Bezienswaardigheden - Estland

tallinn




inleiding


Tallinn is veruit de grootste stad van Letland met 400.000 inwoners en is tevens de hoofdstad. De oude binnenstad is een Middeleeuwse juweel straten vol keitjes, kleine stenen doorgangen, grote delen van de stadsmuur en prachtige Duitse handelshuizen. De kroon van het centrum is en blijft de oude binnenstad die helemaal gerenoveerd is ondanks dat 10% verloren is gegaan tijdens de laatste wereldoorlog.

 

De lokale mensen gaan doorgaans (voor de toeristen) gekleed in traditionele Middeleeuwse kledij en allerlei ouderwetse ambachten worden op straat uitgevoerd zodat het lijkt alsof je in een open museum loopt. Boogschieten, koken en kleding maken kun je zelf proberen. Kleinere bezienswaardigheden zijn een monument voor de drenkelingen van de grote “Estonia” ramp en het voormalige KGB hoofdkantoor. 

 

Op de heuvel van Tallinn, Toompea daar waar de stad ontstaan is, staan een aantal prachtige kerken en heb je een prachtig panorama over de stad. Rond de oude stad zijn parkjes en grote moderne warenhuizen waar je gratis internet kunt ontvangen en alles kunt kopen wat je nodig hebt.

 

Ook kun je hier het bezettingsmuseum bezoeken. Wandelen langs de langs kuststrook waar een brede boulevard is aangelegd is een van de dingen die niet veel toeristen doen die een weekend komen maar waardoor je de echte Tallinners ziet in hun dagelijkse bezigheid; joggen of wandelen met de hond.

 

Je kunt zover lopen als het verbrokkelde Russische monument wat de Russische “erectie” wordt genoemd tot de camping waar ik verbleef in Pirita en waar je kunt varen of verderop zelfs op het (stads)strand kunt liggen.

 

Aan je rechterhand passeer je overigens ook het beroemde “songfestivalterrein” waar tijdens de “Zingende Revolutie” zo’n half miljoen aanwezig waren om onafhankelijkheid te eisen in 1990. Tenslotte is de stad de gateway van Estland met de boot of ferry naar Finland, Rusland of Zweden en daarnaast de “hub” voor elke grote stad in het land zelf of naar de andere Baltische Staat Letland. 


highlights


“Oude Middeleeuwse binnenstad”

Het stadhuisplein (Raekoja Plats) is sinds het moment dat hier een mark kwam te staan in de 11e eeuw het kloppende hart van de stad.

 

De markt staat er nu nog; kooplui zijn verkleed in traditionele Middeleeuwse kledij om zoveel mogelijk klanten en toeristen te lokken.

 

Naast typische Middeleeuwse waar worden ook “gewoon” groenten, fruit en kleding aangeboden.

 

Het plein is omringd door prachtige koopmanshuizen in felle kleuren die momenteel vaak dienst doen als hotel, restaurant of café. De parel van het plein is het stadhuis, het enige Gotische gebouw in Noord Europa wat de tijd heeft doorstaan.

 

Rondom het stadhuisplein zijn er talloze straatjes met kasseien waar je Middeleeuwse lekkernijen kunt proberen uit een kraam die je doet terugdenken aan die tijd. Aan de noordkant zit in een klein steegje een Middeleeuws gebouw verstopt – een icoon van de stad – een apotheek die minstens sinds het jaar 1422 zijn geneesmiddelen aanprijst.  

 

Verder is er het “meesters binnenplaats” (Meistrite Hoov); een unieke binnenplaats met Middeleeuwse waar en een winkeltje waar ze heerlijke chocolade verkopen. De straten “Pikk” en “Lai” zijn de twee hoofdstraten met aan weerszijden prachtige vooral Duitse Middeleeuwse koopmanshuizen.

 

Ook is hier het ex KGB hoofdkwartier te vinden. De ramen van de kelder waren dichtgespijkerd om niemand te laten merken dat hier gevangenen “hardhandig” ondervraagd werden.

 

Rondom de oude binnenstad is de bijna perfecte oude stadsmuur te zien. Aan de noordzijde is “dikke Margriet”, een toren die  op sommige plekken wel 4 meter dik is. 

 

De grote kustpoort hier geeft toegang tot de haven terwijl als je even doorloopt je het “Estonia gedenkteken” kunt bezichtigen. Ook kun je aan de noordkant een kijkje nemen bij de “St. Olaf” kerk  - tijdens de Koude Oorlog was dit een perfecte uitkijktoren voor de KGB. Het was overigens ooit de hoogste toren ter wereld. Een ander icoon van de stad met zijn groene gespitste toren.

 

Over torens gesproken; als je naar het parkje ten Westen loopt van de stadsmuur kun je vier stadsmuurtorens zien. 


Toompea

Toompea is de wijk boven op de heuvel, de “bovenstad” waar Tallinn is ontstaan. Het is te bereiken door een opgaande kasseien weg vanaf het centrum – je passeert hier een lange muur en een prachtige poort.

 

In Middeleeuwse tijden woonden hier de (Duitse) adel neerkijkend op het voetvolk beneden.

 

Boven aangekomen lijkt het wel een verzameling kerken en torens; orthodox (gebouwd voor de Russificatie) en een Lutherse, maar ook de restanten van enige kastelen.

 

Je hebt hier een prachtig zicht op de stad en de haven. Je kunt ook een andere route naar beneden nemen waar je de prachtige toren “Kiek in de kok” tegenkomt – een toren die zelfs na negen kanonskogels afgeschoten door het leger van “Ivan de Verschrikkelijke” nog overeind stond. Je komt tenslotte op het moderne Vrijheidsplein en het bezettingsmuseum. 

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Het Eurovisiesongfestivalterrein. 


geschiedenis


De stad schijnt gesticht te zijn door Fins-Ugric mensen zo rond 2500 vC maar wat zeker is dat hier in de 9de eeuw nC een Etste handelsvestiging was en op de “Toompea” heuvel een houten fort is gebouwd. 

 

De Denen veroverde de stad en hier ligt waarschijnlijk de origine van haar naam; “Taani Linn” betekent namelijk in het Ests “Deense stad”.

 

Duitse handelaren namen hun intrek in de stad en in de 14de eeuw verkochten de Denen de stad aan de Teutoonse order. Het was toen al een florerende Hanzestad waar zout, kledij, vis en wijn verhandelt werd tussen Rusland en het Westen.

 

In de 16e eeuw verzwakte de ooit zo sterke Hanzegilde en Russen, Zweden, Denen, Polen en Litouwers vochten over de Baltische Staten. De stad was in Zweedse handen van 1561 tot 1710 ondanks een 29 weken durende omsingeling van “Ivan de Verschrikkelijke” in 1570.

 

Verzwakt door pest werd de stad overgeleverd aan Peter de Grote en kwam het alsnog onder Russisch bewind.

 

In 1870 werd er een treinverbinding gemaakt tussen St. Petersburg en Tallinn en de stad groeide doordat vele Etsen van het platteland in de stad gingen wonen en werken. Tijdens WWII werd de stad hard geraakt door Sovjet geschut in 1944 en na de oorlog werd er zware industrie gerealiseerd. Nu waren het vooral Russen die immigreerden wat een teloorgang van de culture oude stad in de jaren 80 van de vorige eeuw veroorzaakten. 

 

Tegenwoordig is de hele oude Middeleeuwse binnenstad gerenoveerd en is er een nieuw zakelijk district rondom de stad ontstaan die niets onderdoet aan een Westerse stad. Ondanks dit zijn er nog genoeg buitenwijken waar armoede en werkeloosheid heerst.  



tips & advies (2012)


Het treinstation ligt ten westen van “Toompea”. Daarentegen ligt het intercity busstation een stukje verder uit het centrum. Het is te lopen maar het is een behoorlijke wandeling. Je hebt ook een stadsbusstation voor lokale bussen; deze zit verstopt onder een groot warenhuis “Viru Keskus”. Tickets kun je kopen bij de kiosk. Er is ook een internetcafé. 

 

“Pirita” (camping) – zie onder: Met de lokale bus nr. 1A, 8 en 34A kun je naar de camping, jachthaven of strand gaan in het noordoosten van de stad. Lopen is prima te doen en daarnaast erg leuk (het is zo’n 4 km). 

 

Tallinn - Lahemaa Nationaal Park (Altja): Er gaat dagelijks een bus van het grote busstation in Tallinn naar vele kleine dorpjes en steden in Lahemaa NP; vraag bij het informatiecentrum naar de tijd. Altja is de eindstop. 

 

TIP: www.bussireisid.ee

 

Ferry naar Finland (Helsinki): Ik ben met “Linda” line gegaan; 12:00 – 13:30 (1,5 uur) voor € 29 (deze gaat weg uit de “Linnahal” die achter een oud vervallen Russische gebouw (wat lijkt op een bunker) vertrekt. Je kunt hier nog redelijk goedkoop drank inkopen voorat je naar Finland reist. Lopend te bereiken vanaf het centrum. Een koffie kost 2 euro op de boot. 


Naam : “Bezettingsmuseum

Adres : Toompea 8

Open : Dinsdag tm Zondag

Prijs : 4 euro

Tijd : 11:00 – 18:00

Transport : lopend

Website : www.okupatsioon.ee

 

Inhoud:

Vlakbij het centrum ligt een modern glazen gebouw waar het bezettingsmuseum in gevestigd is. Dus helaas niet in een oude KGB of nazi gevangenis.

 

Het is niet groot, eigenlijk maar een grote ruimte met een aantal grote spullen  zoals oude auto’s en wat telefooncellen en gevangenisdeuren in het midden en aan de zijkanten muren van glas  waarachter de kleinere attributen staan tentoongesteld.

 

Daar hangen ook waar het in dit museum omdraait – de  televisiedocumentaires. Elke tv geeft een belangrijke afgebakende tijd neer van de 20e eeuw. Elke documentaire  duurt zo’n 20 minuten en er staan wat stoeltjes klaar maar irritant is dat je steeds wordt afgeleid door mensen die

 rondlopen en het geluid van de andere tv’s. 

 

TIP: als je komt op de 2e zondag van de maand is het gratis



Lekker en goedkoop eten in shoppingmall “Solaris” (1e verdieping bij restaurant Lido – lopend buffet). In “Narvaa Maantee” (de doorgaande weg naar Pirita) is een prima kebab- pizzaria te vinden (“Sizzler”).

 

Zoals in alle grotere steden in de Baltische Staten kun je naar McDonalds; de Finse tegenhanger, groot in de Baltische Staten is Hesburger, die iets goedkoper is maar net zo goed is. 


Naam : Camping “Pirita” 

Adres : “Pirita” jachthaven

Prijs : € 3 (tent + persoon)

 

Inhoud:

Het ligt ietsje verder van het centrum maar er rijden voldoende bussen heen en weer om dit kleine nadeel op te lossen. Het kampeerderveldje is niet groot en de service is niet groot; er is een receptiekeet waar je wat belangrijke spullen kunt achterlaten maar van een echte camping is geen sprake – het is meer een extraatje voor de jachthaven.

 

De wc’s zijn ietwat smerig en voor de douche moet je naar het naastgelegen tennis accommodatie en 3 euro extra betalen. Daarentegen is de prijs superlaag en het personeel zeer vriendelijk.

 

Pirita is zeer goed te bereiken (ongeveer 15 minuten bussen) en er is een grote supermarkt. Tenslotte heb je een prachtig zicht op de stad en er is gratis WIFI.


Gratis internet en elektra in warenhuis “Solaris” (beneden in de lobby) en in de bibliotheek kun je ook gratis internetten en alles opladen en heerlijk onderuit zitten zonder dat iemand je stoort.



zie ook:




meer links:


St. Petersburg

RUSLAND

De Hermitage is het boegbeeld van de stad St. Petersburg in het noordwesten van het land. 

Riga

LETLAND

Een van de kleine pareltjes in de stad Riga, hoofdstad van Letland, is het Livu Laukums pleintje.