ALGEMENE INFORMATIE - Finland

* Bijgewerkt t/m 2012 - wijzigingen voorbehouden.


 • Klimaat
 • Geografie
 • Inwoners
 • Natuur
 • Dieren
 • Steden
 • Staat
 • Religie
 • Sport
 • Eten & Drinken 

klimaat


Wie aan Finland denkt, krijgt al snel de woorden "kou" en "sneeuw" in zijn of haar gedachten. Finland is inderdaad een land waar het in de wintermaanden erg koud kan worden, zeker in het deel boven de Noordpoolcirkel, en waar Lapland voor een groot deel maandenlang bedekt is met een sneeuwlaag. Maar het land is echter ook het land waar de nachten in juni en juli erg kort zijn en het bij heerlijke zomerse temperaturen in de hoofdstad Helsinki zeer aangenaam en zelfs zwoel kan zijn.


geografie


Finland grenst in het noorden aan Noorwegen en noordwesten aan Zweden. In het oosten ligt Rusland terwijl het zuiden gescheiden wordt door de Finse golf (aan de andere kant ligt Estland). Ten westen van Finland ligt de Botnische Golf wat het land scheidt van wederom Zweden. Ten zuidwesten ligt de Oostzee. Het is ongeveer 9x groter dan Nederland.


inwoners


Finland wordt grotendeels bewoond door echte Finnen; het aantal schommelt rond de 93%. De andere bevolkingsgroepen zijn Russen, Esten en Zweden. In en rond de hoofdstad verschijnen steeds meer immigranten, ook al vormen zij Europees gezien nog een hele kleine minderheid; vooral zijn er mensen uit Somalië, Koerden en Roemenen. Er wonen zo’n 5,3 miljoen mensen in Finland. 


natuur


Finland bestaat uit zo’n 65% bos en 10% water; het wordt niet voor niets het land van de duizend meren genoemd. Maar het zijn er geen duizend maar bijna 200.000.

 

Er bestaat een groot verschil tussen het landschap van het noorden en het zuiden. De verandering van het landschap gaat zeer geleidelijk van het glooiende en merenrijke zuiden naar de hogere heuvels en de uitgestrekte wouden van het noorden. In het uiterste noorden van Finland vinden we de toendra's en de boomloze hooglanden van Lapland. In het noordwesten ligt een berggebied maar het zijn lang geen Alpen te noemen. Belangrijke natuurparken zijn “Koli” en “Linnansaari”.

 

De kust wordt gevormd door eilandjes, schiereilandjes, rotsstranden en enkele uitgestrekte zandstranden. 


dieren


De noordelijke ligging van Finland is er de oorzaak van dat de dierenwereld niet zoveel soorten telt. Maar voor ons als West Europeanen zijn onderstaande toch heel bijzonder: de bruine beer, de wolf, de eland, de veelvraat, de lynx en natuurlijk het rendier.

 

Naast deze grote primaten zijn er nog talloze vogels en (zoog)dieren aanwezig in Finland Letland. Te denken valt aan de veel voorkomende nerts, marters, hermelijn en de adder. Minder talrijk zijn de lemming, arend en de uil. Vis bestaat uit snoek, baars, brasem, forel en zalm. 


steden


De vijf grootste steden van het land zijn in chronologische volgorde:

 • Helsinki *                  550.000 inwoners
 • Esbo                         235.000 inwoners
 • Tampere                   205.000 inwoners
 • Vantaa                      190.000 inwoners
 • Turku (Abo)              175..000 inwoners

* = hoofdstad


staat


Het kabinet staat sinds 22 juni 2011 onder leiding van premier Jyrki Katainen. De zittende president is sinds 2012 Sauli Niinistö. 


religie


Nog steeds is het grootste aantal bewoners van Finland Luthers (rond de 76%) – nog steeds omdat het aantal sterk afneemt. Steeds meer Finnen noemen zichzelf “atheïst” – dit aantal is inmiddels opgelopen tot zo’n 22%. 


(nationale) sport


De nationale sporten zijn ijshockey, langlaufen en skispringen. Voetbal wordt wel steeds populairder alhoewel het  zich nog nooit voor een eindronde wist te plaatsen. De bijnaam van het Finse team is Huuhkajat ("de Oehoes"), dit vanwege een incident tijdens het EK-kwalificatieduel Finland–België op 6 juni 2007. Tijdens dat duel vloog een oehoe door het stadion die vervolgens plaats nam op de lat van het Finse doel. De Finnen wonnen het duel en zo ontstond de bijnaam 'Huuhkajat'. Grootste voetballer van Finland (meeste interlands en meeste doelpunten) is oud Ajaxied Jari Litmanen. 


eten & drinken


De Finse keuken kent zowel Scandinavische als Russische invloeden. Er staat vaak soep, stoofpot en vlees, waaronder rendiervlees, op het menu maar vanzelfsprekend ook veel vis zoals zalm (‘lohi’), meerforel (‘siika’), regenboogforel (‘kirjolohi’) en Baltische haring (‘silaka’) de bekendste zijn. Fins paaslam of grote gekookte ham horen tegenwoordig tot de bekendste gerechten in het buitenland. In het oosten van Finland, Karelië, zijn stoofpotten en pasteitjes (als snack) zeer geliefd terwijl in het noorden (lapland) natuurlijk het rendiervlees vaak aanwezig is naast iets met paddenstoelen of bosvruchten. Deze gerechten worden vaak, net als in Nederland, gecombineerd met aardappelen.

 

Bekendste gerechten:

 • graavi lohi                 = gemarineerde zalm
 • Lortsy                       = stuk cake/ koek
 • karjalan paisti           = stoofpot van rund, varkens- en lamsvlees
 • kalakukko                 = een pastei van varkensvlees en vis

Andere veel voorkomende gerechten zjjn:

 • Rosolli (bietensalade met vis), rapu (rivierkreeft), kalakeitto (vissoep) en porkkanalaatikko (wortelstoofschotel)

------------------------------------------------------------

De bekendste Finse drank is zonder twijfel de vodka van Koskenkorva. Daarnaast is er de “Lakka” likeur en andere verschillende bessenlikeuren. Bier is er bijvoorbeeld van “Lapin Kulta”

 

Sterk bier en alle andere alcoholische producten koopt u in de Alko-staatswinkels.


lees meer: