ALGEMENE INFORMATIE - Estland

* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden.


 • Klimaat
 • Geografie
 • Inwoners
 • Natuur
 • Dieren
 • Steden
 • Staat
 • Religie
 • Sport
 • Eten & Drinken

 


klimaat


Het kan tot -15°C vriezen maar dat duurt meestal niet langer dan een paar dagen. In de zomer kan het tot 30°C warm worden, maar temperaturen van rond de 20°C zijn normaal. December en januari zijn donkere maanden met maar zes uur zonlicht. Regen kan in elke maand vallen in de vorm van korte hevige buien. Lente en herfst zijn over het algemeen koud en nat. 


geografie


Estland grenst aan het noorden aan de Finse Gold en aan de westzijde aan de Baltische Zee. In het oosten ligt Rusland terwijl in het zuiden Letland ligt, een van de andere Baltische Staten.


inwoners


Ongeveer 70% van de bevolking in Estland is Ests. Zo’n 25% is daarentegen Russisch en tenslotte zijn er minderheden van Oekraïner (2%) en Wit Russen (1%). Een piepkleine minderheid zijn de Estlandzweden waarvan er nog zo’n 300 in Estland wonen; hun voorouders hebben zich in de 14e eeuw aan de kust gevestigd en vermengd met de Baltische Duitsers. Estland telt momenteel zo’n 1,3 1,3 miljoen inwoners.


natuur


Estland is een overwegend vlak land, waarvan de noordkust echter op veel plaatsen steil uit zee oprijst, en dat in het zuidoosten overgaat in heuvelland. De oostgrens met Rusland wordt grotendeels gevormd door het Peipusmeer, en noordelijker door de rivier de Narva. Alleen in het zuiden heeft Estland geen natuurlijke grens. Westelijk en noordelijk van Estland liggen wel meer dan 1500 eilanden, waarvan het overgrote deel onbewoond is, waarvan sommige door de Sovjet-Unie als militair terrein zijn gebruikt. De grootste eilanden zijn Saaremaa en het dichtbeboste Hiiumaa, beide met een herkenbaar eigen karakter.

 

Het land telt ook veel meren, venen, moerassen en rivieren. Het belangrijkste nationale park is “Lahemaa” wat tussen Rusland en Tallinn in ligt, aan de noordkust. 


dieren


Ook al is de kans klein dat je er een ziet (zeker zonder professionele hulp) in Letland zijn veel grote primaten aanwezig – dan wel terug vanuit Rusland dan wel nooit uitgestorven. Zo kun je er de bruine beer, wolf, lynx, eland en de das terugvinden. 

 

Naast deze grote primaten zijn er nog talloze vogels en (zoog)dieren aanwezig in Letland. Te denken valt aan de veel voorkomende ooievaar, vossen, de bever, (rode) herten, zeehonden en wilde zwijnen. Een ander opvallend dier is de “vliegende” eekhoorn. 


steden


De vijf grootste steden van het land zijn in chronologische volgorde:

 1. Tallinn *         400.000 inwoners
 2. Tartu              100.000 inwoners
 3. Narva               67.000 inwoners
 4. Kohtla-Jarve   48.000 inwoners
 5. Parnu              45.000 inwoners 

* = hoofdstad


staat


Estland is een parlementaire democratie met als staatshoofd Toomas Hendrik Ilves, die in oktober 2006 Arnold Rüüte opvolgde. Premier is Andrus Ansip sinds 13 april 2005. 


religie


Het grootste deel van de Estse bevolking is tegenwoordig onkerkelijk, mede als gevolg van het staatkundig atheïsme van het tijdperk onder de Sovjet-Unie. Ongeveer 15% is nog steeds enigszins “Luthers” terwijl 13% Russische Orthodox is. 


(nationale) sport


Estland heeft als nationale sport voetbal en basketbal. 


eten & drinken


Het feit dat Estland in handen is geweest van vele verschillende nationaliteiten is terug te zien in de keuken van Estland. de Estse keuken staat bekend als stevig, is vrij simpel en beïnvloed door zowel de Duitse als de Scandinavische keuken. Aardappels, (varkens)vlees en groenten staan centraal. Ook de Russische invloeden op de Estlandse keuken zijn er groot

 

Bekendste gerechten:

 • Verivorst = bloedworst (Samen met het bloed worden vlees, vet, niervet, brood, zoete aardappelen, gerst en havermout gebruikt)
 • Mulgikapsad = zuurkool met worst combinatie in een stoofpotje
 • Kama Talkkuna = Een mengsel van gerst, rogge, haver en tarwemeel gemixt met boter of reuzel
 • Rosolje = Bietenschotel (vaak met aardappelen en haring)

Andere veel voorkomende gerechten zijn:

Pannenkoek met kaviaar, gemarineerde paling en karask (soort van cake)

----------------------------------------------------

Bier is het meest voorkomende drank dat ten tafel komt in Letland; “Le Coq” en “Saku” zijn bekende lokale merken. Een typisch Est drankje is Vana Tallinn, een zeer sterke (koffie)likeur. Kihnu Mark is Estse wodka; er worden voor ons zeer vreemde wodkasmaken op de markt gezet hier zoals knoflookwodka of peperwodka. 

 

Linnuse Kali is een zeer populaire frisdrank in Letland terwijl Kvas een licht alcoholisch drankje is gemaakt van zwarte rogge. 


zie ook: