders, dijken = digues, bier = biere), grappig = drole en bolwerk = boulevard). Inmiddels is het Frans de vierde taal op de Middelbare school na Engels en Duits en neemt ook het aantal studenten dat Frans als hoofdvak kiest al jaren af.

 

Wereldwijd wordt het Frans door zo’n 100 miljoen mensen gesproken, waaronder de “oude” Franse koloniën in Canada (Québec), West-Afrika en door oudere mensen in Zuid-Oost-Azië.


TIJDZONE


Er is geen tijdsverschil met Nederland (UTC + 1)  - ook zij hebben een zomer- en wintertijd.


ELECTRICITEIT


De netspanning is 230 volt. Stopcontacten hebben net als in Nederland twee gaten. Soms hebben ze aarding-clippen of een derde rond gat voor “aarding”.


feestdagen


Nieuwjaarsdag      

Driekoningen                     

Valentijnsdag                

Goedevrijdag                Pasen                                                                

Dag van de Arbeid                                 

Bevrijdingsdag/ wapenstilstand             

Dag van Europa/ Hemelvaartsdag       

Pinksteren                                           

Moederdag                                           

Vaderdag                                               

Muziekfeestdag                                      

“Quatorze Juillet” (Bastille dag)          

Allerheiligen                                           

Wapenstilstand (WWI)                             

Sint Nicolaas                                                        

Kerstmis                                               

: 01 Januari

: 06 Januari

: 14 Februari

: 29 Maart

: 31 Maart en 01 April

: 01 Mei

: 08 Mei

: 09 Mei

: 19 en 20 Mei

: 26 Mei

: 16 Juni

: 21 Juni

: 14 Juli

: 01 November

: 11 November

: 06 December

: 25 December



lees meer: