Liverpool

Bezienswaardigheden - Engeland




inleiding


Liverpool ligt aan de noordzijde van de rivier de Mersey. In de 18e eeuw groeide de havenstad enorm dankzij de handel naar de Caraïben, Ierland en het vasteland van Europa, maar ook de trans-Atlantische slavenhandel bevorderde de economische expansie. Tegen de negentiende eeuw passeerde ruim 40 procent van de wereldhandel de Liverpoolse haven.

 

Tegenwoordig is de havenfunctie van de stad grotendeels vervallen en is de toeristensector gegroeid dankzij de exponenten van de Merseybeat, waaronder natuurlijk The Beatles. Liverpool herbergt momenteel naast Londen de meeste galerieën en musea.

 

Verder herbergt Liverpool twee van de voetbalclubs uit de Engelse Premier League, Everton FC en Liverpool FC en is het warenhuis Woolworths in Liverpool opgezet. Sinds 2004 staat het havengebied en een deel van de binnenstad van Liverpool op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

 

Maar je kunt hier ook het grootste Engelse geheim uit WWII bekijken – de ondergrondse bunkers waar de Geallieerden de strijd aangingen tegen Duitsland op de Atlantische Oceaan. Bekende mensen uit Liverpool zijn natuurlijk de “Fab Four” maar ook voetballer Steven Gerrard en zanger Holly Johnson (FGTH) komen uit de havenstad.

 

Gerry en de Pacemakers schreef het weemoedige liedje “Ferry across the Mersey” over de pont over de rivier. 


highlights


Centrum en z’n haven:

De grootste bezienswaardigheid van Liverpool is de Albert Dock, gebouwd midden 19e eeuw als eerste totaal ingesloten dok omringd door pakhuizen.

 

Nu geheel gerenoveerd is het een prachtig gezicht het vierkante stuk water met die rode baksteen panden eromheen die nu vooral dienen als restaurant, hotel, bar en museum.

 

Onder andere zijn hier het slavernijmuseum (onderdeel maritiem museum) en de Tate galerie in gelegen alsmede het informatiebureau en de “Beatles Story”. Even ten noorden hiervan ligt “Pier Head” waar o.a. de beroemde fel gekleurde “Ferries across the Mersey” vertrekken.

 

Drie overweldigende gebouwen (Port of Liverpool, Cunard en Royal Liver) staan hier. Erachter (in Wood street) is het stadhuis gebouwd in de 18e eeuw. Op dit balkon stonden de Beatles uitgenodigd door de burgemeester van de stad in 1964.

 

Naast de vele drukke autoluwe winkelstraten kom je bij het drukke prachtige Lime station uit. Hier zijn o.a. het world museum, Walker Art galerie, St. George’s hall en de statige openbare bibliotheek. Ironisch gezien stond juist deze straat in de 19e eeuw bekend om z’n gokken en prostitutie waarop het liedje “Maggy May” op geïnspireerd is. Verder oostelijk staan de grootste en bekendste kathedralen van Liverpool; “Metropolitan” en “Anglican”.  

 

·         Western Approaches museum (zie musea)

 

·         Beatles” plekken (zie “tour” - wandeling)

 

Andere bezienswaardigheden: 

The World Museum (gratis), Tate galerie en het slavernij museum. 


>> Lees hier over de TOUR van The Beatles



geschiedenis - liverpool


In 1207 besloot Jan zonder Land (Koning John) tot oprichting van de borough Liverpool. Vier eeuwen later was de bevolking echter amper gegroeid en stagneerde de populatie rond de 500. In de 17e eeuw begon de handel en daarmee volgde ook een groei van de bevolking.

 

In dezelfde eeuw werd er ook een deel van de Engelse Burgeroorlog in Liverpool uitgevochten en vertrok het eerste slavenschip naar Afrika. 

 

De stad profiteerde van de toename van de slavenhandel en groeide gestaag door. Katoenen producten en verwerkt ijzerwaar ging naar Afrika en suiker, rum, tabak en katoen kwam terug uit de V.S. De groei zou duizenden immigranten uit Ierland en Schotland aantrekken.

 

Aan het einde van de eeuw had de haven 41 procent van Europa's slavenhandel en bijna tachtig procent van het Britse belang daarin in handen. Aan het begin van de 18e eeuw passeerde veertig procent van de wereldhandel Liverpool.

 

Industriële Revolutie

In 1830 opende eerste intercity-lijn Liverpool and Manchester Railway naar Manchester. Later trok de stad wederom vele Ierse immigranten, doordat in Ierland de Grote Hongersnood had toegeslagen. Tegen 1851 was ongeveer een kwart van de inwoners van Ierse afkomst maar er zouden ook miljoenen de stad verlaten om naar de “Nieuwe wereld” te varen. Tot aan het begin van de 20e eeuw bleef Liverpool Europese immigranten trekken.

 

Tijdens de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw werden er nieuwe wijken uit de grond gestampt om de inwoners uit de binnenstad te kunnen huisvesten. Dit ging na de Tweede Wereldoorlog door, maar toen werden ook kleinere steden in de omgeving in het plan betrokken.

 

Liverpool leed tijdens de Tweede Wereldoorlog grote schade door de tachtig bombardementen die boven de stad werden uitgevoerd. Ruim 2500 mensen kwamen om en bijna de helft van de huizen werden verwoest. Ruim een miljoen vooral Amerikaanse soldaten zouden hier aankomen om nazi Duitsland te verslaan. Wederom was Liverpool een gigantische doorvoorhaven van goederen en personen.

 

Na de oorlog

Na de oorlog was men genoodzaakt op grote schaal nieuwbouw te plegen. Sinds 1952 is Liverpool een zusterstad van Keulen dat tijdens de oorlog ook grote schade leed door de bombardementen. In de jaren zestig was Liverpool dankzij The Beatles en vele andere Liverpoolse bands de hoofdstad van de Merseybeat.

 

Tijdens de jaren zeventig en het decennium dat daarop volgde kampte de stad met grote werkloosheidscijfers dankzij de intrede van de container en het einde van de functie als wereldhaven. De stad groeide door maar werd een groot machtig links bolwerk met veel radicalisme.

 

Sinds het begin van de 21e eeuw ontwikkelt de stad zich weer tot een moderne bruisende stad zonder zware industrie. Tegenwoordig trekt de economie in de stad ook weer aan dankzij de kunstgalerieën, musea en architectuur, maar ook door de blijvende populariteit van The Beatles en andere rockbands uit de jaren zestig.


>> Lees hier de gehele Engelse GESCHIEDENIS



liverpool - tips & advies (2015)


Het internationale “John Lennon” vliegveld ligt op ongeveer 10 km ten zuiden van het centrum van Liverpool. Het centrale treinstation van Liverpool is “Liverpool Central Station” of “Lime station” gelegen in het noorden van het centrum van de  stad. Stadsbussen kun je nemen vanaf het “Queen Square” station of “Liverpool One station”.

 

Het “National Express” station (voor intercities) ligt aan de “Islington” Road, een kilometer ten noorden van het centrum. Er is ook een metro aanwezig in Liverpool.

 

Liverpool – Chester: het beste kun je met de metro (trein) naar Chester dat zo’n 40 minuten van Liverpool vandaag ligt. Elke 15 minuten gaat er een metro (“wirral line” – groene lijn). Een kaartje (kun je ook gebruiken als dagretour) kost 4,90 pond. Je kunt o.a. bij “Lime station” instappen. 


Naam              : Western Approaches (Liverpool oorlog)museum

Adres              : 1-3 Rumford Street

Prijs                : 6 pond

Tijd                  : 10:30 – 16:30 (vrijdag en zondag gesloten)

Tel.nr.              : +44 0151 227 2008

Website           : http://www.liverpoolwarmuseum.co.uk/

 

Inhoud:

Hier was t.t.v. WWII het geheime commandocentrum gevestigd voor de slag op de Atlantische Oceaan tussen de Geallieerden en de nazi’s en hun bondgenoten. De toevoer van wapens en andere voorraden over zee van de Verenigde Staten en Canada naar Engeland moest gegarandeerd worden voor een goede afloop van Groot–Brittannië.

 

Gebouwd meters onder de grond, onder een nietszeggend gebouw achter het stadhuis op Rumford plein werd dit centrum ingericht in 1941 nadat het verhuisd was uit Plymouth, Zuid Engeland. Je kunt hier talloze kantoren zien met communicatiemateriaal maar ook de grote kaartenzaal, slaapzalen, plaatsen waar vergaderd werd en waar de admiraal z’n plaats had. 



Er zijn meer dan genoeg gelegenheden in Liverpool om aan je trekken te komen. Natuurlijk moet je even naar de “Cavern Walks” waar je de wereldberoemde (nep)club van The Beatles in kunt gaan naast de vele andere “Beatles” bars die hier zijn.

 

Maar ook de American Bar in Lime straat, waar tijdens WWII vele Amerikaanse GI’s kwamen is een aanrader. Maar ook in de “Bold street” zijn talloze eet- en drinkgelegenheden. 


Naam                 : Everton hostel

Adres                 : 54 Everton Street

Prijs                    : 6,50 pond (10 bed slaapzaal – doorweeks)

Tel.nr.                 : + 44 791 6495468

Website              : https://evertonhostel.com/

 

Inhoud:

Ongeveer 20 minuten lopen in het noordoosten van het centrum ligt dit grote oude pand in het wat saaie “Everton” ‘straat. Dit moet gezegd; volgens mij is dit het goedkoopste hostel in Engeland ook al zijn de prijzen in het weekend stukken hoger dan doordeweeks (er komt zo’n 10 pond bij).

 

Het ontbijt is inbegrepen en bestaat uit muesli soorten en brood met redelijk wat beleg. De staf is eigenlijk niet klaar voor het grote werk en is op een paar na te verwaarlozen – er wordt geslapen in het hokje van de receptie. In het hostel zijn veel vaste bewoners – mensen die hier werken of studeren.

 

Er is de hele dag gratis koffie en thee en er is een lobby, een tuin, een keuken, een biljartkamer en gratis WIFI door het hele pand heen. Het is alleen echt toe aan een fikse opknapbeurt. Onze kamer had welgeteld een wc/douche. 


Je kunt een aantal interessante “tours” doen in Liverpool. Twee daarvan hebben te maken met voetbal en zijn nl de rondleidingen in het voetbalstadion van FC Liverpool (“Anfield Road”) en van FC Everton (“Goodison Park”).

 

Ook kun je de “Magical Mystery Tour” meemaken (2,5 uur met de bus) over het leven van de “Beatles” in Liverpool. Kosten voor elk van deze tour zijn 17 pond. 



zie ook:




meer links:


Rotterdam

NEDERLAND

Zowel Liverpool als Rotterdam is een mix van historisch en modern door elkaar heen gemixed. 

Belfast

(NOORD) IERLAND

Belfast is een Engelse stad op Ierse bodem terwijl in Liverpool heel veel Ieren wonen in Engeland.