TOURS - Engeland

beatles historic walk - liverpool


 HOME / Engeland


inleiding


Je kunt gemakkelijk op eigen houtje een wandeling maken door Liverpool en alle iconische plekken bekijken m.b.t. de Beatles. Je zou kunnen beginnen in het centrum – in de “heilige” “cavern-wijk” waar talloze “Beatles” bars zitten.

 

Helaas is de originele “Cavern” club niet meer – dit is een bijna identieke op een paar meter afstand van de deur waar ooit de originele voordeur naar de iconische club heeft gezeten.

 

Je kunt met een beeld van “John Lennon” op de foto en de sfeer proeven van de straat. Binnen kun je foto’s bekijken, souvenirs en genieten van wat ooit het podium is geweest. Neem een drankje en neem alles in je op zolang het niet zo druk is. Het is de bedoeling dat je je wandeling ook hier weer afsluit aan het einde van de avond. 

 

The Cavern Club: 

Wat begon als een Jazz club werd het thuishonk van “The Beatles”. Op 7 Augustus 1957 zouden “The Quarrymen” hun eerste optreden geven in de club. Voor die tijd moesten ze zichzelf eerst bewijzen op de golfclub.

 

Er waren discussies over de songlist aangezien er alleen jazz gespeeld mocht worden en John Lennon zou brutaal “Don’t be cruel” van Elvis Presley spelen. Paul McCartney zou op 24 Januari 1958 voor het eerst in de zaal spelen.

 

Op 2 augustus 1961, terug uit Hamburg, zouden de Beatles hun eerste “home” optreden geven in “The Cavern”. De Beatles zouden hier drie weken spelen. In November van dat jaar zouden ze hier kennis maken met hun latere manager “Brian Epstein”. Op 16 Augustus zou Ringo Starr, Best vervangen, tot grote woede van vele Beatles fans.

 

De Cavern’s Club groeide snel in populariteit en zou al snel de bekendste club in Groot-Brittannië zijn. Ook internationaal zou de club bekend zeer bekend worden.

 

Op 3 Augustus 1963, een maand na het opnemen van “She Loves YOu”, zouden de Beatles hun laatste optreden geven in de club. De zeer populaire popgroep zou niet minder dan 275 keer optreden in de club. Twee jaar later zou de zaak gesloten worden vanwege een bankroet. In 1973 werd de club afgebroken vanwege de aanleg van een ondergrondse ventilatieschacht voordat het als parkeerterrein werd ingericht. Een replica van de club werd in 1984 gebouwd op 75 procent van de originele site.

 

Men beweert dat zo’n 15.000 originele bakstenen zijn gebouwd bij de bouw. 



Door een dagkaart te kopen voor 3,90 pond kun je beginnen met bus 76 vanaf het centrum te nemen richting “Woolton” en zo beginnen aan je echte eigenlijke tour. Stap uit bij de halte van “Mendips” (Menlove Avenue – nabij de kruising van “Beaconsfield” en “Yewtree Road”).

 

Je begint bij het huis van John Lennon.  


john lennon


John Lennon:  

John Lennon werd geboren op 9 Oktober 1940 in Liverpool in het  “Maternity” hospitaal. Na een paar jaar bij z’n ouders (moeder) te hebben gewoond op 9 Newcastle Road ging hij vanaf z’n vierder jaar bij z’n tante “Mimi” wonen op 251 Menlove Avenue in Mendips.

 

In de jaren 50 richtte John de band “the Quarrymen” op.

 

De naam werd gekozen in functie van de “Quarry Bank Grammar School”, waar Lennon en andere toenmalige bandleden studeerden. Na het eerste optreden kwamen er twee nieuwe leden bij, Paul McCartney en George Harrison. In deze bezetting namen ze in 1958 hun eerste single (That'll be the day) op.

 

Hierna werd de naam van de groep gewijzigd in The Silver Beetles en weer later in The Beatles. In datzelfde jaar werd John’s moeder doodgereden door een dronken politieman. John zou in “Mendips” blijven wonen tot de zomer van 1963 – hij was toen 22 jaar oud.

 

George Harrison werd geboren op 12 Arnold Grove terwijl Ringo Star op 10 Admiral Grove het eerste levenslicht zag.

 

In 2002 kocht Yoko Ono het pand en schonk deze aan de “National Trust”. Het huis is vanaf die tijd helemaal teruggezet in jaren 50 stijl toen John Lennon hier woonde. Via deze organisatie kun je binnen een tour nemen. 


Als je terugloopt van waar je vandaan bent gekomen met de bus ga je bij de hoek van Beaconsfield Road en Menlove Ave Road rechtsaf. Op “Menlove Avenue” voel je de authentieke sfeer al waar John Lennon over schreef in z’n liedje over Strawberry Fields gaat. Frambozenstruiken groeien over de bakstenen muur heen en je loopt al in de schaduw van de grote bomen die achter de muur groeien.

 

Als je de hoek omgaat wordt het donker door de schaduw van de hoge bomen aan weerszijden. Eerst passeer je nog wat huizen met hekken en dan sta je opeens voor het “typische’ rode hek waarachter Strawberry Fields ligt. De muur is hier helemaal vol gekalkt met namen alsmede het rode hek waarin aardbeienvormen zijn aangemaakt.

 

Jammer genoeg kun je niet door het hek naar het parkje aangezien het privé terrein is. 



Strawberry Fields:  

In het najaar van 1966 hoefden The Beatles voor het eerst in jaren niet op tournee en in die tijd schreef Lennon Strawberry Fields Forever. De titel verwijst naar Strawberry Field, een gebouw van het Leger des Heils in Woolton, Liverpool.

 

Dit gebouw bevond zich vlak bij het huis van zijn tante Mimi Smith, bij wie hij in zijn jeugd woonde. Het was een plek waar hij in zijn jeugd regelmatig naar toe ging, met name de tuin van Strawberry Field.

 

De opnames voor Strawberry Fields Forever begonnen in november 1966. Omdat het voor The Beatles onmogelijk was geworden om op te treden in alle televisieprogramma's waar ze voor uitgenodigd werden, waren ze in 1966 begonnen met het maken van videoclips avant la lettre voor hun singles.

 

Op 30 en 31 januari 1967 maakten The Beatles opnamen voor videoclips van Strawberry Fields Forever en Penny Lane in “Knole Park” nabij de Engelse plaats “Sevenoaks”.

 

Op 17 februari 1967 werd Strawberry Fields Forever/Penny Lane als single uitgebracht in Groot-Brittannië.


Je wandelt terug naar de kruising maar je gaat hier rechtdoor, de “Yewtree Road’ op. Het is hier prachtig met grote villa’s en huizen aan de ene zijde terwijl aan de andere zijde een groot park is. Het is ongeveer 10 a 15 minuten lopen voordat je bij de grote kruising “Mather Avenue” uit komt.

 

Hier ga je linksaf en kruis je de brede weg over. Je wandelt verder rechtdoor over de kruising “Booker Avenue” en neemt dan de eerste smalle weg rechtsaf. Dit is  “Forthlin Road”. Even verder aan je rechterhand zie je het huis waar Paul McCartney opgroeide. Een hele normaal rijtjeshuis in een keurige wijk. 

 

Paul McCartney:  

Paul McCartney werd geboren op 18 Juni 1942 in het Walton-ziekenhuis. Hij groeide op in de wijk “Speke”. In 1954 ontmoette hij in de bus “George Harrison” op weg naar school. Ze werden al snel vrienden. In 1955 ontving de familie iets meer salaris wat hun deed besluiten naar het pand op 20 Forthlin road (Allerton) te verhuizen.

 

Paul’s moeder stierf in 1956 aan borstkanker. Op 6 Juli 1957 ontmoette Paul John op een festival in “Woolton” tussen de optredens van John’s groep “The Quarrymen” door.

 

McCartney zou op z’n beurt z’n vriend Harrison meenemen de volgende keer en beiden zouden plaatsnemen in de band van John al vond John George eerst te jong. Paul, John, George Harrison, Stuart Sutcliffe (overleden in 1962) en Pete Best (later vervangen door Ringo Starr) vormden in 1959 de band 'Silver Beetles'.

 

In 1960 veranderden ze de naam in 'The Beatles' en werden ze gevraagd om in het Duitse Hamburg op te treden. In 1964 verkochten ze het huis.

 

In 1995 is het huis overgenomen door de “National Trust”. Door met deze organisatie contact op te nemen kun je een tour krijgen door het huis. 



Als je terugloopt naar de grote weg “Mather Avenue” kun je hier bij de halte bus 86 nemen die je naar Penny Lane brengt. Je stapt uit bij de grote rotonde (met het lege “Sgt. Pepper’s bistro-gebouw”) die ook bezongen wordt in het gelijknamige liedje.

 

Even verderop kun je even binnenstappen bij de kapper die ook terugkomt in “Penny Lane”. Hier hangen foto’s en kun je Beatles souvenirs kopen. De bank is inmiddels verdwenen. 

 

Penny Lane:  

Al in 1965 schijnt Paul McCartney het idee te hebben gehad om een nummer genaamd Penny Lane te schrijven. Net als Strawberry Fields Forever verwijst Penny Lane naar plaatsen uit de jeugd van The Beatles in Liverpool.

 

Aan Penny Lane bevond zich de bushalte waar McCartney op een andere buslijn over moest stappen als hij van zijn eigen huis aan Forthlin Road naar het huis van John Lennon aan "Menlove Avenue" reisde.

 

Ook de kapper waar in het lied naar verwezen wordt, Bioletti genaamd volgens McCartney, zorgde voor inspiratie voor het nummer. Deze kapper toonde foto's van verschillende kapsels in zijn etalage. En ook de rotonde waar naar verwezen wordt, de 'roundabout', bestaat echt. In het lied wordt ook verwezen naar een bankier, omdat er aan Penny Lane ook een bank te vinden was. En hoewel de brandweerkazerne enkele kilometers verderop lag, verwerkte McCartney toch een brandweerman in de tekst.

 

De opnamen van Penny Lane begonnen op 29 december 1966 in de Abbey Road Studios in Londen. Op 17 februari 1967 werd Penny Lane/Strawberry Fields Forever als single uitgebracht in Groot-Brittannië.


Als je een rondje Penny Lane hebt gedaan kun je verder terugreizen naar het centrum van Liverpool. Je kunt o.a. naar “West Derby” bussen (zo’n 4 a 5 kilometer buiten het centrum) om naar de oude “Casbah Coffee Club” te gaan. Als je dit pand wilt bekijken zul je met een groep een tour moeten boeken (helaas).

 

De kelder van het gebouw ziet er nog net zo uit als het ooit was toen de Beatles hier optraden is mij verteld.

 

’s Avonds kun je eerst een neut halen bij de pub Ma Egerton in een steegje achter “Lime” station. De “Wall of Fame” zul je doen verbazen. John Lennon kwam hier al vaker tijdens z’n schooltijd op het “Liverpool College van Kunst” in de late jaren 50. Toen de Beatles optraden in het nabijgelegen “Odeon” en/of “Empire”  kwamen ze hier met z’n allen langs. In 1963 werd er door de BBC een “Beatles” special opgenomen waarop het café ook te zien is.

 

Aan het einde van de avond kun je nog een keer terug naar de Cavern om hier een “Beatles” coverband te horen spelen en je in te denken dat je terug bent in de tijd – 1962 bijvoorbeeld! 



The Casbah coffee club: 

Eigenaresse “Mona” had in eerste instantie de band “Les Stewart Quartet” uitgenodigd op de openingsavond van haar nieuwe club op 8 Hayman’s Green. Harrisson was daar de gitarist maar er was ruzie onder de leden ontstaan waarop George voorstelde de “Quarrymen” uit te nodigen.

 

 

Alle leden van de band zouden bij de kennismaking helpen met het verven van de club waarbij John (bijziend) de verkeerde kleur gebruikte. John toekomstige vrouw zou om die reden daar een silhouet van Lennon schilderen wat tot op de dag van vandaag te zien is in de koffieclub.

 

Op 29 Augustus 1959 deden “The Quarrymen” (John, Paul, George en Brown) hun eerste gig van wat zou leiden tot een zeven tal zaterdagavond voorstellingen. 

 

De opening-avond werd door 300 jongelui bekeken. De weken erop werd de rij voor de club steeds langer. Ruzie ontstond tussen de leden van de band en de eigenaresse waarop “The Quarrymen” besloten hier niet meer te spelen. Later zouden zij terugkomen op deze beslissing en soms nog een optreden verzorgen. Op 24 Juni 1962 besloot Mona de tent te sluiten ondanks z’n populariteit. De Beatles zouden de laatste band zijn die hier zou spelen.


film


"Nowhere Boy" - (2009; 7,1)

Nowhere Boy vertelt over de eenzame tienerjaren van John Lennon, waarin hij zijn vlucht zoekt in muziek, kunst en zijn vriendschap met Paul McCartney.

 

De moeizame jeugd van John begint te veranderen wanneer hij de vrouwen leert kennen, en de kans krijgt in een popgroep, The Beatles, te spelen.



zie ook:



meer links:


Las Vegas

VERENIGDE STATEN

Talloze artiesten hebben in Las Vegas opgetreden, waaronder Elvis Presley en Frank Sinatra. 

Hamburg

DUITSLAND

De leden van The Beatles zijn in Hamburg veranderd van jongens in mannen en hebben leren spelen.