Bezienswaardigheden - Engeland

oxford




inleiding


Oxford is een universiteitsstad die ook wel de "stad der dromerige spitsen" genoemd wordt vanwege de harmonische architectuur van de universiteitsgebouwen. De naam Oxford betekent letterlijk een voorde ("ford") wat een doorwaadbare plaats is in een rivier waar boeren hun ossen ("oxen") konden laten oversteken.

 

De stad nu staat vooral bekend om z’n prachtige elitaire architectuur met groene binnenplaatsen en zandkleurige Georgiaanse bebouwing.

 

In tegenstelling tot de grote rivaal, Cambridge, is Oxford een stad met veel industrie, in het bijzonder autoproductie in de voorstad Cowley. De stad wordt ook overspoeld door toeristen van over de hele wereld die de universiteitsstad en misschien ook de stad van “Harry Potter” willen zien.

 

De hitserie “Inspector Morse” is ook gesitueerd in Oxford terwijl “Stephen Hawking” (natuurkundige en kosmoloog) de belangrijkste Oxfordenaar wordt genoemd. 


highlights


Christ Church:

Dit college is het grootste en zonder twijfel het meest indrukwekkendste wat Oxford te bieden heeft. Gesticht in 1525 bevat dit college in het centrum van het complex het Tom Quad, de grootste binnenplaats van de stad.

 

Boven de hoofdingang hangt een klok van zeven ton die ze de “Great Tom” noemen.

 

Christ Church heeft ook de grootste Middeleeuwse eetzaal – de “grote” zaal. Deze heeft als inspiratie gefungeerd voor de Harry Potter films (zie onder) en wordt nog steeds als diner zaal gebruikt. De zaal hangt vol schilderijen; eentje daarvan is van de schrijver van “Alice in Wonderland” (zie onder). Naast bovenstaande heeft het college een prachtige kathedraal met een aantal Middeleeuwse “glas-in-lood” ramen en een eigen museum. 

 

Andere plaatsen in Oxford:

Een van de meest opvallende gebouwen is de Carfax toren op de hoek van de drukke St. Aldates straat. Dit is het enige overblijfsel van de Middeleeuwse “St. Martin” kerk die hier ooit stond. Je kunt een kijkje nemen boven op over de “puntige torens” van de stad. Indien je naar het Magdalen college wilt (5 pond entree) kijk dan ook even naar de prachtige brug die over de rivier de Cherwell is gebouwd.

 

Gesticht in de 15e eeuw is dit college waar Oscar Wilde en o.a. Dudley Moore nog studeerden een echte parel van de stad. Hij mag gerekend worden onder de colleges met de mooiste tuinen en binnenplaats. Het heeft zelfs een hertenpark en een wandelpad langs diezelfde rivier.

 

Niet verwonderlijk worden deze vaak gebruikt voor tv- en filmopnamen. Vlakbij het “New College” en “Bodleian” ligt de brug der zuchten. Ondanks dezelfde naam als bouw als de brug in Venetië is dit geen replica.

 

De brug verbind de oude en nieuwe Quadrangles van Hertford college en werd in 1914 gebouwd. De brug is altijd open voor studenten die vaak heen en weer wandelen. Je kunt een kijkje nemen (vooral goed als het regent) op de “covered markt” (overdekt) wat meer een overdekte winkelsteeg is dan een markt. Tenslotte is daar het ronde Radcliffe Camera gebouw wat in de 18de eeuw werd gebouwd en helaas niet open is voor het publiek. 

 

Andere colleges zijn: Pembroke, Queens, University, Brasenose, New, Trinity en Baliol. 



Harry Potter (filmlocaties):

Oxford telt vele “Harry Potter” filmlocaties en je kunt tegenwoordig zelfs een “Harry Potter” wandeling maken door de stad. Hieronder volgen een aantal beroemde locaties: 

 

- Christchurch: Ten eerste is daar het “ventilator” gewelfde plafond in de toren waar zich het trappenhuis zich bevind gebruikt in de films "The Philosopher’s Stone” en “Cahmber of Secrets” alsmede de landingen. De “Tudor” architectuur van de grote dinerhal lag ten grondslag aan de inspiratie voor het ontwerp van “Hogwarts” grote hal.

 

- New College: in de zuidelijk gelegen kloosters maar ook op in het noordwestelijke gedeelte van de binnenplaats (gras) is gefilmd. 

 

- Bodleian bibliotheek: de Divinity school fungeerde als “Hogwarts” ziekenzaal in vier films van Harry Potter. Ook leerde professor “McGonnagal” studenten daar te dansen in “Goblet of Fire”. De “Duke Humfrey’s” bibliotheek was “Hogwarts” bibliotheek.

 

- Blenheim paleis: in het park van het Blenheim paleis kun je aan de oever van het meer de grote “ceder” boom vinden. Deze werd gebruikt in de “flashback” scene in “Order of the Phoenix”.

 

 

Alice in Wonderland Oxford:

De schrijver van “Alice in Wonderland” Charles Lutwidge Dodgeson (alias “Lewis Caroll”) studeerde in “Christ Church” college in 1951 toen zij “Alice Liddell” ontmoette. Zij zou het voorbeeld worden voor het wereldberoemde boek “Alice in Wonderland’. In de zomer van 1862 ging een groepje vrienden uit varen toen “Caroll” een verhaal vertelde over een verveeld meisje met de naam “Alice” die uit was op avontuur.

 

De vriendinnen vonden het verhaal fantastisch en smeekte hem meer verhalen over dit meisje. Twee jaar later waren de verhalen klaar en in 1865 werd het boek gepubliceerd. In Christ Church hangt een groot portret van de echte “Alice”. Ook is er een heuse “Alice in Wonderland’ winkel in Oxford met een heus groot wit konijn voor de deur.

 

 

Andere bezienswaardigheden: 

  • Museum van Oxford.


geschiedenis


Oxford is ontstaan in de tijd van de Angelsaksen, en stond aanvankelijk bekend als Oxanforda. Het begin was de stichting van het Sint Frideswide nonnenklooster in de 8e eeuw en lag op de strategsiche kruising van rivieren Theems en Cherwell.

 

De Universiteit van Oxford is de oudste universiteit van Engeland; voor het eerst vermeld in de 12e eeuw.

 

Oorzaak was dat studenten van Anglo-Normandische achtergrond niet in Parijs mochten studeren.

 

De soms ongemakkelijke verhouding tussen town and gown (stad en toga) leidde in 1355 tot een vechtpartij waarin verscheidene universitaire studenten werden gedood (de Saint Scholastica Day Riot).

 

Koninklijke goedkeuring

Vanaf die tijd kregen de universiteiten van Cambridge en Oxford Koninklijke goedkeuring – vooral om politieke problemen ver weg van hoofdstad Londen te houden. Het was ook om die reden dat deze werden opgebroken in colleges om beter overzicht en orde te houden.

 

In de 13e eeuw werden de eerste colleges gebouwd. Hoewel in Oxford tijdens de Engelse burgeroorlog in de 17e eeuw veel steun bestond voor de aanhangers van het parlement, werd de stad in 1642 het hoofdkwartier van koning Karel I van Engeland en zijn hof, nadat de koning uit Londen was verdreven. In 1646 gaf de stad echter toe aan de troepen van de Parliamentarians. 

 

Vroeg in de 20e eeuw nam in Oxford zowel de industrie als de bevolking snel toe alsmede het aantal colleges. Drukkerijen en uitgeverijen hadden zich in de jaren twintig een goede positie verworven. Ook begon in dat decennium de autoproductie door “Morris” Motor Company, hetgeen voor werkgelegenheid zorgde waar veel jonge mannen uit met name Wales op af kwamen.

 

Er zijn nu in Oxford zo’n 33 colleges en de stad draait op service industrie en toerisme. 



tips & advies (2015)


Het treinstation van Oxford ligt op zo’n 200 meter van het centrum in het westen van de stad. In het centrum zelf (vlakbij “George street” en “Worcester street”) ligt het busstation. 

 

Oxford – Milton Keynes – Bletchley: vanaf Oxford busstation rijdt er ongeveer elk half uur een bus (X5) richting Cambridge die stopt bij “Milton Keynes” treinstation (1 uur en 15 min en 8,70 pond) Zeker gaat er eentje om 09:00. Hier vandaan kun je een trein nemen naar Bletchley station (5 min en 3,50 pond).

 

Het treinstation ligt op loopafstand van het busstation, het centrum en “Bletchley Park”.  


Als je een leuke (grote) pub zoekt buiten het centrum (waar dus alleen lokale Britten komen) dan is Duke of Monmouth een goed idee. Dit kan overigens ook een goed idee zijn als je op de camping (zie onder) logeert aangezien het de eerste kroeg is die je tegenkomt op Abingdon Road.

 

Voor de goede orde; ze serveren ook “Guinness” bier, eten en je kunt er voetbal- en andere sportwedstrijden zien op grote schermen. 


Naam                 : “Oxford Camping International”

Adres                 : 426 Abbington Road

Prijs                    : 7,05 pond (tent + 1p)

Tel.nr.                 : 246551

 

Inhoud:

Zo’n 2 km ten zuiden van het centrum van Oxford bevind zich achter een “outdoor” winkel deze kleine camping. Ook deze camping is lid van de caravanclub zoals zovelen in Groot Brittannië. De prijs is goed maar er is ook weinig te zoeken voor kampeerders anders dat zij een redelijk goed veldje hebben voor tenten.

 

Voor WIFI moet je dagelijks 2 pond neertellen (en is ook niet overal te ontvangen), er is geen kantine of plek om te zitten en de receptie is maar open op gezette tijden. Er mist een winkel of wat dan ook en ook het washok is toe aan een flinke opknapbeurt. Maar er is in ieder geval wel heet water en er hangen gordijntjes en wat haken.

 

Daarentegen is dit wel de goedkoopste optie vlakbij de stad en er rijden genoeg bussen richting centrum. Ook is een kleine TESCO winkel op loopafstand te vinden. 


Oxford is een goede gelegenheid om een puntboot te huren en jezelf te laten glijden (of zelf peddelen natuurlijk) over de rivier die Oxford doorkruist. Je kunt dit o.a. doen vlakbij de prachtige Magdalen college. 



film


"Harry Potter" film-serie

De jonge Harry Potter woont na de dood van zijn ouders bij z'n oom en tante, waar hij slecht behandeld wordt.

 

Op een dag krijgt hij te horen dat zijn ouders tovenaars waren, en dat hij uitgenodigd is om te gaan studeren aan de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus.



zie ook:




meer links:


Leiden

NEDERLAND

Nederland heeft z'n eigen universiteitsstad en dat is het prachtige Leiden in Zuid-Holland. 

Heidelberg

DUITSLAND

Universiteitsstad Heidelberg ligt gelegen in een vallei met een romantisch kasteel op de flanken.