Bezienswaardigheden - Engeland

york




inleiding


De vestingstad York ligt aan de samenvloeiing van de Ouse en de Foss in het noordoosten van Engeland. Vooral de Ouse treedt regelmatig buiten haar oevers, waardoor de stad gedeeltelijk onder water komt te staan. 

 

Voor ongeveer 2000 jaar was de stad de hoofdstad van het noorden. Gesticht door de Romeinen en later overgenomen door de Vikingen (die het Jorvik noemden) werd de hele (nu historische) stad ommuurd en toegang verleent door vier stadspoorten die nu een grote bezienswaardigheid zijn aangezien het een van de meest spectaculaire fortificaties is in heel Europa.

 

In de stad staat ook de grootste middeleeuwse kathedraal van Noord-Europa, de “Minster”, die beroemd is om haar gebrandschilderde ramen.

 

Naast de grotendeels intacte oude stad met z’n smalle straatjes met keitjes, kleine winkeltjes en traditionele pubs staan groteske Georgiaanse huizen. ’s Avonds in het donker kun je genieten van een griezelig avontuur door mee te gaan met een van de veel aangeboden “ghost-walks” door de oude stad. 


highlights


Kathedraal van York:

De York Minster is een middeleeuwse gotische kathedraal in de Engelse stad York. Het is de tweede grootste gotische kathedraal van Noord-Europa, na de Dom van Keulen.

 

De kerk is de zetel van de aartsbisschop van York.

 

De kerk is in het bijzonder beroemd om zijn gebrandschilderde vensters en wordt beschouwd als de belangrijkste kerk in het noordelijk aartsbisdom van de anglicaanse kerk.

 

Op de locatie waar thans de kathedraal staat, was rond 306 het noordelijk hoofdkwartier van het Romeinse leger. In het jaar 306 werd de nieuwe Romeinse keizer Constantijn onthaald door de troepen in York.   

 

Gedurende de heidense invallen in de 5e eeuw is er veel verloren gegaan. Op de locatie van de houten kerk is hierna een kleine stenen kerk gebouwd, welke diverse malen is uitgebreid en gerestaureerd alvorens in 1069 te worden verwoest. In 1080 is men met de bouw begonnen en de kathedraal was voltooid in 1110. De bouw van de huidige kathedraal is begonnen in het jaar 1220. 


De stadsmuren en het centrum

De oude stadsmuren, gebouwd in de 13e eeuw, staan nog grotendeels overeind en bevatten niet minder dan vier intacte stadspoorten. Monk Bar is de best gepreserveerde van de vier waar je ook een prachtig zicht hebt op de Minster kathedraal.

 

Een andere aanrader is het Treasurer’s House aan de Minster Yard; hier werden de Minsters schatten uit de Middeleeuwen bewaard. Nu is het een museum en kun je naast het prachtige oude gebouw ook veel meubelstukken zien uit de 17e en 18e eeuw.

 

Nadat Willem de Veroveraar het noorden had veroverd en alle opstanden had neergeslagen liet hij twee grachten aanleggen met daarin een heuvel met een houten toren – Clifford’s toren. De originele toren ging in vlammen op tijdens een Joodse opstand in het jaar 1190.

 

In de toren is niet veel te zien maar het uitzicht over de stad is goed te noemen.

 

De Shambles is het uiterste van wat je kunt zien van een Middeleeuwse straat – smalle straatjes en steegjes, natte keitjes en veel ongelijke huizen en overhangingen met hout en steen. The Shambles betekent letterlijk ”slachthuis”. Vandaag de dag zijn er vooral eethuisjes, pubs en souvenirwinkels.

 

  • Jorvik Viking museum: zie musea

 

Andere bezienswaardigheden: 

Bij het station York is het National Railway Museum gelegen, het grootste treinmuseum van Europa. Hier staan tientallen locomotieven en treinstellen.

 

Andere aanraders zijn het Kohima museum (Birma – WWII) en het Romeinse badhuis. 



geschiedenis


De stad “York” kent een lange geschiedenis. Archeologische vondsten wijzen erop dat het gebied waar nu York ligt al zeker 7000 of 8000 jaar voor Chr. wordt bewoond. Niet zo verwonderlijk aangezien het punt ligt op een strategisch punt op de kruising van de rivieren de Foss en de Ouse.

 

De stad zelf werd echter in het jaar 71 na Chr. gesticht door de Romeinen en heette aanvankelijk “Eboracum”. De eerste vermeldingen van de stad stammen uit 95-104 n.Chr.

 

Voor de Romeinen was Eboracum een belangrijke militaire basis; Keizer “Hadrian” gebruikt het in het jaar 121 als basis, keizer Septimius Severus overleed er in 211; 95 jaar later stierf keizer Constantius Chlorus in Eburacum, de vader van Constantijn de Grote.

 

Waarschijnlijk is de kathedraal gebruikt om hem te kronen. Later kwam het gebied in handen van de Angelen, en veranderde de naam van de stad in Eoferwic. Dit werd gedaan boven op de ruïnes van de Romeinse gebouwen. 

 

In 866 werd Eoferwic veroverd door de (Deense) Vikingen en platgebrand. Jaren later zouden ze blijven en doopten de stad Jorvik.

 

Hoofdstad 

Deze zou de hoofdstad worden van het Vikingrijk in Engeland voor zo’n 100 jaar en uitgroeien als een belangrijke handelsstad. Het was pas in het jaar 954 dat de koningen van Wessex het pas weer voor elkaar kregen Engeland te herenigen.

 

Rond het jaar 1000 raakte de naam York in gebruik. Willem de Veroveraar zou een opstand in het noorden afslaan en de stad York en Durham platbranden in 1070. Daarna zouden de Noormannen de stad heropbouwen. De stad floreerde weer (wol).

 

In de vijftiende eeuw moest de stad flink inleveren qua macht op London in het zuiden en tijdens de burgeroorlog werd York tweemaal omsingeld door de Parliamentairen – in 1642 werd de stad ingenomen. Pas in 1839 klom York langzaam uit een dal met de aanleg van de spoorlijn. 

 

Tijdens de Baedeker Raid (29 april 1942), de Duitse vergelding voor het bombardement van Lübeck, werd York gebombardeerd door de Duitse luchtmacht. Tijdens dit bombardement werd de “Saint Martins” kerk grotendeels verwoest. Tussen 1942 en 1968 bleef de kerk een ruïne. Vanaf '68 werd hij heropgebouwd tot een plaats waar men de slachtoffers van beide wereldoorlogen kon herdenken.



tips & advies (2006)


York – Kingston upon Hull – Rotterdam (Europoort)(NEDERLAND): Met “P&O Ferries” kun je een minicruise boeken van 3 dagen. Deze bestaat uit twee overnachtingen op de boot en één dag en nacht te besteden in York. De transfer van en naar het centrum van York is inclusief.

 

De 2-persoons “cabins” zijn voorzien van bedden boven elkaar en een badkamer met douche en toilet. 

 

Vrijdag inschepen in Rotterdam (Europoort) vanaf 17.00 uur, uiterlijk 19.30 uur aanwezig zijn, 21.00 uur vertrek. De volgende dag kom je om 08:00 aan in Hull. Bustransfer naar York. De volgende dag einde middag (16.15) bustransfer vanuit York. Inscheping vóór 19.30 uur. Avond en nacht aan boord.

 

Dag 3: 's ochtends aankomst in Rotterdam om 9.00 uur.


Naam             : Jorvik Viking centre

Adres             : Coppergate Centre

Prijs               : 5 pond 

Tijd                : 09:00 – 17:30

Website         : https://www.jorvikvikingcentre.co.uk/

 

Inhoud:

Van 1976 tot 1981 heeft archeologisch onderzoek plaatsgevonden in het huidige York en heeft men de 9e eeuwse Vikingstad Jorvik blootgelegd. Dit zeer populaire museum heeft een soort van kabelwagentje (karretje) wat je meeneemt in de tijd van de Vikingen.

 

Je rijdt door een oude Vikingstad heen met nagemaakte poppen die zelfs een taal spreken van die tijd. 


Op de hoek van “King’s Staith” en “Cumberland street” zit de pub “Lowther Arms” waar je o.a. een goede lunch kan bestellen. Een pils kun je nuttigen in “Threelegged Mare’ nabij de “Minster”. 


Naam            : “York Youth Hotel”

Adres            : 11 Bishophill Senior

Prijs              : 12 pond (slaapzaal)

Tel.nr.            : 625904

 

Inhoud:

Gelegen aan de zuidzijde van de rivier de “Ousse” is dit een perfect centraal gelegen hostel in het hart van de stad. Om die reden ook zeer populair en helaas vaak tourgroepen, klassen en studenten.

 

Er zijn verschillende soorten kamers van 20 bed slaapzaal tot “doubles”. 


Het is misschien leuk om een “ghost-walk” te doen in York. Er zijn verschillende aanbieders en ze vertrekken vanaf verschillende plaatsen om elkaar natuurlijk zoveel mogelijk te ontzien. Teveel mensen in een groep of teveel lawaai van andere mensen maakt de verhalen alleen maar minder aantrekkelijk.

 

De meeste vertrekken rond 20:00 en duren een uur tot anderhalf uur.   

 

Voorbeeld verhalen: 

Een spookverhaal gaat over een winkelassistente die gelooft dat een oude man over haar waakt. Hij is best aardig maar hij wil terug naar het “leven” wat hij had zegt ze ook al was het leven van een kolenrijder zwaar. Onder het oude Victoriaanse gebouw waar de winkel in gevestigd is schijnt een labyrint te zijn van oude tunnels waar o.a. kolen door vervoerd werd.

 

Op een dag zijn mensen aan het werk als een van de werkers een vreemd geluid hoort achter een net neergehaalde oude muur. Hij staat opeens oog in oog met een oude werker van de koolwagentjes en schreeuwt het uit. De arbeiders gaan niet meer terug en nieuwe mensen hebben snel een nieuwe muur gemetseld om meer problemen te voorkomen. 

 

Andere verhalen zijn de “verloren jongen”, de “doedelzakspeler” en “het huis in Castlegate”. 

 

Website: 

https://www.theoriginalghostwalkofyork.co.uk/



film


"Vikings" - (2013; 8,5) - tv serie

Vikings speelt zich af aan het einde van de 8e eeuw. De Vikingen wagen met hun boten een reis naar Engeland waar zij plunderen maar ook proberen een bestaan op te bouwen. 

 

York wordt hun eerste echte hoofdstad op het eiland. 



zie ook:




meer links:


Kilkenny

IERLAND

In het zuidoosten van Ierland ligt Kelkenny met een van z'n zeer fotogenieke straatjes. 

Ribe

DENEMARKEN

Om een beetje een beeld te krijgen hoe de Vikingen leefden is in Ribe een heel dorp nagebouwd.