Quito

Bezienswaardigheden - Ecuador




inleiding


De hoofdstad van Ecuador is Quito, gebouwd op 20 km van de evenaar op 2950 meter en omringd door 14 deels actieve vulkanen. Het is de tweede hoogste hoofdstad ter wereld (er blijven discussies of La Paz de hoofdstad van Bolivia is ja/nee) en is opmerkelijk genoeg niet de grootste stad van het land.

 

Door deze unieke ligging wordt het wel vaak bedreigd door asregens en vulkanische rotsen maar desalniettemin blijft het zeer langgerekte Quito (70 km lang en maar 4 km breed) de aandacht trekken van (internationale) toeristen.

 

De stad heeft naast een zeer rijk (Spaans) koloniaal verleden ook een Inca verleden ook al is daar vandaag de dag weinig meer van te zien aangezien zij de stad verwoesten voordat hun veroveraars het konden innemen.  De Spanjaarden hebben dit ruimschoots goedgemaakt met hun “Moorse” koloniale architectuur. Gevolg is dat de UNESCO besloot niet later dan in 1978 het oude centrum op de lijst van werelderfgoed te plaatsen. 

 

Naast de oude stad is Quito vooral in de 20ste eeuw gegroeid en is een wereldstad geworden met miljoenen inwoners. De nieuwe stad is er eentje met veel hoge glimmende kantoorgebouwen, banken en zeer veel uitgaansgelegenheden. 


highlights


De oude stad:

Quito heeft een historisch centrum dat na Havana (Cuba) het grootste is van Latijns Amerika.

 

Het herbergt een scala aan musea, kerken, kloosters en andere koloniale gebouwen en vele (internationale) toeristen komen naar de oude stad dat in 1978 op de UNESCO werelderfgoedlijst is geplaatst.

 

Het hart van het centrum is Plaza de Independencia; hier staat de koloniale kathedraal die “Arabisch” aandoet en het Presidentiele paleis en is een goede plek om “oude” mannetjes hun krant te zien lezen op een van de vele bankjes. Even verderop beland je op het grote plein waar het klooster San Augustin is gebouwd en gelegen aan de voetgangersstraat Sucre vind je het oude woonhuis van de oude maarschalk wat nu een museum is. 

 

De stad is gelegen in een kom geflankeerd door talloze bergen en heuvels en soms (met mooi helder weer) kun je de besneeuwde bergtoppen zien.

 

De kleine broodberg als baken

Een “landmark” van Quito is de heuvel El Panecillo ( kleine broodberg) waarop een groot beeld staat van de maagd van Quito. Hiervandaan heb je een prachtig zicht over de oude stad en de “buitenwijken” die tegen de heuvels zijn aangebouwd. 

 

Je kunt ook een bezoek brengen aan het oudste en grootste koloniale pand van Quito – het klooster de San Fransisco- waarvan de bouw begon een paar weken nadat de stad gesticht was.

 

Het altaar binnen is van een grote schoonheid (uitgehakt in barok stijl) – eigenlijk is de hele kerk/klooster prachtig bewerkt, grotendeels met een goudlaag met authentieke schilderijen en tekeningen. Toegang is gratis al kun je ook voor 2 $ het naastgelegen museum bezoeken.  

 

Een goede tijd om de oude stad te bezoeken (je hebt meerdere dagen nodig) is zondagochtend; het historische gedeelte is dan geheel autoluw. 



De nieuwe stad:

Het is aan te raden ‘ns een wandeling te maken van de oude stad naar de nieuwe of andersom.

 

Beginnend in het drukke labyrint van de oude stad met kleine stoepen en heel veel kleine winkeltjes en waar inheemse mensen hun waar op straat proberen te verkopen kun je via twee parken (La Alameda en El Ejido) de nieuwe stad bereiken.

 

Hier een heel ander beeld; hoge gebouwen, banken, fastfood ketens, verzekeringsmaatschappijen en heel veel uitgaansgelegenheden; als je niet beter weet waan je jezelf ’s avonds tussen de neonlichten van bars, cafe’s, discotheken en clubs in Spanje of Griekenland.

 

Amazonas is de hoofdstraat en in de wijk Mariscal Sucre zijn de meeste kroegen en hostels. 

 

Andere bezienswaardigheden: 

  • Mitad del Mundo (even buiten Quito) en Casa de Sucre (museum).


geschiedenis - quito


Quito was lang bewoond toen de Spanjaarden arriveerden en het opnieuw stichtten in 1534. In de hooglanden van de huidige hoofdstad woonden tot in de 13de eeuw de “Quitus” mensen, waar de stad z’n naam aan te danken heeft. Zij mixten met de “Caras” stam en noemden zichzelf de “Shyri’s”. 

 

Zij zouden later opgaan in de “Puruhas” en waren de dominante stam in de streek tot de Inca’s arriveerden in de 15de eeuw en de stad innamen.

 

De Inca’s maakten Quito hun tweede stad na Cuzco en werd zelfs hoofdstad van het noordelijke rijk van keizer “Atahualpa” toen het rijk in tweeën werd gehakt. Tijdens de verovering van de Spanjaarden in 1534 werd de stad totaal verwoest en werd door de “veroveraars” opnieuw gesticht.

 

Onder het bewind van de nieuwe heersers groeiden de stad gestaag en werd verfraaid met allerlei koloniale gebouwen die vandaag de dag nog aanschouwd kunnen worden.

 

In begin 19e eeuw werd in Quito de eerste roep naar onafhankelijkheid zichtbaar terwijl er eerder relletjes en opstanden waren geweest maar het zou tot 1822 duren voordat het Spaanse leger definitief verslagen werd. Eerst werd Ecuador opgenomen in groot Colombia maar acht jaar later splitste deze landencombinatie zich op en werd Ecuador onafhankelijk en Quito werd de hoofdstad.

 

In de 20ste eeuw zou Quito een spectaculaire groei doormaken mede door de industrialisatie en de migratie van mensen van het platteland naar de stad. In 1978 werd het centrum van de stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst, een van de eerste centra in de wereld.  Aan het eind van de 20ste eeuw werd deze plaatsing bijna ongedaan gemaakt door ernstige criminaliteit in de stad en verval. In 2001 werd een begin gemaakt met een flinke opknapbeurt van het historische centrum.

 

De stad blijft door z’n unieke ligging tussen 14 (deels) actieve vulkanen altijd een gevaar voor uitbarsting. In 1999 werd de stad getroffen door een laag van as en in 2002 barstte El Reventador uit waardoor de noodtoestand werd uitgeroepen. 


>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Ecuador



quito - tips & advies (2013)


De stad heeft twee grote busterminals; noord en zuid. De zuidelijke is de hoofdterminal “Qetumbe” wat een nieuw, modern complex is met tientallen busmaatschappijen en aan de noordzijde is “Catapungo” wat een veel kleiner schalig station is.

 

Omdat de stad zeer lang gerekt is zijn er drie hoofdwegen die van noord naar zuid lopen en over deze drie lijnen rijden bussen en troley’s op vrije busbanen (met zeer hoge snelheid). In de toekomst zal een “light rail” systeem in gebruik worden genomen. Vanaf het kleine noordstation rijden metrobussen richting het 1e trolleystation “Y” (kosten $ 0,25 en zo’n 20 minuten). Daar kun je gratis in trolleybussen die je naar de oude en nieuwe stad brengen. 

 

Quito – Otavalo: vanaf “Qetumbe” is het zo’n 3 uur bussen en deze rit kost $2,70. Vraag wel even of je bij het station in Otavalo eruit wordt gelaten of bij een halte langs de “Panamerican”. Het is een klein stukje naar het centrum. 

 

Quito – vliegveld “Mariscal Sucre”: – raak niet in de war, er is een gloednieuw vliegveld voor (inter)nationale vluchten gelijk en ligt ongeveer 18 km ten noordoosten van de stad. Je kunt met taxi (ongeveer 4 $ en 20 minuten) of lokale bus eerst naar het oude vliegveld gaan (30 minuten) waar een goed geoliede professionele shutte bus rijdt (“Aero servicios”)(elke 15 minuten voor 8 $) naar het nieuwe vliegveld.

 

Deze rit kan afhankelijk van het verkeer wel een uurtje duren. Je kunt ook met een lokale bus naar het oude vliegveld ($ 0,25) en het schijnt (voor mij was het risico even te groot) met een lokale bus naar halte “Rio Coco” en dan overstappen op een andere lokale bus die je voor zo’n 2 dollar naar het nieuwe vliegveld kan brengen. Vraag is alleen hoe frequent deze rijden. 

 

TIP:

let (of vraag) even na m.b.t. de luchthavenbelasting – ik had m’n ticket al een paar maanden van tevoren gekocht en het schijnt nu (op het nieuwe vliegveld) $ 50 te bedragen. $ 35 was het oude tarief dus ik moest $ 15 bijbetalen (cash of met kaart). Heel vervelend als je al je muntjes al hebt uitgegeven om niet met kleine muntjes rond te lopen. 


Als je al een tijdje in Latijns Amerika rondreist is het heerlijk om even wat anders te eten; in Quito (en dan vooral in de wijk Mariscal Sucre vind je “shoarma” zaken naast veel Aziatisch eten – Thai, Indiaas en Chinees. Maar je kunt hier ook “McDonalds”, “Subways”, “Kentucky Fried Chicken” en de “Pizza hut” vinden. 


Naam                : Otavalo Huasi hostal

Adres                : Juan Leon Mera (“La Meriscal”)

Prijs                   : $ 10 (incl.ontbijt, excl wc en douche)

Tel.nr.                 : 05932528769

Website              : www.otavalohuasi.com

 

Inhoud:

Dit hostel gelegen midden in de uitgaanswijk van de “nieuwe” stad is te bereiken door een klein halletje en daarom niet aangemerkt in de “bekende” reisgidsen. Er zijn verschillende soorten kamers en op de bovenste verdieping zijn de “singles”. In mijn kamer staat een 2 en een 1p bed en het is ruim ; het heeft soms WIFI en een TV (slechte ontvangst).

 

Nadeel is dat er maar een wc/douche combinatie is op zolder en het water is niet koud maar zeker niet warm of heet. De kamers zijn schoon en leuk ingericht maar wel gehorig – naast de bedden die verschrikkelijk kraken hadden ook de muren wat dikker gekund; je hebt in ieder geval geen last van omliggende clubs en cafés maar dat komt wellicht omdat er bij mij geen raam in m’n kamer zat (alleen twee binnenramen).

 

Het ontbijt is redelijk te noemen en word geserveerd in een gezellige tv kamer met uitzicht op de drukke straat voor. 



zie ook:




meer links:


La Paz

BOLIVIA

Vanaf "El Alto" in La Paz, Bolivia heb je een prachtig zicht over de miljoenenstad onder je. 

Bogota

COLOMBIA

De hoofdstad van Colombia heeft een historisch centrum met prachtig oude gebouwen en straatjes.