Bezienswaardigheden - Egypte

luxor en de vallei van de koningen




inleiding


Luxor is een zeer toeristische plaats door de vele archeologische sites in de omgeving. Deze bezienswaardigheden dankt Luxor vooral aan het feit dat het vroeger onder de naam Thebe hoofdstad was van Opper-Egypte. In Luxor zelf is daar de Luxor tempel terwijl vlakbij ook aan de oostzijde van de Nijl het tempelcomplex van Karnak ligt.

 

Aan de westzijde van de rivier liggen respectievelijk de vallei van de koningen, het Ramasseum en o.a Deir al-Bahri. Het wordt weleens omschreven als het grootste openlucht museum wereldwijd. Maar Luxor is ook de plaats waar vele cruises op de Nijl vertrekken en aankomen.


highlights


Oostelijke Nijloever - Luxor:

De Luxortempel is een van de belangrijkste tempels uit het Oude Egypte en staat in het centrum van het vroegere Thebe aan de Nijl. Deze grote tempel was opgedragen aan de triade van Thebe: Amon, Moet en Chonsoe.

 

De tempel is ongeveer 242 meter lang en is daarmee een van de grootste van Egypte. De tempel is opgericht door Amenhotep III die de tempel bouwde op vroegere restanten van een tempel die door Hatsjepsoet was gebouwd.

 

Onder Toetanchamon en Horemheb werd de zuilengang verder voltooid. Ook onder Ramses II  en Nectanebo I breidden de tempel zich uit.

 

Alexander de Grote verbouwde de kapel voor de heilige boot en onder de Romeinse keizers werd de tempel gebruikt voor de keizerscultus. De wanden van de tempels en van de ommuring zijn gevuld met reliëfs die de rituelen afbeelden, waaronder het Hepset ritueel. De Romeinen zouden ook een fort bouwen rond de tempel die de Arabieren later “Al-Uqsur” zouden noemen (wat later tot Luxor omgevormd zou worden).


Karnak:

Karnak (“versterkt dorp”) ligt z’n 2,5 a 3 km ten noorden van de tempel van Luxor aan de Nijl. Deze kon je voorheen bereiken via de “straat der sfinxen” (dromos) waar nu nog een stukje van over is.

 

De Tempels van Karnak is het grootste religieuze bouwwerk in de wereld en bevat columns, obelisken, tempels en andere bouwwerken.

 

Het complex is toeristische trekpleister nummer twee in de meest bezochte plaats in Egypte, na de piramiden. Karnak onderscheidt zich van andere tempels omdat er zolang door in de naam van farao's is gebouwd. Er werd mee begonnen in het Middenrijk, ongeveer 1600 voor Chr. en aan het hele project hebben 30 farao’s meegedaan waardoor het lijkt alsof je op een artistieke en architectuurreis door de tijd wordt meegenomen.

 

Ook hebben o.a. Alexander de Grote, de eerste Christenen en de Ptolemeïn zaken toegevoegd.   

 

De hoofdgebouwen

De grote tempels kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdgebouwen, waarbij er nog kleine heiligdommen zijn, vele rijen met sfinxen en een groot heilig meer. Het ommuurde tempelcomplex van “Amon-re” is het belangrijkste gedeelte en bevat o.a. een hal van zo’n 6000 m2 groot met bijna 140 stenen pilaren.

 

Daarnaast herbergt het complex een heel grote tempel met 10 pylonen, een heilig meer en diverse kleinere tempels: Ptah, Chons en de Opet tempel.

 

Verder zijn er kleinere historische gebouwen zoals: staatsieheiligdom van Ramses III, tempel van Seti II, Magazijn en een Oostelijke tempel. Hoogtepunt van de tempel is misschien wel de 29meter hoge obelisk, de hoogste in Egypte.

 

Dit tempelcomplex is kleiner dan dat van Amon-re en gewijd aan de moedergodin Moet. Het heeft ook een muur eromheen en een heilig meer. Het herbergt de tempel van Kamoetef en van Chons. 

 

Een kleinere tempel van Nectanebo II en één van Thoetmosis III en Hatsjepsoet. Het complex is verbonden met het Amoncomplex via een dromos van sfinxen.


Oostelijke Nijloever - Vallei der Koningen:

Gelegen aan de oostzijde van de Nijl niet ver van de oude hoofdstad Thebe begon met in het Nieuwe Rijk hier de collectieve begraafplaats van de farao’s.

 

De keuze om de graven van de farao's op deze desolate plek te herbergen is geboren uit de pure noodzaak om de graven te kunnen beschermen tegen grafrovers.

 

De graven op zich zijn gemakkelijk te verbergen in deze vallei, al bleek het idee om deze natuurlijke camouflage te gebruiken in de meeste gevallen niet erg effectief. Sommige graven werden al in de oudheid geplunderd en lagen in de rest van de geschiedenis open voor het publiek, zoals dat van Ramses IV (DK2), daar is ook veel graffiti gevonden.

 

Het bekendste graf is dat van farao “Toetanchamon” maar er zijn in de hele vallei tot op heden 63 graftombes ontmaskerd, ook van privé graven voor de adel. De tombes van de vallei zijn, ondanks het feit dat zij in verschillende tijden zijn gebouwd, meestal gemaakt volgens een vast patroon.

 

Eerst een schacht gegraven, die naar een schatkamer leidde waar verschillende objecten zoals juwelen, meubilair en rijtuigen stonden, die de dode nodig zou kunnen hebben. Hierna werd in een centrale ruimte de sarcofaag gezet, waarin de dode was bijgezet. Er zijn steeds 10 tombes opengesteld voor het publiek. Na een periode van zes jaar worden deze gesloten, en worden er 10 andere tombes opengesteld. 

 

De oostelijke- en westelijke zijde

De vallei bestaat uit twee delen, een westelijke helft en een oostelijke helft. De oostelijke helft is de plek waar toeristen de graven van de farao's uit het Nieuwe Rijk kunnen bezoeken, het westelijke gedeelte is op een enkele kleine tombe na alleen toegankelijk voor wetenschappers. Het vermoeden bestaat dat er zich nog een aantal graven bevinden, die tot op heden niet zijn ontdekt.

 

Ten zuiden van de Vallei der Koningen bevinden zich het arbeidersdorpje “Deir el-Medina” waar de arbeiders woonden die de koningsgraven aanlegden en de Vallei der Koninginnen.


Deir el-Bahri:

Deir el-Bahri (letterlijk: “Klooster van de zee”) is een complex van dodentempels en tombes. Een schachttombe van de 11e dynastie aan de zuidkant van het complex bevatte een bewaarplaats voor veertig koninklijke mummies.

 

Deze waren door de priesters van de 21e dynastie hierheen verplaatst vanuit de Vallei der Koningen om verdere ontheiliging en plundering tegen te gaan. In de bewaarplaats werden de mummies van Ahmose, Amenhotep I, Thoetmosis I, Thoetmosis II, Thoetmosis III, Ramses I, Seti I, Ramses II, en Ramses IX.

 

In een aparte kamer werden de mummies gevonden van leiders van de 21e dynastie, Pinedjum I, Pinedjum II en Siamun. Het belangrijkste bouwwerk van het complex is de tempel van Hatsjepoet dat fungeerde om de cultus van de overleden koningin voort te zetten. Ze zou zelf opdracht hebben gegeven voor dit monsterproject dat 15 jaar in beslag zou nemen.


Het Ramesseum:

Het Ramesseum was de tempel die door Ramses II was opgetrokken en diende voor de cultus van de farao en Amon. De aanvang van de bouw begon reeds in het eerste regeringsjaar van Ramses II en er werd gedurende de tijd heel wat aan bijgebouwd.

 

De tempel werd door een vroege aardbeving al snel vernietigd en delen werden gebruikt voor andere tempels. Later diende de tempel onder meer als graf voor de Thebaanse priesters in de Derde tussentijd. Daarna werd hij opnieuw als steengroeve gebruikt in de 19e dynastie.

 

Koptische christenen benutten de tempel vervolgens als kerk. Grootste bezienswaardigheid is wellicht de hypostyle zaal met haar mooie kleuren.   

 

Andere bezienswaardigheden:

  • De Kolossen van Memnon, Medinet Haboe met de Tempel van Ramses III en de Tempel van Amon, Vallei der Koninginnen en Deir el-Medina (opgraving van een nederzetting van kunstenaars en arbeiders die aan de tombes in de Vallei der Koningen gewerkt hebben).


geschiedenis


Aan het einde van het Oude tijdperk stortte het centrale gezag in en viel het rijk ineen in een aantal lokale machtsblokken. In de ontstane chaos kon het nietige plaatsje “Thebes” zelfs de titel van hoofdstad overnemen van “Heracleopolis”.

 

Onder leider “Montuhotep II” (2055 – 2004 v.Chr.) groeide de stad langzamerhand in z’n rol ook toen het land inmiddels weer herenigd was. “Montuhotep II’ begon grote bouwwerken in de nieuwe hoofdstad zoals de tempel, Karnak en tenslotte z’n eigen tombe op de Oostelijke Nijloever (“Deir al-Bahri”).

 

Terwijl de 12e dynastie farao’s de hoofdstad weer verplaatsen naar het noorden bleef “Thebes” de hoofdstad van het zuiden (hoog Egypte) en continueerde z’n status als ceremoniële hoofdstad als tegenpool van de administratieve hoofdstad in Memphis. Tijdens de tweede interbellum periode tussen 1650 en 1550 v.Chr. werd Thebes weer de geünificeerde hoofdstad van Egypte en zou dienen als basis van het Nieuwe Tijdperk.

 

Thebes

Voor 500 jaar was Thebes de belangrijkste plaats van het Egyptische Rijk en het was tijdens deze glorietijd dat de belangrijkste bouwwerken werden gebouwd.

 

Ook al woonden de farao’s alweer in het noorden vaak kwamen zij kijken hoe de werkzaamheden in Thebes gingen. De teloorgang werd ingezet met kleine nederzettingen die tegen de tempels werden aangebouwd terwijl later het Christendom werd overgenomen door de Islam.

 

Toen in de 18e eeuw Europese reizigers Egypte bezochten was Luxor (Thebe) niet meer dan een middelgroot dorp. Pas toen het toerisme op kwam zetten werden de tempels uitgegraven en klaargestoomd voor het massatoerisme.

De aanslag in Luxor (1997): 

In de ochtend van 17 november 1997 opende een groep van zes terroristen, vermomd als veiligheidskrachten, het vuur op toeristen die net uit de bussen waren gestapt op het parkeerterrein bij de tempel van Hatsjepsoet.

 

De terroristen waren bewapend met machinegeweren en messen. Bij de aanslag kwamen 62 mensen om het leven, waarvan 58 toeristen en vier Egyptenaren: drie politieagenten en een reisgids. Onder de gewonden bevonden zich 12 Zwitsers, twee Japanners, twee Duitsers, één Franse en negen Egyptenaren. Vrouwelijke slachtoffers waren verminkt met messen. In de buikholte van één van de slachtoffers hadden de daders een bericht achtergelaten dat ze 'streden tegen het corrupte regime in Egypte'.

 

De terroristen dachten te ontkomen door een bus te kapen, ze eisten dat de chauffeur hen naar een andere toeristische trekpleister zou brengen: de Vallei der Koningen, aan de andere kant van de heuvel. De chauffeur deed anders, en raakte daarbij gewond. Vervolgens ontvluchtten de terroristen de bus, achtervolgd door de politie. De politie heeft alle terroristen gedood.

 

Nooit gerechtigheid

Er is nooit iemand aangeklaagd en niemand heeft ooit terechtgestaan voor deze aanslagen. De aanslag werd uitgevoerd door twee moslimfundamentalistische groeperingen die ervan verdacht worden banden te hebben met Al Qaida. Eén van die groeperingen was al-Gama'a al-Islamiyya. Met de aanslag wilden de terroristen de overeenkomst tussen de Egyptische regering en moslimorganisaties saboteren.

 

In juli 1997 kwamen de groeperingen met de regering overeen geen geweld meer te gebruiken. Door de aanslag bij Luxor stond het toerisme in Egypte meerdere jaren op een laag pitje.

 

De aanslag in Luxor leidde tot grote publieke verontwaardiging en afwijzing van de jihad binnen en buiten Egypte. Hier hadden de samenzweerders niet op gerekend. Leiders van Gama'a al-Islamiyya zeiden al snel dat de moordpartij niet gepland was, de groep had de toeristen alleen willen ontvoeren om ze zo schrik aan te jagen.

 

Andere leden van Al-Gama’a al-Islamiyya ontkenden zelfs elke betrokkenheid van de organisatie bij het bloedbad, volgens geestelijk leider Omar Abdel-Rahman zat Israël achter de aanslag,

 

Al Qaida topman Zawahiri gaf de Egyptische politie de schuld.



tips & advies (2004)


Luxor International Airport ligt zo’n 7 km ten oosten van het centrum. Het treinstation ligt net ten oosten van de binnenstad terwijl het busstation in het centrum ligt (Sharia Karnak).

 

Aswan – Asyut - Kargha: er gaan vele treinen vanaf Luxor noordelijk waar je gemakkelijk bij “Asyut” kunt uitstappen. Er gaat er zeker een om 09:30 die rond 14:30 aankomt in Asyut. Er zouden bussen direct gaan maar dat is niet zeker. Daarna heb ik in “Asyut” een “service” taxi (gezamenlijke) genomen (van een ander station) naar Kharga (15:30 – 18:30).


  • Naam : “Saint Mina” hotel

Adres : vlakbij “Sharia Ramses”

Prijs : 16 EP (single)

Tel.nr. : 375 409

 

Inhoud:

Dit zeer centraal gelegen hostel ligt op een steenworp van het treinstation net ten oosten van het centrum op zo’n 700 meter van de “Luxor” tempel. Het heeft 20 kamers met keuze tussen een met of zonder bad en met of zonder airco.

 

De kamers zijn schoon en licht en het personeel is zeer vriendelijk te noemen.


Bedenk van tevoren wat je in en rond Luxor wilt zien; struikelblokken kunnen zijn de hoge entreeprijzen, een overvloed aan informatie en bouwwerken, de hitte en tijd.

 

Entreebewijzen:

  • Luxor tempel - 20 EP
  • Karnak - 20 EP
  • Vallei der Koningen - 30 EP (3 tombes)
  • Deir al-Bahri - 13 EP
  • Ramasseum - 12 EP


film


"Raiders of the Lost Ark" - (1981; 8,4)

Indiana Jones heeft maar één levensdoel: de wereld afreizen op zoek naar archeologische rijkdommen. 

 

In 1936 wil Hitler absoluut de Ark des Verbonds in zijn bezit krijgen. Indiana Jones krijgt de opdracht om de Ark te vinden voordat de Nazi's dat doen.



zie ook:




meer links:


Lalibela

ETHIOPIE

Bet Giyorgis, de meest fotogenieke van de ondergrondse kerken in Lalibela in Ethiopië. 

Petra

JORDANIE

Het hoogtepunt van een bezoek aan Jordanië is Petra. Die alleen te bezoeken is via een nauwe gang.